Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κυπριακό: Πιο κοντά μια τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη

Νίκος Αναστασιάδης 

AP Photo/Yorgos Karahalis

Κυπριακό: Πιο κοντά μια τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη

  • A-
  • A+

Περίπου τρεις ώρες είχε διάρκεια η άτυπη συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στην κατοικία της ειδικής αντιπροσώπου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Στην ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του ΟΗΕ στη Μεγαλόνησο αναφέρεται ότι οι δύο ηγέτες είχαν μια ειλικρινή και δημιουργική ανταλλαγή απόψεων και συζήτησαν εις βάθος βασικές αρχές και αποφάσισαν να συνεχίσουν με αποφασιστικότητα την εμπλοκή στις προσπάθειες που θα καταβάλει η Τζέιν Χολ Λουτ για να καταλήξουν στους όρους αναφοράς, που θα επιτρέψουν τη διεξαγωγή δομημένων και προσανατολισμένων σε αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων, που θα οδηγήσουν σε λύση, με την αίσθηση του επείγοντος.

Σημειώνεται ότι οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να ανακοινώσουν την ετοιμότητά τους για μια τριμερή συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ μετά τη ΓΣ των ΗΕ στη Νέα Υόρκη για να προγραμματίσουν τα περαιτέρω βήματα.

Στην ανακοίνωση των ΗΕ αναφέρεται ακόμη πως σε ό,τι αφορά τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) οι δύο ηγέτες καλωσόρισαν την εφαρμογή των μέτρων τα οποία αποφασίστηκαν στο πρόσφατο παρελθόν και ειδικότερα το μέτρο που αφορά την τηλεφωνική διασύνδεση που θα διευκολύνει τη μεγαλύτερη δυνατή επαφή μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Προστίθεται πως οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να εντείνουν την εργασία των τεχνικών επιτροπών με στόχο να βελτιωθεί η καθημερινότητα όλων των Κυπρίων και με στόχο να αποφασιστούν περαιτέρω ΜΟΕ με τη στήριξη των ΗΕ.

Δηλώσεις Νίκου Αναστασιάδη

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης σε ότι αφορά την προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, σημείωσε πως συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών ότι »η βάση είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία που θα οδηγεί σε ένα  βιώσιμο κράτος με αρχές που διέπουν και τα υπόλοιπα 193 κράτη» και πρόσθεσε πως «η πρόταση για αποκέντρωση βρίσκει πρόσφορο έδαφος».

Ο Νίκος Αναστασιάδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας και την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας υπογραμμίζοντας πως το γεγονός αυτό δεν αφήνει να δημιουργηθεί θετικό κλίμα.

Σχετικά με το θέμα της μεικτής επιτροπής για συνδιαχείριση του φυσικού αερίου ο πρόεδρος Αναστασιάδης εξήγησε γιατί την απέρριψε και προχώρησε σε αντιπροτάσεις προς τον Μ. Ακιντζί.

Ο επικεφαλής της Κυπριακής διπλωματίας, αναφέρθηκε και στο θέμα της Αμμοχώστου, τονίζοντας πως «αν θέλουμε να υπάρχει θετικό κλίμα και προοπτική τότε, τα ΜΟΕ θα πρέπει να είναι ουσιαστικά, θέτοντας ζήτημα διάνοιξης των οδοφραγμάτων Κοκκίνων και Πυροϊού».

Επίσης, υπογράμμισε ότι κατά την συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί, έθεσε την ανάγκη άρσης των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ ενώ επίσης έθεσε τα ζητήματα που αφορούν την Τουρκία επί του Κυπριακού, όπως για παράδειγμα οι εγγυήσεις και τα στρατεύματα.

Ο Νίκος Αναστασιάδης διέκρινε «θετικό κλίμα και κοινή βάση που θα διεξαχθούν οι συνομιλίες» ωστόσο σημείωσε πως «παραμένουν σοβαρές διαφωνίες επί σοβαρών θεμάτων.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε ότι ο Τ/κ ηγέτης εμμένει στην πρόταση του για το φυσικό αέριου, χωρίς ωστόσο να απορρίπτει τις αντιπροτάσεις που κατέθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει την φράση περί της αίσθησης του επειγόντος που υπάρχει στην ανακοίνωση των Η.Ε, δήλωσε ότι αυτή αφορά την ανάγκη άμεση τερματισμού των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας για να οδηγηθούμε σε ουσιαστικές συνομιλίες.  

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τριμερής Γκουτέρες – Αναστασιάδη – Ακιντζί στο Βερολίνο
Στην πρωτεύουσα της Γερμανίας μεταφέρονται οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο...
Τριμερής Γκουτέρες – Αναστασιάδη – Ακιντζί στο Βερολίνο
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρώτη συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί μετά το Κραν Μοντανά
Δείπνο μεταξύ του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί θα πραγματοποιηθεί στις 16 Απριλίου. Η πρώτη συνάντηση μετά τις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία...
Πρώτη συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί μετά το Κραν Μοντανά
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εξελίξεις στο Κυπριακό μετά τις προεδρικές του 2018
Δεν υπάρχει προοπτική άμεσης επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό. Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα που προκύπτει μετά και τις συναντήσεις των κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί με τον Αντόνιο Γκουτέρες. Όπως...
Εξελίξεις στο Κυπριακό μετά τις προεδρικές του 2018
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κρίσιμες διαβουλεύσεις Γκουτέρες με Αναστασιάδη και Ακιντζί
Το κλειδί των πιθανών εξελίξεων στο Κυπριακό μεταφέρεται στη Νέα Υόρκη, όπου τους δύο ηγέτες θα αναμένει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να ακούσει από τους ίδιους για τα επόμενα βήματα στο...
Κρίσιμες διαβουλεύσεις Γκουτέρες με Αναστασιάδη και Ακιντζί
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Άρχισε η ουσιαστική διαπραγμάτευση
Η πραγματική διαπραγμάτευση άρχισε σήμερα στη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα. Tο πρωί συναντήθηκαν οι συμμετέχοντες στο τραπέζι 1, που συζητά τα θέματα Ασφάλειας και Εγγυήσεων και οι δυο πλευρές...
Άρχισε η ουσιαστική διαπραγμάτευση
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χωρίς αποτέλεσμα το δείπνο Αναστασιάδη-Ακιντζί
Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα και συγκεκριμένες ημερομηνίες σχετικά με την επανέναρξη των συνομιλιών, ολοκληρώθηκε το δείπνο Αναστασιάδη - Ακιντζί. Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν, ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε...
Χωρίς αποτέλεσμα το δείπνο Αναστασιάδη-Ακιντζί

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας