Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Συναίνεση αλλά και επιφυλάξεις στο νομοσχέδιο για το Μάτι
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Συναίνεση αλλά και επιφυλάξεις στο νομοσχέδιο για το Μάτι

  • A-
  • A+

Κλίμα συναίνεσης αλλά και προβληματισμοί καταγράφηκαν στη σημερινή συζήτηση στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής του νομοσχεδίου για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που περιλαμβάνει μέτρα για το Μάτι.

Οι επιφυλάξεις που εκφράστηκαν απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΜέΡΑ25 και την Ελληνική Λύση αφορούσαν κυρίως τη δημιουργία μη κερδοσκοπικής εταιρίας «ΜΑΤΙ ΞΑΝΑ», την ανάθεση στο ΤΕΕ της σύνταξης χωρικού σχεδίου για την περιοχή αλλά και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων. Κατά τα άλλα τονίστηκε απ’ όλες τις πλευρές πως πρέπει άμεσα να προχωρήσουν όλες οι απαιτούμενες ρυθμίσεις για να ανακουφιστούν οι πληγέντες και να αποκατασταθεί η περιοχή.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, διαβεβαίωσε απ’ την πλευρά του πως «αφού ακούσουμε τους φορείς θα εξετάσουμε κάθε πρόταση και με αυτό το πνεύμα θα αντιμετωπίσουμε αυτό το εθνικό ζήτημα».

«Στο μεγάλο αυτό εθνικό δράμα πρέπει όλοι να είμαστε συγκρατημένοι. Η κυβέρνηση δεν κομπάζει ότι έφερε επείγοντα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων από τις πυρκαγιές στο Μάτι. Είναι υποχρέωσή της απέναντι στους νεκρούς και τους ζωντανούς να κινηθούμε τάχιστα και αποτελεσματικά και δική σας υποχρέωση να μας ελέγχεται αν κάνουμε σωστά τη δουλειά μας», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.

«Δεν θέλω να μηδενίσω την προσπάθεια που έγινε. Όμως, ότι κάναμε, το κάναμε προφανώς διότι υπήρξαν καθυστερήσεις», αντέτεινε ο κ. Χατζηδάκης απαντώντας στους Χρήστο Σπίρτζη και Σωκράτη Φάμελο που κάλεσαν την κυβέρνηση να μη μηδενίζει για μικροκομματικές σκοπιμότητες, όπως είπαν, «τις προσπάθειες που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βάζοντας τις βάσεις για το χωροταξικό σχέδιο, αλλά και θεσμοθετώντας άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου στο Μάτι».

«Από τα 38 εκατ. ευρώ του Ειδικού Ταμείου Αρωγής δεν αξιοποιήθηκαν τα 31 εκατ., από τις 475 κατεδαφίσεις μόνο 61 προχώρησαν, από τις 2.430 αιτήσεις αποκατάστασης μόνο σε 440 δόθηκαν εντολές και από τις 846 αιτήσεις για άδεια ανακατασκευής μόνο 342 εκδόθηκαν», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Απαντώντας στις παρατηρήσεις και τους προβληματισμούς για τη σύσταση της Μη κερδοσκοπικής Εταιρίας «ΜΑΤΙ ΞΑΝΑ», ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «θα λειτουργεί για την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, με στέρεα διαφάνεια, και με τη συμμετοχή τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και εκπροσώπων του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους».

Όσον αφορά στις αιτιάσεις και ενστάσεις της αντιπολίτευσης για την ανάθεση στο ΤΕΕ του ειδικού χωρικού σχεδίου και τη δυνατότητα του να κάνει απευθείας αναθέσεις, ο υπουργός απάντησε χαρακτηριστικά: «Δόθηκε στο ΤΕΕ η αρμοδιότητα για την εκπόνηση του ειδικού χωρικού σχεδίου γιατί αν ακολουθούσαμε τον κανονικό δρόμο, όπως διαβεβαίωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, θα χρειάζονταν μέχρι και 10 χρόνια να ολοκληρωθεί. Αυτό δεν το αντέχουμε, ούτε εμείς ως κυβέρνηση ούτε η Ελλάδα. Πρέπει να πάμε γρήγορα, να κόψουμε δρόμο. Δεν τη δώσαμε σε ιδιωτική επιχείρηση, αλλά στο ΤΕΕ αυτή τη δυνατότητα».

Απαντώντας στις ερωτήσεις για τους 25 τόνους επικίνδυνων υλικών που απομακρύνθηκαν από το οικόπεδο στο Μάτι, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι πήγαν όλα και κάηκαν σε υψικάμινο, με βάση και την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

«Η κυβέρνηση μιλά με αυτοσυγκράτηση. Έτσι πρέπει όλοι να το δούμε. Οι πολίτες περιμένουν νέα ευρωπαϊκά πρότυπα. Δεν είμαστε καταδικασμένοι να συμφωνούμε, ούτε λέμε ότι είμαστε αλάθητοι αλλά δεν φέραμε και τις πλάκες του Μωυσή αλλά κανόνες κοινής λογικής για να ψηφίσετε. Αφού ακούσουμε τους φορείς θα εξετάσουμε κάθε πρόταση και με αυτό το πνεύμα θα αντιμετωπίσουμε αυτό το εθνικό ζήτημα», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

Προβληματισμοί για ΤΕΕ και «ΜΑΤΙ ΞΑΝΑ»

«Εμείς δεν θα χρησιμοποιήσουμε την ίδια στάση με τη ΝΔ και θα στηρίξουμε κάθε θετικό μέτρο προς τους πολίτες που έχουν πληγεί και στην αναβάθμιση της περιοχής», επισήμανε, από την πλευρά του, ο κ. Σπίρτζης και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση θα πρέπει να εγκαταλείψει τη ρητορική που είχε ως αντιπολίτευση να δεχτεί τον διάλογο, ώστε να γίνει ειλικρινής συζήτηση και να υπάρξει ουσιαστική στήριξη των κατοίκων που επλήγησαν. Υπήρξαν καθυστερήσεις, εμείς παίρνουμε την πολιτική ευθύνη για αυτό, αλλά προχώρησαν και θετικότατα μέτρα. Στον έναν χρόνο φέραμε 15 κανονιστικές πράξεις και νομοθετήματα».

«Ένα χρόνο μετά την εθνική τραγωδία και υπάρχουν ακόμα ανοικτές πληγές. Ευθύνη της Πολιτείας είναι να συμβάλει στην ταχύτατη αποκατάστασή τους», σημείωσε, από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Υγείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

«Πάντα υπάρχουν κενά στην παρέμβαση του κράτους σε μια τέτοια μεγάλη τραγωδία. Όλα, όμως, όσα έγιναν προφανώς και δεν συνάδουν με εικόνα εγκατάλειψης. Κενά μπορεί να υπήρξαν, όμως, το υπουργείο Υγείας έκανε το καλύτερο με σεβασμό, ευαισθησία, σοβαρότητα και χωρίς τυμπανοκρουσίες και αναρτήσεις στο διαδίκτυο και με διάθεση πολιτικής εκμετάλλευσης», υπογράμμισε ο κ. Ξανθός και συμπλήρωσε πως «στην πλειονότητά τους αντιμετωπίστηκαν με επάρκεια και πληρότητα».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Γιώργος Αρβανιτίδης, έκανε λόγο για «ολιγωρίες της προηγούμενης κυβέρνησης», ενώ επισήμανε ότι «για τη ΠΝΠ υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των κατοίκων και το κόμμα του δεν έχει κανένα λόγο να είναι αρνητικό».

Επισήμανε, όμως, ότι πρέπει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα του ενός έτους για την ολοκλήρωση του χωρικού σχεδίου για το Μάτι, και πρόσθεσε ότι «πρέπει να αποφύγουμε τις παγίδες που θα αντιμετωπίσει το νέο πρότυπο χωροταξικό σχέδιο».

Λανθασμένη, χαρακτήρισε τη στρατηγική για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των κατοίκων της περιοχής ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας. «Παραμένουν εδώ και ένα χρόνο άλυτα τα προβλήματά τους με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης και, έτσι όπως πάει, δεν πρόκειται να λυθούν και τώρα με ευθύνη της ΝΔ», τόνισε ο κ. Γκιόκας.

«Ούτε η ΠΝΠ που διαφημίστηκε βαρύγδουπα ούτε οι συμπληρωματικές πράξεις, δίνουν λύση και απάντηση στα κρίσιμα ζητήματα. Το μόνο που κάνουν είναι να αντιμετωπίζονται αυτονόητα ζητήματα με μέτρα που είναι πιο κάτω και από τις στοιχειώδεις ανάγκες, και να μετατίθεται η ευθύνη του κράτους σε αμφιλεγόμενες εταιρίες. Δεν συμφωνούμε με την αρχή που διέπει το νομοσχέδιο», πρόσθεσε ο κ. Γκιόκας.

Για νομοσχέδιο που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να προσεχθούν ορισμένα σημεία του που είναι ασαφή και προβληματικά, όπως η λειτουργία της Εταιρίας «ΜΑΤΙ ΞΑΝΑ» και οι αρμοδιότητες που ανατίθενται στο ΤΕΕ..

Για αντιφατική λογική του νομοσχεδίου, μίλησε ο ειδικός αγορητής του ΜεΡΑ25, Γιώργος Λογιάδης, ενώ τόνισε ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν τα ίδια με τις πυρκαγιές στην Ηλεία και με το «Ταμείο Μολυβιάτη». Ενστάσεις εξέφρασε για τις διαδικασίες των απευθείας αναθέσεων, σημειώνοντας ότι πρέπει να είναι δεδομένες και σαφείς, και τόνισε ότι «δεν πρέπει να νομοθετούμε α λα καρτ».

Η Επιτροπή θα συνεχίσει τις εργασίες της την ερχόμενη Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου, με την ακρόαση φορέων, ενώ την Τετάρτη προγραμματίστηκε η συζήτηση και ψήφιση του από την Ολομέλεια.

Σημειώνεται, τέλος ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, Θανάσης Μπούρας, ζήτησε να συμπεριληφθεί στις ρυθμίσεις και η περιοχή της Κινέτας.

ΒΟΥΛΗ
Live η συζήτηση των μέτρων για το Μάτι στην Ολομέλεια
Με τους εισηγητές των κομμάτων άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για την κύρωση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με τα μέτρα στήριξης των πληγέντων στο Μάτι.
Live η συζήτηση των μέτρων για το Μάτι στην Ολομέλεια
ΒΟΥΛΗ
Συναίνεση και αιχμές
Κυρώθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων στο Μάτι • Για επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης κατηγόρησαν τη Ν.Δ. βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Συναίνεση και αιχμές
ΒΟΥΛΗ
Μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους
Πολιτική αντιπαράθεση αλλά σε σαφώς χαμηλότερους τόνους σε σχέση με πέρυσι σημειώθηκε στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) του περασμένου Ιουλίου για τα μέτρα...
Μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους
ΒΟΥΛΗ
Στη Βουλή νομοσχέδιο για την αποκατάσταση στο Μάτι
Το νομοσχέδιο για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που είχε εκδοθεί τον Ιούλιο και αφορούσε τις άμεσες παρεμβάσεις για την αποκατάσταση της πυρόπληκτης περιοχής στο Μάτι, θα συζητηθεί την Πέμπτη.
Στη Βουλή νομοσχέδιο για την αποκατάσταση στο Μάτι
ΒΟΥΛΗ
37,7 εκατ. ευρώ... κάθονται στο ταμείο για τους πυρόπληκτους
Ο ειδικός λογαριασμός που δημιουργήθηκε για τους πυρόπληκτους της Αττικής έχει φτάσει να διαθέτει το εντυπωσιακό ποσό των 37,7 εκατ. ευρώ, ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχει εκταμιευτεί ούτε ένα ευρώ.
37,7 εκατ. ευρώ... κάθονται στο ταμείο για τους πυρόπληκτους
ΒΟΥΛΗ
Σχεδόν ομόφωνα υπερψηφίστηκαν τα μέτρα στήριξης
​Με πολιτικές αιχμές αλλά χωρίς ιδιαίτερες κορόνες υπερψηφίστηκαν, χθες, με ευρεία πλειοψηφία από το Α΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής οι τροπολογίες της κυβέρνησης για τη στήριξη των πυρόπληκτων ● Σιγή ιχθύος από τη...
Σχεδόν ομόφωνα υπερψηφίστηκαν τα μέτρα στήριξης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας