Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κόντρες κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση στην Υγεία
EUROKINISSI

Κόντρες κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση στην Υγεία

  • A-
  • A+

Σε ακόμα έναν τομέα διασταυρώνουν τα ξίφη τους η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτή τη φορά, πεδίο αντιπαράθεσης αποτελεί ο ιδιαίτερα ευαίσθητος χώρος της Υγείας, με τις δύο πλευρές να ερίζουν για την κατάσταση και τις συνθήκες στα νοσοκομεία που παρέδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στη Νέα Δημοκρατία.

Το θέμα είχε ως αφετηρία τις δηλώσεις που έκανε σήμερα (Πέμπτη) ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, παρουσιάζοντας τα στοιχεία που συγκέντρωσε από τις Υγειονομικές Περιφέρειες και τα νοσοκομεία της χώρας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σύστημα Υγείας είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι 4 στα 10 νοσοκομεία του ΕΣΥ δηλώνουν από μόνα τους ότι δεν έχουν ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών, ενώ -μιλώντας για τα τμήματα επειγόντων περιστατικών- σημείωσε ότι 1 στα 2 νοσοκομεία λειτουργεί χωρίς σύστημα διαλογής των περιστατικών και 3 στα 4 δηλώνουν ότι δεν έχουν καταγραφή του χρόνου αναμονής.

Πρόσθεσε ότι 4 στα 10 νοσοκομεία δεν έχουν έκθεση επιτροπής λοιμώξεων και 1 στα 2 δεν διαθέτουν ηλεκτρονικούς φακέλους ασθενών. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός, 8 στα 10 νοσοκομεία δηλώνουν ανεπάρκεια στελέχωσης κλινικών παθολογικού τομέα και 9 στα 10 νοσοκομεία ανεπάρκεια στελέχωσης χειρουργικού, διαγνωστικού εργαστηριακού τομέα. 

Όσον αφορά τις προσλήψεις, ο Β. Κικίλιας είπε ότι από το 2015 έως το 2019 αποχώρησαν 8.577 και προσλήφθηκαν 7.205. Δηλαδή, όπως εξήγησε, 1.372 θέσεις στο ΕΣΥ δεν αναπληρώθηκαν. Ακόμη, πρόσθεσε ότι από τις 1.618 θέσεις που προκηρύχθηκαν το 2018, ολοκληρώθηκαν οι 354, ποσοστό μόλις 22%.

Επίσης, ο υπουργός μίλησε για την οικονομική διαχείριση των νοσοκομείων, κάνοντας λόγο για «υποστελέχωση λογιστηρίων, ανύπαρκτους ισολογισμούς και μηδενικό έλεγχο». 

Ξανθός: Απύθμενο θράσος...

Επιθετική ήταν η δήλωση-απάντηση στον υπουργό από τον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθός. Ο κ. Ξανθός υπογράμμισε αφενός ότι η κατάσταση σήμερα στην Υγεία είναι καλύτερη σε σύγκριση με το 2015 (όταν, δηλαδή, παρέλαβε την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ) κι αφετέρου ότι η Νέα Δημοκρατία είχε οδηγήσει σε εγκατάλειψη και πλήρη αποδιοργάνωση το δημόσιο σύστημα υγείας.

«Δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και στην πρώτη συνέντευξη τύπου ο νέος Υπουργός Υγείας το μόνο που είχε να παρουσιάσει είναι μία έκθεση δυσκολιών, προβλημάτων και διαχρονικών ελλείψεων και ανεπαρκειών του δημόσιου συστήματος υγείας. Κανένα σχέδιο, καμία συγκεκριμένη και εφαρμόσιμη πολιτική, καμία ιδέα για το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν τα όντως σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν ακόμα στο δημόσιο σύστημα υγείας», δήλωσε αρχικά ο κ. Ξανθός, για να συμπληρώσει επί της ουσίας τα παρακάτω: 

«Είναι ψέμα ότι η δημόσια περίθαλψη και το ΕΣΥ είναι σε χειρότερη θέση σε σύγκριση με το 2015. Αυτό το ξέρει όλος ο κόσμος, το ξέρουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα υγείας και νομίζω ότι το έχουν αντιληφθεί με πολύ αισθητό τρόπο τα τελευταία χρόνια και οι πολίτες που προσφεύγουν στα δημόσια νοσοκομεία και, παρά την ταλαιπωρία που υπάρχει πολλές φορές, στο τέλος έχουν μια αξιοπρεπή και αξιόπιστη δημόσια περίθαλψη.

»Θεωρώ ότι την κανονικότητα στο δημόσιο σύστημα υγείας κατάφερε να την δρομολογήσει και να την επιβάλει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αυτή η οποία κάλυψε ουσιαστικά στην πράξη την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων συμπολιτών μας, είναι αυτή που ενίσχυσε με επιπλέον πόρους, και ανθρώπινους και υλικούς, το δημόσιο σύστημα υγείας, βελτίωσε και αναβάθμισε τον εξοπλισμό και τις υποδομές των περισσότερων νοσοκομείων και με ένα συνδυασμό προσλήψεων μόνιμου και επικουρικού προσωπικού έχει καταφέρει από το 2016 και μετά να έχουμε ένα θετικό ισοζύγιο προσλήψεων προς αποχωρήσεις.

»Υπήρξε λοιπόν επένδυση στο δημόσιο σύστημα υγείας παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και παρά τα μέτρα λιτότητας. Αυξήθηκε η χρηματοδότηση και η μεταβίβαση πόρων από τον ΕΟΠΥΥ προς τις δημόσιες δομές.».

Συνεχίζοντας στο ίδιο ύφος, ο πρώην υπουργός υπογράμμισε ότι «θεωρώ ότι είναι απύθμενο θράσος ο εκπρόσωπος μιας κυβέρνησης που πριν λίγα χρόνια είχε οδηγήσει σε εγκατάλειψη και πλήρη αποδιοργάνωση  και το δημόσιο σύστημα υγείας και ιδιαίτερα την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, να μας εγκαλεί για καμένη γη. Το σύστημα υγείας είναι όρθιο, είναι αξιόπιστο, είναι προσβάσιμο από όλους τους πολίτες, είναι νοικοκυρεμένο, βεβαίως έχει προβλήματα ακόμα πάρα πολλά και ανεπάρκειες που πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Καταλήγοντας, προέτρεψε τον υπουργό «να εγκαταλείψει την επικοινωνιακή πολιτική και την προσπάθεια αποδόμησης του έργου του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της υγείας και να ασχοληθεί με σοβαρότητα, αθόρυβα και συστηματικά, με τα ουσιαστικά προβλήματα της δημόσιας περίθαλψης και των πολιτών».

ΥΓΕΙΑ
«Ξηλώνουν» από το ΚΕΣΥ την αρμοδιότητα για τα ιατρικά συνέδρια
Με απόφαση του υφυπουργού Υγείας καταργήθηκε η εγκύκλιος του τέως υπουργού Ανδρέα Ξανθού που μετέφερε από τον ΕΟΦ στο ΚΕΣΥ την αρμοδιότητα έγκρισης και ελέγχου χορηγιών στα ιατρικά συνέδρια.
«Ξηλώνουν» από το ΚΕΣΥ την αρμοδιότητα για τα ιατρικά συνέδρια
ΥΓΕΙΑ
«Με τις νέες πολιτικές για το φάρμακο οι ασθενείς “εξοικονομούν” 120 εκατ. ευρώ»
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ξεδιπλώνει τη νέα πολιτική της κυβέρνησης για τη φαρμακευτική κάλυψη στη χώρα μας που συρρικνώθηκε και απαξιώθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
«Με τις νέες πολιτικές για το φάρμακο οι ασθενείς “εξοικονομούν” 120 εκατ. ευρώ»
ΥΓΕΙΑ
Η Ν.Δ. βλέπει την Πρωτοβάθμια Υγεία ως αποτυχία
Μία ημέρα μετά τη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Υγείας για την αναδιάρθρωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών επιμένουν ότι...
Η Ν.Δ. βλέπει την Πρωτοβάθμια Υγεία ως αποτυχία
ΥΓΕΙΑ
Οι τρεις μεγάλες προκλήσεις για την κυβέρνηση
Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, νομοσχέδιο για τις προμήθειες και φαρμακευτική δαπάνη τα μεγάλα στοιχήματα, η επιτυχία ή αποτυχία των οποίων μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης.
Οι τρεις μεγάλες προκλήσεις για την κυβέρνηση
ΥΓΕΙΑ
Καρδιοχτύπι στη λίστα αναμονής
Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας, το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», οι κλίνες Εντατικής του οποίου είχαν δεσμευτεί λόγω κορονοϊού, δεν έχει ανοίξει ακόμα,...
Καρδιοχτύπι στη λίστα αναμονής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας