• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.9°C / 33.0°C
  3 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.2°C / 30.3°C
  4 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 33.7°C
  3 BF
  41%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  2 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.4°C / 27.9°C
  3 BF
  47%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.6°C / 34.0°C
  2 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 24.5°C / 30.9°C
  0 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  2 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 27.2°C
  2 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.0°C / 30.9°C
  2 BF
  30%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.4°C
  2 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 26.2°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  45%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  32°C 31.8°C / 31.9°C
  2 BF
  43%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 25.5°C / 31.6°C
  3 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 26.8°C
  3 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.7°C / 33.2°C
  3 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 25.3°C
  3 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.3°C / 28.9°C
  3 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  1 BF
  36%
EUROKINISSI / ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η επόμενη ημέρα των καμένων της Εύβοιας

 • A-
 • A+

Την ώρα που γράφω αυτές τις γραμμές, μεσημέρι της έκτης ημέρας από την έναρξη της πυρκαγιάς στην Κεντρική Εύβοια, αεροσκάφη πετούν για την κατάσβεση της φωτιάς, παρά την κυβερνητική επικοινωνιακή καταιγίδα ότι αντιμετωπίστηκε έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Ας δούμε όμως τις ζημιές που προξένησε και πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η επόμενη ημέρα στην πληγείσα περιοχή.

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι έχουν καταστραφεί περί τα 26.000 στρέμματα αγροτοδασικών εκτάσεων, από τα οποία τα 25.000 αφορούσαν δασική βλάστηση κωνοφόρων, κυρίως χαλεπίου πεύκης και ελάχιστη ελάτης, ενώ τα υπόλοιπα 1.000 στρέμματα αποτελούσαν αγροτικές καλλιέργειες, κυρίως ελιάς.

Από τις εκτάσεις αυτές τα 7.500 στρ. ήταν διακατεχόμενα από τους κατοίκους Κοντοδεσποτίου και Πλατάνας, που αναγνωρίστηκαν ως ιδιωτικά με τον νόμο 3208/2003 και διαχειρίζονταν από τους αναγκαστικούς συνεταιρισμούς των συγκεκριμένων οικισμών. Επίσης τα 2.500 στρ. του οικισμού Σταυρού που κάηκαν ανήκουν κατά κυριότητα στο Δημόσιο και νέμονταν με συμβολικό τίμημα από τον ελεύθερο δασικό συνεταιρισμό δασεργατών του χωριού. Η διαχείριση των παραπάνω εκτάσεων γινόταν με βάση εγκεκριμένη διαχειριστική έκθεση.

Στο υπόλοιπο 50%, δηλαδή στα 15.000 στρ., είχαν μόνο τη νομή η Μονή Μακρυμάλλης στα 12.500 στρ. και η Εκκλησία της Ελλάδας στα 2.500. Σημειώνω ότι οι παραπάνω νομείς ισχυρίζονται ότι κατέχουν και την κυριότητα. Το σίγουρο όμως είναι ότι ακόμη κι αυτή η νομή γινόταν και γίνεται όχι μόνο σε αυτές τις εκτάσεις αλλά και στις υπόλοιπες που δεν κάηκαν χωρίς διαχειριστική έκθεση.

Η πρώτη, και μάλιστα άμεση, συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας είναι η οριοθέτηση της περιμέτρου της πυρκαγιάς και η κήρυξη με πράξη όλων των δασικού χαρακτήρα εδαφών που κάηκαν ως αναδασωτέων.

Η φύση θα ολοκληρώσει το έργο της αναγέννησης. Κι αυτό ξέρει καλά να το κάνει, αρκεί να μην εμποδιστεί.

Εκεί που πρέπει να βοηθηθεί είναι στις περιπτώσεις των ενδεχόμενων διαβρώσεων με την άμεση εγκατάσταση κλαδοπλεγμάτων και κορμοπλεγμάτων από τα καμένα και την απομάκρυνση, όσο γίνεται γρηγορότερα, της καμένης ύλης που δημιουργεί πρόβλημα στην αναγέννηση. Σε όλες αυτές τις εργασίες μπορούν να ανταποκριθούν οι δασεργάτες της περιοχής. Και βέβαια να εφαρμοστεί αυστηρά η απαγόρευση εισόδου του κτηνοτροφικού πληθυσμού στα καμένα.

Η δεύτερη, αλλά και αυτή συνταγματική, υποχρέωση της Πολιτείας είναι να εκτιμήσει άμεσα και να αποζημιώσει ή να καλύψει την απώλεια του εισοδήματος, εξ αιτίας της πυρκαγιάς, των κατοίκων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και είναι:

1) Οι ελαιοκαλλιεργητές όχι μόνο για τη φετινή τους σοδειά, αλλά και των επόμενων χρόνων, καθώς και για την αντικατάσταση του φυτικού κεφαλαίου που καταστράφηκε.

2) Οι κτηνοτρόφοι για τα ζώα που χάθηκαν και την παραγωγή τους, αλλά και για τις εγκαταστάσεις που καταστράφηκαν. Ειδικά γι’ αυτούς πρέπει να υπάρξει έκτακτη ενίσχυση για ζωοτροφές και ειδικό κίνητρο για καλλιέργεια ζωοτροφών. Επειδή δε θα χρειαστεί σε μερικούς να μετακινηθούν, γιατί δεν θα μπορούν να βόσκουν στα καμένα, να διευκολυνθεί η μετακίνησή τους σε διπλανές περιοχές.

3) Οι μελισσοκόμοι για τις κυψέλες, τα μελισσοσμήνη και την παραγωγή που έχασαν, σε μια χρονιά που ήταν πολύ δύσκολη γι’ αυτούς και

4) οι ρητινοκαλλιεργητές για τη ρητίνη που κάηκε αλλά και για την παραγωγή που δεν συγκόμισαν ώστε να καλυφθεί το εισόδημά τους τόσο από την τιμή πώλησης του προϊόντος, όσο και από την κρατική ενίσχυση.

Αυτό που κυρίως όμως απασχολεί τους κατοίκους για την επόμενη ημέρα είναι να μη βιώσουν ξανά τα ίδια. Γι’ αυτό και μακροπρόθεσμα θέλουν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες που θα επιτρέψουν σε όλους εκείνους που επλήγησαν από την πυρκαγιά, όπως είναι οι κτηνοτρόφοι, οι αγρότες, οι δασεργάτες, οι μελισσοκόμοι, οι ρητινοκαλλιεργητές και άλλοι, να ασχοληθούν ενεργά και με τη δασοπροστασία αλλά και την εκμετάλλευση των δασών.

*Βουλευτής Εύβοιας, ΣΥΡΙΖΑ


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οταν ξεχνιέται η πρόληψη τα δάση εξαφανίζονται
Επιτυχής πρόληψη είναι αυτή που μειώνει μέχρι μηδενισμού τις πιθανότητες ανάφλεξης. Επιτυχής καταστολή υπάρχει όταν μέσα σε 10-15 λεπτά από την έναρξη του επεισοδίου της φωτιάς γίνει επέμβαση.
Οταν ξεχνιέται η πρόληψη τα δάση εξαφανίζονται
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η εκμετάλλευση των δασωμένων αγρών
Ενα από τα μεγαλύτερα έργα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην κατεύθυνση της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας είναι αδιαμφισβήτητα η έναρξη και εξελισσόμενη διαδικασία κατάρτισης των δασικών χαρτών.
Η εκμετάλλευση των δασωμένων αγρών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ιερά μού φαίνονται μόνο τα δέντρα
Τα όμορφα δέντρα καίγονται και, όχι, δεν καίγονται όμορφα. Καμιά ομορφιά δεν έχει το έργο των πυρομανών, των οικοπεδοφάγων, των ανελέητων συμφερόντων. Καμιά ομορφιά δεν έχει να καίγονται απροστάτευτα τα δάση...
Ιερά μού φαίνονται μόνο τα δέντρα
ΑΠΟΨΕΙΣ
300 πεύκα και ένα δέντρο
Τι κοινωνία όμως είναι αυτή που επιτρέπει σε «έναν» άνθρωπο να κατέχει 300 πεύκα, ενώ άλλοι αρκούνται στην εικόνα ενός δέντρου στον ακάλυπτο; Και όχι μόνο αρκούνται, αλλά αφουγκράζονται το θρόισμα των φύλλων...
300 πεύκα και ένα δέντρο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα εγκλήματα ενός συστήματος που δολοφονεί δεν έχουν τέλος…
Ο Ιούλης τέλειωσε με ακόμα μια φονική πυρκαγιά στην Αττική. Ο ένοχος για το νέο αυτό έγκλημα υπάρχει! Και φυσικά δεν είναι τα «καιρικά φαινόμενα», ο «θεός» ή «η κακιά μας η τύχη». Τα εγκλήματα αυτά είναι...
Τα εγκλήματα ενός συστήματος που δολοφονεί δεν έχουν τέλος…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πάρνηθα, 10 χρόνια πριν…
Προσπάθησα χρόνια να ξεχάσω εκείνο το θλιβερό πρωινό ημέρα που βρέθηκα στους πρόποδες της Πάρνηθας, αφού όλο το βράδυ έβλεπα από μακριά την κόκκινη λαίλαπα να κατακαίει το βουνό. Ανέβηκα ξανά πολλές φορές από...
Πάρνηθα, 10 χρόνια πριν…

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας