Την καταστροφή περισσότερων από 300.000 βιβλίων, τα οποία αποσύρθηκαν από σχολεία και βιβλιοθήκες, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο της εκστρατείας να καταπολεμηθεί το κίνημα του αυτοεξόριστου κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κόμμα Ευημερίας και Ανάπτυξης κατηγορούν τον ιμάμη Γκιουλέν ως διοργανωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016.
Τα βιβλία αυτά, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας Ζιγιά Σελτζούκ, καταστράφηκαν από το 2016 μέχρι σήμερα, ενώ την πληροφορία έφερε στο φως πρώτα η εφημερίδα Hürriyet, η οποία δημοσίευσε και φωτογραφίες με βιβλία να κατάσχονται και να καίγονται, τις οποίες πρώτα είχε στα χέρια της η δημοσιογραφική ιστοσελίδα Kronos27.
Σύμφωνα με δημοσιογράφους της ιστοσελίδας Turkey Purge, που περιγράφει τους διαχειριστές της ως ομάδα «νεαρών δημοσιογράφων που προσπαθούν να γίνουν η φωνή του τουρκικού λαού που υποφέρει υπό το υπάρχον καταπιεστικό καθεστώς», ένα βιβλίο μαθηματικών καταστράφηκε επειδή έφερε τα αρχικά του Φετουλάχ Γκιουλέν (F & G) σε ένα μαθηματικό ερώτημα όπου υπάρχει η φράση «από το σημείο F στο σημείο G».
Ήδη από τον Δεκέμβριο του 2016 η εφημερίδα BirGün ανέφερε ότι 1,8 εκατ. σχολικά βιβλία καταστράφηκαν και επαντυπώθηκαν επειδή περιέιχαν τη λέξη Πενσιλβάνια, που είναι η πολιτεία των ΗΠΑ όπου ζει ο Φετουλάχ Γκιουλέν. Επίσης, όλοι οι δρόμοι της Άγκυρας που φέρουν το όνομα Γκιουλέν επανονοματίστηκαν.
Σύμφωνα με οργανώσεις προστασίας της ελευθερίας του λόγου, δηλώνουν ανήσυχες για τη νέα αυτή αποκάλυψη.
«Μέσα σε τρία χρόνια υποβαθμίζεται ο τομέας των εκδόσεων στην Τουρκία, με 29 εκδοτικούς οίκους να έχουν κλείσει με την κατηγορία ότι κάνουν προπαγάνδα υπέρ της τρομοκρατίας», τονίζουν οι οργανώσεις PEN (σ.σ. στιλό) International και English PEN σε κοινή δήλωσή τους.
Όλα αυτά στο πλαίσιο της επιβολής κατάστασης έκτακτης ανάγκης μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, που οδήγησε στο κλείσιμο 200 ΜΜΕ, στη δίωξη 80 συγγραφέων και την απόλυση 5.822 ακαδημαϊκών από 118 δημόσια πανεπιστήμια.
Η οργάνωση PEN μιλάει για «κρίση της ελευθερίας της έκφρασης στην Τουρκία».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας