Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κυβέρνηση «Κόντε νο2»
AP Photo/Gregorio Borgia
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κυβέρνηση «Κόντε νο2»

  • A-
  • A+

Η λίστα υπουργών της δεύτερης κυβέρνησης Κόντε παρουσιάστηκε χθες στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και σήμερα τα μέλη της ορκίζονται στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο. Σε γενικές γραμμές οι προβλέψεις των τελευταίων δύο ημερών επιβεβαιώθηκαν, με μόνο λίγες εξαιρέσεις.

Ο αρχηγός των Πεντάστερων, Λουίτζι ντι Μάιο, δεν παρέμεινε στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης, αλλά μετακινήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών. Το υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει ο ιστορικός, στέλεχος της Κεντροαριστεράς, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, ενώ το Εσωτερικών η Λουτσιάνα λα Μορτζέζε, πρώην νομάρχης του Μιλάνου. Μια τεχνοκρατική επιλογή, ώστε να γίνει σαφής η αλλαγή στρατηγικής γραμμής σε σχέση με την προηγούμενη κυβερνητική συμμαχία Λέγκας και Πέντε Αστέρων. Συνολικά οι υπουργοί είναι 21, εκ των οποίων εφτά είναι γυναίκες.

Το μόνο δυνατό όνομα της ιταλικής Κεντροαριστεράς που συμμετέχει στη νέα κυβερνητική ομάδα είναι εκείνο του Ρομπέρτο Σπεράντσα στο υπουργείο Υγείας, ενώ τα Πέντε Αστέρια εξασφάλισαν τη νευραλγικής σημασίας θέση του υφυπουργού παρά τη προεδρία της κυβέρνησης για τον Ρικάρντο Φρακάρο. Σύμφωνα με ό,τι έχει διαρρεύσει, δε, για τη θέση του επίτροπου της Ιταλίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση πρόκειται να επιλεγεί ο προοδευτικός πρώην πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι.

H νέα αυτή κυβέρνηση ξεκινά την πορεία της με «ατού», αλλά και αδύνατα σημεία: «Θα δουλέψουμε για το καλό όλων των Ιταλών, από τον Βορρά μέχρι τον Νότο της χώρας» είπε ο Κόντε, εξερχόμενος από την καθοριστική συνάντηση με τον πρόεδρο Ματαρέλα.

Ξέρει καλά ότι στην αρχή αυτή η «αντι-Σαλβίνι συμμαχία» θα προσπαθήσει να περιορίσει τις έριδες και τις εμφανείς τρικλοποδιές. Δεδομένου μάλιστα ότι σύμφωνα με τα τελευταία γκάλοπ μπορεί η Λέγκα να παρουσιάζει μια κάποια πτώση (εξασφαλίζει το 31,7% της πρόθεσης ψήφου), αλλά το άλλο ακροδεξιό κόμμα, τα Αδέλφια της Ιταλίας, έχει ξεπεράσει το 8%.

Σε μια πρώτη φάση δηλαδή, μπορεί να εισακουστεί η ευχή του γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλα Τζινγκαρέτι, «να μπορέσει να αντικατασταθεί η κουλτούρα του μίσους και της επιθετικότητας με εκείνη της αλληλεγγύης και της αισιοδοξίας». Εξίσου σαφές είναι όμως και ότι πρόκειται για δύο κυβερνητικούς εταίρους οι οποίοι κατά βάθος θα παρακολουθούν πολύ προσεκτικά (αν όχι με καχυποψία) το σύνολο των κινήσεων και πρωτοβουλιών του νέου αυτού σχήματος.

Διότι μπορεί ο Μπέπε Γκρίλο να ευλόγησε την καινούργια απρόσμενη συμμαχία λέγοντας στους νέους της Κεντροαριστεράς ότι «πρόκειται για τη μεγάλη τους ευκαιρία», αλλά ένα σεβαστό ποσοστό των στελεχών των Πεντάστερων δεν ξεχνά ότι το κίνημά τους γεννήθηκε καταγγέλλοντας την απόσταση των πολιτικών από τους πολίτες, θεωρώντας υπεύθυνο μάλιστα για τον «εκτροχιασμό» αυτό κυρίως το Δημοκρατικό Κόμμα.

Προϋπολογισμός

Η πρώτη μεγάλη προσπάθεια σύνθεσης απόψεων και θεωριών θα είναι η κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού, το προσχέδιο του οποίου θα πρέπει να αποσταλεί στις Βρυξέλλες μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. Δεν πρέπει να αυξηθεί ο φόρος προστιθέμενης αξίας, είναι ανάγκη να εξευρεθούν πόροι για νέες δημόσιες επενδύσεις, ενώ τα Πέντε Αστέρια έχουν εντάξει στο κυβερνητικό πρόγραμμα και την έγκριση του κατώτατου μισθού. Φυσικά όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν πράξη χωρίς να οξυνθούν οι σχέσεις με τις Βρυξέλλες, ξεχνώντας οριστικά τις γνωστές «μεθόδους Σαλβίνι».

Οσο για το μεταναστευτικό, αυτό που ρεαλιστικά θεωρείται πιθανό ότι μπορεί να γίνει από τη νέα αρμόδια υπουργό Λα Μορτζέζε είναι να καταργηθούν οι πιο σκληρές πτυχές των νόμων που κατάφερε να εγκρίνει ο γραμματέας της Λέγκας. Οπως, για παράδειγμα, τα υπέρογκα πρόστιμα για τους καπετάνιους των πλοίων των ΜΚΟ που μεταφέρουν πρόσφυγες χωρίς την άδεια της ιταλικής κυβέρνησης.

Ορθά όμως πολλοί παρατηρητές υπογραμμίζουν ότι και η Κεντροαριστερά διαβάζει καθημερινά με μεγάλη προσοχή τα γκάλοπ και διαπιστώνει ότι οι περισσότεροι Ιταλοί θέλουν μια αποτελεσματική ρύθμιση του μεταναστευτικού φαινομένου. Κατά συνέπεια αυτό που μπορεί να προσδοκά κάποιος από τη νέα κυβέρνηση είναι μια πολιτική η οποία να επαναφέρει τις στοιχειώδεις αρχές αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, αλλά με αναφορά και πάλι στην αρχή της νομιμότητας.

ΕΥΡΩΠΗ
Υπουργική παραίτηση στην Ιταλία λόγω ανεπαρκών πόρων για την Παιδεία
Ο υπουργός Παιδείας της Ιταλίας, Λορέντσο Φιοραμόντι, υπέβαλε την παραίτησή του παραμονές Χριστουγέννων, διότι δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τα κονδύλια, ύψους αρκετών δισ. ευρώ που ζητούσε από την κυβέρνηση...
Υπουργική παραίτηση στην Ιταλία λόγω ανεπαρκών πόρων για την Παιδεία
ΕΥΡΩΠΗ
Φιλοδοξίες και παγίδες της κυβέρνησης Κόντε
Πολλά στελέχη της Κεντροαριστεράς αφήνουν να διαρρεύσει ότι η κυβερνητική εμπειρία που προέκυψε από τη συμμαχία του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος με τα Πέντε Αστέρια μπορεί να είναι αρκετά βραχύβια.
Φιλοδοξίες και παγίδες της κυβέρνησης Κόντε
ΕΥΡΩΠΗ
Ανακοινώνεται το νέο υπουργικό συμβούλιο στην Ιταλία
Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού του Πέντε Αστέρων και του Δημοκρατικού Κόμματος αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα κατά τη συνάντηση του εντολοδόχου  πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας...
Ανακοινώνεται το νέο υπουργικό συμβούλιο στην Ιταλία
ΕΥΡΩΠΗ
Προσκόμματα Ντι Μάιο στο σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ ο Κόντε συζητά με τα κόμματα
Την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος των Πέντε Αστέρων, ακόμη και στο μεταναστευτικό, απαιτεί ο ηγέτης τους Λουίτζι ντι Μάιο, που απειλεί να σπάσει τη συμφωνία με το Δημοκρατικό Κόμμα για τον σχηματισμό...
Προσκόμματα Ντι Μάιο στο σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ ο Κόντε συζητά με τα κόμματα
ΕΥΡΩΠΗ
Kόντε ξανά με νέο, «αριστερό» προφίλ
Το κυριότερο εμπόδιο ξεπεράστηκε καθώς ο Τζουζέπε Κόντε έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, με τον οποίο συζήτησε χθες, επί μία ώρα.
Kόντε ξανά με νέο, «αριστερό» προφίλ
ΕΥΡΩΠΗ
Κυβέρνηση Κεντροαριστεράς και Πέντε Αστέρων στην Ιταλία
Αργά αλλά σταθερά η Ιταλία φτάνει στον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Ο Τζουζέπε Κόντε θα παραμείνει πρωθυπουργός και σήμερα το πρωί λαμβάνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Κυβέρνηση Κεντροαριστεράς και Πέντε Αστέρων στην Ιταλία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας