Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εμπλέκουν τον Νίκο Αναστασιάδη σε ξέπλυμα ρωσικού «βρόμικου» χρήματος
Φωτογραφία Αρχείου Eurokinissi

Εμπλέκουν τον Νίκο Αναστασιάδη σε ξέπλυμα ρωσικού «βρόμικου» χρήματος

  • A-
  • A+
Δημοσιογραφική έρευνα κάνει λόγο ενδείξεις εμπλοκής του δικηγορικού γραφείου του Ν. Αναστασιάδη σε ύποπτες διαδρομές χρήματος και σχέσεις με Ρώσους δισεκατομμυριούχους ● Οργισμένη αντίδραση από την κυπριακή προεδρία ● Κινείται νομικά η εταιρεία του Προέδρου της Κύπρου.

Ένα δημοσίευμα του Δικτύου Έρευνας Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος (OCCRP) κυριαρχεί στην εσωτερική πολιτική επικαιρότητα της Κύπρου τις τελευταίες ημέρες, καθώς εμπλέκει τον πρόεδρο της χώρας σε υπόθεση ξεπλύματος «βρόμικου» χρήματος.

Σε άρθρο με τίτλο «Τραπεζικά αρχεία συνδέουν τον πρόεδρο της Κύπρου με το σκάνδαλο “Troika Laundromat”», η οργάνωση αναφέρει ότι το δικηγορικό γραφείο του Νίκου Αναστασιάδη φέρεται να συμμετέχει σε διαδρομές χρήματος που προκαλούν υποψίες. 

Με βάση το δημοσίευμα, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της οργάνωσης στις 14 Αυγούστου, το δικηγορικό γραφείο του Κύπριου προέδρου, από το οποίο έχει αποχωρήσει όταν ανέλαβε το αξίωμά του, εμφανίζεται να έχει μεσολαβήσει σε περίεργες διαδρομές χρήματος, σε μια υπόθεση που εμπλέκεται ακόμη και ο Αλεξάντερ Αμπράμοφ. Σημειώνεται ότι ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος έχει λάβει την κυπριακή υπηκοότητα.

Το σκάνδαλο “Troika Laundromat” σχετίζεται με μία από τις πιο μεγάλες τράπεζες της Ρωσίας, την Troik Dialog, που πλέον δεν υπάρχει, καθώς συγχωνεύθηκε με άλλες δύο κρατικές τράπεζες της χώρας του Βλαντιμίρ Πούτιν ( περισσότερα ΕΔΩ ). 

Ο OCCRP, στο ρεπορτάζ του, αναφέρει ότι τα αρχεία της, ανενεργής πλέον, λιθουανικής τράπεζας “Ukio Bankas” αποκαλύπτουν ότι το δικηγορικό γραφείο του Ν. Αναστασιάδη πραγματοποιούσε πολύπλοκες συμφωνίες μεταφοράς ρωσικού χρήματος από και προς εταιρείες – βιτρίνες που σχετίζοντας με την εταιρεία του προέδρου της Κύπρου.

Για δύο από αυτές, τις  Batherm Ventures Ltd. και Matias Co Ltd. Υπάρχουν ενδείξεις πως έχουν στενή σχέση με το σκάνδαλο “Troika Laundromat”. 

Στα έγγραφα που έχει στην κατοχή της η οργάνωση υποδηλώνεται πως ο Αλεξάντερ Αμπράμοφ, Ρώσος δισεκατομμυριούχος, φέρεται να κρυβόταν πίσω από τις δύο εταιρείες και να τις χρησιμοποιούσε για να αγοράσει μεγάλη ρωσική επιχείρηση Ενέργειας σε προνομιακή τιμή. Εν συνεχεία ο Αμπράμοφ παρέλαβε και το κυπριακό διαβατήριο με τη βοήθεια της νομικής εταιρείας του Νίκου Αναστασιάδη.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι τα έγγραφα δεν παρουσιάζουν περαιτέρω αποδείξεις για το πώς η εταιρεία ή υπάλληλοί της παραβίασαν τον νόμο ή διέπραξαν κάποιο έγκλημα, αλλά οι συνδιαλλαγές δημιουργούν ερωτήματα που «αγγίζουν» τον Κύπριο πρόεδρο.

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα στα αγγλικά ΕΔΩ

Λιβελογραφήματα απαντά η Λευκωσία

Εκ μέρους της κυπριακής προεδρίας, απάντηση ήλθε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου, ο οποίος ανέφερε « «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει τη λύπη του γιατί για μια ακόμα φορά στοχοποιείται τόσο ο ίδιος όσο και η Κύπρος με λιβελογραφήματα, τα οποία ουδόλως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

«Τα όσα αναφέρονται ως ‘ευρήματα’ σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα του εξωτερικού υπήρξαν αντικείμενο συστηματικής διερεύνησης από τις αρμόδιες ερευνητικές και ανακριτικές Αρχές πολλών χωρών, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ (FinCEN), και εις ουδεμία περίπτωση είτε το όνομα του Προέδρου είτε του πρώην δικηγορικού γραφείου του δεν ευρέθη υπό διερεύνηση ως εμπλεκόμενο, όπως κακώς αναφέρεται με τους ψευδείς ισχυρισμούς που καταγράφονται στην εν λόγω ιστοσελίδα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για να προσθέσει «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει, όμως, τη λύπη και την απογοήτευσή του διότι ευρέθη κυπριακό έντυπο που αναδημοσιεύει τους σχετικούς λίβελους, ενισχύοντας την επιχειρούμενη δυσφήμιση της χώρας μας και του ιδίου του Προέδρου».

Την ίδια στιγμή το δικηγορικό γραφείο του προέδρου της Κύπρου, το οποίο έχουν αναλάβει οι κόρες του, ανακοίνωσε ότι η εταιρεία δεν έχει βρεθεί ποτέ υπό διερεύνηση και προανήγγειλε πως θα κινηθεί νομικά για το εν λόγω δημοσίευμα.
 

ΕΥΡΩΠΗ
Καβγάς για τα μαύρα ρούβλια
Αίσθηση, αλλά και αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΑΚΕΛ έχει προκαλέσει στην Κύπρο η «αποκάλυψη» ιστοσελίδας ότι το δικηγορικό γραφείο του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας εμπλέκεται σε υπόθεση ξεπλύματος ρωσικού...
Καβγάς για τα μαύρα ρούβλια
ΕΥΡΩΠΗ
Μεντβέντεφ προς Αναστασιάδη: Είμαστε έτοιμοι για μεγάλα κοινά έργα
Στο μήνυμα του ο Ρώσος πρωθυπουργός ανέφερε ότι «οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου, οι οποίες βασίζονται στις αρχές της εμπιστοσύνης και του αμοιβαίου σεβασμού, αναπτύσσονται σταθερά προς όλες τις...
Μεντβέντεφ προς Αναστασιάδη: Είμαστε έτοιμοι για μεγάλα κοινά έργα
ΕΥΡΩΠΗ
Ολος ο πλανήτης... ένα μεγάλο «πλυντήριο»
To βάφτισαν «σκάνδαλο Laundromat», όπως ονομάζονται τα αυτόματα πλυντήρια επί πληρωμή. Χτες, το OCCRP -μια πλατφόρμα ερευνητικής δημοσιογραφίας με τη συνεργασία δημοσιογράφων-ερευνητών από 32 χώρες- με τη...
Ολος ο πλανήτης... ένα μεγάλο «πλυντήριο»
ΕΥΡΩΠΗ
Πρώτη επαφή μετά τη Γενεύη, για Αναστασιάδη και Ακιντζί
Στη συνάντηση που θα έχουν, την προσεχή Πέμπτη, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, επικεντρώνεται το ενδιαφέρον για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, κατά...
Πρώτη επαφή μετά τη Γενεύη, για Αναστασιάδη και Ακιντζί
ΕΥΡΩΠΗ
Χωρίς κοινή γραμμή (και αρχηγούς) ο Αναστασιάδης στην Ελβετία
Χωρίς κατάληξη σε κοινή γραμμή για τον τρόπο που θα κινηθεί ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στη συζήτηση επί του εδαφικού, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου. Κατόπιν...
Χωρίς κοινή γραμμή (και αρχηγούς) ο Αναστασιάδης στην Ελβετία
ΕΥΡΩΠΗ
Μηνύματα Αναστασιάδη προς τον Μπαν Κι Μουν
Την αναγκαιότητα τα Ηνωμένα Εθνη και η κυπριακή κυβέρνηση να έχουν την ίδια ανάγνωση για την κατάσταση των πραγμάτων στις συνομιλίες ανέδειξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος έχει...
Μηνύματα Αναστασιάδη προς τον Μπαν Κι Μουν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας