Την αποφασιστικότητα της Άγκυρας να συνεχίσει να πιέζει ώστε να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος με άρθρο του στην εφημερίδα Washington Post δήλωσε ότι «ορισμένοι από τους δολοφόνους του φαίνεται ότι διαφεύγουν της δικαιοσύνης».
Ο Τζαμάλ Κασόγκι, αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ δημοσιογράφος που ασκούσε κριτική στο καθεστώς της χώρας του, δολοφονήθηκε πριν από ένα χρόνο στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη από πράκτορες της κυβέρνησης του Ριάντ. Την εντολή της δολοφονίας φέρεται ότι έδωσε ο πρίγκιπας διάδοχος του σαουδαραβικού θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος αρνείται κατηγορηματικά την ευθύνη, ενώ δηλώνει ότι η όποια ευθύνη προκύπτει έχει να κάνει με το γεγονός ότι είναι ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας.
Ο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν, που κρατάει ψηλά το θέμα της φρικιαστικής δολοφονίας Κασόγκι, που προκάλεσε σοκ στη διεθνή κοινότητα, τονίζει στο άρθρο του ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις για να γίνει γνωστή η αλήθεια, ενώ σημειώνει ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να θέλει να μάθει πού βρίσκεται το πτώμα του δημοσιογράφου και ποιος έδωσε την έγκριση για την επιχείρηση αυτή.
Ο ντε φάκτο ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, δήλωσε σε συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο CBS ότι «σε καμία περίπτωση» δεν έδωσε ο ίδιος την εντολή για την δολοφονία ενώ στο Ριάντ έντεκα Σαουδάραβες ύποπτοι δικάζονται υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας.
Έχουν γίνει ελάχιστες ακροαματικές διαδικασίες, ενώ σε έκθεση ειδικών του ΟΗΕ διατυπώθηκε η προτροπή να διενεργηθεί έρευνα για τον πρίγκιπα διάδοχο και άλλους κορυφαίους Σαουδάραβες αξιωματούχους.
Η CIA και ορισμένες δυτικές κυβερνήσεις λένε ότι πιστεύουν πως ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος έδωσε εντολή για την επιχείρηση.
Στο άρθρο του ο Τούρκος πρόεδρος σημειώνει ότι το γεγονός πως οι δολοφόνοι του δημοσιογράφου ταξίδεψαν με διπλωματικά διαβατήρια και «μετέτρεψαν ένα διπλωματικό κτίριο σε τόπο εγκλήματος» δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο. «Ίσως πιο επικίνδυνη είναι η ατιμωρησία της οποίας φαίνεται να χαίρουν πίσω στο βασίλειο ορισμένοι από τους δολοφόνους», προσθέτει.
Επίσης, ενώ αναφέρει ότι η Τουρκία εξακολουθεί να θεωρεί τη Σαουδική Αραβία φίλη και σύμμαχο, τονίζει ότι αυτό δεν σημαίνει πως η Άγκυρα θα παραμείνει σιωπηλή.
«Το 15μελές εκτελεστικό απόσπασμα που δολοφόνησε τον Κασόγκι μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη και διαμέλισε το πτώμα του εξυπηρετεί τα συμφέροντα ενός παρακράτους εντός της κυβέρνησης του βασιλείου», καταλήγει.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας