• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.5°C / 29.5°C
  2 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 26.6°C / 30.9°C
  2 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.0°C / 28.2°C
  2 BF
  33%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  47%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  28°C 24.9°C / 27.6°C
  0 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 24.0°C
  1 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  2 BF
  35%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 26.5°C
  4 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.9°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.4°C
  5 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.2°C / 26.7°C
  1 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 27.9°C / 28.9°C
  2 BF
  32%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 25.5°C / 28.8°C
  1 BF
  31%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  4 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.4°C / 29.0°C
  2 BF
  38%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.3°C / 25.3°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 29.7°C
  2 BF
  45%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  2 BF
  47%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μερίσματα... δίχως αύριο

 • A-
 • A+

Σε μηχανήματα καταβολής μετρητών τείνουν να μετατρέψουν τις ανά τον πλανήτη μεγάλες εισηγμένες εταιρείες μέτοχοι, επενδυτές και διοικήσεις, αφού μόνο στο β' τρίμηνο της χρονιάς τσέπωσαν από μερίσματα πάνω από 513,8 δισ. δολάρια, ποσό-ρεκόρ σε επίπεδο τριμήνου το οποίο τροφοδοτεί έντονα ερωτήματα καθώς δεν συνάδει ούτε με την πορεία των επιχειρηματικών κερδών ούτε με την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της βρετανικής εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων Janus Henderson -οι οποίοι μελέτησαν και αντιπαρέβαλαν τα σχετικά νούμερα των 1.200 μεγαλύτερων επιχειρήσεων του κόσμου-, τράπεζες και άλλες εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα όπως και οι εταιρείες ενέργειας ήταν οι πλέον γαλαντόμες καθώς αύξησαν περισσότερο από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις τα μερίσματα που διένειμαν.

Αντίθετα οι επενδυτές τού ταχύτατα αναπτυσσόμενου τομέα της υψηλής τεχνολογίας -που στα προηγούμενα 10 χρόνια απόλαυσαν τριπλασιασμό των μερισμάτων τους- συμβιβάστηκαν με μια ασυνήθη μείωσή τους. Μεταξύ των εταιρειών, τα υψηλότερα μερίσματα στον κόσμο κατέβαλε, για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο, o ελβετικός κολοσσός τροφίμων και ποτών Nestle, ενώ ακολούθησαν η γαλλική φαρμακευτική Sanofi και η κινεζική κρατική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας China Mobile.

Η Janus Henderson -αν και αναμένει σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των μερισμάτων σε σχέση με πέρυσι- διατήρησε αμετάβλητες τις προβλέψεις της για το σύνολο της χρονιάς εκτιμώντας ότι θα αγγίξουν το ιλιγγιώδες ποσό του 1,43 τρισ. δολαρίων.

Η διανομή μερισμάτων-ρεκόρ σε μια περίοδο συμπίεσης της επιχειρηματικής κερδοφορίας γεννά εύλογα ερωτήματα για τον τρόπο που αποφασίζουν τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών.

Ο γενικός κανόνας είναι ότι τα κέρδη θα πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον κατά 1,5 φορά τα μερίσματα που διανέμονται στους μετόχους, όμως ο κανόνας αυτός φαίνεται ότι δεν ισχύει εδώ και καιρό: Στο α' τρίμηνο 2018 τα κέρδη της βρετανικής εταιρείας φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού Centrica κάλυψαν μόλις το 90% των μερισμάτων που διανεμήθηκαν στους μετόχους, ενώ η Vodafone κατέβαλε μέρισμα αν και εμφάνισε ζημιές 7,6 δισ. λιρών.

Το επόμενο ερώτημα είναι πού τα βρίσκουν οι διοικήσεις των εταιρειών για να διανέμουν τόσο γενναία μερίσματα. Εκμεταλλευόμενες τα χαμηλά επιτόκια και τη ρευστότητα στις κεφαλαιαγορές, οι εισηγμένες δανείζονται την τελευταία δεκαετία όσο ποτέ άλλοτε πριν.

Τα δάνεια αυτά όμως δεν αξιοποιούνται ούτε για επενδύσεις ούτε για μείωση τιμών που θα οδηγήσει σε αύξηση του μεριδίου αγοράς ούτε για τη δημιουργία μαξιλαριών ρευστότητας και την προστασία έναντι των δύσκολων καιρών που έρχονται. Η πλειονότητα των εισηγμένων εταιρειών χρησιμοποιεί αυτά τα δάνεια προκειμένου να χορτάσει τα άπληστα στόματα επενδυτών και μετόχων.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ένα μέρος αυτού του δανεισμού έρχεται από τις αγορές ομολόγων αντί τις εμπορικές τράπεζες. Νωρίτερα φέτος ο ΟΟΣΑ εξέπεμψε σήμα κινδύνου, αποκαλύπτοντας σε σχετική έκθεσή του ότι το χρέος των επιχειρήσεων των αναπτυγμένων οικονομιών από ομόλογα αυξήθηκε σε μία δεκαετία κατά 70%, σε 10,2 τρισ. δολάρια το 2018.

Ο Οργανισμός προειδοποίησε ότι η κατάσταση θα μπορούσε να είναι ακόμη χειρότερη απ’ ό,τι αυτά τα νούμερα δείχνουν έπειτα από μια σημαντική άνοδο του αριθμού των υπερχρεωμένων «εταιρειών ζόμπι» στον αναπτυγμένο κόσμο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του, τα επιχειρηματικά ομόλογα χαμηλής διαβάθμισης καταλαμβάνουν πλέον το 54% της αγοράς, υποδεικνύοντας ότι εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που έχουν δανειστεί τεράστια ποσά βρίσκονται στα πρόθυρα του γκρεμού.

Εκτιμά ότι ένα σοκ ανάλογο με αυτό του 2008 θα οδηγούσε στην υποβάθμιση επιχειρηματικών ομολόγων αξίας 500 εκατ. δολαρίων σε επενδυτικά «σκουπίδια» οδηγώντας την αγορά σε κρίση και τις χρεωμένες σήμερα με 11 τρισ. δολάρια κυβερνήσεις σε νέα πακέτα διάσωσης με τα λεφτά των φορολογουμένων.

Στο καμπανάκι του ο ΟΟΣΑ τόνισε ακόμη ότι στην επόμενη τριετία οι εταιρείες οφείλουν να αναχρηματοδοτήσουν επιχειρηματικά ομόλογα αξίας 3 τρισ. δολαρίων.


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φορολόγηση επιχειρήσεων, αλλά οι πολυεθνικές αδιαφορούν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε στη χθεσινή σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. τη στρατηγική της για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων στον 21ο αιώνα, όμως ελάχιστη ανταπόκριση φαίνεται να είχε
Φορολόγηση επιχειρήσεων, αλλά οι πολυεθνικές αδιαφορούν
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΠΑ, όπως... Ελβετία
Οπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του πρακτορείο Bloomberg, ένας ραγδαία αυξανόμενος αριθμός μη Αμερικανών μεγιστάνων του πλανήτη μετακινεί τα τελευταία δύο χρόνια αμύθητα πλούτη που ήταν «παρκαρισμένα» στην Ελβετία...
ΗΠΑ, όπως... Ελβετία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χαρά των μετόχων η «τέλεια καταιγίδα»
Προβλέψεις για πάνω από 1,5 τρισ. δολάρια στο σύνολο του 2022 ● Στην κορυφή της λίστας με τα υψηλότερα μερίσματα ο αυστραλέζικος κολοσσός εξόρυξης BHP, η γνωστή μας Novartis και ο δανέζικος ναυτιλιακός όμιλος...
Χαρά των μετόχων η «τέλεια καταιγίδα»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το G7 επίκεντρο της παγκόσμιας ...φοροδιαφυγής
Χαμένους φόρους άνω των 115 δισ. δολαρίων κοστίζουν κάθε χρόνο στην υφήλιο οι 7 πλουσιότερες χώρες του κόσμου (G7), οι οποίες συνεχίζουν να διευκολύνουν το χρηματοοικονομικό απόρρητο, βοηθώντας πολυεθνικές...
Το G7 επίκεντρο της παγκόσμιας ...φοροδιαφυγής
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προκλητικά μπόνους σε τραπεζίτες και σε στελέχη εταιρειών
Οι υπέρογκες αμοιβές των τραπεζιτών υποδεικνύουν ότι η κουλτούρα των μπόνους, που αποτέλεσε έναν από τους καθοριστικούς παράγοντες του κραχ του 2008, δεν εγκαταλείφθηκε ποτέ.
Προκλητικά μπόνους σε τραπεζίτες και σε στελέχη εταιρειών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας