Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Προσφυγική και οικονομική κρίση στην ατζέντα του «Arraiolos Group»
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσφυγική και οικονομική κρίση στην ατζέντα του «Arraiolos Group»

  • A-
  • A+

Στον κίνδυνο που διατρέχει η πορεία προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση και, άρα, την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, αν δεν αντιμετωπιστούν η οικονομική και η προσφυγική κρίση, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την πρώτη συνεδρίαση, στο Ζάππειο, της συνάντησης «Arraiolos Group», με θέμα «αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά την οικονομική και προσφυγική κρίση». 

Όσον αφορά μάλιστα την προσφυγική κρίση, ο Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη πρόβλεψης συγκεκριμένων κυρώσεων για τα κράτη μέλη που παραβιάζουν την αρχή της αλληλεγγύης.

Επεσήμανε ακόμη πώς η πρόσφατη κρίση χρέους, οπότε και κατέστη αναγκαία η παροχή χρηματοοικονομικής στήριξης, παρέχει ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα του πώς οφείλουμε ν΄ αξιοποιήσουμε την αρχή της Αλληλεγγύης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης εν γένει, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και, κυρίως, στον στενότερο κύκλο της Ευρωζώνης.

Για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους ήταν απαραίτητη η ίδρυση νέων μηχανισμών, ανέφερε ο ΠτΔ, αφενός ενός προσωρινού, έστω, ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας απ΄ όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, αφετέρου, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοοικονομικής Σταθεροποίησης από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσον αφορά την προσφυγική κρίση, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι «η αρχή της Αλληλεγγύης αναδεικνύεται ως καθοριστικής σημασίας μηχανισμός αποτελεσματικής εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για την Μετανάστευση και το Άσυλο, το οποίο ισχύει από τον Οκτώβριο του 2008, πλην όμως χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, όπως καταδεικνύει η τρέχουσα ευρωπαϊκή συγκυρία».

Ο ΠτΔ αναφέρθηκε στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που προβλέπουν τον καταμερισμό συγκεκριμένου αριθμού αιτούντων άσυλο, αλλά και στην πρόταση για θέσπιση μιας κοινής διαδικασίας διεθνούς προστασίας, που πρέπει να αποτελεί την βάση για τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, «λαμβάνοντας υπόψη μάλιστα και την οικονομική διάσταση της εφαρμογής της αρχής αυτής και τις τυχόν οικονομικές συνέπειες για τα κράτη-μέλη.»

«Η πράξη έχει καταδείξει, εδώ και πάνω από τρία χρόνια, συμπεριφορές κρατών-μελών της ΕΕ τα οποία παραβιάζουν καταφανώς τις περί Αλληλεγγύης στον τομέα του ασύλου και της μετανάστευσης διατάξεις των άρθρων 77 επ. της ΣΛΕΕ (Συνθήκη για τη λειτουργία της ΕΕ) χωρίς να υφίστανται καμία κύρωση, καίτοι πρόκειται για παραβίαση νομικής τους υποχρέωσης. Γεγονός που δικαιολογεί και την ανάληψη δράσης εκ μέρους της ΕΕ για την διαμόρφωση ενός αυστηρού πλαισίου εφαρμογής της αρχής της Αλληλεγγύης, με ρητή πρόβλεψη συγκεκριμένων κυρώσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στη Σύνοδο λαμβάνουν μέρος οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Εσθονίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Κροατίας, της Λετονίας, της Μάλτας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας, οι οποίοι υπέγραψαν τη Διακήρυξη των Αθηνών, επαναλαμβάνοντας και επικαιροποιώντας την «έκκληση για την Ευρώπη», την οποία απηύθυναν στις 9 Μαΐου 2019, ενόψει τότε των Ευρωεκλογών του Μαΐου 2019.

Όπως τονίζουν οι «13», «τα αποτελέσματα των πρόσφατων Ευρωεκλογών στέλνουν αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον της Ευρώπης, καθώς εκφράζουν σαφές φιλοευρωπαϊκό πνεύμα, με βάση τις θεμελιώδεις αξίες και αρχές της Ένωσης, δεδομένου ότι οι Ευρωπαίοι Πολίτες, σε μεγάλο βαθμό, αποφάσισαν να εμπιστευθούν δυνάμεις που στηρίζουν το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα».

«Έχουμε, όμως χρέος, να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τη συλλογική μας προσπάθεια για την υπεράσπιση της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, βασιζόμενοι στις κοινές μας αξίες», σημειώνουν.

Παράλληλα, στέλνουν μήνυμα πως «οι Λαοί της Ευρώπης έχουν ενωθεί, με την δική τους ελεύθερη βούληση, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία βασίζεται στις αρχές της Ελευθερίας, της Ισότητας, της Αλληλεγγύης, της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης και της Εμπιστοσύνης, εντός και μεταξύ των Μελών της. Μια Ένωση χωρίς προηγούμενο στην Ιστορία της Ευρώπης».
 

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο Λονδίνο με Τραμπ για ΝΑΤΟ ο Μητσοτάκης - Η Τουρκία στην ατζέντα
Σε γεύμα εργασίας, στις 4 Δεκεμβρίου, θα συναντηθούν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ντόναλντ Τραμπ. Επόμενο τετ α τετ των δύο ηγετών στις ΗΠΑ, πιθανόν τον Ιανουάριο, με την Τουρκία στην ατζέντα.
Στο Λονδίνο με Τραμπ για ΝΑΤΟ ο Μητσοτάκης - Η Τουρκία στην ατζέντα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ποιος θα είναι ο Πρόεδρος του... βουνού
Το πρώτο μεγάλο προσωπικό πολιτικό κρας τεστ αποτελεί για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η επιλογή του προσώπου που θα προτείνει για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ποιος θα είναι ο Πρόεδρος του... βουνού
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σκληρή επίθεση Τσίπρα στη Ν.Δ.
Σε συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων του Open άφησε ξεκάθαρες αιχμές για όσα συνέβησαν με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, κάνοντας λόγο για εξυπηρέτηση της κυβέρνησης σε συγκεκριμένο επιχειρηματία, ενώ στάθηκε...
Σκληρή επίθεση Τσίπρα στη Ν.Δ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συγχαρητήρια από την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία στον Τσιτσιπά
Το θρίαμβο του Στέφανου Τσιτσιπά στον τελικό του ATP Finals στο Λονδίνο ύστερα από συγκλονιστικό αγώνα με τον Ντόμινικ Τίιμ χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πολιτικοί αρχηγοί.
Συγχαρητήρια από την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία στον Τσιτσιπά
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο Κυριάκος θα «τρέξει» τη Συμφωνία των Πρεσπών
Θέλει ο Μητσοτάκης να κρυφτεί αλλά... αναλαμβάνει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ Μακρόν και Ευρωπαϊκής Ενωσης για χάρη της Βόρειας Μακεδονίας. Τι προκύπτει από τις δηλώσεις Ζάεφ μετά τη συνάντησή του με τον Ελληνα...
Ο Κυριάκος θα «τρέξει» τη Συμφωνία των Πρεσπών
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Θέλει» Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Ν. Κακλαμάνης
Την άποψη ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος θα μπορούσε να επανεκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης.
«Θέλει» Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Ν. Κακλαμάνης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας