• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  36°C 32.2°C / 37.4°C
  2 BF
  24%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.6°C / 29.4°C
  0 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.0°C / 33.7°C
  2 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.5°C / 27.9°C
  3 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  26°C 25.2°C / 25.9°C
  4 BF
  65%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 25.0°C / 31.4°C
  4 BF
  27%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 27.8°C
  3 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.6°C / 32.4°C
  2 BF
  32%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 30.8°C
  2 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.9°C / 31.9°C
  1 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.9°C / 31.8°C
  4 BF
  35%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 32.3°C / 35.7°C
  2 BF
  30%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 27.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.5°C / 34.9°C
  3 BF
  23%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 29.0°C / 34.5°C
  4 BF
  25%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 29.8°C
  4 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 33.8°C / 37.6°C
  5 BF
  18%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  3 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  28°C 25.7°C / 29.5°C
  3 BF
  26%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  6 BF
  34%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δύο μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις στον πάγο

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Οι κυβερνήσεις αλλάζουνε, οι αστοχίες μένουν... Πάνω από μία πενταετία έχει περάσει με δύο άλλοτε κραταιές κρατικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης να απαξιώνονται μέρα τη μέρα στον βωμό της ιδιωτικοποίησης και των απαιτήσεων των δανειστών.

Η ΕΛΒΟ και η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης παραμένουν μετέωρες, χωρίς να διαφαίνεται κάποιο φως στο βάθος του τούνελ.

Σε ό,τι αφορά την ΕΛΒΟ που ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να κρατήσει ζωντανή με την ανακατασκευή λεωφορείων του ΟΑΣΘ, παραμένουν άγνωστες οι βουλές της νέας κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες κι ενώ η εκκαθάριση έχει ολοκληρωθεί, εντός του Σεπτεμβρίου πρόκειται να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός, ο τρίτος στη σειρά, για την εκποίησή της.

Οι... «μνηστήρες» παραμένουν λίγο-πολύ οι ίδιοι που, ναι μεν είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον, αλλά για διαφορετικούς λόγους ο καθένας τελικά δεν προχώρησαν.

Θυμίζουμε ότι ως ενδιαφερόμενες για την ΕΛΒΟ είχαν εμφανιστεί οι εταιρείες Paramount, Mubadala, Excalibur Army και Nexter, ενώ ο γερμανικός κολοσσός Krauss Maffey, με τον οποίο στο παρελθόν είχε συνεργασία για την παραγωγή του άρματος Leopard, ήθελε «ειδική συμφωνία» με όρους που σχετίζονταν και με παλαιότερες συναλλαγές με το ελληνικό Δημόσιο...

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών εν τω μεταξύ αναφέρουν ότι υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας και με μια ισραηλινή εταιρεία στρατιωτικού υλικού, την Plasan, που δραστηριοποιείται τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ.

Ο προηγούμενος διαγωνισμός δημοσιεύθηκε τον Φλεβάρη του 2019 με πρόσκληση του εκκαθαριστή (της πολυεθνικής Ernst & Young).

Για τους περίπου 300 εργαζομένους ο πλειοδότης είχε την υποχρέωση να διατηρήσει 220 από αυτούς, ενώ πλέον με ρύθμιση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έχει εγκριθεί η μετάταξη 100 εξ αυτών σε άλλους οργανισμούς του Δημοσίου (με 25 να πηγαίνουν στον ΟΑΣΘ).

Η ΕΒΖ

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ

Για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης η «λύση», αν μπορεί να ονομαστεί έτσι, φαίνεται ότι περνάει από τα δικαστήρια, με σκοπό να κερδίσει πρωτίστως η πιστώτρια Τράπεζα Πειραιώς, παρότι όλοι οι άλλοι πιστωτές έχουν αντιρρήσεις και η ελληνική τευτλοπαραγωγή τινάζεται στον αέρα για μια τριετία!

Πλέον είναι θέμα χρόνου η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης όπου τον περασμένο Ιούλιο προσέφυγε η τράπεζα επιχειρώντας να αποψιλώσει την ΕΒΖ μέσω «σχεδίου εξυγίανσης», με τη διαδικασία του άρθρου 106 του πτωχευτικού κώδικα.

Σαν έτοιμο από καιρό το σχέδιο της Τράπεζας Πειραιώς συζητήθηκε στο Πρωτοδικείο την «κατάλληλη στιγμή», όπως σχολίαζαν πολλοί από όσους αντιτίθενται σε αυτό, υπαινισσόμενοι την αλλαγή της κυβέρνησης...

Βλέπετε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όλα τα προηγούμενα χρόνια «το πάλεψε» για τη διάσωση της ΕΒΖ παρά τα εμπόδια που συναντούσε κάθε τόσο, κυρίως από τις απαιτήσεις και τους όρους των τραπεζιτών.

Από τη διαδικασία δεν έλειψαν οι εντάσεις, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τις δέκα παρεμβάσεις που κατατέθηκαν στο Πολυμελές Πρωτοδικείο, μόνο εκείνη της Τράπεζας Πειραιώς ήταν υπέρ του «σχεδίου εξυγίανσης», όπως αποκαλείται...

Για «ταφόπλακα» στην παραγωγή τεύτλων στην Ελλάδα τα επόμενα δύο-τρία χρόνια έκαναν λόγο οι παραγωγοί, εφόσον περάσει το σχέδιο της Πειραιώς, όπως ανέφεραν.

Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως εξηγούσαν, τινάζεται στον αέρα η φετινή καλλιέργεια 18 χιλιάδων στρεμμάτων, χάνεται η επιδότηση περί τα 80 ευρώ ανά στρέμμα, χάνεται η συνδεδεμένη ενίσχυση (άλλα 70 ευρώ ανά στρέμμα), ενώ υφίστανται και ζημιά από σπόρους και φάρμακα που αγόρασαν και δεν έχουν πληρωθεί...

Σε κάθε περίπτωση τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας περνούν στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία προφανώς θα τα εκποιήσει.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οχληρά ερωτήματα για την ΕΒΖ
Η γνωστοποίηση του μεγαλύτερου τιμήματος –51 εκατ. ευρώ– για την εξαγορά των δύο σερβικών εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και η συνακόλουθη πρόθεση της διοίκησης να κηρύξει τον διαγωνισμό άγονο...
Οχληρά ερωτήματα για την ΕΒΖ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Πίκρα» για τη Βιομηχανία Ζάχαρης
Η Τράπεζα Πειραιώς επιχειρεί να αποψιλώσει την ΕΒΖ μέσω «σχεδίου εξυγίανσης» που συζητήθηκε με τη διαδικασία του άρθρου 106 του Πτωχευτικού Κώδικα στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.
«Πίκρα» για τη Βιομηχανία Ζάχαρης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυβερνητική στήριξη αντί τραπεζικής θηλιάς
Το μόνο που μπορεί να βγάλει την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης από την κατάσταση επιτροπείας στην οποία βρίσκεται είναι μια γενναία, άμεση και αποφασιστική στήριξη της κυβέρνησης στο σημερινό διοικητικό...
Κυβερνητική στήριξη αντί τραπεζικής θηλιάς
ΕΛΛΑΔΑ
Νέα παραίτηση λόγω πιστωτικής «ασφυξίας»
Συνεχίζεται η παράδοση των παραιτήσεων στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης κάθε φορά που «στεγνώνουν» τα ταμεία ή δεν προχωράει η πώληση των θυγατρικών στη Σερβία. Ετσι, λίγες εβδομάδες μετά τον άγονο διαγωνισμό...
Νέα παραίτηση λόγω πιστωτικής «ασφυξίας»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
60.000.000 τα... αργύρια
Χοντρό «παιχνίδι» για να πωληθούν τα δύο εργοστάσια της ΕΒΖ στη Σερβία. Ο επιχειρηματίας Μίοντραγκ Κόστιτς φέρεται -σε επαφές με την ελληνική κυβέρνηση- να ανέβασε το τίμημα. Φόβοι ότι μια τέτοια κίνηση θα...
60.000.000 τα... αργύρια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ολονύκτιο θρίλερ με την ΕΒΖ
​Σε μια πολύωρη συνεδρίαση που ξεκίνησε χθες στις 2 μετά το μεσημέρι και συνεχιζόταν ώς αργά τη νύχτα, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας δεν φάνηκε διατεθειμένο να βάλει υπογραφές στις προσφορές εξαγοράς...
Ολονύκτιο θρίλερ με την ΕΒΖ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας