Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το μεγάλο δάσος καίγεται και κάποιοι κοιτούν το δάχτυλο
AP Photo / Dario Lopez-Mills
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το μεγάλο δάσος καίγεται και κάποιοι κοιτούν το δάχτυλο

  • A-
  • A+

Ποιος φταίει για τις πρωτοφανείς σε έκταση πυρκαγιές που κατακαίνε εδώ και ολόκληρες εβδομάδες δεκάδες χιλιάδες στρέμματα τροπικού δάσους στον Αμαζόνιο;

Σύμφωνα με τον ακροδεξιό πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο, για όλο αυτό δεν ευθύνεται ούτε η κλιματική αλλαγή ούτε οι εμπρησμοί με στόχο την εμπορική εκμετάλλευση των καμένων εκτάσεων, αλλά οι... ΜΚΟ που καίνε τα δάση για να τον εκδικηθούν επειδή τους έκοψε τη χρηματοδότηση.

Μια δήλωση που προκάλεσε παγκόσμιο σάλο, καταδικάστηκε από κόμματα και διεθνείς οργανώσεις, όπως η Greenpeace και η Διεθνής Αμνηστία, και οδήγησε τον Μπολσονάρο σε αναδίπλωση.

«Ουδέποτε κατηγόρησα τις ΜΚΟ για τις φωτιές στον Αμαζόνιο. Είναι απίστευτα όσα γράφονται στις εφημερίδες», είπε χθες σε δημοσιογράφους στην Μπραζίλια, ανακαλύπτοντας έναν νέο εχθρό στον Τύπο. «Ο βραζιλιάνικος Τύπος περνά τον καιρό του επινοώντας ιστορίες, όμως το να με κατηγορούν ότι είμαι ένας Νέρωνας που βάζει φωτιές είναι ανεύθυνο, είναι σαν να κάνουν εκστρατεία εναντίον της Βραζιλίας», υποστήριξε.

«Υπάρχουν πάντα δασικές πυρκαγιές και θα υπάρχουν πάντα. Δυστυχώς, αυτό συνέβη στην Αμαζονία», πρόσθεσε με μοιρολατρικό ύφος και κατέληξε στο ότι η κυβέρνησή του δεν διαθέτει τους πόρους για να καταπολεμήσει τις πυρκαγιές στο τροπικό δάσος, καθώς οι δορυφορικές εικόνες έδειξαν φέτος αριθμό ρεκόρ πυρκαγιών.

Η στάση της κυβέρνησης της Βραζιλίας έχει προκαλέσει παγκόσμια οργή. Χαρακτηριστική είναι η «υποδοχή» που είχε προχθές ο υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας Ρικάρντο Σάλες στην Εβδομάδα Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής για το κλίμα.

Οταν ο Σάλες ανέβηκε στο βήμα για να μιλήσει στην εκδήλωση που είχε διοργανωθεί από τον ΟΗΕ, η πλειονότητα των παρευρισκομένων τον γιουχάισε, ενώ ακούγονταν φωνές και συνθήματα όπως «ο Αμαζόνιος φλέγεται».

Ο Μπολσονάρο, όπως και ο Τραμπ, δεν παραδέχεται ότι υπάρχει κλιματική αλλαγή. Προχθές μάλιστα επιτέθηκε και στη Διεθνή Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, αν και είπε πως δεν θα αποσυρθεί από αυτήν όπως έκαναν οι ΗΠΑ.

Είναι όμως φίλος της ανάπτυξης. Εξ ου και επιθυμεί να ανοίξει περισσότερο τον Αμαζόνιο στη γεωργία και τις εξορύξεις και έχει απαντήσει στις χώρες που έχουν εκφράσει ανησυχίες για την αυξανόμενη αποψίλωση του τροπικού δάσους να «κοιτάνε τη δουλειά τους».

Στο όνομα της «ανάπτυξης» ακυρώνει 30 χρόνια νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως τον κατηγόρησε μεταξύ πολλών άλλων ο γερουσιαστής Νίλτο Τάτο, επικεφαλής της περιβαλλοντικής επιτροπής της Κάτω Βουλής. Επόμενο, λοιπόν, να μην έχει τα χρήματα για να καταπολεμήσει πυρκαγιές τόσο μεγάλης έκτασης.

Το κέντρο διαστημικής έρευνας της Βραζιλίας (INPE) έχει καταγράψει 72.843 πυρκαγιές από την αρχή του 2019, τον μεγαλύτερο αριθμό από το 2013 που άρχισαν να τηρούνται αρχεία.

Περισσότερες από 9.500 εντοπίστηκαν από δορυφόρους μόνον από την περασμένη Πέμπτη. Τα κρατίδια που έχουν πληγεί περισσότερο είναι αυτά του Μάτο Γκρόσο, του Παρά και της Αμαζονίας, όλα στην ευρύτερη περιοχή του Αμαζονίου.

Για τον Μπολσονάρο, όλοι λένε ψέματα εκτός από τον ίδιο και τους συνεργάτες του. Τον περασμένο μήνα, ο διευθυντής του INPE απολύθηκε μετά τον πόλεμο που δέχτηκε από τον πρόεδρο της χώρας, ο οποίος αμφισβήτησε τα ευρήματα του ινστιτούτου σύμφωνα με τα οποία η απώλεια των δασικών εκτάσεων στον Αμαζόνιο τον Ιούνιο ήταν κατά 88% αυξημένη συγκριτικά με το προηγούμενο έτος την ίδια εποχή.

Ο Μπολσονάρο είχε απειλήσει να βάλει λουκέτο και στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Εκανε όμως πίσω ύστερα από συστάσεις του αγροτοβιομηχανικού τομέα ο οποίος φοβήθηκε τυχόν μποϊκοτάζ στα βραζιλιάνικα προϊόντα. Ισως τελικά ο φόβος των κυρώσεων και οι διεθνείς πιέσεις προς την κυβέρνηση της Βραζιλίας να έχουν καλύτερα αποτελέσματα από τις εσωτερικές.

ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Ο Μπολσονάρο απαγόρευσε τις φωτιές!
O Μπολσονάρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της Βραζιλίας διάταγμα, με το οποίο τις καύσεις γεωργικών υπολειμμάτων για 60 ημέρες. Οσο δηλαδή θα διαρκέσει και η περίοδος της ξηρασίας.
Ο Μπολσονάρο απαγόρευσε τις φωτιές!
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Το γινάτι καίει δάση...
Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο εξακολουθεί να αρνείται την οικονομική βοήθεια, ύψους 22 εκ. δολαρίων, προς τις χώρες του Αμαζονίου που ανακοίνωσε το G7 για την καταπολέμηση των πυρκαγιών.
Το γινάτι καίει δάση...
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Ο Μπολσονάρο δέχεται τη βοήθεια της G7, αλλά με όρους
Ο Ζαΐρ Μπολσονάρο αρχίζει να ξανασκέφτεται το θέμα της βοήθειας από την G7, ενώ το δάσος του Αμαζονίου συνεχίζει να φλέγεται και ορισμένες χώρες της Ν. Αμερικής όρισαν έκτακτη σύνοδο για την αντιμετώπιση του.
Ο Μπολσονάρο δέχεται τη βοήθεια της G7, αλλά με όρους
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Φλέγεται ξανά ο Αμαζόνιος: Αύξηση 28% στις πυρκαγιές τον Ιούλιο
Ενώ η χώρα δέχεται σοβαρά πλήγματα από τον κορονοϊό και ο πρόεδρος Μπολσονάρο υπόκειται σε αυστηρή κριτική, η κατάσταση με τις πυρκαγιές στο μεγαλύτερο δάσος του πλανήτη επιδεινώνεται.
Φλέγεται ξανά ο Αμαζόνιος: Αύξηση 28% στις πυρκαγιές τον Ιούλιο
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Ο Μπολσονάρο κατηγορεί τον Ντι Κάπριο ότι χρηματοδότησε εμπρησμούς στον Αμαζόνιο
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας κατηγόρησε τον γνωστό ηθοποιό και ακτιβιστή για το περιβάλλον πως χρηματοδότησε εμπρησμούς στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου.
Ο Μπολσονάρο κατηγορεί τον Ντι Κάπριο ότι χρηματοδότησε εμπρησμούς στον Αμαζόνιο
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Οργή από τη δολοφονία ιθαγενούς στον Αμαζόνιο από παράνομους υλοτόμους
Παράνομοι υλοτόμοι στον Αμαζόνιο έστησαν ενέδρα και σκότωσαν μια ομάδα ιθαγενών που «περιπολούσε» για την προστασία του δάσους. Από την επίθεση σκοτώθηκε ένας νεαρός άνδρας και τραυματίστηκε ακόμη ένας.
Οργή από τη δολοφονία ιθαγενούς στον Αμαζόνιο από παράνομους υλοτόμους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας