Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Όχι» στην τουρκική εισβολή από το ΚΚΕ(μ-λ)

Οι Τούρκοι βομβαρδίζουν ανηλεώς...

AP PHOTO / LEFTERIS PITARAKIS

«Όχι» στην τουρκική εισβολή από το ΚΚΕ(μ-λ)

  • A-
  • A+

Την αντίθεσή του για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Άγκυρας μέσα σε συριακό έδαφος εξέφρασε το ΚΚΕ(μ-λ) με σχετική του ανακοίνωση. 

Μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι αυτή η επίθεση «έρχεται να αξιοποιήσει την κατάσταση κοινωνικής διάλυσης και εδαφικού κομματιάσματος της Συρίας, που έχει δημιουργήσει η επέμβαση και η άγρια σύγκρουση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και η οποία γίνεται με σκοπό τον έλεγχό της».

Καλεί επίσης τους προοδευτικούς ανθρώπους, τη νεολαία και τον λαό να καταδικάσουν απερίφραστα την εισβολή και «να μπουν πιο θαρρετά στο δρόμο για την ανασυγκρότηση της αντιπολεμικής-αντιιμπεριαλιστικής πάλης». 

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ(μ-λ)


ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ,
ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΣΦΑΓΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ!

ΛΑΪΚΗ ΑΦΥΠΝΙΣΗ – ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗΣ, ΑΝΤΙΪΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ

• Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η –τρίτη στη σειρά– εισβολή της Τουρκίας σε συριακό έδαφος, ώστε να δημιουργήσει –όπως η ίδια ισχυρίζεται– μια «ζώνη ασφάλειας» κατά μήκος των συνόρων στις περιοχές των κουρδικών καντονιών Τζαζίρα και Αΐν αλ-Αράμπ. Έχει προηγηθεί η πρώτη εισβολή, με τη δημιουργία αντίστοιχης «ζώνης ασφαλείας» που διαχώριζε τα πιο πάνω καντόνια από το καντόνι Αφρίν, ενώ ακολούθησε, τον Γενάρη του 2018, η εισβολή και η κατάληψη του Αφρίν.

Είναι ολοφάνερο πως αυτή η αντιδραστική και επιθετική πράξη έρχεται να αξιοποιήσει, για μια ακόμη φορά, την κατάσταση κοινωνικής διάλυσης και εδαφικού κομματιάσματος της Συρίας, που έχει δημιουργήσει η επέμβαση και η άγρια σύγκρουση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (με προεξάρχουσα την αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσίας) και η οποία γίνεται με σκοπό τον έλεγχό της. Επιπλέον, έρχεται να εκμεταλλευτεί την όξυνση της έντασης και του διογκούμενου κλίματος σύγκρουσης και πολέμου που διαμορφώνουν τα αντιθετικά ιμπεριαλιστικά σχέδια συνολικά για τη Μέση Ανατολή.

• Η καταρχήν έγκριση της εισβολής από τον Ντόναλντ Τραμπ είναι συνέχεια της συμβιβαστικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, η οποία είχε επιτευχθεί το προηγούμενο διάστημα και είχε καταλήξει σε μια από κοινού επιχείρηση δημιουργίας αυτής της «ζώνης ασφαλείας». Ήταν ένας συμβιβασμός που επιχειρούσε (δίνοντας χώρο στις αντιδραστικές φιλοδοξίες του τουρκικού φασιστικού καθεστώτος) να περιορίσει τις ρωσικές σφήνες στις αμερικανοτουρκικές στρατηγικές σχέσεις και να επαναφέρει –έστω σταδιακά­– την Τουρκία στις αμερικανοΝΑΤΟϊκές νόρμες, ώστε να προωθηθούν πιο αποτελεσματικά τα συμφέροντα των ΗΠΑ στη Συρία και στη Μέση Ανατολή. Επιπλέον, ιδιαίτερο ρόλο παίζει η ανάγκη να χρησιμοποιηθεί το ειδικό βάρος της Τουρκίας, ώστε να δοθεί μια ισχυρή ώθηση στην εκστρατεία των ΗΠΑ ενάντια στο Ιράν που κι αυτή βρίσκεται σε μια κρίσιμη και επικίνδυνη για τους λαούς καμπή.

• Η στάση των ΗΠΑ απέναντι στην επέμβαση της Τουρκίας, με τα πολλά αντιφατικά αλλά και τυχοδιωκτικά στοιχεία της, αναμένεται να οξύνει ακόμα πιο έντονα τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και να απογειώσει τα φιλοπόλεμα σχέδια όλων των αντιδραστικών δυνάμεων που εμπλέκονται στην περιοχή. Και μάλιστα, σε συνθήκες που ο ρώσικος ιμπεριαλισμός ανασυγκροτεί την ισχύ του και προκαλεί ρωγμές στην αμερικανική ζώνη περικύκλωσης (Συρία, Ουκρανία), ο κινέζικος ιμπεριαλισμός διεκδικεί την περιφερειακή ηγεμονία στην Νοτιοανατολική Ασία ως εφαλτήριο για να γίνει δύναμη παγκόσμιας εμβέλειας, η Βρετανίδα σύμμαχος παραδέρνει μέσα στις αντιφάσεις της και με τους ιμπεριαλιστές της ηπειρωτικής Ευρώπης (Γερμανία, Γαλλία) να τονίζουν –με λόγια, με πράξεις και, προπαντός, με σημαντικές αποκλίσεις από την αμερικανική πολιτική– τη διεκδίκηση από μέρους τους ενός αναβαθμισμένου ρόλου στα παγκόσμια πράγματα.

• Τα πρώτα θύματα της εξελισσόμενης τούρκικης εισβολής είναι οι Κούρδοι της περιοχής, που το κίνημά τους –όλη την προηγούμενη περίοδο– οδηγήθηκε (από την τυχοδιωκτική και υποταγμένη στους ιμπεριαλιστές ηγεσία τους) στη χειραγώγησή του από τις ΗΠΑ. Επιβεβαιώνεται σήμερα –άλλη μια φορά και ιδιαίτερα επώδυνα– η ανάγκη χειραφέτησης του κουρδικού κινήματος αυτοδιάθεσης, εθνικής και κοινωνικής απελευθέρωσης, από κάθε ιμπεριαλιστική, φεουδαρχική ή αστική δύναμη. Τραγικά, επίσης, αποκαλύπτονται, για μια ακόμη φορά, οι πραγματικοί ένοχοι της προσφυγιάς και της μετανάστευσης.

• Στη χώρα μας, που μετατρέπεται γοργά σε πολεμικό ορμητήριο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και των ΝΑΤΟϊκών δολοφόνων (όπως πιστοποιήθηκε από την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Πομπέο) οι προοδευτικοί άνθρωποι, η νεολαία και ο λαός οφείλουν να καταδικάσουν απερίφραστα την εισβολή. Να μπουν πιο θαρρετά στο δρόμο για την ανασυγκρότηση της αντιπολεμικής-αντιιμπεριαλιστικής πάλης. Για την οικοδόμηση ενός Μετώπου των Λαών, των εθνοτήτων και των μειονοτήτων, των προσφύγων και των μεταναστών, με στόχο την αποτροπή του πολέμου και το διώξιμο όλων των ιμπεριαλιστών και των ενεργούμενών τους από την περιοχή.

ΟΙ ΛΑΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΡΕΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΝΟΝΙΑ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΩΝ ΤΟΥΣ
ΕΞΩ ΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΡΙΑ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
 

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΚΚΕ: «Φύλλο συκής» οι δήθεν κυρώσεις ΗΠΑ-Ε.Ε. και άλλων για την Τουρκία
Μια σκληρή ανακοίνωση από το ΚΚΕ, με την οποία σχολιάζει την απόφαση ΗΠΑ, Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων χωρών να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, καθώς όπως υποστηρίζει δεν είναι τίποτα άλλο, παρά «φύλλο συκής»...
ΚΚΕ: «Φύλλο συκής» οι δήθεν κυρώσεις ΗΠΑ-Ε.Ε. και άλλων για την Τουρκία
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Τηλεφώνημα αποκλιμάκωσης μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν
Μετά την κλιμάκωση με αφορμή τον θάνατο Τούρκων στρατιωτών στην Ιντλίμπ από επίθεση συριακών δυνάμεων, ένα τηλεφώνημα μεταξύ των προέδρων Ρωσίας και Τουρκίας ήταν αρκετό για να ηρεμήσουν τα πράγματα, καθώς...
Τηλεφώνημα αποκλιμάκωσης μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Άγκυρα προς Μόσχα: «Συγκρατήστε τη Δαμασκό στην Ιντλίμπ, δεν θα προχωρήσουν»
Τα δόντια της προς τη Συρία έτριξε η Άγκυρα, που κάλεσε τη Μόσχα να συγκρατήσει τις συριακές δυνάμεις που έχουν εξαπολύσει επιχείρηση επανακατάληψης της επαρχίας Ιντλίμπ.
Άγκυρα προς Μόσχα: «Συγκρατήστε τη Δαμασκό στην Ιντλίμπ, δεν θα προχωρήσουν»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Το ΚΚΕ(μ-λ) για τα ελληνοτουρκικά
Δύο σημαντικά ερωτήματα για τα ελληνοτουρκικά τις εξελίξεις στη γύρω περιοχή θέτουν στελέχη του ΚΚΕ(μ-λ) απ’ όλη την Ελλάδα που υπογράφουν το κείμενο.
Το ΚΚΕ(μ-λ) για τα ελληνοτουρκικά
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Μετά τον Κοτζιά, διαψεύδει κι ο Κατρούγκαλος τα περί των 8 Τούρκων στρατιωτικών
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε σήμερα ως fake news, τα δημοσιεύματα ιστοσελίδων σχετικά με την υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών. 
Μετά τον Κοτζιά, διαψεύδει κι ο Κατρούγκαλος τα περί των 8 Τούρκων στρατιωτικών
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ψήφισμα για κατάπαυση πυρός στη Συρία προτείνει ο Βαρουφάκης
Ψήφισμα για την άμεση κατάπαυση πυρός στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, την απαγόρευση πτήσεων πάνω από τη Βόρεια Συρία και την άμεση αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, προτείνει το ΜέΡΑ25.
Ψήφισμα για κατάπαυση πυρός στη Συρία προτείνει ο Βαρουφάκης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας