Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η Κολομβία θα θέσει στη Γ.Σ. του ΟΗΕ το θέμα του Αμαζονίου

Από τα καμένα στην Αμαζονία, στην πολιτεία Παρά, Βραζιλία

AP Photo/Leo Correa

Η Κολομβία θα θέσει στη Γ.Σ. του ΟΗΕ το θέμα του Αμαζονίου

  • A-
  • A+
1.130 νέες πυρκαγιές ξέσπασαν στη Βραζιλία μέσα σε ένα 24ωρο • C-130 Hercules κατά της φωτιάς στέλνει το υπουργείο Άμυνας

Πρόταση για περιφερειακή συμφωνία προστασίας του Αμαζονίου θα καταθέσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο πρόεδρος της Κολομβίας, ώστε να δοθεί απάντηση στις μεγάλες πυρκαγιές που καταστρέφουν τον πνεύμονα του πλανήτη. Την ίδια ώρα και με καθυστέρηση πολλών ημερών, ο πρόεδρος της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι στέλνει στρατιωτικά αεροσκάφη για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς.

Σε συνέντευξή του από ένα χωριό αυτοχθόνων στο Ίσλα Ρόντα, στο απώτατο νότιο άκρο της Κολομβίας, στο διαμέρισμα Αμασόνας, ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε δήλωσε ότι η Κολομβία επιθυμεί να καταρτιστεί «μια συμφωνία προστασίας μεταξύ των χωρών που μοιράζονται την περιοχή του Αμαζονίου». Το διαμέρισμα Αμασόνας συνορεύει με τη Περού και τη Βραζιλία.

«Αυτή τη στιγμή δεν αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση με πυρκαγιές αντίστοιχη με αυτή στη Βραζιλία, αλλά πρέπει να προετοιμαστούμε και αυτή η επίσκεψη έχει στόχο να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου», τόνισε ο πρόεδρος της Κολομβίας, ο οποίος το Σάββατο ζήτησε τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας για την προστασία του Αμαζονίου.

Εκτός από τη Βραζιλία και την Κολομβία, το δάσος του Αμαζονίου εκτείνεται στο Περού, τη Βολιβία, τη Βενεζουέλα, τη Γουιάνα, τη Γαλλική Γουιάνα, το Σουρινάμ και τον Ισημερινό.

C-130 Hercules κατά της φωτιάς

Έπειτα από την τεράστια διεθνή πίεση και κατακραυγή για αδράνεια, την ώρα που καταστρέφεται ο μεγαλύτερος πνεύμονας του πλανήτη, οι αρχές της Βραζιλίας απέστειλαν δύο αεροσκάφη C-130 Hercules τα οποία έριξαν δεκάδες χιλιάδες λίτρα νερού πάνω στο τροπικό δάσος, όπου εξακολουθεί να μαίνεται η φωτιά.

Τα δύο αεροσκάφη μπορούν να ρίχνουν 12.000 λίτρα νερού και επιβραδυντικούς παράγοντες, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Βραζιλίας.

Όπως ανακοινώθηκε, ο αριθμός των πυρκαγιών αυξήθηκε κατά 1.130 σε όλη τη Βραζιλία σε διάστημα 24 ωρών, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας (INPE), ενώ από την αρχή του έτους και έως το Σάββατο είχαν ξεσπάσει 79.513 δασικές πυρκαγιές στη Βραζιλία, λίγες περισσότερο από τις μισές στον Αμαζόνιο.

Ταυτόχρονα διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε δεκάδες πόλεις της Βραζιλίας υπέρ της υπεράσπισης «του πνεύμονα του πλανήτη», ενώ οι χώρες της G7 ανακοίνωσαν την παροχή βοήθειας στον Αμαζόνιο «το συντομότερο δυνατό».

Από την πλευρά του, ο Ζαΐρ Μπολσονάρο, στον οποίο οι ΗΠΑ προσέφεραν τη βοήθειά τους συνεχίζει να δείχνει αδιαφορία και να αφήνει αιχμές κατά της διεθνούς κοινότητας, ευχαριστώντας -όχι το G7- «τους δεκάδες επικεφαλής κρατών που (…) θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε την κρίση, η οποία έχει ενδιαφέρον μόνο για όσους επιθυμούν να αποδυναμώσουν τη Βραζιλία».

Επίσης, δέχθηκε την πρόταση του Ισραήλ να προσφέρει ένα αεροσκάφος για την καταπολέμηση των πυρκαγιών.

43.000 στρατιώτες στο έργο της κατάσβεσης

Στη Ροντόνια, την πολιτεία στα σύνορα με τη Βολιβία, είναι σε εξέλιξη δύο δασικές πυρκαγιές, που εκπέμπουν σύννεφα καπνού με τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα.

Μέχρι στιγμής επτά πολιτείες, ανάμεσά τους και η Ροντόνια, έχουν ζητήσει τη συνδρομή του στρατού. Περίπου 43.000 στρατιώτες με έδρα τον Αμαζόνιο έχουν αναπτυχθεί για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ενώ οι κυβερνήτες των πολιτειών που έχουν πληγεί έχουν ζητήσει εκτάκτως «υλική στήριξη» από τον πρόεδρο της χώρας, Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο οποίος τους κατηγόρησε αυτή την εβδομάδα για «συνενοχή» με τους δράστες «των εγκληματικών πυρκαγιών».

Η κυβέρνηση αποδέσμευσε έκτακτους πόρους ύψους 38 εκ. ρεάλ (8,2 εκ. ευρώ) για επιχειρήσεις καταπολέμησης των πυρκαγιών από το υπουργείο Άμυνας, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Ασφάλειας Σέρζιο Μόρο έδωσε την έγκρισή του για την ανάπτυξη αστυνομικών κατά της παράνομης καταστροφής των δασών στον Αμαζόνιο.

Η επιτάχυνση της αποψίλωσης υπό την κυβέρνηση Μπολσονάρου, η οποία ενθαρρύνει την ανάπτυξη των καλλιεργειών και της κτηνοτροφίας στον Αμαζόνιο, σε συνδυασμό με την εποχή της ξηρασίας, εξηγεί τη μεγάλη έκταση των πυρκαγιών.

ΕΥΡΩΠΗ
Η G7 είναι κοντά σε συμφωνία για τον Αμαζόνιο, λέει ο Μακρόν
Έντονη είναι η κινητικότητα των ηγετών της Ομάδας των 7 στο θέμα των σαρωτικών πυρκαγιών που καταστρέφουν τα δάση του Αμαζονίου, προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή.
Η G7 είναι κοντά σε συμφωνία για τον Αμαζόνιο, λέει ο Μακρόν
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Φτώχεια, αντίσταση και αυταρχισμός
Πεδίον δόξης λαμπρόν αποτελούν για τον φονικό κορονοϊό τα πρακτικά διαλυμένα Εθνικά Συστήματα Υγείας των χωρών της Λατινικής Αμερικής ● Αυταρχικές φιγούρες όπως ο Μπολσονάρο κάνουν, φυσικά, τα πράγματα πολύ...
Φτώχεια, αντίσταση και αυταρχισμός
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Φλέγεται ξανά ο Αμαζόνιος: Αύξηση 28% στις πυρκαγιές τον Ιούλιο
Ενώ η χώρα δέχεται σοβαρά πλήγματα από τον κορονοϊό και ο πρόεδρος Μπολσονάρο υπόκειται σε αυστηρή κριτική, η κατάσταση με τις πυρκαγιές στο μεγαλύτερο δάσος του πλανήτη επιδεινώνεται.
Φλέγεται ξανά ο Αμαζόνιος: Αύξηση 28% στις πυρκαγιές τον Ιούλιο
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Στη Λατινική Αμερική ο Covid-19 δυστυχώς... καλά κρατεί
Πάνω από 1800 νεκρούς από Covid-19 κατέγραψαν σε ένα 24ωρο Βραζιλία, Μεξικό, Χιλή και Κολομβία, με τη Λατινική Αμερική να αναδεικνύεται εσχάτως στο επίκεντρο της πανδημίας του νέου κορονοϊού.
Στη Λατινική Αμερική ο Covid-19 δυστυχώς... καλά κρατεί
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Ο Μπολσονάρο κατηγορεί τον Ντι Κάπριο ότι χρηματοδότησε εμπρησμούς στον Αμαζόνιο
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας κατηγόρησε τον γνωστό ηθοποιό και ακτιβιστή για το περιβάλλον πως χρηματοδότησε εμπρησμούς στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου.
Ο Μπολσονάρο κατηγορεί τον Ντι Κάπριο ότι χρηματοδότησε εμπρησμούς στον Αμαζόνιο
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Οργή από τη δολοφονία ιθαγενούς στον Αμαζόνιο από παράνομους υλοτόμους
Παράνομοι υλοτόμοι στον Αμαζόνιο έστησαν ενέδρα και σκότωσαν μια ομάδα ιθαγενών που «περιπολούσε» για την προστασία του δάσους. Από την επίθεση σκοτώθηκε ένας νεαρός άνδρας και τραυματίστηκε ακόμη ένας.
Οργή από τη δολοφονία ιθαγενούς στον Αμαζόνιο από παράνομους υλοτόμους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας