Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σε κλιμάκωση του αγώνα καλεί η ΚΕΕΡΦΑ

Σε κλιμάκωση του αγώνα καλεί η ΚΕΕΡΦΑ

  • A-
  • A+

Πάνω από 700 αγωνιστές και αγωνίστριες πλημμύρισαν την Νομική της Αθήνας από πολλά διαφορετικά μήκη και πλάτη του πλανήτη και της Ελλάδας στην Πανελλαδική Συνέλευση και Διεθνής Συνάντηση της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλεί.

Με πλούσια συμμετοχή ομιλητών από το διεθνές κίνημα, την Αυστραλία, τις ΗΠΑ (Ν.Υόρκη και Ουάσιγκτον), την Βρετανία, την Ισπανία, την Γερμανία και την Κύπρο, η Συνέλευση προχώρησε σε απόφαση-κάλεσμα για διεθνή κινητοποίηση στις 21 Μαρτίου, ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό.

Η ΚΕΕΡΦΑ απήθυνε κάλεσμα στα συνδικάτα και τους φοιτητικούς συλλόγους «να ανοίξουν μέτωπο για να μην περάσουν τα ρατσιστικά μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση», να δώσουν ενωμένοι την μάχη «για ανοικτά σύνορα, άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες μέσα στις πόλεις» και «να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης».

Την Συνάντηση πλαισίωσαν πανεπιστημιακοί όπως ο Γιώργος Τσιάκαλος, ο Προκόπης Παπαστράτης, ο Δημήτρης Χριστόπουλος, ο Γιάννης Τσιμουρής ο Νίκος Κουραχάνης.
Δυναμική η παρουσία του φωτορεπόρτερ και συνεργάτη της «Εφ.Συν.», Αλέξανδρου Σταματίου, που μετάφερε τις εμπειρίες από την κατάληψη της Πρασσά, την Μόρια και τη Κόρινθο.

Η απόφαση της Πανελλαδικής Συνέλευσης και Διεθνούς Συνάντησης

12 Οκτωβρίου 2019

Ο αγώνας ενάντια στο ρατσισμό , η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και η καταδίκη των φασιστών αποτελούν πρώτη προτεραιότητα επειδή η κυβέρνηση της ΝΔ έχει εξαπολύσει μια ρατσιστική άγρια επίθεση. Έχουμε μπροστά μας την μάχη για μπλοκάρουμε την βάρβαρη αστυνόμευση των συνόρων, την κατάργηση του δικαιώματος στο άσυλο με διαχωρισμούς προσφύγων/μεταναστών με τους δεύτερους να μην δικαιούνται καν να υποβάλουν αίτημα για άσυλο, τις 10.000 απελάσεις σε δύο χρόνια, τα νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης, την κατάργηση απόδοσης ΑΜΚΑ. Έχουμε επίσης την κατάληξη της δίκης της ΧΑ με καταδίκη όλων των νεοναζί.
Η κυβέρνηση είναι συνένοχη στα εγκλήματα του Τραμπ και της ΕΕ που αποσταθεροποιούν τη Μ.Ανατολή και απλώνουν τις εστίες πολέμου . Η εισβολή του τουρκικού στρατού στη Συρία, η καταστολή του κουρδικού κινήματος αλλά και η επιχείρηση βίαιης μεταφοράς πάνω από ένα εκατομμύριο Σύριων προσφύγων από την Τουρκία στη λεγόμενη "ζώνη ασφαλείας" που στοχεύει να χαράξει ο τουρκικός στρατός με την στήριξη του Τραμπ, του Πούτιν και της ΕΕ θα τροφοδοτήσουν αναπόφευκτα μια νέα μαζική φυγή προσφύγων.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ παίζουν το χαρτί της σκλήρυνσης του ρατσισμού, των κλειστών συνόρων για να εκτρέψουν την οργή του κόσμου από τις χρεοκοπημένες πολιτικές τους που σπέρνουν τη φτώχεια. Η ΕΕ διόρισε επίτροπο τον Μ.Σχοινά χρήζοντας τον "προστάτη του "ευρωπαϊκού τρόπου ζωής" υιοθετώντας την ακροδεξιά ισλαμοφοβική ρητορική και αποσπώντας τα συγχαρητήρια της Μαρίν Λεπέν. Επεκτείνουν την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στηρίζοντας τον ρατσιστικό αποκλεισμό σε στρατόπεδα προσφύγων ακόμη και μέσα σε ζώνες πολέμου. Ελλάδα, Κύπρος και Βουλγαρία συμφωνούν στο κλείσιμο κάθε χαραμάδας προσπέλασης προς τον "βαλκανικό διάδρομο" με κλιμάκωση της επιτήρησης των συνόρων με χιλιάδες συνοριοφύλακες, μη επανδρωμένα και επανδρωμένα αεροσκάφη, με πολεμικά πλοία για τον εντοπισμό και την ανάσχεση των μετακινήσεων των προσφύγων.

Υπάρχει τεράστια πόλωση μέσα σε συνθήκες οικονομικής και πολιτικής κρίσης και η ακροδεξιά επιχειρεί να επωφεληθεί επιβάλλοντας την ατζέντα της. Δέχτηκε όμως και μεγάλα πισωγυρίσματα. Έχουν γίνει βήματα μπροστά στην αντιρατσιστική και αντιφασιστική πάλη διεθνώς. Από τις ΗΠΑ του Τραμπ μέχρι την Αυστραλία και τη Γερμανία οι μαζικές διαδηλώσεις ανοίγουν το δρόμο για να μπει φρένο στις επιθέσεις. Η ΚΕΕΡΦΑ με την πρωτοβουλία για διεθνή συντονισμό στις 21 Μάρτη εδώ και πέντε χρόνια έχει βοηθήσει να αναπτυχθεί μια τέτοια δυναμική. Αυτό είναι αναγκαίο να συνεχιστεί για να δυναμώσουμε την αντίσταση στις ρατσιστικές πολιτικές των κυβερνήσεων που ανοίγουν το δρόμο στη φασιστική απειλή.

Στα δέκα χρόνια από την ίδρυση της ΚΕΕΡΦΑ, το αντιφασιστικό κίνημα στην Ελλάδα σημείωσε μια ιστορική νίκη. Με τη δύναμη και τη συστηματική του δράση οδήγησε την Χρυσή Αυγή έξω από τη Βουλή και είναι εφικτό να την τσακίσουμε. Η μαζική ενωτική κινητοποίηση με την συμμετοχή των συνδικάτων, η σύνδεση της αντιφασιστικής με την αντιρατσιστική πάλη, ο αγώνας ενάντια στις ρατσιστικές επιθέσεις στις γειτονιές, ο αγώνας για να κλείσουν τα γραφεία της ΧΑ, για να μην έχουν προβολή από την ΕΡΤ και περίπτερα στις εκλογές, να πως οδηγήθηκε στην απομόνωση η ΧΑ. Αυτή τη νίκη δεν μας την χάρισε κανένα "συνταγματικό τόξο" , πολύ περισσότερο ο Δένδιας και ο Μητσοτάκης.

Η ΚΕΕΡΦΑ είχε κάνει την πολύ σημαντική επιλογή να δοθεί η μάχη και στη δίκη της ΧΑ, με την παρουσία της πολιτικής αγωγής από την πλευρά του αντιφασιστικού κινήματος αλλά και τις μαζικές κινητοποιήσεις σε κρίσιμα σημεία, στην αρχή της αλλά και μετά για να κερδηθεί η επιτάχυνση. Έτσι θα συνεχίσουμε για να φτάσουμε στην απόφαση της καταδίκης.

Η πάλη ενάντια στη φασιστική απειλή συνεχίζεται. Μέσα στη Βουλή βρίσκεται η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου. Η πολιτική της κυβέρνησης, η νέα εκστρατεία κατά των προσφύγων, η ρατσιστική ρητορική της κυβέρνησης που υιοθετεί την αφήγηση της ακροδεξιάς για "εισβολή λαθρομεταναστών" και "αλλοίωση του πληθυσμού", ανοίγουν το δρόμο στους φασίστες ξανά. Χτίζουμε συστηματική αντιφασιστική δράση ενάντια σε κάθε απόπειρα να μπουν στις γειτονιές καλυπτόμενοι πίσω από επιτροπές κατοίκων, τοπικούς συλλόγους η ακόμη και Δημάρχους που κοντράρουν την παρουσία προσφύγων στην περιοχή τους.
Η εκστρατεία της κυβέρνησης κατά των προσφύγων μπορεί να ηττηθεί.

Η ΝΔ στη κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει ένα κίνημα που έχτισε μαζική αλληλεγγύη στους πρόσφυγες παρά τους συμβιβασμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και τις Μόριες, ένα κόσμο που πάλεψε ενάντια στα εθνικιστικά συλλαλητήρια και στήριξε την καμπάνια για τη δίκη-καταδίκη της Χρυσής Αυγής, ένα κόσμο που πάλεψε για ανοικτά σύνορα για πρόσφυγες και μετανάστες και απαίτησε να κλείσουν οι Αμυγδαλέζες.
Η δύναμη για να μπλοκάρουμε τα μέτρα της κυβέρνησης βρίσκεται στην μαζική ενωτική δράση των συνδικάτων, των φοιτητικών συλλόγων, της μαζικής αντίστασης στις γειτονιές.

*Οργανώνουμε καμπάνια ενάντια στα ρατσιστικά μέτρα της κυβέρνησης, για ανοιχτά σύνορα και πόλεις για τους πρόσφυγες, για να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

*Για να έρθουν τα προσφυγόπουλα πίσω στα σχολεία τους από όπου τα έδιωξε η κυβέρνηση με τα ΜΑΤ με τις εκκενώσεις των καταλήψεων στέγης και να γραφτούν όλα στη πρωινή ζώνη. Μπαίνουμε μπροστά για να γίνει υπόθεση όλων των γονέων, των μαθητών και των σωματείων των εκπαιδευτικών που παλεύουν για μαζικούς διορισμούς.

*Για να έχουν ΑΜΚΑ όλοι ώστε να έχουν πρόσβαση στη δημόσια περίθαλψη και πρόνοια, καταργώντας στη πράξη τον αποκλεισμό των παιδιών των μεταναστών χωρίς χαρτιά και των προσφύγων, στηρίζουμε τα σωματεία στα νοσοκομεία και τη πρωτοβάθμια υγεία που διεκδικούν να μην απολυθούν οι συμβασιούχοι. Θέλουμε δημόσιες δομές πρόνοιας για τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά και όχι εγκλεισμό σε στρατόπεδα-φυλακές.

*Για να έχουν ανθρώπινη στέγαση και φροντίδα οι πρόσφυγες και οι χιλιάδες ασυνόδευτοι ανήλικοι. Μαζί με τους εργαζόμενους στους Δήμους και στις ΜΚΟ, αγωνιζόμαστε για δημόσια προγράμματα κοινωνικής κατοικίας , σε σπίτια μέσα στις πόλεις και όχι σε καταυλισμούς-γκέτο έξω από τις πόλεις.
*Δίνουμε μάχη για να διαλύσουμε τα ρατσιστικά ψέματα της κυρίαρχης τάξης για την ανωτερότητα του "ευρωπαϊκού πολιτισμού" απέναντι στο "οπισθοδρομικό Ισλάμ", ψέματα που συγκαλύπτουν τις ιμπεριαλιστικές θηριωδίες και τις πολεμικές επεμβάσεις.

*Συνεχίζουμε τη καμπάνια για τη δίκη-καταδίκη της ΧΑ. Με συλλαλητήριο τη μέρα απολογίας του Μιχαλολιάκου. Με κινητοποίηση τη μέρα της εισαγγελικής πρότασης και βέβαια τη μέρα της ανακοίνωσης της απόφασης.

Η ΚΕΕΡΦΑ σε κάθε γειτονιά, εργασιακό χώρο, σχολή και σχολείο μπαίνει μπροστά συσπειρώνοντας όλους και όλες για να οργανώσουμε την αντίσταση στην κυβερνητική πολιτική του ρατσισμού και την απάντηση στις φασιστικές προκλήσεις.

*Μεγάλος σταθμός είναι η διεθνής κινητοποίηση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στις 21 Μάρτη 2020 σε συντονισμό με το διεθνές κίνημα.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φασιστική επίθεση κατά Αφγανού στο κέντρο της Αθήνας καταγγέλλει η ΚΕΕΡΦΑ
Ομάδα περίπου επτά μαυροφορεμένων επιτέθηκαν κατά Αφγανού διερμηνέα το βράδυ της Τετάρτης στη συμβολή των οδών Σολωμού και Γ’ Σεπτεμβρίου.
Φασιστική επίθεση κατά Αφγανού στο κέντρο της Αθήνας καταγγέλλει η ΚΕΕΡΦΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στον εισαγγελέα τα μέλη του τάγματος εφόδου στη Μόρια
Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης οδηγήθηκαν οι επτά που συνελήφθησαν στη διάρκεια επιχείρησης της ΕΛ.ΑΣ. κατά των ροπαλοφόρων «αγανακτισμένων» που πραγματοποιούσαν περιπολίες τα βράδια.
Στον εισαγγελέα τα μέλη του τάγματος εφόδου στη Μόρια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«´Ενοχη για τους πνιγμούς η ρατσιστική πολιτική των κλειστών συνόρων»
Το τραγικό συμβάν με το ναυάγιο ανοιχτά των Παξών προκάλεσε την αντίδραση του συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ, Πέτρου Κωνσταντίνου που έσπευσε να σχολιάζει πως «η πολιτική των κλειστών συνόρων της ΕΕ-φρούριο έκλεισε τις...
«´Ενοχη για τους πνιγμούς η ρατσιστική πολιτική των κλειστών συνόρων»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντιφασιστική διαδήλωση το Σάββατο στα Προπύλαια
Αντιφασιστική διαδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Δεκέμβρη στις 2μμ στα Προπύλαια κατά της εισαγγελικής πρότασης απαλλαγής των κατηγορουμένων της Χρυσής Αυγής.
Αντιφασιστική διαδήλωση το Σάββατο στα Προπύλαια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Nα αναλάβουν τις ευθύνες τους για την ανθρώπινη υποδοχή των προσφύγων»
Οι οικογένειες προσφύγων που κατέφυγαν μπροστά στη πύλη του Ελαιώνα αφού η αστυνομία στον 'Εβρο «τους εγκατέλειψε χωρίς καταγραφή και ένταξη σε κάποια δομή φιλοξενίας, βρέθηκαν περικυκλωμένοι από τα ΜΑΤ σήμερα...
«Nα αναλάβουν τις ευθύνες τους για την ανθρώπινη υποδοχή των προσφύγων»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φιάσκο το ακροδεξιό τσίκνισμα
Σε επικό φιάσκο εξελίχθηκε χθες η ρατσιστική φιέστα στα Διαβατά Θεσσαλονίκης όπου το κάλεσμα για «μπάρμπεκιου με χοιρινό και άφθονο αλκοόλ» δεν συγκέντρωσε ούτε τριάντα άτομα.
Φιάσκο το ακροδεξιό τσίκνισμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας