Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κίνηση Αποστράτων Αστυνομικών: Aυταρχική η συμπεριφορά των συναδέλφων μας

Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Κίνηση Αποστράτων Αστυνομικών: Aυταρχική η συμπεριφορά των συναδέλφων μας

  • A-
  • A+

Ανακοίνωση σχετικά με το πρόσφατο περιστατικό με την εφημερεύουσα ψυχίατρο στο Θριάσιο Νοσοκομείο εξέδωσε η Κίνηση Αποστράτων Αστυνομικών υπογραμμίζοντας την «αυταρχική συμπεριφορά» των συναδέλφων τους και τον προβληματισμό της για την «αυξανόμενη εμφάνιση καταδικασμένων στη συνείδηση όλων μας πρακτικών».

Η Κίνηση εκφράζει την κατηγορηματική της αντίθεση «στην αστυνομική αυθαιρεσία και την καταστολή» κακ καταδικάζει «απερίφραστα την αυταρχική συμπεριφορά των συναδέλφων μας, όπως και την κατάπτυστη ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής για το συγκεκριμένο περιστατικό».

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Όχι αστυνομία ενάντια στους νοσοκομειακούς γιατρούς και τους εργαζόμενους αλλά ενάντια στο έγκλημα.

Η ΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ αρκετές φορές έχουμε εκφράσει τους την αντίθεσή μας με πρακτικές και τακτικές αυταρχισμού και καταστολής που εφαρμόζονται από την αστυνομία. Μας προβληματίζει η αυξανόμενη εμφάνιση καταδικασμένων στη συνείδηση όλων μας πρακτικών, που σίγουρα σχετίζονται με την αναγωγή του δόγματος ‘’νόμος και τάξη’’ σε πρώτιστο ιδεολογικό και πολιτικό αξίωμα του κράτους και με τη διεύρυνση του νομικού πλαισίου για το χτύπημα των λαϊκών ελευθεριών και των δικαιωμάτων του λαού.

Ασφαλώς, η πολιτική ευθύνη βαρύνει τη σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, προκειμένου να υλοποιήσει τις αντιλαϊκές της πολιτικές, φουσκώνει τα πανιά και τα μυαλά των δυνάμεων καταστολής. Αυτή η πολιτική ενισχύει αντικειμενικά όλους τους ακροδεξιούς και φασιστικούς θύλακες στους κόλπους τους αστυνομίας. Οι δυνάμεις αυτές, με δεδομένη την υλοποιούμενη κυβερνητική πολιτική στον τομέα της δημόσιας τάξης, προσβλέπουν σε μεγαλύτερη από την προηγούμενη κυβέρνηση ανοχή, αν όχι συνενοχή, στην άσκηση της αστυνομικής βίας.

Όμως, πρωταρχικά υπεύθυνοι είναι οι ίδιοι οι συνάδελφοί μας (εκτιμούμε μια μειοψηφία που δυστυχώς δίνει αρνητικό στίγμα για το σύνολο των εν ενεργεία συναδέλφων μας), καθώς και οι αστυνομικές ενώσεις που καλύπτουν και υποθάλπτουν την αστυνομική αυθαιρεσία.

Η αυταρχική συμπεριφορά των συναδέλφων μας στο πρόσφατο περιστατικό με την εφημερεύουσα ψυχίατρο στο Θριάσιο Νοσοκομείο αποτελεί επιτομή παραβίασης του Κώδικα Αστυνομικής Δεοντολογίας (Π.Δ. 254/2004) και είναι καταδικαστέα. Αναβιώνει το αξίωμα του αλήστου μνήμης αστυνομικού κράτους ‘’ νόμος είναι ότι πει ο αστυνόμος’’, αφού στη συγκεκριμένη περίπτωση και νομικό πλαίσιο για τη φρούρηση των ασθενών κρατουμένων υπάρχει (Π.Δ. 215/2006) και οδηγίες μπορούσαν να ζητηθούν και η νομιμότητα των ενεργειών μπορούσε να διασφαλιστεί, χωρίς η συμπεριφορά των αστυνομικών να δημιουργήσει συγκρουσιακές καταστάσεις.

Επίσης, αλγεινή εντύπωση μας προκάλεσε η ανακοίνωση που εκδόθηκε για το περιστατικό από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής. Το Δ.Σ. της ένωσης αντί να καταδικάσει την απαράδεκτη τακτική των συναδέλφων μας ή σε κάθε περίπτωση να αμβλύνει τις εντυπώσεις και να θέσει τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί με τη φρούρηση κρατουμένων ασθενών (τήρηση αναλογίας κρατουμένων-φρουρών, επικινδυνότητα κ.α), έδωσε νέα διάσταση στη διαβόητη ρήση ‘’το κράτος είστε εσείς’’, στρεφόμενο ως τιμητής, τόσο κατά της καταγγέλλουσας ψυχιάτρου που είναι συνδικαλίστρια, κατά του συνδικαλιστικού οργάνου των γιατρών και γενικότερα κατά των νοσοκομειακών γιατρών. Με την ανακοίνωσή του επιβεβαιώνει τι είδους συνδικαλισμό και ποιες λογικές υπηρετεί. Είναι ο κυβερνητικός συντεχνιακός συνδικαλισμός που δεν μπορεί να αντιπαραθέσει αγώνες και υπηρετεί λογικές κοινωνικού αυτοματισμού, ξεχνώντας ότι ‘’στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί’’.

H ΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ εκφράζουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στην αστυνομική αυθαιρεσία και την καταστολή. Καταδικάζουμε απερίφραστα την αυταρχική συμπεριφορά των συναδέλφων μας, όπως και την κατάπτυστη ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής για το συγκεκριμένο περιστατικό. Πιστεύουμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των εν ενεργεία συναδέλφων μας, όπως και οι ομοσπονδίες και ενώσεις τους, βρίσκονται απέναντι σε τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες και μεθοδεύσεις και τους καλούμε να διαχωρίσουν τη θέση τους. Τιμάμε το έργο που παρέχουν οι νοσοκομειακοί γιατροί στο λαό μας και τον αγώνα τους για δημόσια δωρεάν υγεία για όλους. Όχι αστυνομία ενάντια στους νοσοκομειακούς γιατρούς και όλους τους εργαζόμενους αλλά αποκλειστικά ενάντια στο έγκλημα».

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οπλισμένη σε ψυχιατρείο η ομάδα ΔΙΑΣ για να συλλάβει γιατρό
Ανάστατος ο ιατρικός κόσμος για το ανήκουστο περιστατικό αυταρχικής συμπεριφοράς της αστυνομίας στην ψυχιατρική κλινική του Θριάσιου. Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας απλώς περιμένει το πόρισμα.
Οπλισμένη σε ψυχιατρείο η ομάδα ΔΙΑΣ για να συλλάβει γιατρό
ΥΓΕΙΑ
Καταγγέλλουν την αστυνομική αυθαιρεσία στο Θριάσιο
Σωματεία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία και η ΑΔΕΔΥ καταδικάζουν με μπαράζ ανακοινώσεων την εισβολή ένοπλων ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. σε ψυχιατρική κλινική με σκοπό να συλλάβουν την εφημερεύουσα γιατρό.
Καταγγέλλουν την αστυνομική αυθαιρεσία στο Θριάσιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δρομοκαΐτειο: η ψυχική υγεία στα όρια της... τρέλας
Υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση και απίστευτος αριθμός προσέλευσης και εισαγωγών βαρέων περιστατικών από κάθε γωνιά της χώρας είναι η σημερινή εικόνα του Ιδρύματος που κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να...
Δρομοκαΐτειο: η ψυχική υγεία στα όρια της... τρέλας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βασίλης Κοντοζαμάνης: καθησυχαστικός για τις απλήρωτες εφημερίες
Για τους «ήρωες της πρώτης γραμμής» για τους οποίους η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιφυλάσσει απλήρωτες εφημερίες και υπερωρίες ο υφυπουργός Υγείας δήλωσε χθες πως «δεν τίθεται κανένας λόγος ανησυχίας».
Βασίλης Κοντοζαμάνης: καθησυχαστικός για τις απλήρωτες εφημερίες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Και δαρμένος και κατηγορούμενος
Εμφανώς κακοποιημένος προσήχθη χθες στην Ευελπίδων, μαζί με τους γιους του ο Δημήτρης Ινδαρές. Το κατηγορητήριο κατά των συλληφθέντων και οι έωλες δικαιολογίες της ΕΛ.ΑΣ. για τη νομιμοφάνεια της επιχείρησης.
Και δαρμένος και κατηγορούμενος
ΥΓΕΙΑ
Ολοι στον αγώνα για να σωθεί η Υγεία από τις ΣΔΙΤ
Μια μικρή νίκη σημείωσαν οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι εργαζόμενοι στην Υγεία απέναντι στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Υγείας, παρά την προσπάθεια καταστολής και τρομοκράτησής τους από δυνάμεις των ΜΑΤ.
Ολοι στον αγώνα για να σωθεί η Υγεία από τις ΣΔΙΤ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας