Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Αυταρχική και επικίνδυνη η στάση της κυβέρνησης προς τους φοιτητές»
Από διαδήλωση φοιτητών ενάντια στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου / Eurokinissi/Στέλιος Μίσινας

«Αυταρχική και επικίνδυνη η στάση της κυβέρνησης προς τους φοιτητές»

  • A-
  • A+

Την επιχείρηση αποκλεισμού τους από τη σύνοδο των Πρυτάνεων το Σάββατο με αντικείμενο το νομοσχέδιο που έστειλε η υπουργός στα όργανα διοίκησης των πανεπιστημίων καταγγέλλουν φοιτητικοί σύλλογοι που διαμαρτυρήθηκαν για την κατάργηση του ασύλου και τα νέα μέτρα  στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στην ανακοίνωσή τους εκφράζουν την κάθετη αντίθεσή τους σε αυτά, που περιλαμβάνουν «εφαρμογή διαγραφών, όριο φοίτησης ν+2, αξιολόγηση, επαναφορά ΣΙ και Γεν. Γραμματέα, αλλαγή προγραμμάτων σπουδών, δυνατότητα να ορίζουν τα τμήματα τον αριθμό των εισακτέων. Μέτρα που έρχονται να βαθύνουν τις πάγιες κατευθύνσεις της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ για την εκπαίδευση, κατευθύνσεις που πάλευαν να υλοποιήσουν συντεταγμένα όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ».

Οι φοιτητές καταγγέλλουν ότι βρέθηκαν αντιμέτωποι με αστυνομικές δυνάμεις που εμπόδισαν την είσοδο τους στο ξενοδοχείο και δεν δίστασαν με έναν εντελώς απρόκλητο τρόπο να “φιγουράρουν” τα όπλα τους. «Όταν καταφέραμε να μπούμε στο ξενοδοχείο, βρήκαμε κλειστές πόρτες και αστυνομία να τις περιφρουρεί. Ακόμα και όταν καταφέραμε να φτάσουμε στην αίθουσα που διεξαγόταν η σύνοδος, “προς έκπληξή” μας, δεν βρήκαμε την κ. Κεραμέως, η οποία επέλεξε να μην παραστεί, όσο η σύνοδος θα πραγματοποιούνταν παρουσία φοιτητών, παρά μόνο όταν θα είχαμε αποχωρήσει απ’ ότι φάνηκε. 

»Όταν ζητήσαμε από τα μέλη της συνόδου να τοποθετηθούν σε σχέση με τα σημεία αυτά αλλά και την κατάργηση του ασύλου, τεχνηέντως απέφυγαν οποιαδήποτε τοποθέτηση,και κρύφτηκαν πίσω από την ημερήσια διάταξη, με κάποιες απλώς λεκτικές «δεσμεύσεις» της κ. Νικολαϊδη, του Χαροκοπείου Παν/μιου σε σχέση με τις διαγραφές και τη βάση του 10. Ούτε κουβέντα από όλους τους υπόλοιπους για την κατάργηση του ασύλου, ούτε κουβέντα για τις διαγραφές φοιτητών». 

Επίσης, οι σύλλογοι επισημαίνουν πως «η εισήγηση της συνόδου και οι ίδιοι οι πρυτάνεις περιέκλειε τη λογική συγκεκριμένων λύσεων διαχείρισης που αποτελούν στάχτη στα μάτια των φοιτητών και χτύπημα στα δικαιώματα τους. Μετά από λίγο διέκοψαν τη συνεδρίαση, αρνούμενοι στην πραγματικότητα και οι ίδιοι να λάβουν υπόψη τους φοιτητές παρά τις διαβεβαιώσεις τους. Παρόλα αυτά ήταν ιδιαίτερα πρόθυμοι να συνεχίσουν αργότερα «στα κρυφά» και πάλι την συζήτηση παρουσία αυτή τη φορά της κ. Κεραμέως. Για εμάς, είναι αδιανόητο να συμβαίνουν τέτοιες συζητήσεις πίσω από κλειστές πόρτες, με παρουσία αστυνομίας και ΜΑΤ, ώστε να συνεδριάζουν οι πρυτάνεις παρουσία του υπουργείου και να παίρνουν αποφάσεις για εμάς, χωρίς εμάς».

Στο κείμενο οι φοιτητές καταγγέλλουν «την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, ΜΑΤ και ΔΙΑΣ, την ιδιαίτερα αυταρχική και επικίνδυνη στάση της κυβέρνησης προς τους φοιτητές, που αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες, αντιμετωπίζοντας τη θέα όπλων όταν διεκδικούν να ακουστούν τα αιτήματά τους. Καταγγέλλουμε, επίσης, τη στάση του συνόλου των πρυτάνεων που δεν τοποθετήθηκαν. Απαιτούμε να διεξαχθούν άμεσα διαδικασίες συγκλήτων σε όλα τα ιδρύματα, προκειμένου να τοποθετηθούν όλα τα μέλη αυτών σε σχέση με τα παραπάνω».

»Επειδή το φοιτητικό κίνημα ανέκαθεν έπαιζε σημαντικό ρόλο στο να μπλοκάρονται τα μέτρα των κυβερνήσεων και το προχώρημα της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης, γι’ αυτό ακριβώς, προσπαθούν να εμποδίσουν τους φοιτητές από το να παρευρίσκονται σε τέτοιες διαδικασίες και να εμποδίζουν τη λήψη αποφάσεων που είναι ενάντια στα συμφέροντά τους. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι η σύνοδος έγινε εντελώς απομακρυσμένα, κρυφά, και σε δύσκολα προσβάσιμο μέρος» σημειώνεται στο κείμενο.

Και τονίζεται η ανάγκη «κινηματικής τροχιάς, με γύρους γενικών συνελεύσεων και διαδηλώσεις, προκειμένου να καταφέρνουν να θέσουν αναχώματα στην εφαρμογή της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης και συνολικά στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της ΝΔ, όπως αυτή μπορεί να εφαρμόζεται από το Υπουργείο, τα όργανα διοίκησης, τους καθηγητές. Να αγωνιστούν ενώνοντας τις δυνάμεις τους μαζί με όλα τα κομμάτια της πανεπιστημιακής κοινότητας και της εκπαίδευσης που θίγονται από τις αντιδραστικές αναδριαρθρώσεις που προσπαθεί να επιβάλει η ΝΔ στην εκπαίδευση». 

»Επειδή, δεν ανεχόμαστε να παίζουν κορώνα-γράμματα τις ζωές και το μέλλον μας, να είναι σίγουροι ότι, από εδώ και πέρα, αυτοί που νομίζουν πως με την προσπάθεια κατασταλτικού αποκλεισμού της φωνής μας, θα αποφύγουν την αναμέτρηση με το φοιτητικό κίνημα, θα μας βρουν απέναντί τους! Καλούμε όλους τους συλλόγους να μπουν σε γύρο γενικών συνελεύσεων το αμέσως επόμενο διάστημα, να συντονίσουμε και να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας» καταλήγει η ανακοίνωση την οποία υπογράφουν οι εξής σύλλογοι: Φυσικό ΕΚΠΑ, Νομική ΕΚΠΑ, ΣΕΜΦΕ ΕΜΠ, Τοπογράφοι Μηχανικοί ΕΜΠ, Μεταλλειολόγοι Μεταλλουργοί ΕΜΠ, Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί ΕΜΠ.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Κάτω τα χέρια από το άσυλο»
Την ώρα που μέσα στη Βουλή ψηφιζόταν η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, έξω, μέλη φοιτητικών συλλόγων και προερχόμενοι από συλλογικότητες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου...
«Κάτω τα χέρια από το άσυλο»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ακραία καιρικά φαινόμενα στην Παιδεία
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και μαζί της νέας υπουργού Παιδείας για την κατάργηση του ασύλου, την κατάργηση της Νομικής Σχολής στην Πάτρα.
Ακραία καιρικά φαινόμενα στην Παιδεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κλείνουν οι πόρτες των πανεπιστημίων
Δραματική μείωση του αριθμού των εισακτέων φέρνουν τα σχέδια της κυβέρνησης ● Γραπτές προαγωγικές εξετάσεις σε όλες τις τάξεις του λυκείου ● Θεσπίζεται χρονικό όριο ολοκλήρωσης των προπτυχιακών σπουδών ●...
Κλείνουν οι πόρτες των πανεπιστημίων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εισβολή της ΕΛ.ΑΣ. στα ΑΕΙ με ένα τηλεφώνημα
Η Νίκη Κεραμέως ξεκαθάρισε με ανατριχιαστικό τρόπο το πώς οραματίζεται τα πανεπιστήμια μετά την κατάργηση του ασύλου. Με την παραμικρή καταγγελία οιουδήποτε αξιόπιστου ή αναξιόπιστου μάρτυρα θα επεμβαίνει η...
Εισβολή της ΕΛ.ΑΣ. στα ΑΕΙ με ένα τηλεφώνημα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μεταπτυχιακοί, υποψήφιοι διδάκτορες και μεταδιδακτορικοί στους δρόμους για το άσυλο
Με ξεχωριστό πανό και μαζική παρουσία κατέβηκαν στην σημερινή πορεία οι μεταπτυχιακοί φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες και μεταδιδακτορικοί ερευνητές, που ξεκίνησαν τη δική τους καμπάνια ενάντια στην κατάργηση...
Μεταπτυχιακοί, υποψήφιοι διδάκτορες και μεταδιδακτορικοί στους δρόμους για το άσυλο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας