Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κασμίρ: Έμμεσες απειλές και σύγκληση του Συμβ. Ασφαλείας από το Πακιστάν

Ινδοί στρατιώτες περιπολούν στο Κασμίρ, στα σύνορα με το τμήμα που ελέγχει το Πακιστάν

AP Photo/Channi Anand

Κασμίρ: Έμμεσες απειλές και σύγκληση του Συμβ. Ασφαλείας από το Πακιστάν

  • A-
  • A+

Το Πακιστάν διατηρεί σε υψηλό επίπεδο τους τόνους έναντι της Ινδίας με αφορμή την κρίση στο Κασμίρ, καλώντας για εξηγήσεις Ινδό διπλωμάτη με αφορμή τον θάνατο πολίτη, ενώ έχει ζητήσει την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητηθούν οι κινήσεις της Ινδίας στην περιοχή.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν ένας 38χρονος χωρικός έχασε τη ζωή από πυρά των ινδικών δυνάμεων ασφαλείας στο πακιστανικό Κασμίρ, κατηγορώντας την Ινδία παραβίαση της κατάπαυσης πυρός του 2017.

Το Πακιστάν κατηγορεί τα ινδικά στρατεύματα ότι «διαρκώς στοχεύουν πολίτες» και ο πρωθυπουργός Ιμράν Καν έχει προειδοποιήσει το Νέο Δελχί ότι αν υπάρξει επίθεση προς τη δική του πλευρά του Κασμίρ, «θα απαντήσει κατάλληλα».

Όπως είπε, οι μυστικές υπηρεσίες έχουν στοιχεία που αποδεικνύουν τα επιθετικά σχέδια της Ινδίας.

Επίσης, μιλώντας στο κοινοβούλιο της χώρα, ο Ιμράν Καν δήλωσε ότι θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των πολιτών του Κασμίρ, και στην ινδική πλευρά, και ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να προσελκύσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κασμίρ, μετά και την αφαίρεση του ειδικού αυτόνομου καθεστώτος που απολάμβανε.

«Δεν θα τους αφήσουμε μόνους», είπε από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Πακιστάν, Αρίφ Άλβι, που επίσης δήλωσε ότι αν κάποιος προσπαθήσει να κάνει πόλεμο, «δεν θα κάνουμε πίσω».

Στο μεταξύ, τα ξημερώματα της Τετάρτης έγινε γνωστό ότι το Πακιστάν ζήτησε να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας για να συζητήσει την απόφαση της Ινδίας να αναστείλει το ειδικό καθεστώς του ομόσπονδου κρατιδίου Τζαμού και Κασμίρ.

Η περιοχή αυτή των Ιμαλαΐων αποτελεί από τη δεκαετία του 1940 και δεκαετίες εστία των εντάσεων μεταξύ των γειτονικών κρατών που διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια.

Η απόφαση της ινδικής κυβέρνησης στερεί από τις αρχές του Τζαμού και Κασμίρ το δικαίωμα να καταρτίζουν δική τους νομοθεσία και απαγορεύει σε πρόσωπα που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι να αγοράζουν ιδιοκτησίες στο κρατίδιο. Οι τηλεφωνικές συνδέσεις, η πρόσβαση στο Διαδίκτυο και η λήψη του σήματος τηλεοπτικών δικτύων έχουν κοπεί αφότου επιβλήθηκε η απόφαση αυτή, την 5η Αυγούστου, ενώ ισχύουν επίσης περιορισμοί στις ελευθερίες της κίνησης και της συνάθροισης.

Στην επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν τονίζει ότι το Ισλαμαμπάντ «δεν θα προκαλέσει σύγκρουση. Αλλά η Ινδία δεν πρέπει να διαπράξει το λάθος να πιστέψει ότι η αυτοσυγκράτησή μας είναι αδυναμία.

»Αν η Ινδία επιλέξει ξανά να προσφύγει στη χρήση βίας, το Πακιστάν θα είναι υποχρεωμένο να ανταποδώσει, με όλες του τις δυνατότητες».

Και συμπληρώνει ότι «ενόψει των επικίνδυνων συνεπειών» από τις ενέργειες της Ινδίας, το Ισλαμαμπάντ ζητεί σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Επίσης, αναφέρθηκε ότι το Πακιστάν έχει τη στήριξη της Κίνας στο αίτημά του, το οποίο πάντως δεν είναι γνωστό αν έχει εγκριθεί.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έχει προτρέψει τις δύο χώρες να απόσχουν από οποιοδήποτε βήμα θα μπορούσε να πλήξει το ειδικό καθεστώς του κρατιδίου Τζαμού και Κασμίρ.

ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Προειδοποιεί για «λουτρό αίματος» στο Κασμίρ ο πρωθυπουργός του Πακιστάν
Το ζήτημα του Κασμίρ και τους κινδύνους που ενέχει η απόφαση της Ινδίας να αναστείλει την αυτονομία της περιοχής, επισήμανε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Ιμράν Καν, πρωθυπουργός του Πακιστάν.
Προειδοποιεί για «λουτρό αίματος» στο Κασμίρ ο πρωθυπουργός του Πακιστάν
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Πολεμικό κλίμα μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση
Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, λόγω του Κασμίρ, με τον Ινδό πρωθυπουργό Μόντι να δηλώνει ότι θέλει να το «απελευθερώσει από την τρομοκρατία». Με απέλαση του Ινδού πρέσβη απάντησε το Πακιστάν...
Πολεμικό κλίμα μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Μεγάλη διαδήλωση στο Κασμίρ, παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας
Εκατοντάδες πολίτες του Κασμίρ, αψηφώντας τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας και την απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει επιβάλει η ινδική κυβέρνηση, βγήκαν στους δρόμους της Σριναγκάρ διαμαρτυρόμενοι για την ανάκληση της...
Μεγάλη διαδήλωση στο Κασμίρ, παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Πολεμικό κλίμα μεταξύ Ινδίας-Πακιστάν μετά την ενσωμάτωση του ινδικού Κασμίρ
Εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο της Ινδίας η αφαίρεση της περιορισμένης αυτονομίας του Κασμίρ, που στην ουσία συνιστά πλήρη ενσωμάτωση της περιοχής που ελέγχει το Νέο Δελχί στην ινδική επικράτεια. Ο ινδικός...
Πολεμικό κλίμα μεταξύ Ινδίας-Πακιστάν μετά την ενσωμάτωση του ινδικού Κασμίρ
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Ανακάλεσε τη συνταγματική αυτονομία του Κασμίρ η Ινδία
Λάδι στη φωτιά της διαμάχης δεκαετιών με το Πακιστάν για το διαφιλονικούμενο Κασμίρ έριξε η κίνηση του Νέου Δελχί να ανακαλέσει τη συνταγματική αυτονομία του ινδικού Κασμίρ, αναγγέλλοντας παράλληλα τον...
Ανακάλεσε τη συνταγματική αυτονομία του Κασμίρ η Ινδία
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Το Νέο Δελχί ανακαλεί τη συνταγματική αυτονομία του ινδικού Κασμίρ
Με μια απόφαση που είναι βέβαιο πως θα πυροδοτήσει νέο γύρο σοβαρών συγκρούσεων στο ινδικό Κασμίρ, η κυβέρνηση της Ινδίας ανακαλεί τη συνταγματική αυτονομία της περιοχής Τζαμού και Κασμίρ, την οποία διεκδικεί...
Το Νέο Δελχί ανακαλεί τη συνταγματική αυτονομία του ινδικού Κασμίρ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας