Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εμμονές με ΣΔΙΤ και στρατηγικά λάθη

Ο Σωκράτης Φάμελλος

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ / EUROKINISSI

Εμμονές με ΣΔΙΤ και στρατηγικά λάθη

  • A-
  • A+
Σκληρή κριτική Φάμελλου σε Μητσοτάκη για την πολιτική υπέρ ιδιωτών στη διαχείριση απορριμμάτων.

Για πολιτικές εμμονές στη μέθοδο της σύμπραξης με ιδιώτες και στρατηγικές επιλογές που δεν συνάδουν με τις σύγχρονες τάσεις διαχείρισης των απορριμμάτων, οι οποίες δείχνουν προς την κατεύθυνση της διαλογής στην πηγή, κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση, μία μέρα μετά την περιοδεία του πρωθυπουργού στα Ιωάννινα (την Τρίτη) και την επίσκεψή του στη νέα Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Ηπείρου.

Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, τονίζει ότι η Ε.Ε., «έχει κάνει πλέον ριζική στροφή στη στρατηγική διαχείρισης απορριμμάτων και δεν θα χρηματοδοτεί, από το 2021 και μετά, έργα σύμμεικτων απορριμμάτων (όπως είναι η ΜΕΑ Ηπείρου, την οποία επισκέφθηκε την Τετάρτη), αλλά έργα επεξεργασίας ρευμάτων διαλογής στην πηγή», καταγγέλλοντας τον Κ. Μητσοτάκη ότι η πραγματική σκοπιμότητά του ήταν «να αναδείξει τις ΣΔΙΤ ως μονόδρομο για τη διαχείριση απορριμμάτων.

«Τον ενημερώνουμε ότι απέναντί του σε αυτό δεν θα βρει μόνο εμάς, αλλά και πολλούς δημάρχους που υποστήριξε η ΝΔ, οι οποίοι διεκδίκησαν να έχουν ΜΕΑ κατασκευασμένες ως δημόσια έργα ώστε, να βελτιστοποιήσουν την απόδοση, το χρηματοοικονομικό κόστος και τη διαχείριση του έργου από την Αυτοδιοίκηση. Είναι κάτι που θα διαπιστώσει ο ίδιος, στα εγκαίνια των ΜΕΑ που τώρα κατασκευάζονται» τονίζει.

Επίσης, κάνει λόγο για εμμονή στις ΣΔΙΤ, της Νέας Δημοκρατίας που «διαπράττει ένα στρατηγικό λάθος στη διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα μας. Υποτιμάει την ευρωπαϊκή στρατηγική για τη διαλογή στην πηγή, καθώς επιλέγει να αποδώσει τη διαχείριση των απορριμμάτων στον ιδιωτικό τομέα. Πρόκειται για μία καταστροφική επιλογή που πλήττει το συμφέρον των πολιτών, των επιχειρήσεων και της αυτοδιοίκησης και αναδεικνύει τη βασική διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία. Προτεραιότητα στο συμφέρον των πολιτών και της χώρας απέναντι στο συμφέρον κάποιων ιδιωτών», όπως υπογραμμίζει.

Θέτει δε και μία σειρά ερωτημάτων για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο σήμερα με κυριότερο, το τι θα γίνει με τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης που δεν έχουν ακόμα λειτουργήσει, ώστε να μειωθεί το κόστος μεταφοράς των σκουπιδιών από τον κάθε δήμο προς τη μονάδα.

Για τον Σ. Φάμελλο, ο πρωθυπουργός «απέκρυψε ουσιαστικές πτυχές της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη διαχείριση απορριμμάτων που ποτέ δεν αποτέλεσαν συστατικό στοιχείο της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας και οδήγησαν, μέχρι το 2015, η Ελλάδα να σωρεύει πρόστιμα για τις χωματερές» και υπερασπίζεται τις κυβερνητικές πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ μετά το 2015 που αμφισβητήθηκαν με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκη την Τρίτη.

«Η διαδικασία ΣΔΙΤ είχε πράγματι ξεκινήσει παλιότερα, αλλά το 2015, έπρεπε να συνταχθεί και να εγκριθεί νέος Εθνικός Σχεδιασμός και το 2016 νέοι Περιφερειακοί σχεδιασμοί» σημειώνει και αναφέρει ότι «στις 25/11/2016 εξασφαλίστηκαν 20,7 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του έργου με ένταξη του σε ΕΣΠΑ» και ότι «η σύμβαση κατασκευής μέσω Σύμπραξης Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) υπογράφηκε στις 21/7/2017».

«Την περίοδο 2016-2019 προχωρήσαμε στον ανασχεδιασμό πολλών έργων ΣΔΙΤ που ήταν σε αδιέξοδο (πχ. Ηλεία, Πελοπόννησος), στην επιτάχυνση έργων ΣΔΙΤ που ήταν παγωμένα (Σέρρες, Ήπειρος) αλλά και στην ένταξη έργων απορριμμάτων (ΜΕΑ) στο ΕΣΠΑ ως δημόσια έργα, με στόχο να βελτιστοποιηθεί το όφελος για τις τοπικές κοινωνίες (Αλεξανδρούπολη, Θήβα, 3 έργα στην Κρήτη, Ζάκυνθος, Ναύπακτος, Τρίκαλα-Καρδίτσα)», προσθέτει ο κ. Φάμελλος, δίνοντας μία συνολική εικόνα των κυβερνητικών παρεμβάσεων αυτό το διάστημα.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Φάμελλος: Κυβέρνηση - γραφείο Τύπου της «Ελληνικός Χρυσός»
Ευθεία επίθεση κατά της κυβέρνησης για τον τρόπο που αντιμετωπίζει την εταιρία «Ελληνικός Χρυσός» εξαπέλυσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.
Φάμελλος: Κυβέρνηση - γραφείο Τύπου της «Ελληνικός Χρυσός»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Προαποφασισμένες κι αναίτιες οι αυξήσεις στη ΔΕΗ
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη Ν.Δ. ότι το σχέδιό της ήταν η διαμόρφωση μίας ψευδούς εικόνας για τις ταμειακές ανάγκες και τις ζημίες της ΔΕΗ, ώστε να επιβάλει την επιβάρυνση ολόκληρης της κοινωνίας.
ΣΥΡΙΖΑ: Προαποφασισμένες κι αναίτιες οι αυξήσεις στη ΔΕΗ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Ο κουκολοφόρος είμαι εγώ...»
Το όργιο καταστολής από τις αστυνομικές δυνάμεις το βράδυ της Πέμπτης στο κέντρο της Αθήνας στη μεγάλη συγκέντρωση ενάντια στο χουντικής έμπνευσης νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη εξακολουθεί να προκαλεί...
«Ο κουκολοφόρος είμαι εγώ...»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο ΣΥΡΙΖΑ για την ανακοίνωση της «Άλτερ Έγκο»
«Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Πέτσας δεν είναι πλέον μόνο βαριά εκτεθειμένοι, αλλά και καταγέλαστοι» αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έπειτα από την ανακοίνωση κόλαφο για την κυβέρνηση από την «Άλτερ...
Ο ΣΥΡΙΖΑ για την ανακοίνωση της «Άλτερ Έγκο»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ολομέτωπη επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στη Ν.Δ. για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην Κ.Ο., εξαπέλυσε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους με τη Ν.Δ. κυβέρνηση.
Ολομέτωπη επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στη Ν.Δ. για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Απόφαση - κόλαφος που ισοπεδώνει τα περί σκευωρίας
Τονίζει πως η Novartis παραδέχεται πως διέφθειρε αξιωματούχους για να επηρεάσει τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης κατά την περίοδο 2012-2015, επί διακυβέρνησης Σαμάρα. 
ΣΥΡΙΖΑ: Απόφαση - κόλαφος που ισοπεδώνει τα περί σκευωρίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας