• Αθήνα
  Χιονοπτώσεις
  1°C 0.6°C / 2.4°C
  2 BF
  92%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -3.1°C / 1.9°C
  2 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.0°C / 5.7°C
  4 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -3.6°C / -2.1°C
  5 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  3 BF
  54%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -3.8°C / 1.2°C
  2 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  -6°C -6.6°C / -3.8°C
  3 BF
  42%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.2°C / 3.6°C
  2 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.2°C / 5.3°C
  2 BF
  89%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 0.9°C / 3.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 3.4°C / 6.6°C
  8 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  7 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  4 BF
  48%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.5°C / 0.9°C
  3 BF
  40%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C 0.0°C / 0.5°C
  3 BF
  73%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 4.9°C
  3 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Χιονοπτώσεις
  1°C 0.8°C / 3.1°C
  0 BF
  96%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.7°C / -0.1°C
  2 BF
  41%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -3.1°C / 1.9°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  -6°C -6.2°C / -6.2°C
  2 BF
  51%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκκίνηση για το 30% του «Ελ. Βενιζέλος»

 • A-
 • A+

Πολιτική «επένδυση» στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας κάνει η κυβέρνηση, η οποία ετοιμάζεται να δώσει τις πρώτες εξετάσεις της προς τους δανειστές και να βαθμολογηθεί θετικά στις επιδόσεις στις ιδιωτικοποιήσεις.

Η πώληση του 30% που διαθέτει το Δημόσιο στο «Ελ. Βενιζέλος» επιταχύνεται, πολύ πιθανόν ως αντιστάθμισμα στην αρχική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να προχωρήσει με την υπόθεση του Ελληνικού, η οποία φαίνεται ότι έχει κολλήσει με ευθύνη του επενδυτικού σχήματος.

Ο πήχης του τιμήματος έχει μπει ψηλά, μετά το αίσιο και προσοδοφόρο τέλος της παράτασης της σύμβασης παραχώρησης ώς το 2046, που ολοκληρώθηκε στο τέλος Φεβρουαρίου και απέδωσε ήδη έσοδα της τάξης των 1,15 δισ. ευρώ και, αν συνυπολογιστούν τα έσοδα από μερίσματα και φόρους, το συνολικό όφελος του Δημοσίου θα φθάσει τα 6 δισ. ευρώ.

Ο διαγωνισμός για το 30% των μετοχών του Δημοσίου, που διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ, είχε προκηρυχθεί στις 28 Ιουνίου από την προηγούμενη κυβέρνηση και οι ενδιαφερόμενοι είχαν περιθώριο να εκδηλώσουν ενδιαφέρον ώς τις 30 Σεπτεμβρίου, για να μπορούν να συμμετέχουν στην επόμενη και πιο καθοριστική φάση. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να δοθεί ολιγοήμερη παράταση στην προθεσμία υποβολής προτάσεων.

Η νέα κυβέρνηση όμως, με τη χθεσινή απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ υπό τον πρωθυπουργό, έλυσε μια σοβαρή διαχειριστική εμπλοκή, η οποία επιτρέπει την ομαλή εξέλιξη του διαγωνισμού, επομένως και την αυξημένη συμμετοχή ενδιαφερομένων. Αφορά τη συμμετοχή του Δημοσίου στη διοίκηση της εταιρείας μετά την ιδιωτικοποίηση.

Με βάση την αρχική σύμβαση του 1996, στο εννεαμελές διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών» μετέχουν τέσσερα μέλη που προτείνονται από το Δημόσιο, άλλα τέσσερα από τους ιδιώτες μετόχους, ενώ το πέμπτο είναι κοινής αποδοχής και έως τώρα ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Σήμερα όμως το Δημόσιο διαθέτει συνολικά το 55% του «Ελ. Βενιζέλος», από το οποίο το 25% έχει μεταβιβαστεί στο Υπερταμείο, ενώ το 40% στο fund AviAlliance, που έχει δημιουργήσει ο καναδικός ασφαλιστικός φορέας PSP, και το υπόλοιπο 5% στην οικογένεια Κοπελούζου.

Η πρόταση, που υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση και έχει εξασφαλίσει τη συμφωνία όλων των εμπλεκομένων, προβλέπει ότι οι Καναδοί και η ΕΤΕπ θα διατηρήσουν τις θέσεις τους και θα διαθέτουν οι πρώτοι τέσσερα και η δεύτερη ένα μέλος στη διοίκηση.

Οι νέοι επενδυτές θα δικαιούνται δύο μέλη και το Δημόσιο θα περιοριστεί σε δύο εκπροσώπους, από τους οποίους ο ένας θα έχει τη θέση του προέδρου.

Στην ουσία από χθες ξεκίνησε η κούρσα για το 30%. Ζωηρό ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει οι Καναδοί, δεδομένου ότι το «Ελ. Βενιζέλος», με την κατακόρυφη αύξηση της επιβατικής κίνησης την τελευταία τετραετία, αποδείχτηκε χρυσοφόρα πηγή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο όμιλος Κοπελούζου αναζητά συμπαίκτη από τη διεθνή αγορά, για να αυξήσει τη συμμετοχή του. Δεν φαίνεται να δραστηριοποιείται η αυστραλέζικη Macquaric, η οποία κάποια στιγμή είχε δείξει ενδιαφέρον.

Η κυβέρνηση αναμένει και άλλες συμμετοχές, υπάρχει όμως ένα «αδύνατο» σημείο: με βάση την αρχική σύμβαση, το management έχει εκχωρηθεί στον ιδιώτη που διαθέτει το μεγαλύτερο μετοχικό πακέτο. Το περιζήτητο αυτό δικαίωμα ασκείται σήμερα τους Καναδούς, οι οποίοι θα το διατηρήσουν αφού το μερίδιο του Δημοσίου που θα πουληθεί είναι 30%.

Με αυτό το δεδομένο, η AviAlliance έχει προβάδισμα, αλλά όχι και ισχυρό κίνητρο, να αυξήσει το 40% που ήδη διαθέτει. Οι άλλοι δυνητικοί ενδιαφερόμενοι δεν έχουν λόγους να μπουν στο «Ελ. Βενιζέλος», στο οποίo οι Καναδοί θα συνεχίσουν να έχουν το «πάνω χέρι» στις κρίσιμες αποφάσεις για τους αναπτυξιακούς στόχους.

Στην ατζέντα της νέας διοίκησης θα είναι η μεγάλη επέκταση των κτιριακών υποδομών, πέρα από τη μικρή που προβλέπεται να παραδοθεί την άνοιξη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προς πώληση το 30% του «Ελ. Βενιζέλος»
Μετά και το αναμενόμενο «πράσινο φως» των Βρυξελλών στην αναθεωρημένη συμφωνία για το «Ελ. Βενιζέλος», το ΤΑΙΠΕΔ ετοιμάζεται για το επόμενο βήμα της πώλησης του 30% από το μετοχικό πακέτο του 55% που διαθέτει...
Προς πώληση το 30% του «Ελ. Βενιζέλος»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πώς υπερδιπλασιάστηκε το τίμημα για το «Ελ. Βενιζέλος»
Σε παρωχημένα στοιχεία του 2015 και όχι στην κατακόρυφη αύξηση της επόμενης διετίας στηρίχτηκε το αρχικό τίμημα για την 20ετή παράταση της σύμβασης του «Ελ. Βενιζέλος», που υπερδιπλασιάστηκε μετά από παρέμβαση...
Πώς υπερδιπλασιάστηκε το τίμημα για το «Ελ. Βενιζέλος»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώτα φετινά έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ
Για πρώτη φορά από την ίδρυσή του, το ΤΑΙΠΕΔ θα καλύψει τον ετήσιο στόχο των εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις. Το φετινό όριο έχει τεθεί στα 2 δισ. ευρώ, που είναι πιθανόν και να ξεπεραστεί σε περίπτωση που...
Ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώτα φετινά έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε έσοδα 6 δισ. στοχεύει το ΤΑΙΠΕΔ
Οι τέσσερις ιαματικές πηγές της Φθιώτιδας, τα παραθαλάσσια ακίνητα στην Καραθώνα Ναυπλίου και τη Λυκόβρυση Λακωνίας αποτελούν τις άμεσες προτεραιότητες του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο ώς το τέλος του 2018 θα πρέπει να...
Σε έσοδα 6 δισ. στοχεύει το ΤΑΙΠΕΔ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για 25 αεροδρόμια
Στόχος της κυβέρνησης είναι να εκσυγχρονιστούν με ένα διαφορετικό μοντέλο σε σχέση με αυτό της 40ετούς παραχώρησης στη Fraport που ακολουθήθηκε με 14 περιφερειακά αεροδρόμια, προκρίνοντας τη σύμπραξη...
Σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για 25 αεροδρόμια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
O 19μηνος απολογισμός του Στέργιου Πιτσιόρλα
Το ΤΑΙΠΕΔ ολοκλήρωσε έξι διαγωνισμούς που απέδωσαν συνολικό τίμημα 600 εκατ. ευρώ και πέντε προγράμματα με συνολικό τίμημα 2,2 δισ. ευρώ, η καταβολή του οποίου εκκρεμεί, ενώ έξι διαδικασίες βρίσκονται σε...
O 19μηνος απολογισμός του Στέργιου Πιτσιόρλα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας