Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο... κατά φαντασίαν Χουλκ έγινε καπνός
AP Photo / Alberto Pezzali
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο... κατά φαντασίαν Χουλκ έγινε καπνός

  • A-
  • A+
Αν και πριν από τη συνάντησή του με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σύγκρινε τον εαυτό του με τον ατρόμητο υπερήρωα της Marvel που θα απελευθερώσει τη χώρα του από τα δεσμά της Ε.Ε., o Βρετανός πρωθυπουργός... εξαφανίστηκε χωρίς να κάνει κοινές δηλώσεις με τον απερχόμενο πρόεδρο της Κομισιόν.

«Την Κυριακή ο Τζόνσον συνέκρινε τον εαυτό του με τον Απίθανο Χουλκ. Η πραγματικότητα δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο διαφορετική». Το σχόλιο της συντηρητικής Daily Telegraph, που υποστηρίζει το Brexit, ήταν ιδιαίτερα «γειωτικό» για τον Βρετανό πρωθυπουργό.

Ο Μπόρις Τζόνσον, σε συνέντευξή του στη Mail on Sunday, παρομοίασε τον εαυτό του με τον γνωστό υπερήρωα της Marvel, τονίζοντας πως έχει την ικανότητα να απελευθερώσει τη Βρετανία από τα δεσμά της Ε.Ε.

Χθες όμως, η συνάντηση με τον απερχόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στο Λουξεμβούργο, η πρώτη αφότου ανέλαβε το πρωθυπουργικό αξίωμα, έληξε άδοξα παρά το «φιλικό κλίμα».

Παράλληλα, η προγραμματισμένη κοινή συνέντευξη Τύπου που θα έδινε με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπετέλ, ματαιώθηκε ύστερα από διαδήλωση κατά του Brexit, με τους διαδηλωτές να τον γιουχάρουν και να φωνάζουν «Ντροπή σου, Μπόρις» και «Σταματήστε το πραξικόπημα».

Αλλά ούτε με τον Γιούνκερ έγιναν κοινές δηλώσεις, όπως επίσης δεν δόθηκε κοινή συνέντευξη Τύπου. Γεγονός που τα ΜΜΕ ερμήνευσαν ως ένδειξη του αδιεξόδου στις συζητήσεις. Το πράγμα περιορίστηκε στην έκδοση ανακοινωθέντων από τα γραφεία Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του πρωθυπουργικού γραφείου.

«Ναι, υπάρχουν καλές δυνατότητες για συμφωνία. Τη βλέπω να σχηματοποιείται», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Μπόρις Τζόνσον μετά τη συνάντηση με τον Γιούνκερ. Τόνισε για ακόμη μια φορά ότι δεν θα ζητήσει παράταση και ότι η Βρετανία θα φύγει από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου «όποια κι αν είναι η έκβαση των διαπραγματεύσεων», όπως ανέφερε το επίσημο ανακοινωθέν.

Ο Μπόρις -Χουλκ- Τζόνσον εξέφρασε χθες την αισιοδοξία του για την επίτευξη μιας συμφωνίας η οποία δεν θα περιλαμβάνει το backstop, το δίχτυ ασφαλείας για τα σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία, αλλά μια λύση «την οποία θα μπορεί να αποδεχτεί το Κοινοβούλιο».

Αργότερα μάλιστα, ο Μπόρις Τζόνσον μίλησε στο BBC όπου είπε ότι η Ε.Ε. «έχει απηυδήσει με τις ατέρμονες καθυστερήσεις». «Δεν βλέπω κανένα νόημα στο να παραμείνουμε στην Ε.Ε. μετά την 31η Οκτωβρίου και θα φύγουμε» είπε κι έκανε μάλιστα την εκτίμηση πως «αυτό θα ήθελαν και οι φίλοι και εταίροι μας στην Ε.Ε.».

Οι επίσημες θέσεις πάντως της Ε.Ε. δεν φαίνονται να δικαιώνουν την αισιόδοξη οπτική του Μπόρις Τζόνσον. Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επισήμανε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο οφείλει να παρουσιάσει «νομικά εφαρμόσιμες λύσεις» για το backstop, οι οποίες να είναι συμβατές με τη Συμφωνία Αποχώρησης. Τόνισε όμως ότι μέχρι στιγμής η Βρετανία δεν έχει καταθέσει «κανενός είδους πρόταση».

Στο επίσημο ανακοινωθέν που εξέδωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέγεβα, επισημαίνεται επίσης ότι οι 27 παραμένουν ενωμένοι στο ζήτημα του Βrexit, ενώ τονίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να εργαστεί «24 ώρες, 7 ημέρες την εβδομάδα» για να εξευρεθεί μια λύση.

Ο δε οικοδεσπότης Ξαβιέ Μπετέλ ήταν πραγματικά οξύς στις δηλώσεις του. Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε τελικά μόνος του, είπε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός θα πρέπει να αφήσει τα λόγια και να περάσει στην πράξη.

«Χρειαζόμαστε ένα νομικά εφαρμόσιμο κείμενο για να το επεξεργαστούμε όσο το δυνατόν συντομότερα», τόνισε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου. Κατηγόρησε μάλιστα τον Μπόρις Τζόνσον ότι δημιούργησε έναν «εφιάλτη αβεβαιότητας» στους πολίτες της Ε.Ε. λόγω της αδυναμίας του να διευκρινίσει τι ακριβώς θέλει από το Brexit.

Η θέση του Φάρατζ

Πίσω στη Βρετανία, ενώ το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών έλαβε σαφή θέση υπέρ της ακύρωσης του Brexit, ο αρχηγός του Κόμματος του Brexit, Νάιτζελ Φάρατζ, έκανε στο Reuters την εκτίμηση ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ενωση θα καθυστερήσει και πάλι επειδή η προσπάθεια του Μπόρις Τζόνσον για συμφωνία με τις Βρυξέλλες την τελευταία στιγμή θα απορριφθεί από το Κοινοβούλιο. Δήλωσε μάλιστα πως η έξοδος της χώρας τίθεται τώρα εν αμφιβόλω, καθώς η πολιτική ελίτ στο Λονδίνο συνωμοτεί με την Ε.Ε. για να «προδώσει» το δημοψήφισμα του 2016.

Στο μεταξύ, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου σχετικά με τις προσφυγές που έχουν κατατεθεί κατά της αναστολής της λειτουργίας του Κοινοβουλίου που αποφάσισε ο Μπόρις Τζόνσον, ενώ αύριο πρόκειται να γίνει στο Ευρωκοινοβούλιο συζήτηση για το Brexit.

Ειδικά το πρώτο ζήτημα ενδέχεται να πλήξει άσχημα την εικόνα του Χουλκ που έχει πλάσει για τον εαυτό του ο Μπόρις Τζόνσον, αν η γνωμοδότηση του δικαστηρίου είναι αρνητική για τον πρωθυπουργό της Βρετανίας.

ΚΟΣΜΟΣ
Μάχη με τον χρόνο για την Βρετανία
Καθώς νέα τελεσίγραφα πέφτουν βροχή από πλευράς Ευρώπης, η βρετανική κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι δεν έχει τον χρόνο να συμμορφωθεί με αυτά
Μάχη με τον χρόνο για την Βρετανία
ΕΥΡΩΠΗ
Ένα «φιλικό γεύμα» που δεν έφερε διέξοδο στο Brexit
Σε «φιλικό κλίμα» πραγματοποιήθηκε το γεύμα εργασίας μεταξύ του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο Λουξεμβούργο, αλλά τίποτα δεν...
Ένα «φιλικό γεύμα» που δεν έφερε διέξοδο στο Brexit
ΕΥΡΩΠΗ
Συνάντηση Τζόνσον-Γιούνκερ χωρίς πολλές ελπίδες για διέξοδο
Στο Λουξεμβούργο θα βρεθεί ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, για να συναντηθεί με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ώστε να βρεθεί μια λύση και η χώρα να φύγει από την Ε.Ε. με συμφωνία. Ο Μπόρις Τζόνσον δηλώνει ότι υπάρχει...
Συνάντηση Τζόνσον-Γιούνκερ χωρίς πολλές ελπίδες για διέξοδο
ΕΥΡΩΠΗ
Σενάρια τρόμου εν όψει Brexit
Ο Μπόρις Τζόνσον προωθεί πάση θυσία την έξοδο της χώρας του από την Ε.Ε., έστω και χωρίς συμφωνία, ωστόσο έκθεση της κυβέρνησης του προβλέπει ότι στην περίπτωση αυτή θα υπάρξουν ελλείψεις ή αυξήσεις τιμών σε...
Σενάρια τρόμου εν όψει Brexit
ΕΥΡΩΠΗ
Πιθανό νέο πλήγμα για Τζόνσον από τη Σκοτία
Στα χέρια του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας βρίσκονται πλέον η τύχη της επαναλειτουργίας του Κοινοβουλίου όπως και η υπόληψη της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον.
Πιθανό νέο πλήγμα για Τζόνσον από τη Σκοτία
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Μπόρις χρονοτριβεί άσκοπα
Για μια προαναγγελθείσα ήττα στο Κοινοβούλιο ετοιμάζεται σήμερα ο Μπόρις Τζόνσον, ενώ η κυβέρνησή του εξακολουθεί να κλυδωνίζεται και η Ε.Ε. διαμηνύει ότι αρχίζει να χάνει την υπομονή της.
Ο Μπόρις χρονοτριβεί άσκοπα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας