Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πυρά κατά ντερ Λάιεν για τις ακρότητες περί «ευρωπαϊκού τρόπου ζωής»
AP Photo

Πυρά κατά ντερ Λάιεν για τις ακρότητες περί «ευρωπαϊκού τρόπου ζωής»

  • A-
  • A+

Στο επίκεντρο της κριτικής έχει βρεθεί ο τίτλος περί «προστασίας του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής» και η σύνδεσή του με το μεταναστευτικό που έχει ορίσει η νέα πρόεδρος της Κομισιόν στο χαρτοφυλάκιο που αναλαμβάνει ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ήδη από την ημέρα των ανακοινώσεων της νέας σύνθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ακούστηκαν οι πρώτες φωνές που έκαναν λόγο για φασιστική ρητορική και ορολογία ακροδεξιάς προέλευσης με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να απορρίπτει προς το παρόν την κριτική.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αλλά και ενώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν τη συγκεκριμένη ρητορική και ζητούν από την νέα πρόεδρο της Κομισιόν να αλλάξει τον τίτλο του χαρτοφυλακίου.

Το λεπτό αυτό ζήτημα αναμένεται να τεθεί στο επίκεντρο των ακροάσεων των νέων επιτρόπων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διαδικασία που θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 8 Οκτωβρίου, ενώ, μέχρι στιγμής, στελέχη από το ΕΛΚ, όπως ο Μάνφρεντ Βέμπερ, δεν έχουν πάρει θέση.

Αιχμές και από τον Γιούνκερ

Το τελευταίο μεγάλο «χτύπημα» προς την φον ντερ Λάιεν έρχεται από τον προκάτοχό της, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος δήλωσε πως δεν του αρέσει η ιδέα της σύνδεσης μετανάστευσης και ευρωπαϊκού τρόπου ζωής.

AP Photo

«Δεν μου αρέσει η ιδέα ότι ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής έρχεται σε αντίθεση με τη μετανάστευση», δήλωσε στο Euronews ο προκάτοχος της φον ντερ Λάιεν, η οποία θα αναλάβει επίσημα τη θέση της την 1η Νοεμβρίου. Ο Γιούνκερ και η φον ντερ Λάιεν ανήκουν στην ίδια πολιτική οικογένεια του δεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωκοινοβούλιο.

Επιστολή διαμαρτυρίας

«Ήρθε η ώρα για το Κοινοβουλιο να πει ότι δεν μπορεί να δεχθεί έναν τέτοιο τίτλο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η ευρωβουλευτής Καριμά Ντελί (Ευρώπη-Οικολογία, EELV), πρόεδρος της επιτροπής μεταφορών και τουρισμού, η οποία πρότεινε την ιδέα να απευθυνθεί επιστολή διαμαρτυρίας στην φον ντερ Λάιεν.

Την πρωτοβουλία στήριξε πλειοψηφία προέδρων των επιτροπών του ευρωκοινοβουλίου και τέθηκε προς συζήτηση σήμερα το πρωί στους προέδρους των πολιτικών ομάδων του κοινοβουλίου.

Η επικεφαλής της ομάδας των σοσιαλδημοκρατών, η Ισπανίδα Ιράτσε Γκαρθία, τόνισε «Δεν μας αρέσει αυτός ο τίτλος. Είπαμε χθες στην Κομισιόν πως η ομάδα ας δεν μπορεί να τον δεχθεί».

Ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας Ανανεώστε την Ευρώπη (Renew Europe, RE), ο Ρουμάνος Ντατσιάν Τσιόλος, ανακοίνωσε πως ζήτησε από την φον ντερ Λάιεν την απόσυρση του τίτλου, χαρακτηρίζοντάς τον «απατηλό και διφορούμενο».

Η εκλεγμένη πρόεδρος της Επιτροπής «καταλαβαίνει τα προβλήματα που αυτό δημιουργεί», είπε ο Τσιόλος στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας πως είναι πεπεισμένος ότι η φον ντερ Λάιεν θα αλλάξει τον επίσημο τίτλο. Όμως η απόφαση «της ανήκει, δεν υπάρχει ζήτημα να δοθεί η εντύπωση πως της επιβλήθηκε με πίεση».

Οι διευκρινίσεις προς τον Μαργαρίτη Σχοινά

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην επιστολή της προς τον Μαργαρίτη Σχοινά, εξηγεί ότι «ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής βασίζεται στην αλληλεγγύη, την πνευματική ηρεμία και την ασφάλεια. Οφείλουμε να απαντήσουμε και να κατευνάσουμε τους θεμιτούς φόβους και ανησυχίες για την επίδραση μιας άτακτης μετανάστευσης στην οικονομία μας και την κοινωνία μας», γράφει η φον ντερ Λάιεν στην επιστολή της προς τον Μαργαρίτη Σχοινά.

Ο ίδιος ο κ. Σχοινάς, πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει χρησιμοποιήσει τον τίτλο αυτό στο επίσημο προφίλ του στο Twitter, όπου αναφέρει αντίθετα πως είναι επίτροπος για θέματα που αφορούν σε «μετανάστευση», «ασφάλεια», «κοινωνικά δικαιώματα», «παιδεία», «πολιτισμός» και «νεολαία». 

Δεν λαμβάνουμε γρήγορες αποφάσεις

Για το ζήτημα τοποθετήθηκε σήμερα η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, σημειώνοντας ότι δεν θα ληφθούν γρήγορες αποφάσεις σχετικά με τις προωθούμενες αλλαγές στη νέα επιτροπή.

Όπως είπε, αυτή είναι μία καλή ευκαιρία για να συζητηθούν τα θέματα που έχουν προκύψει, η δομή της νέας Επιτροπής, τα χαρτοφυλάκια αλλά και οι προτεραιότητές της, δηλαδή η ψηφιοποίηση, το κλίμα, μία δυνατή Ευρώπη στον κόσμο. «Σε συνέχεια της ζωντανής συζήτησης που έχει ξεκινήσει για τη νέα Επιτροπή, και η οποία δεν περιορίζεται σε έναν τίτλο, όλα τα επιχειρημάτα που έχουν τεθεί πρόκειται να εξεταστούν. Δεν θα ληφθεί καμία γρήγορη απόφαση. Οι ακροάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο είναι επίσης μία ευκαιρία να επανεξεταστούν τα διάφορα επιχειρήματα», τόνισε η εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η ίδια, εξάλλου, παρέπεμψε στο κείμενο των πολιτικών προτεραιοτήτων της νέας Επιτροπής, το οποίο δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούλιο. Σε αυτό το κείμενο, επισήμανε, περιλαμβάνεται, επίσης, ο τίτλος της προστασίας του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, ο οποίος αναφέρεται στη διαφορετικότητα, τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και την ένταξη των μεταναστών.

Από την πλευρά της η Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν είχε ερωτηθεί από την προχθές για τον συγκεκριμένο τίτλο και είχε υπενθυμίσει ότι οι ονομασίες των χαρτοφυλακίων των αντιπροεδριών έχουν αντληθεί από το πολιτικό πρόγραμμα που είχε παρουσιάσει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής μας είναι να παραμένουμε πιστοί στις αξίες μας», είχε τονίσει.

Ερωτήματα για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό

Η σύνδεση της μετανάστευσης και του προσφυγικού με τον «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής» αποτέλεσε κεντρικό ζήτημα και στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, καθώς εκφράζονται φόβοι πως η Ευρώπη θα καταλήξει να είναι «φρούριο».

Σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες η Tageszeitung σημειώνει τα εξής: «Θα αντιμετωπίζει η Ε.Ε. μελλοντικά τους πρόσφυγες ως "απειλή για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής"; Αυτό το ερώτημα έχει προκαλέσει σφοδρή διαμάχη ανάμεσα στην επόμενη πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και στο Ευρωκοινοβούλιο. Πράσινοι και Σοσιαλδημοκράτες ζητούν αλλαγές στις αρμοδιότητες που αναλαμβάνει» ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ιδιαίτερα οι Πράσινοι αντιδρούν έντονα. Στην προχθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής τους ομάδας πολλοί ευρωβουλευτές εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για το νέο χαρτοφυλάκιο, που δημιούργησε η φον ντερ Λάιεν για τον συντηρητικό Έλληνα με τίτλο «Προστατεύοντας τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής», ενώ η επικεφαλής των Πρασίνων Σκα Κέλερ «απηύθυνε επιστολή, στην οποία αναφέρει ότι "προκαλεί φόβο" η διατύπωση της φον ντερ Λάιεν».

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, ο «Σχοινάς θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα αντιμετωπίσει προβλήματα στο Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο θα εξετάσει τους νέους Επιτρόπους από τα τέλη Σεπτεμβρίου και σίγουρα θα απορρίψει κάποιον από αυτούς».

Όπως μεταδίδει το DLF, «εκπρόσωπος της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέρριψε την κριτική και εξήγησε ότι πρόκειται για μία ευρύτερη πολιτική προσέγγιση, η οποία περιλαμβάνει τον σεβασμό των αξιών, τη δημοκρατία, την αναπτυξιακή συνεργασία και τη διασυνοριακή καταπολέμηση της τρομοκρατίας»

ΕΥΡΩΠΗ
«Φασιστική ρητορική η “προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής”»
Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της νέας προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν, να ονομάσει το χαρτοφυλάκιο που ανέθεσε στον Μαργαρίτη Σχοινά, και το οποίο αφορά τη μετανάστευση και την...
«Φασιστική ρητορική η “προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής”»
ΕΥΡΩΠΗ
«Ευρώπη-φρούριο» για τους μετανάστες φοβούνται οι Πράσινοι
Επιστολή των Πράσινων στην οποία αναφέρει ότι προκαλεί φόβο η διατύπωση του τίτλου του χαρτοφυλάκιου του Μαργατίτη Σχοινά «Προστατεύοντας τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής».
«Ευρώπη-φρούριο» για τους μετανάστες φοβούνται οι Πράσινοι
ΕΥΡΩΠΗ
Στο Ευρωκοινοβούλιο η έγκριση των νέων υποψήφιων επιτρόπων της Ε.Ε.
Μετά την επιλογή των υποψήφιων επιτρόπων, από την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ήρθε η ώρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αξιολογήσει τις υποψηφιότητές τους και να αποφασίσει αν τους εγκρίνει...
Στο Ευρωκοινοβούλιο η έγκριση των νέων υποψήφιων επιτρόπων της Ε.Ε.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Χαρίτσης: «Δύσκολη η χθεσινή μέρα για τον Α. Σαμαρά»
Προσπάθεια να «γειώσουν» τα όσα γράφονται για τη δυσαρέσκεια του Αντώνη Σαμαρά καταβάλουν κύκλοι του πρώην πρωθυπουργού, σχετικά με τη δυσαρέσκειά του για τον παραγκωνισμό του από μία θέση στην Κομισιόν. Βολές...
Χαρίτσης: «Δύσκολη η χθεσινή μέρα για τον Α. Σαμαρά»
ΕΥΡΩΠΗ
Πυρά για τον «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής»
Δριμεία κριτική δέχεται η «ιδέα» της Γερμανίδας νέας προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να ονομάσει το χαρτοφυλάκιο του Μαργαρίτη Σχοινά «Προστασίας του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής»...
Πυρά για τον «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής»
ΕΥΡΩΠΗ
Κομισιόν προς Τουρκία: Απομακρύνετε τους πρόσφυγες από τα ελληνικά σύνορα
Η Τουρκία πρέπει να απομακρύνει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από τα ελληνικά σύνορα, διεμήνυσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν λίγο πριν τις συνομιλίες της με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Κομισιόν προς Τουρκία: Απομακρύνετε τους πρόσφυγες από τα ελληνικά σύνορα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας