Η Ιταλία επιδίωξε τη συμφωνία της Μάλτας για το προσφυγικό και πρόκειται σαφώς και για ένα «δώρο» των εταίρων προς τη νέα κυβέρνηση της Ρώμης, η οποία εγκατέλειψε την ακραία ρητορική του Ματέο Σαλβίνι.
O Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε χαρακτήρισε «ιστορική» την υπογραφή της συμφωνίας αυτής και συνεχάρη την υπουργό Εσωτερικών της κυβέρνησής του, Λουτσιάνα Λαμορτζέζε. «Κάναμε ένα βήμα χωρίς προηγούμενο. Υπερασπιζόμαστε το συμφέρον της χώρας μας και, κατά συνέπεια, αυτό που μετρά είναι το αποτέλεσμα. Ανεξάρτητα, μάλιστα, από το ποιος το πετυχαίνει», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο νέος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων και πρώην πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος υπογράμμισε ότι «πρόκειται για μια θετική εξέλιξη, αν και επιβάλλεται να είναι κανείς συγκρατημένος». Διότι «θα πρέπει να δούμε τις λεπτομέρειες και πόσες χώρες θα δηλώσουν διαθέσιμες να συνεργαστούν. Αλλά όποιος δεν βλέπει ότι υπάρχει μια καινοτομία, αγνοεί την πραγματικότητα».
Ο Ματέο Ρέντσι, ο οποίος μόλις ίδρυσε το νέο κεντροαριστερό κόμμα «Ζωντανή Ιταλία», δήλωσε με νόημα ότι «στη Μάλτα πραγματοποιήθηκε αυτή η συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της Ενωσης και μετά από δεκαπέντε μήνες παρουσίας του Ματέο Σαλβίνι, η Ιταλία επέστρεψε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Και φέραμε ουσιαστικά αποτελέσματα».
Διπλό μήνυμα
Η κυβέρνηση της Ρώμης, ουσιαστικά, κατάφερε (τουλάχιστον σε μια πρώτη φάση) να στείλει το μήνυμα ότι πέτυχε μια νέα ισορροπία: από τη μια άνοιξαν και πάλι τα λιμάνια της και το πλοίο «Ocean Viking» μπόρεσε να μεταφέρει στην Κάτω Ιταλία πάνω από εκατό μετανάστες και πρόσφυγες. Από την άλλη, όλη η Ευρώπη καλείται να αναλάβει τις ευθύνες της, χωρίς τις εξουθενωτικές διαπραγματεύσεις αμέσως, πριν και μετά την κάθε αποβίβαση «απελπισμένων της θάλασσας» σχετικά με το ποια χώρα θα τους φιλοξενήσει.
Τα Πέντε Αστέρια, πάντως, με τον υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, κρατούν κάποια απόσταση. Χαιρέτισαν με ικανοποίηση τη συμφωνία, αλλά πρόσθεσαν ότι δεν είναι αυτή η οριστική λύση, εννοώντας ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να σταματήσουν τα ταξίδια με τα διάφορα σαπιοκάραβα από τη βόρεια Αφρική. Διότι όλοι ξέρουν ότι η συμφωνία των υπουργών Εσωτερικών αφορά μόνον τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο, ενώ στην πλειονότητά τους αποβιβάζονται στην Ιταλία οικονομικοί μετανάστες.
Ο Ματέο Σαλβίνι, τέλος, δεν θα μπορούσε παρά να απορρίψει κάθε συμβιβασμό και συμφωνία. «Είναι απάτη, οι μόνοι που θα χαρούν είναι οι δουλέμποροι των μεταναστών», τόνισε ο γραμματέας της Λέγκας. Προτείνει και πάλι τη γνωστή του συνταγή: «Εγώ μείωσα κατά 75% τις αφίξεις μεταναστών, ενώ μέσα σε έναν μήνα διακυβέρνησης η Κεντροαριστερά και τα Πέντε Αστέρια κατάφεραν να τις αυξήσουν», λέει ο Σαλβίνι, κατηγορώντας -ουσιαστικά- τον Κόντε για πολιτική αμνησία.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας