Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Χονγκ Κονγκ: Αστυνομικές δυνάμεις διέλυσαν τους διαδηλωτές στο αεροδρόμιο

Σύγκρουση αστυνομικών - διαδηλωτών στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ

AP Photo/Kin Cheung

Χονγκ Κονγκ: Αστυνομικές δυνάμεις διέλυσαν τους διαδηλωτές στο αεροδρόμιο

  • A-
  • A+
Τραμπ: Στρατό στα σύνορα με την αυτόνομη πόλη συγκεντρώνει το Πεκίνο

Μεγάλη επιχείρηση για τη διάλυση των διαδηλωτών που για δεύτερη μέρα έκαναν κατάληψη του αεροδρομίου του Χονγκ Κονγκ έκανε η αστυνομία με αποτέλεσμα να σημειωθούν σοβαρά επεισόδια με αρκετούς τραυματίες. Η αστυνομία εισέβαλε στο κτίριο κάνοντας χρήση χημικών, με αφορμή την παρουσία εκεί γιατρών που είχαν πάει να παραλάβουν έναν τραυματία.

Είχε γίνει μια μικροσυμπλοκή διαδηλωτών με μία νεαρή Κινέζα, την οποία υποψιάστηκαν ότι ήταν μυστική αστυνομικός.

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ έκαναν έκκληση για ηρεμία, καθώς σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν πληροφορίες ότι το Πεκίνο συγκεντρώνει ισχυρές δυνάμεις του στρατού στα σύνορα με την αυτόνομη πόλη-κράτος.

Οι διαδηλωτές έκαναν δεύτερη ημέρα κινητοποίηση στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ, προκαλώντας ξανά παράλυση των πτήσεων σε ένα από το πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια του κόσμου που εξυπηρετεί πολλές εκατοντάδες πτήσεις καθημερινά.

«Στρατός στα σύνορα»

Με tweet που έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, δήλωσε ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες τον ενημέρωσαν ότι η Κίνα έχει στείλει στρατό στα σύνορα με το Χονγκ Κονγκ και κάλεσε και τις δύο πλευρές, τους διαδηλωτές και τον Πεκίνο να επιδείξουν ψυχραιμία.

Όπως είπε, είναι αισιόδοξος ότι η κρίση θα αποκλιμακωθεί προς όφελος τόσο των δικαιωμάτων των πολιτών όσο και προς όφελος της κυβέρνησης χωρίς να χρειαστεί «να πεθάνει ή τραυματιστεί σοβαρά κανείς».

Αστυνομικοί και υπάλληλοι του αεροδρομίου προσπαθούν να εμποδίσουν την πρόσβαση των διαδηλωτών

AP Photo/Vincent Yu

Λίγο αργότερα κυκλοφόρησαν φωτογραφίες που έδειχναν συγκέντρωση στρατιωτών στην πόλη Σενζέν, μόλις 40 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο του Χονγκ Κονγκ.

Σήμερα συμπληρώθηκαν πέντε μέρες κινητοποιήσεων στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ και δύο μέρες στη διάρκεια των οποίων ακυρώθηκαν εκατοντάδες πτήσεις, στην προσπάθεια των διαδηλωτών να διαμαρτυρηθούν για τη βίαιη καταστολή της πορείας της Κυριακής, στη διάρκεια της οποίας τραυματίστηκαν 45 άτομα, εκ των οποίων μια γυναίκα που δέχθηκε πλαστική σφαίρα στο μάτι.

Ανησυχεί ο ΟΗΕ

Νωρίτερα η επικεφαλής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, εξέφρασε την ανησυχία του Οργανισμού για τις εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ και ζήτησε «αμερόληπτη έρευνα»

Η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ με την ανακοίνωσή της καταδίκασε «κάθε μορφή βίας» και κάλεσε τις αρχές του Χονγκ Κονγκ «να ξεκινήσουν μια άμεση, ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα».

«Αξιωματούχοι εμφανίζονται να πετούν δακρυγόνα στο συγκεντρωμένο πλήθος σε κλειστούς χώρους και απευθείας σε μεμονωμένους διαδηλωτές σε πολλές ευκαιρίες, προκαλώντας έναν σημαντικό κίνδυνο θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού», αναφέρει επίσης, ενώ ζητά από τις αρχές του Χονγκ Κονγκ «να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση, να διασφαλίσουν ότι τα δικαιώματα αυτών που εκφράζουν τις απόψεις τους ειρηνικά γίνονται σεβαστά και προστατεύονται και να εξασφαλίσει ότι η ανταπόκριση των δυνάμεων επιβολής της τάξης σε οποιαδήποτε βία λάβει χώρα θα είναι η αρμόζουσα».

Κίνα: «Εσφαλμένη ανακοίνωση»

Αντιδρώντας στην ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, το Πεκίνο τη χαρακτήρισε «εσφαλμένη», λέγοντας ότι συνιστά ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας και σημειώνοντας ότι στέλνει «το λάθος μήνυμα σε βίαιους εγκληματίες παραβάτες».

Επίσης, η κινεζική αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη με ανακοίνωσή της ανέφερε ότι οι διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ έχουν καταστρέψει δημόσιες υπηρεσίες, έχουν παραλύσει το αεροδρόμιο, εμποδίζουν τις δημόσιες συγκοινωνίες και χρησιμοποιούν φονικά όπλα, «δείχνοντας τάσεις καταφυγής στην τρομοκρατία».

Επίσης, ανέφερε, η κινεζική κεντρική κυβέρνηση υποστηρίζει σταθερά την επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ, «στην εκτέλεση των καθηκόντων της σε συμφωνία με τον νόμο και στηρίζει την αστυνομία του Χονγκ Κονγκ και τα δικαστικά όργανα στην αποφασιστική επιβολή του νόμου».

ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Οι διαδηλωτές επέστρεψαν στο αεροδρόμιο, ανεστάλησαν οι πτήσεις
Πέμπτη μέρα καθιστικής διαμαρτυρίας στο διεθνές αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ, μια μέρα μετά τη μαζική και ειρηνική κινητοποίηση που έφερε διεθνή αντίκτυπο και οδήγησε σε ακύρωση πτήσεων όπως και σήμερα.
Οι διαδηλωτές επέστρεψαν στο αεροδρόμιο, ανεστάλησαν οι πτήσεις
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις κατά Κινέζων αξιωματούχων για το Χονγκ Κονγκ
Η απόφαση, που αυξάνει την πίεση προς το Πεκίνο, ελήφθη με επιχείρημα την καταστολή των διαδηλώσεων και την εφαρμογή του νέου νόμου που περιορίζει την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ.
Αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις κατά Κινέζων αξιωματούχων για το Χονγκ Κονγκ
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Κινεζικά αντίποινα με το προξενείο των ΗΠΑ
Οπως είχε προαναγγείλει, η Κίνα πλήρωσε με το ίδιο νόμισμα τις ΗΠΑ και έκλεισε το σημαντικότερο αμερικανικό προξενείο στην επικράτειά της, δίνοντας διορία 72 ωρών στους διπλωμάτες για να φύγουν.
Κινεζικά αντίποινα με το προξενείο των ΗΠΑ
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Στην αντεπίθεση η Κίνα – Επικρίνει τις ΗΠΑ για ρατσισμό και αστυνομική βία
Ο «πόλεμος» μεταξύ δύο εκ των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη που «φούντωσε» με την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Το Πεκίνο περίμενε στη «γωνία» την Ουάσινγκτον και με...
Στην αντεπίθεση η Κίνα – Επικρίνει τις ΗΠΑ για ρατσισμό και αστυνομική βία
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Οργή και απειλές από το Πεκίνο για τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο Χονγκ Κονγκ
Καταδικασμένα να αποτύχουν είναι οι κυρώσεις και τα μέτρα που εξήγγειλε ο Αμερικανός πρόεδρος εις βάρος του Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με το Πεκίνο, το οποίο διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει ενώ απειλεί με...
Οργή και απειλές από το Πεκίνο για τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο Χονγκ Κονγκ
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Η ψυχροπολεμική αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας μεταφέρεται τώρα στο Χονγκ Κονγκ
Μετά τον εμπορικό πόλεμο, τον αγώνα ισχύος στον Ειρηνικό, την πανδημία και τη διαχείρισή της από τον ΠΟΥ, στο νέο ψυχροπολεμικό τοπίο των σινο-αμερικανικών σχέσεων προστίθεται από και το Χονγκ Κονγκ.
Η ψυχροπολεμική αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας μεταφέρεται τώρα στο Χονγκ Κονγκ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας