Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πυρ ομαδόν για άσυλο και κυβερνησιμότητα ΟΤΑ
(Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ )

Πυρ ομαδόν για άσυλο και κυβερνησιμότητα ΟΤΑ

  • A-
  • A+

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή με αφορμή το νομοσχέδιο για την κατάργηση του ασύλου και την κυβερνησιμότητα σε δήμους και περιφέρειες.

Η συζήτηση στις Επιτροπές θα ολοκληρωθεί αύριο με δύο συνεδριάσεις (πρωί και απόγευμα) ενώ θα κληθούν σε ακρόαση και εξωκοινοβουλευτικοί φορείς. Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί την Τετάρτη προς συζήτηση στην Ολομέλεια και θα ψηφιστεί την Πέμπτη 8 Αυγούστου.

Εκτός από τις βασικές διατάξεις που προκαλούν αντιπαράθεση (άσυλο, κυβερνησιμότητα), στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν την ψηφιακή έκδοση συντάξεων και τη μείωση του επιτοκίου για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία από το 5% στο 3%, καθώς και τη δυνατότητα σε καρκινοπαθείς και όσους πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας να παραλαμβάνουν τα φαρμακευτικά συσκευάσματά τους από τα φαρμακεία της γειτονιάς τους.

Σύγκρουση για την διαδικασία του επείγοντος

Στην αρχή της συνεδρίασης ο χαρακτήρας του επείγοντος τον οποίο έχει προσδώσει η κυβέρνηση προκάλεσε τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης, όμως η διαδικασία έγινε τελικά δεκτή κατά πλειοψηφία με τη σύμφωνη γνώμη μόνο της ΝΔ.

Αιτιολογώντας τον χαρακτήρα τού επείγοντος, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι είναι απολύτως αναγκαίο να γίνει, καθώς από 1η Σεπτεμβρίου ξεκινά η θητεία των νέων δημοτικών αρχών που προέκυψαν από τις Αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Ιουλίου και με τις διατάξεις του νομοσχεδίου διευκρινίζεται το νέο πλαίσιο λειτουργίας τους.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο εισηγητής Παύλος Πολάκης έκανε λόγο για εκτροχιασμό της διαδικασίας, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση σπεύδει να ακυρώσει το πλαίσιο λειτουργίας του Κλεισθένη που δεν έχει καν εφαρμοστεί. Παράλληλα, υποστήριξε ότι κανένα επείγον δεν υπάρχει για πολλές διατάξεις του νομοσχεδίου όπως η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, η ψηφιακή πολιτική ή θέματα τουρισμού.

Ο κ. Πολάκης, κατηγόρησε ακόμα τη κυβέρνηση ότι ενώ στη διαβούλευση έδωσε ένα νομοσχέδιο με 74 άρθρα, στη Βουλή το έφερε με 107 άρθρα, ενώ μετέφερε «σοβαρή καταγγελία» όπως είπε, καθηγητών και πρυτάνεων ότι ήταν μπλοκαρισμένη η πλατφόρμα και δεν έκανε δεκτά άρθρα και προτάσεις που ήταν εναντίον της κατάργησης του ασύλου.

Κατά της συζήτησης με τη διαδικασία του επείγοντος, τάχθηκε η ειδική αγορήτρια τουΚ ΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη, ενώ σημείωσε επίσης ότι στη διαβούλευση ήταν λιγότερα τα άρθρα του νομοσχεδίου.

Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Γιάννης Δελής, χαρακτήρισε αστήριχτη την αιτιολογία της κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι «συνεχίζει την ίδια fast track διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ που κατήγγειλε ως αντιπολίτευση».

«Μπαίνουν σοβαρά ζητήματα που αφορούν τη κοινωνία και έπρεπε να υπάρχει περισσότερος χρόνο ς για να γίνει γόνιμος διάλογος», ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Μπούμπας.

Τέλος η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα τόνισε την ανάγκη «μιας διεξοδικής και ουσιαστικής συζήτησης που πρέπει να γίνει για τόσο σοβαρές αλλαγές και όχι να ακυρώνεται ο θεσμός της διαβούλευσης».

Πυρ ομαδόν για άσυλο και κυβερνησιμότητα ΟΤΑ

«Αυταρχικές και ακραία νεοφιλελεύθερες λογικές» προσέδωσε στην κυβέρνηση ο Παύλος Πολάκης μιλώντας για «βίαιη αλλαγή του Κλεισθένη μέσω της μεταφοράς εξουσίας από το Δημοτικό Συμβούλιο στον δήμο», ενώ το ίδιο επικριτικός ήταν και για το άσυλο καταλογίζοντας στη ΝΔ «βαθιά νεοφιλελεύθερη εμμονή» και επιχείρηση «ιδεολογικής αποστείρωσης των πανεπιστημίων στην κατεύθυνση της τεχνοκρατικής δήθεν αριστείας».

«Οι ιδέες δεν νικιούνται με νόμους» είπε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας για να προσθέσει «το άσυλο το σεβάστηκαν ακόμα και οι Γερμανοί κατακτητές και είναι συνδεδεμένο ιστορικά με το πανεπιστήμιο. Το πανεπιστημιακό άσυλο είναι ο χώρος όπου επωάζονται οι ιδέες της κοινωνικής απελευθέρωσης. Αυτό ακριβώς φοβάστε εσείς. Δεν σας νοιάζει ούτε η νομιμότητα ούτε η παραβατικότητα στα ΑΕΙ. Και με το ισχύον νομικό πλαίσιο μπορεί να παρέμβει η αστυνομία σε κακουργηματικές πράξεις».

Στο στόχαστρο του Νίκου Παππά μπήκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, με τον πρώην υπουργό ψηφιακής πολιτικής να ζητά την απόσυρση της αντισυνταγματικής ρύθμισης που οδηγεί σε παραίτηση την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου.

«Είναι καταφανώς αντίθετη στο ενωσιακό δίκαιο, παραβιάζει απόλυτα την ανεξαρτησία της Ανεξάρτητης Αρχής», τόνισε ο κ. Παπάς.

Απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε η κυβέρνηση, ο Άδωνις Γεωργιάδης κατηγόρησε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για «υποκρισία» και τόνισε«σε μια τόσο σημαντική

Ανεξάρτητη Αρχή όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού πρέπει να υπάρχει ασυμβίβαστο και να μην επιτρέπεται να διορίζονται πρόσωπα που έχουν προφανή πολιτική επιρροή. Με τη τροπολογία θεσμοθετούμε την ευρωπαϊκή οδηγία σύμφωνα με την οποία δεν πρέπει να έχει ίχνος πολιτικής επιρροής ο διορισμός προσώπου σε ανεξάρτητη αρχή».

Πρόσθεσε ότι είναι προφανές και αυτονόητο πως το άρθρο 101 του νομοσχεδίου εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία της αγοράς, μέσα από μια κρίσιμη επιτροπή που δεν έχει πολιτική επιρροή.

Οι ενστάσεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης

Επικριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της αλλά και τη λογική που ακολουθεί όσον αφορά τις αλλαγές στα επίμαχα άρθρα του πολυνομοσχεδίου για την κυβερνησιμότητα στην Αυτοδιοίκηση όσο και την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, εμφανίστηκε η ελάσσων αντιπολίτευση κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές. 

«Είναι ένα νομοσχέδιο χωρίς αρχή, μέση και τέλος, χωρίς συνεκτική και συγκεκριμένη δομή», υποστήριξε η ειδική αγορήτρια του ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «στοχευμένη επικοινωνιακή τακτική».

Καταλόγισε στην κυβέρνηση «προσπάθεια να ανατρέψει με έναν τεχνικό τρόπο τη πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία επιχειρώντας μια νέα πλειοψηφία χωρίς καμία προγραμματική και αυτοδιοικητική προϋπόθεση» και υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο κινείται στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας σε ότι αφορά τις αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Δεν παρέλειψε να στρέψει τα βέλη της και προς τον ΣΥΡΙΖΑ δηλώνοντας «η διαλυτική λογική του ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθείται από τον αυταρχικό συγκεντρωτισμό της ΝΔ».

Αναφορικά με το πανεπιστημιακό άσυλο, τάχθηκε με «υπέρ της ανάγκης κατοχύρωσης της ακαδημαϊκής ελευθερίας στην έρευνα και τη διδασκαλία, καθώς και στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα», ωστόσο εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις για τον τρόπο επέμβασης. «Δεν παρέχεται καμιά ασφαλιστική δικλείδα, ότι δεν θα φτάσουμε στην άλλη πλευρά, από εκεί που τώρα βρισκόμαστε», ανέφερε και πρότεινε την εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου.

Καταλήγοντας, η ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής ανέφερε «το αξίωμα «νόμος και τάξη» δεν αποτελεί εχέγγυο ότι δεν θα φτάσουμε στην εντελώς αντίθετη πλευρά, αυτήν της άκρατης αστυνομοκρατίας, εντός του χώρου του πανεπιστημίου, στο όνομα της προληπτικής αστυνομικής δράσης».
Κατηγορηματικά αντίθετος εμφανίστηκε, εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Γιάννης Δελής στις διατάξεις που αφορούν την κυβερνησιμότητα σε δήμους και Περιφέρειες όσο και στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

«Το νομοσχέδιο αποτελεί άλλη μία απόδειξη της συνέχειας του κράτους, δηλαδή τη συνέχιση -με άλλους πρωταγωνιστές- της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, που εξυπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου», τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπής της Βουλής.

Όπως υπογράμμισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ αναφερόμενος στις διατάξεις για την κυβερνησιμότητα των δήμων και την αδυναμία του δημάρχου να ασκήσει διοίκηση, «ουσιαστικά δεν τίθεται θέμα κυβερνησιμοτητας καθώς ο δημοσιονομικός έλεγχος της Τοπικής Διοίκησης παραμένει ασφυκτικός και είναι ευθυγραμμισμένος με τους αντιλαϊκούς στόχους του κεντρικού κράτους».

Έμφαση έδωσε ο κ. Δελής στη ρύθμιση για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «πραγματικός στόχος της ρύθμισης που φέρνει είναι να δοθεί άσυλο για την επιχειρηματική δράση μέσα στα πανεπιστήμια».

«Η κυβέρνηση δεν θεωρεί ως κύρια προβλήματα της εκπαίδευσης την υποχρηματοδότηση ή την ανύπαρκτη φοιτητική μέριμνα, ούτε τη διαρκή υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων, αλλά στρέφεται ενάντια στην ιστορική κατάκτηση του ασύλου, την κατάργηση του οποίου νομοθετεί μέσα στο κατακαλόκαιρο για να αποφύγει τις αντιδράσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δελής.

«Η ΝΔ επικαλείται το θέμα της χρήσης των ναρκωτικών, την ώρα που μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ είχαν ψηφίσει τη δημιουργία των χώρων εποπτευόμενης χρήσης» υπογράμμισε και σημείωσε ότι «στο σύστημα που ζούμε, δεν μπορεί να υπάρξει "ελευθερία" της ανώτατης εκπαίδευσης, καθώς είναι αιχμάλωτη, όμηρος του κεφαλαίου». Κατέληξε τονίζοντας ότι «το πραγματικό περιεχόμενο του ασύλου θα το υπερασπιστούν οι φοιτητές, το εργατικό, λαϊκό κίνημα μέσα από τον αγώνα του, που θα βάζει στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο και το ΚΚΕ θα παλέψει με όλες του τις δυνάμεις ενάντια στην κατάργησή του».

Για την Ελληνική Λύση τον λόγο πήρε ο Κωνσταντίνος Μπούμας, υποστηρίζοντας ότι οι αλλαγές στον Κλεισθένη δεν πρέπει «να δημιουργήσουν κρεοντισμούς στους δήμους με δημάρχους, που θα είναι πειθήνια όργανα κομματικών εντολών».

«Δεν μπορεί να έχεις συγκέντρωση εξουσιών και να καταργείς Δημοτικά Συμβούλια σε αποφάσεις» είπε και πρόσθεσε «Το θεωρώ εύλογο, ότι ο πλειοψηφών πρέπει να κυβερνήσει. Πρέπει όμως να έχουμε και πλουραλισμό απόψεων», ανέφερε.

Σχετικά με το άσυλο, ο κ. Μπούμας σημείωσε ότι τι κόμμα του, δεν λέει να μπαίνει για «ψύλλου πήδημα» η αστυνομία ούτε και να εφαρμοστούν μόνο επιδερμικές ποινές και τόνισε την ανάγκη να μπει ένα τέλος στον φόβο που επικρατεί έξω και μέσα από τα πανεπιστήμια από έκνομες ενέργειες.

Τέλος, η Σοφία Σακοράφα, εκφράζοντας τις θέσεις του ΜέΡΑ25, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με τα άρθρα από 1 έως 15 του νομοσχεδίου, καταργεί τα αποτελέσματα των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών, ακυρώνοντας την πρόσφατη εκφρασμένη βούληση των πολιτών».

«Πρωτάκουστο μεν αλλά υλοποιείται με αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο αφαιρεί βασικές αρμοδιότητες εκλεγμένων δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, μεταβάλλει αρμοδιότητες εκλεγμένων οργάνων, περιφρονώντας τους πολίτες» ανέφερε η κ. Σακοράφα.

Ακόμα η κ. Σακοράφα χαρακτήρισε απαράδεκτη τη ρύθμιση της ΝΔ για το πανεπιστημιακό άσυλο τονίζοντας ότι αν οι πρυτανικές αρχές είχαν εκτελέσει τα καθήκοντα τους όπως προβλέπει και επιτάσσει ο υπάρχων νόμος, θα είχαν αποτρέψει αυτά τα ακραία φαινόμενα που έδωσαν λαβή στην κυβέρνηση για ακραίες αλλαγές.

«Η δυνατότητα που δίνεται εντός του πανεπιστημιακού ασύλου να εκφράζονται ακριβώς αυτές οι ακραίες και εκτός κανονιστικού κοινωνικού πλαισίου ιδέες, η δυνατότητα του κάθε πολίτη, όχι μόνο των φοιτητών και των καθηγητών, να μπορεί εντός του πανεπιστημιακού ασύλου να προβληματίζεται, να ερευνά και ακόμη και να προκαλεί το κοινωνικό κατεστημένο, είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας, αλλά κυρίως είναι το ελάχιστο οξυγόνο της σε μια εποχή μάλιστα που η δημοκρατία και οι δημοκρατικοί θεσμοί βρίσκονται στην εντατική», υπογράμμισε η κ. Σακοράφα.

ΒΟΥΛΗ
ΣΥΡΙΖΑ κατά ΕΡΤ για τα τηλεοπτικά των ΠΑΕ
Για αθέτηση συμφωνίας μεταξύ της ΕΡΤ και ποδοσφαιρικών σωματείων σχετικά με τα τηλεοπτικά δικαιώματα, κάνουν λόγο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς την κυβέρνηση στο Κοινοβούλιο. 
ΣΥΡΙΖΑ κατά ΕΡΤ για τα τηλεοπτικά των ΠΑΕ
ΒΟΥΛΗ
Κεραμέως: «Θα τιμωρούνται έκνομες ενέργειες που δεν έχουν σχέση με τα πανεπιστήμια»
Την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου υπερασπίστηκε στη Βουλή η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, που υποστήριξε ότι έτσι «ενισχύουμε την ακαδημαϊκή ελευθερία και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών».
Κεραμέως: «Θα τιμωρούνται έκνομες ενέργειες που δεν έχουν σχέση με τα πανεπιστήμια»
ΒΟΥΛΗ
Βρούτσης: Από αύριο οι 120 δόσεις για τις οφειλές στα Ταμεία
Όσοι έχουν οφειλές στα Ασφαλιστικά Ταμεία για την περίοδο 2017-2018 από αύριο θα μπορούν να μπουν στη ρύθμιση των 120 δόσεων, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση. Το ανακοίνωσε κατά την ομιλία του...
Βρούτσης: Από αύριο οι 120 δόσεις για τις οφειλές στα Ταμεία
ΒΟΥΛΗ
Κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο για ΟΤΑ και άσυλο
Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που προβλέπει, μεταξύ άλλων, ρυθμίσεις για την κυβερνησιμότητα σε δήμους και περιφέρειες, καθώς και την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.
Κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο για ΟΤΑ και άσυλο
ΒΟΥΛΗ
Με έγγραφα και αποδείξεις
O Π. Πολάκης ξεκαθάρισε ότι η συζήτηση περί άρσης της ασυλίας του διεκπεραιώθηκε για να αποσυνδεθούν από τα σκάνδαλα διασπάθισης δημόσιου χρήματος εν ενεργεία πολιτικά στελέχη, συστημικά ΜΜΕ και κυρίως ο Γ....
Με έγγραφα και αποδείξεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας