Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ζητά «μετ' επιτάσεως» την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών
EUROKINISSI

Ζητά «μετ' επιτάσεως» την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών

  • A-
  • A+

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης αποφεύγει να κατονομάσει τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά ζητεί γενικά και αόριστα, μάλιστα «μετ' επιτάσεως» από τη γειτονική χώρα να εφαρμόσει τη Συμφωνία των Πρεσπών... Αυτό λέγεται διπλωματία!

Ο Μ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος συμμετείχε σήμερα (Δευτέρα) στις Βρυξέλλες στη σύνοδο Γενικών Υποθέσεων, προέβη μετά το τέλος των εργασιών, στην ακόλουθη
δήλωση:

«Στην προετοιμασία του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τέθηκαν στην ατζέντα ορισμένα θέματα που αφορούν πάρα πολύ την Ελλάδα. Το πρώτο είναι η διεύρυνση προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και εκεί θέσαμε μετ' επιτάσεως το ότι πρέπει οι γείτονές μας να σέβονται τους Κανόνες Δικαίου, τους κανόνες καλής γειτονίας και, βέβαια, να υπηρετούν τις συνθήκες που έχουν υπογράψει, όπως τη Συνθήκη των Πρεσπών...».

Όσο κι αν προσπαθεί κανείς, δεν μπορεί να κρύψει τη σκιά του...

Ολοκληρώνοντας την πρωτότυπη αυτή δήλωση, ο αναπληρωτής υπουργός πρόσθεσε:

«Θέσαμε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας τόσο σε ό,τι αφορά την παραβίαση της κυριαρχίας της Κύπρου, αλλά και τις απειλές που δέχεται η χώρα μας για το προσφυγικό. Και βέβαια, θέσαμε το διεκδικητικό πλαίσιο, μέσα από το οποίο η Ελλάδα έρχεται να ζητήσει μερίδιο από την ανάπτυξη, την ανάπτυξη της Ευρώπης, στο επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

»Η Ελλάδα έπαψε να είναι μία χώρα που ζητάει βοήθεια. Αυτό που ζητάει είναι το δικαίωμα και την ευκαιρία να αναπτυχθεί, ώστε να "πιάσει" τους ρυθμούς ανάπτυξης και το επίπεδο διαβίωσης που είχε πριν από την κρίση.»

Όποιος από τους εταίρους κατάλαβε, κατάλαβε...

Αισιόδοξος ο Ντιμιτρόφ

Στο μεταξύ, μετά τη σύνοδο, όλα δείχνουν ότι η ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας  θα κριθεί στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της 15ης Οκτωβρίου. Το πρόβλημα για την κυβέρνηση των Σκοπίων είναι ότι παρά τη θετική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, υπάρχουν αντιρρήσεις από την Ολλανδία, τη Γαλλία , τη Δανία αλλά και τη Γερμανία. 

Οι παραπάνω χώρες αντιδρούν στον ορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Β. Μακεδονία, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι πηγαίνει «πακέτο» με την Αλβανία, η οποία κατηγορείται για παραβιάσεις βασικών αρχών του κράτους δικαίου και «εξαγωγή εγκληματικότητας», ιδίως από την Ολλανδία.

Για να καθησυχάσει τις ανησυχίες του κουαρτέτου των εταίρων ο ΥΠ.ΕΞ. της Β. Μακεδονίας Νικολά Ντιμιτρόφ πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα επισκέψεις στο Παρίσι, τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Σε συνέντευξη που έδωσε στο έντυπο κοινοτικής ενημέρωσης «Agence Europe» ο Ν. Ντιμιτρόφ  είπε ότι στόχος των επισκέψεών του ήταν «να εξηγήσει τη σημασία του ευρωπαϊκού μέλλοντος της χώρας του».

«Εάν κοιτάξτε τα Δυτικά Βαλκάνια, θα δείτε ότι είμαστε περικυκλωμένοι από κράτη-μέλη», είπε. Και πρόσθεσε:

«Είμαι αισιόδοξος... Φέτος έχουμε πολύ ισχυρό "φάκελο" για πολλούς λόγους. Υπάρχει μία προφανής ώθηση προς την κατεύθυνση μία ευρωπαϊκής δημοκρατίας, όπου θα υπάρχει σεβασμός του κράτους δικαίου, όπου τα ΜΜΕ είναι ελεύθερα και όπου η διάκριση των εξουσιών θα είναι λειτουργική. Αυτό αναγνωρίστηκε από την πολύ θετική
Έκθεση της Επιτροπής τον περασμένο Μάιο.

»Πέραν αυτού, κάναμε κάτι που ορισμένοι έλεγαν ότι είναι σχεδόν αδύνατο, επιλύσαμε δηλαδή μία από τις πιο μακροχρόνιες διαμάχες στην περιοχή και μάλιστα με ένα πολύ ευρωπαϊκό τρόπο, επιτυγχάνοντας έναν ευρωπαϊκό συμβιβασμό που δημιούργησε de facto σταθερότητα μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας. Συνάψαμε, επίσης, και Συμφωνία Φιλίας με τη Βουλγαρία. Τώρα λοιπόν είμαστε μία χώρα που δεν έχει πια ανοιχτά διμερή θέματα στην περιοχή...»

Σε ερώτηση αν θεωρεί τη χώρα του όμηρο της αλβανικής υποψηφιότητας, ο Ν. Ντιμιτρόφ απάντησε ότι «δεν είναι δυνατόν να συνδυαστεί μία διαδικασία που στηρίζεται στην αξιολόγηση επιδόσεων, που ουσιαστικά στηρίζεται στη λογική της εκπλήρωσης συγκεκριμένων κριτηρίων, με τη λογική της ομαδοποίησης...».

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θετικό σήμα
Η νέα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη διαδικασία διεύρυνσης ανοίγει τον δρόμο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.
Θετικό σήμα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διακυβερνητική διάσκεψη Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας ανήγγειλε ο Ζάεφ
Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ ανήγγειλε τη διεξαγωγή διακυβερνητικής διάσκεψης (G2G) ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία, τον χειμώνα, στην Αθήνα, εφόσον το επιτρέψει η κατάσταση...
Διακυβερνητική διάσκεψη Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας ανήγγειλε ο Ζάεφ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ριζική και ξεκάθαρη η αλλαγή ρητορικής της Ν.Δ. για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωσε πως μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, έχει ενισχυθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία.
Ριζική και ξεκάθαρη η αλλαγή ρητορικής της Ν.Δ. για τη Συμφωνία των Πρεσπών
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ναι στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων
Σε αντίθεση με τις προεκλογικές «πατριωτικές» κορόνες της Νέας Δημοκρατίας, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε υπέρμαχος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας.
Ναι στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στα χνάρια της Ν.Δ. οι εθνικιστές στη Βόρεια Μακεδονία
Η διγλωσσία του Μίτσκοφσκι και του κόμματός του θυμίζει εκείνην της Πειραιώς. Διακηρύττουν προεκλογικά ότι θα αλλάξουν την «προδοτική» Συμφωνία των Πρεσπών, έτοιμοι να στραφούν μετεκλογικά στη λογική του...
Στα χνάρια της Ν.Δ. οι εθνικιστές στη Βόρεια Μακεδονία
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δένδιας υπέρ της ευρω-προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων
Την υποστήριξη της Ελλάδας στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την Ε.Ε. και στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων εξέφρασε χθες, στα Σκόπια, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος...
Δένδιας υπέρ της ευρω-προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας