• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 25.6°C / 31.4°C
  1 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.7°C / 28.2°C
  2 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.0°C / 25.7°C
  1 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 23.1°C
  0 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.5°C / 25.5°C
  3 BF
  60%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 27.6°C
  1 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 23.4°C
  2 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.7°C / 29.7°C
  2 BF
  33%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 30.5°C
  3 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.1°C / 29.4°C
  0 BF
  39%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.5°C / 22.5°C
  0 BF
  34%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.5°C / 29.6°C
  1 BF
  29%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 26.8°C / 29.9°C
  1 BF
  39%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.8°C / 31.7°C
  0 BF
  41%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  2 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.3°C / 28.3°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  2 BF
  41%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φωνές κατά Ζέρβα για τα αρχαία

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ηταν μεν ακάλεστοι, αλλά δεν μένουν άφωνοι. Το αντίθετο, μάλιστα, οι φωνές κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα από όσους δεν κλήθηκαν στη συζήτηση του δημοτικού συμβουλίου για τα αρχαία του σταθμού μετρό της Βενιζέλου συνεχίζονται με ένταση, όπως και οι ανακοινώσεις επιστημονικών φορέων που τάσσονται υπέρ της παραμονής των βυζαντινών αρχαιοτήτων στη θέση τους.

Ευθεία και δηκτική επίθεση στον δήμαρχο εξαπέλυσε με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού Βορείου Ελλάδος, σχολιάζοντας ότι «δυστυχώς ο κ. Ζέρβας δεν έκρινε ότι έπρεπε να καλέσει τον φορέα, του οποίου τα μέλη είναι αυτοί οι οποίοι αγωνίζονται καθημερινά και αναδεικνύουν όχι μόνο τις Αρχαιότητες του μετρό αλλά το σύνολο των Αρχαιοτήτων στην πόλη και δεν είναι άλλος από τον Σύλλογο Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Βορείου Ελλάδος».

Σύμφωνα με τον σύλλογο, «ο κ. Ζέρβας προτίμησε να προχωρήσει σε μία κακοστημένη και επικοινωνιακού τύπου φιέστα, όπου θα προπαγάνδιζε την άποψη της κυβέρνησης για τις Αρχαιότητες της οδού Βενιζέλου και δεν τον ενδιέφερε η πραγματική ενημέρωση των παρευρισκομένων για το θέμα». Με δεδομένο, μάλιστα, ότι η θέση τους είναι «η in situ ανάδειξη των Αρχαιοτήτων και όχι η απόσπαση και επανατοποθέτησή τους που επιθυμεί η κυβέρνηση» και επειδή «δεν ταίριαζε στη φιέστα, γι’ αυτό δεν προσκληθήκαμε».

«Εστω και τώρα», καλούν τον δήμαρχο να ενώσει τη φωνή του δήμου με τη θέση του συλλόγου και όλων των επιστημονικών φορέων για παραμονή των αρχαιοτήτων, «για να μπορέσουν οι συμπολίτες μας, και όχι μόνο, να απολαμβάνουν και το μετρό και τις Αρχαιότητες που είναι η πολιτιστική μας κληρονομιά και η παρακαταθήκη που πρέπει να αφήσουμε στις επόμενες γενιές».

Παρέμβαση στο θέμα κάνει με ψήφισμά της και η Εταιρεία Ερευνας και Προώθησης της Επιστημονικής Αναστήλωσης των Μνημείων (ΕΤΕΠΑΜ). Θυμίζοντας την υποστήριξή της στις ισχύουσες αποφάσεις του ΥΠΠΟ για διατήρηση των αρχαιοτήτων κατά χώρα, αναφέρουν ότι «ο επιστημονικός κόσμος, συμπεριλαμβανομένης της ΕΤΕΠΑΜ (με την από 25-2-2013, αρ. πρωτ. 25 επιστολή μας), έχει τεκμηριώσει με πλήθος επιχειρημάτων την αναγκαιότητα της επιτόπου διατήρησης των κατά γενική ομολογία σημαντικών αρχαιοτήτων, τόσο για την αναπτυξιακή πορεία της πόλης όσο και για τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Σχολιάζοντας ειδικότερα την απόσπαση αρχαιοτήτων, λένε ότι αυτό «είναι μια ακραία λύση που εφαρμόζεται κατ’ εξαίρεση και σε ήσσονος σημασίας αρχαιότητες», αφού χάνεται μέρος του αρχαίου υλικού και η ανασύσταση δεν είναι ποτέ πλήρης και αυθεντική, ενώ επιπλέον, «όπως έχει διαπιστωθεί από τη μέχρι τώρα εμπειρία, η ταλαιπωρία των αποσπασμένων αρχαίων συνεχίζεται καθώς μπορεί να παραμείνουν αποθηκευμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα και τελικά να αλλάξει η απόφαση για την επάνοδό τους στην ίδια θέση. Ενδεχόμενη δε αλλαγή θέσης είναι προφανές ότι οδηγεί σε μεγαλύτερη ακόμα απαξίωσή τους».

Ειδικότερα, αναφερόμενοι στην υπόθεση των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου, οι αναστηλωτές μηχανικοί, αφού υπενθυμίζουν ότι εφόσον οι αρχαιότητες αποσπαστούν θα απαιτηθεί νέα αρχαιολογική έρευνα, σημειώνουν ότι, ενώ για την απόσπαση των αρχαιοτήτων γίνονται εκτιμήσεις χρόνου, το ίδιο δεν συμβαίνει για την επανατοποθέτηση των ευρημάτων, «η οποία είναι προφανές ότι θα απαιτήσει νέες μελέτες υψηλής μάλιστα πρωτοτυπίας ως προς τις μεθόδους».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι Θεσσαλονικείς θέλουν τα αρχαία τους επί τόπου
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς ετοιμάζονται να καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα και νέα προσφυγή στο ΣτΕ.
Οι Θεσσαλονικείς θέλουν τα αρχαία τους επί τόπου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σιωπή για το 2025
Καμία αναφορά από τους φορείς της Θεσσαλονίκης μετά τις δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού για επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης του έργου.
Σιωπή για το 2025
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ελπίδες για αλλαγή ρότας από Μητσοτάκη
Η σιωπή του επικοινωνιακού μηχανισμού της Ν.Δ. μετά την αυτόβουλη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο εργοτάξιο της Βενιζέλου και οι συνεχιζόμενες πιέσεις κορυφαίων καθηγητών από όλο τον κόσμο ανοίγουν ένα παράθυρο...
Ελπίδες για αλλαγή ρότας από Μητσοτάκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μαζικές επιστολές για τη σωτηρία της «υπόγειας Πομπηίας»
Διαδικτυακή συνάντηση-συζήτηση με απαντήσεις σε όλα τα κρίσιμα θέματα της υπόθεσης οργανώνει η ΕΛΛΕΤ με τίτλο «Σταθμός Βενιζέλου: Η ιστορία στη θέση της και το μετρό σε λειτουργία».
Μαζικές επιστολές για τη σωτηρία της «υπόγειας Πομπηίας»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Γορίλες» στα φούμαρα
Την ώρα που ο δήμαρχος της πόλης Κωνσταντίνος Ζέρβας δίνει μάχη υπέρ του τεμαχισμού των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου, την ίδια στιγμή έχει αναλωθεί σε διαφημιστική εκστρατεία υπέρ του… αυθεντικού.
«Γορίλες» στα φούμαρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Βενιζέλου και Εγνατία η δίκη μας Πομπηία»
Εκκωφαντική απάντηση έδωσαν χθες βράδυ οι πολίτες της Θεσσαλονίκης στα κυβερνητικά σχέδια για αποξήλωση των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό.
«Βενιζέλου και Εγνατία η δίκη μας Πομπηία»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας