• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.6°C / 16.8°C
  2 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.0°C / 12.7°C
  0 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.8°C / 15.0°C
  3 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 10.3°C
  1 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.6°C / 10.9°C
  4 BF
  66%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.3°C / 13.0°C
  1 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.8°C / 10.0°C
  5 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.4°C / 13.6°C
  1 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 16.9°C
  5 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.5°C / 16.8°C
  3 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 13.7°C
  3 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  51%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.5°C
  2 BF
  47%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.2°C / 13.5°C
  1 BF
  54%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.9°C
  2 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 17.0°C
  2 BF
  44%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.3°C / 12.1°C
  1 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.0°C / 13.2°C
  2 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  2 BF
  62%
EUROKINISSI

Πρώτες κόντρες για την αναθεώρηση του Συντάγματος

 • A-
 • A+

Με διαφωνίες διεξήχθη σήμερα (Τετάρτη) η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής αναθεώρησης του Συντάγματος, με τη συζήτηση επί της αρχής, των συνολικά 49 αναθεωρητέων διατάξεων που είχε προτείνει η προηγούμενη Βουλή.

Βασικό σημείο τριβής των κομμάτων ήταν το κατά πόσο δεσμεύεται η παρούσα αναθεωρητική Βουλή από την προηγούμενη προτείνουσα Βουλή, όπως και τα άρθρα περί αλλαγής εκλογικού νόμου και εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασαν εντελώς διαφορετικές θέσεις στο θέμα αυτό. Ο γενικός εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τζαβάρας, υποστήριξε ότι η προηγούμενη Βουλή προτείνει τα υπό αναθεώρηση άρθρα και η παρούσα Βουλή αποφασίζει ως προς την κατεύθυνση και το περιεχόμενο τους.

«Η προηγούμενη προτείνουσα Βουλή, είχε την αρμοδιότητα να διαπιστώσει την ανάγκη αναθεώρησης διατάξεων. Η παρούσα όμως αναθεωρητική Βουλή, έχει αποκλειστικά και αδέσμευτα την αρμοδιότητα να προσδιορίσει, χωρίς να δεσμεύεται από τις κατευθύνσεις και υποδείξεις της προηγούμενης αναθεωρητικής επιτροπής, το περιεχόμενο», δήλωσε ο κ. Τζαβάρας.

Ωστόσο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε ότι «θα ήταν παράλογο άλλη κατεύθυνση να δίνει η προτείνουσα Βουλή και άλλη η αναθεωρητική» και έθεσε το ερώτημα ποιο κόμμα θα ξεκινούσε μια τέτοια διαδικασία, την οποία χαρακτήρισε ως «πολιτικά ανεξέλεγκτη». 

Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος, υπογράμμισε ότι θα είναι βόμβα στα θεμέλια της Δημοκρατίας η αλλαγή της διάταξης που ορίζει ότι ο εκλογικός νόμος ισχύει από τις επόμενες εκλογές αφού υπερψηφιστεί από 200 βουλευτές – και το ίδιο όπως είπε, ισχύει και για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με 151 ψήφους.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, συντάχθηκε με την άποψη της Ν.Δ., σημειώνοντας ότι η προηγούμενη προτείνουσα Βουλή δεν δεσμεύει σε καμία περίπτωση, ως προς την κατεύθυνση και την ερμηνεία των αναθεωρητέων διατάξεων, την παρούσα αναθεωρητική βουλή.

Η εισηγήτρια του ΜεΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου, υποστήριξε ότι «ο θεματικός προσδιορισμός και όχι η κατεύθυνση είναι ο κρίσιμος παράγοντας της προτείνουσας Βουλής» και τόνισε ότι «η παρούσα Βουλή θα ερμηνεύσει η ίδια το πώς αντιλαμβάνεται το υπό αναθεώρηση θεσμικό πλαίσιο».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, κάλεσε τη Ν.Δ. να ξεκαθαρίσει συγκεκριμένα τις προτάσεις της πάνω σε κρίσιμα ζητήματα, τα οποία σκοπίμως δεν αποσαφηνίζει, όπως είπε, αναφέροντας χαρακτηριστικά τον εκλογικό νόμο και το ζήτημα της ψήφου των αποδήμων .

Όπως είπε, υπάρχουν άρθρα που ψηφίστηκαν με 180 ψήφους και άρα χρειάζονται τώρα μόνο 151 ψήφους, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ ήταν εξαρχής αντίθετο με το να ψηφιστούν τα άρθρα αυτά με 180 ψήφους, «για να μην μπορεί η Ν.Δ. να έχει λυμένα τα χέρια της και να προχωρήσει σε μια αναθεώρηση κατά το δοκούν».

Ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, δήλωσε ότι οι προτεινόμενες αναθεωρητές διατάξεις του καταστατικού χάρτη της χώρας, αν και πολλές, δεν δείχνουν πολιτική γενναιότητα για ουσιαστικές αλλαγές, αλλά ευθυγραμμίζονται με την παγκοσμιοποίηση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΒΟΥΛΗ
Ολοκληρώθηκε ο μαραθώνιος για τη συνταγματική αναθεώρηση
Η πενθήμερη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, ενώ η διαδικασία κλείνει τη Δευτέρα με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Ολοκληρώθηκε ο μαραθώνιος για τη συνταγματική αναθεώρηση
ΒΟΥΛΗ
Οι σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας στο επίκεντρο της συζήτησης για την αναθεώρηση
Συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα στην Ολομέλεια η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος που έχει εισηγηθεί η Επιτροπή Αναθεώρησης.
Οι σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας στο επίκεντρο της συζήτησης για την αναθεώρηση
ΒΟΥΛΗ
Διάθεση για συναίνεση, αλλά και εκατέρωθεν βολές
Στην πρεμιέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για την αναθεώρηση του Συντάγματα, οι εισηγητές Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησαν ότι πρέπει οι καταληκτικές προτάσεις να έχουν ευρεία συναίνεση. Ωστόσο δεν...
Διάθεση για συναίνεση, αλλά και εκατέρωθεν βολές
ΒΟΥΛΗ
Live η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση 
Mε τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Η καταμέτρηση των ψήφων επί των όλων των αναθεωρητέων διατάξεων που είχαν ψηφιστεί...
Live η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση 
ΒΟΥΛΗ
Συνταγματική αναθεώρηση, μέρος δεύτερο
Σήμερα διεξάγεται η δεύτερη και τελευταία ψηφοφορία από την παρούσα Βουλή. Στο ψηφοδέλτιο περιλαμβάνονται 49 προτάσεις. Ποιες διατάξεις συγκεντρώνουν απλή και ποιες αυξημένη πλειοψηφία
Συνταγματική αναθεώρηση, μέρος δεύτερο
ΒΟΥΛΗ
Στην Ολομέλεια η «μάχη» για τη Συνταγματική Αναθεώρηση
Ξεκίνησε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους...
Στην Ολομέλεια η «μάχη» για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας