• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.8°C / 25.9°C
  1 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 19.3°C / 23.8°C
  1 BF
  69%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 15.0°C / 21.5°C
  0 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 18.5°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.6°C / 21.6°C
  1 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 17.9°C
  1 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.5°C / 21.5°C
  1 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 23.3°C
  3 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.2°C / 21.9°C
  0 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.9°C / 23.4°C
  0 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  1 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.5°C / 21.5°C
  2 BF
  55%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 19.5°C / 23.3°C
  0 BF
  69%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 16.5°C / 24.5°C
  1 BF
  62%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 23.2°C
  2 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 20.0°C / 23.8°C
  1 BF
  69%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  1 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 18.7°C / 22.2°C
  1 BF
  89%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  81%

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γ. Αδαμίδης

EUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Οχι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ»

 • A-
 • A+

«Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ λέμε “όχι” στη σχεδιαζόμενη αύξηση των τιμολογίων και ζητάμε άμεση κατάργηση των στρεβλώσεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για την αντιμετώπιση της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, στην οποία έχει περιέλθει η μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας», δήλωσε χθες στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Αδαμίδης, πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, και παραπέμπει στη χθεσινή ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η Επιχείρηση «χρειάζεται προσεγμένα βήματα που θα της δώσουν την ευκαιρία να ξεπεράσει τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, χωρίς παράλληλα να δοθούν νέα προνόμια στους ιδιώτες παρόχους».

Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ εκφράζουν την έντονη διαφωνία τους στο ενδεχόμενο κατάργησης της έκπτωσης συνέπειας, που διαμορφώνεται στο 10% της τιμής του ρεύματος.

«Είναι μέτρο αντίθετο σε κάθε επιχειρηματική λογική», παρατηρεί ο Γ. Αδαμίδης, τονίζει ότι όλες οι επιχειρήσεις επιβραβεύουν τους συνεπείς πελάτες τους και μας ενημερώνει ότι η κατάργηση του μέτρου θα επηρεάσει τους λογαριασμούς 4,1 εκατ. καταναλωτών, που αποτελούν περίπου το 65% του συνόλου.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ προβλέπει ότι το σύνολο των πελατών της Επιχείρησης θα δει αυξήσεις στους λογαριασμούς, παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργού ότι θα υπάρξει αντιστάθμιση.

Θυμίζει ότι η μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια από το 13% στο 6% ισχύει από την 1η Μαΐου και πλέον το σύνολο των καταναλωτών έχει πάρει λογαριασμούς με τις νέες χρεώσεις, επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό το μερίδιο των καταναλωτών που έχουν ενταχθεί στους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς, στο e–bill, και στην πλειονότητά τους πληρώνουν την οφειλή τους σε μηνιαία βάση.

Δικαιώματα ρύπων

Καθοριστικός, αλλά αστάθμητος, παράγοντας που επηρεάζει τους οικονομικούς δείκτες της ΔΕΗ είναι οι τιμές δικαιωμάτων ρύπων στη διεθνή αγορά, που έχουν αρχίσει να παίρνουν την ανηφόρα από τα μέσα του 2017.

Τον Μάιο του συγκεκριμένου χρόνου η Επιχείρηση κατέβαλε 4,38 ευρώ για κάθε τόνο διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπουν οι ρυπογόνες λιγνιτικές μονάδες της, αλλά έναν χρόνο αργότερα η επιβάρυνση είχε φτάσει στα 13,82 ευρώ και τον περασμένο Απρίλιο εκτινάχθηκε στα 27,64 ευρώ!

Στη συνέχεια παρουσίασε μικρή κάμψη, αλλά οι αναλυτές προβλέπουν ότι θα φτάσει τα 30 ευρώ ανά τόνο μέσα στο 2020. Ως τώρα και στο πλαίσιο του κοινωνικού της ρόλου, η ΔΕΗ δεν έχει εντάξει στα τιμολόγια αυτή την επιβάρυνση, που στο 2018 διαμορφώθηκε στα 200 εκατ. ευρώ.

Η συνομιλία μας με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ επικεντρώθηκε στη βασική πρόταση που υποβάλλει η πλευρά των εργαζομένων για κατάργηση των στρεβλώσεων στην αγορά ενέργειας. Από τα στοιχεία που μας έδωσε, τρεις είναι οι βασικές παράμετροι που έχουν αρνητική επίδραση στους οικονομικούς δείκτες της δημόσιας Επιχείρησης:

1. ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΔΙΑΔΟΧΗ. Πρόκειται για μέτρο που θεσπίστηκε με τον Κανονισμό του 2003 και προβλέπει ότι η ΔΕΗ είναι το τελευταίο καταφύγιο για τους... κακοπληρωτές. Αφορά μόνον τους οικιακούς καταναλωτές και ορίζει ότι θα κόβεται η παροχή σε όσους δεν πληρώνουν συστηματικά τους λογαριασμούς τους.

Η συγκεκριμένη κατηγορία όμως είναι «κόκκινο πανί» για τους ιδιώτες παρόχους ενέργειας, που αρνούνται να τους εντάξουν στο πελατολόγιό τους. Για προφανείς κοινωνικούς λόγους, οι πολίτες έχουν δικαίωμα να επανέλθουν στη ΔΕΗ, αλλά θα μείνουν οριστικά χωρίς ρεύμα όταν καθυστερούν να πληρώσουν και με τη νέα σύνδεση για πάνω από έναν χρόνο.

2. ΕΤΜΕΑΡ. Είναι η μετεξέλιξη του φόρου που είχε επιβληθεί στους καταναλωτές για την ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Θεσμοθετήθηκε το 2013 και επιβαρύνει τα τιμολόγια με 200 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να τον καταβάλλει από τα ταμειακά διαθέσιμά της για λογαριασμό των κακοπληρωτών!

3. ΑΔΙ. Πρόκειται για τις Αδειες Διαθεσιμότητας Ισχύος, με τις οποίες αποζημιώνονται οι μονάδες που λειτουργούν με φυσικό αέριο για να βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας και να καλύπτουν έκτακτες ανάγκες. Αφορούν εγκαταστάσεις ιδιωτών, ενώ δεν έχουν ενταχθεί στις επιδοτήσεις οι υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ.

Υπάρχει και ένας τέταρτος επιβαρυντικός παράγοντας, οι δημοπρατήσεις ΝΟΜΕ, που επιβλήθηκαν από τους δανειστές γιατί η Ελλάδα δεν είχε πάρει από το 2003 μέτρα για το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας που είχε θεσπιστεί με κοινοτικές Οδηγίες. Η «τιμωρία», με βάση τη συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης, λήγει ωστόσο στο τέλος του χρόνου.
 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗση για αντιστάθμισμα των επιβαρύνσεων
Με την έκδοση της απόφασης για μείωση κατά 25% του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιχειρεί να αντισταθμίσει την επιβάρυνση σε 7 εκατ....
ΔΕΗση για αντιστάθμισμα των επιβαρύνσεων
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε εξωγενείς παράγοντες αποδίδει η ΔΕΗ τις ζημίες του α΄ τριμήνου
Εχει στο ενεργητικό της τρία κερδοφόρα έτη και θετικές επιδόσεις στην αποπληρωμή μεγάλων δανείων του 2014, αλλά φέτος καταγράφει απώλειες από τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων και από τις δημοπρατήσεις τύπου ΝΟΜΕ.
Σε εξωγενείς παράγοντες αποδίδει η ΔΕΗ τις ζημίες του α΄ τριμήνου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τριγμοί στο καθεστώς «τελευταίου καταφυγίου»
Χρονικό όριο τριών μηνών στην παραμονή καταναλωτών με υψηλά χρέη στην «καθολική υπηρεσία» ζητούν οι ιδιώτες πάροχοι για να συζητήσουν την ένταξή τους στο μέτρο.
Τριγμοί στο καθεστώς «τελευταίου καταφυγίου»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διπλασιάστηκαν το 2019 οι «μετανάστες» της ΔΕΗ
Πάνω από 627.000 πελάτες της ΔΕΗ, σχεδόν το 10% του συνόλου, εγκατέλειψαν μέσα στο 2019 τη δημόσια επιχείρηση και υπέγραψαν συμβάσεις προμήθειας ρεύματος από ιδιώτες παρόχους.
Διπλασιάστηκαν το 2019 οι «μετανάστες» της ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αντί για ΝΟΜΕ, ...ΝΟΜάκης!
Τα ενεργειακά, με σημείο αναφοράς τη ΔΕΗ, θα συζητηθούν κατά την αυριανή, κρίσιμη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τους δανειστές.
Αντί για ΝΟΜΕ, ...ΝΟΜάκης!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας