Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Υποβαθμίζουν το πάρκο Γουδή στεγάζοντας δημόσια υπηρεσία
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Υποβαθμίζουν το πάρκο Γουδή στεγάζοντας δημόσια υπηρεσία

  • A-
  • A+

Με βάση τη φιλοπεριβαλλοντική πολιτική της κυβέρνησης, η στέγαση μιας δημόσιας υπηρεσίας στον πυρήνα του μητροπολιτικού πάρκου Γουδή δεν συνιστά υποβάθμιση του περιβάλλοντος, ακόμα και αν γίνεται κατά παράβαση των νόμων! Με το άρθρο 111 του νόμου 4623 της 9ης Αυγούστου 2019 και «κατ’ εξαίρεση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης», εγκρίθηκε με τις ψήφους των βουλευτών της Ν.Δ. η στέγαση υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας στο Κεντρικό Κτίριο Ιππασίας του μοναδικού μητροπολιτικού πάρκου στο ανατολικό λεκανοπέδιο.

Η σχετική τροπολογία προστέθηκε στο ήδη ψηφισμένο νομοσχέδιο που αφορά «Ρυθμίσεις του υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις και άλλα επείγοντα θέματα» και φέρει τις υπογραφές των υπουργών Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδη και Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου. Στην αιτιολογική έκθεση, που συνοδεύει την τροπολογία, σημειώνεται μάλιστα ότι, με βάση το άρθρο 20 του νόμου 3342/2005, στις χρήσεις γης για την έκταση του μητροπολιτικού πάρκου Γουδή «δεν εμπεριέχεται η δυνατότητα γραφείων»!

Με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, το σχέδιο Γενικής Διάταξης που έχει εκπονήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος για το πάρκο ορίζει ότι τα υφιστάμενα κτίρια που θα διατηρηθούν προορίζονται για να καλύψουν ανάγκες αθλητισμού και πολιτισμού, ενώ στον συγκεκριμένο χώρο προτείνεται να στεγαστεί Κέντρο για την Αρχιτεκτονική και την πόλη. Εχει ενδιαφέρον ότι δεν συνυπογράφει την τροπολογία ο υπουργός Περιβάλλοντος, που έχει την ευθύνη για το μητροπολιτικό πάρκο Γουδή. Ο Κωστής Χατζηδάκης φαίνεται πως ασχολείται μόνο με το επίσης μητροπολιτικό πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», που βρίσκεται στα όρια των Δήμων Ιλίου και Αγίων Αναργύρων.

Εκανε μάλιστα και επίσκεψη για να βρει... ψόφια ψάρια σε μια λίμνη με εκ κατασκευής κακοτεχνίες που είναι γνωστές εδώ και 20 χρόνια. Δεν βρήκε όμως χρόνο να πάει στο πάρκο Γουδή, παρόλο που βρίσκεται στην άλλη πλευρά της λεωφόρου Μεσογείων και το βλέπει από το παράθυρο του υπουργικού του γραφείου! Να σημειωθεί ότι, με βάση την υπ’ αριθμ. 1970/2012 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, χαρακτηρίζονται ασύμβατες για μητροπολιτικό πάρκο λειτουργίες όπως το μπάντμιντον, τα γραφεία της ΕΠΟ, οι μη εγκεκριμένοι δρόμοι και η ανεξέλεγκτη στάθμευση, για τις οποίες ώς τώρα ο νέος υπουργός δεν δείχνει ανάλογες ευαισθησίες.

Την... αυθαίρετη προσθήκη αποκάλυψε η Επιτροπή Αγώνα για το μητροπολιτικό πάρκο Γουδή και ζητά να ακυρωθεί η διάταξη του νόμου 4623/2019 για τη στέγαση υπηρεσιών στο Κεντρικό Κτίριο Ιππασίας και να συνοδευτεί με την απομάκρυνση όλων των εγκαταστάσεων που είναι ασύμβατες, όπως καθορίζονται από την απόφαση του ΣτΕ. Η αρχή πρέπει να γίνει από την απαγόρευση της διαμπερούς κυκλοφορίας και της στάθμευσης μέσα στο πάρκο, όπως σαφώς ορίζει το διάταγμα 187/2011. Ζητά επίσης να κυρωθεί άμεσα η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την προστατευόμενη περιοχή του Υμηττού, η οποία έπρεπε να είχε προηγηθεί του διατάγματος του 2011 και η έλλειψή της ήταν η αιτία ανατροπής του από το ΣτΕ.

Να σημειωθεί πάντως ότι το πάρκο Γουδή προστατεύεται από τον νόμο του 1978 και την υπόλοιπη νομολογία που έχει διαμορφωθεί με αφορμή τη χωροθέτηση αθλητικών εγκαταστάσεων για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Η ανατολική πλευρά του Υμηττού βρίσκεται σε κίνδυνο, όπως έδειξαν και οι πυρκαγιές του καλοκαιριού. «Για τους πολίτες της Αθήνας και γενικότερα του λεκανοπεδίου, το μητροπολιτικό πάρκο Γουδή αποτελεί σημαντικό πόλο περιαστικού υψηλού πρασίνου, συνδέοντας τον Υμηττό με τον αστικό ιστό», τονίζει η Επιτροπή Αγώνα, που χαρακτηρίζει πολύτιμο δημόσιο χώρο το πάρκο και το βουνό. «Το έχουμε δανειστεί από τις επόμενες γενιές και είναι χρέος όλων η διάσωσή του», καταλήγει η ανακοίνωση.


 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Ακέφαλο» το πάρκο Αντώνης Τρίτσης
Στο πρωτόκολλο του υπ. Περιβάλλοντος παραδόθηκαν από την Παρασκευή τα «κλειδιά» του πάρκου «Αντώνης Τρίτσης», αφού ο Κ. Χατζηδάκης δεν φρόντισε να οριστεί νέα διοίκηση που θα διαδεχθεί την προηγούμενη.
«Ακέφαλο» το πάρκο Αντώνης Τρίτσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πάρκο Τρίτση: φοβίζει η «καθαρή λύση» του κ. Χατζηδάκη
Με τη συνήθη... κινδυνολογία και με «συνταγές» τύπου «Ολυμπιακής» και ΔΕΗ, αντιμετωπίζει ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος το μεγαλύτερο έως τώρα μητροπολιτικό πάρκο της πρωτεύουσας ● Οδοιπορικό της «Εφ.Συν.».
Πάρκο Τρίτση: φοβίζει η «καθαρή λύση» του κ. Χατζηδάκη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι περίοικοι σταμάτησαν την κοπή δέντρων
Ενα περιβαλλοντικό «έγκλημα» απετράπη καθώς ο επιχειρηματίας που μίσθωσε το αναψυκτήριο «Ya» στο στρατόπεδο Βαρύτη προχωρούσε σε αυθαίρετες εργασίες οι οποίες δεν δικαιολογούνταν από την άδεια για παρεμβάσεις
Οι περίοικοι σταμάτησαν την κοπή δέντρων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Με προίκα το μητροπολιτικό πάρκο Γουδή-Ιλισίων
Με καθυστέρηση οκτώ χρόνων, ανοίγει επιτέλους ο δρόμος για τη δημιουργία του μεγαλύτερου και σημαντικότερου πάρκου για το Λεκανοπέδιο της πρωτεύουσας, με συνολική επιφάνεια άνω των 6.000 στρεμμάτων. Χθες, το...
Με προίκα το μητροπολιτικό πάρκο Γουδή-Ιλισίων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τι προβλέπεται για το φορέα διαχείρισης του πάρκου Γουδή
Ξεκινά η δημόσια διαβούλευση για το νέο μητροπολιτικό πάρκο Γουδή, που είχε θεσμοθετηθεί με το διάταγμα του 2011. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκανε γνωστό πως ιδρύεται ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού...
Τι προβλέπεται για το φορέα διαχείρισης του πάρκου Γουδή
Το οικόπεδο στην οδό Μισαραλιώτου όπου πρόκεται να ανεγερθεί το εννιαώροφο ξενοδοχείο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Επανεξέταση των φακέλων μετά τις αντιδράσεις κατοίκων
Μετά τις έντονες αντιδράσεις χιλιάδων πολιτών της περιοχής Μακρυγιάννη για τη δεκαώροφη οικοδομή που «εξαφανίζει» την Ακρόπολη και τη νέα που...
Επανεξέταση των φακέλων μετά τις αντιδράσεις κατοίκων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας