• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.1°C / 15.7°C
  1 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 14.0°C
  1 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 16.5°C
  0 BF
  87%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 12.9°C
  2 BF
  74%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  66%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 12.0°C
  1 BF
  94%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 8.4°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  1 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 17.7°C
  1 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.0°C
  2 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.8°C
  3 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.8°C / 13.7°C
  1 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  3 BF
  81%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.9°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 14.4°C
  1 BF
  80%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 16.0°C
  3 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 15.4°C
  2 BF
  65%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 12.1°C
  0 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 13.4°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.7°C / 8.7°C
  2 BF
  83%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συναγερμός στην ΕΥΑΘ για ρύπανση στο νερό

 • A-
 • A+
Σχεδόν το μισό πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης αντιμετώπισε έκτακτη διακοπή νερού λόγω «σοβαρού προβλήματος που εμφανίστηκε στη διώρυγα προσαγωγής του Αλιάκμονα, το οποίο επηρεάζει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ύδατος» όπως αναφέρει ανακοίνωση της εταιρείας.

«Κόκκινος συναγερμός» για ρύπανση στο πόσιμο νερό της Θεσσαλονίκης. Επείγουσα ενημέρωση σήμερα στο γραφείο του ζήτησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Στέφανος Ζαρκατζιάς από τους υπευθύνους της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης για να διαπιστωθεί η έκταση του προβλήματος και τυχόν κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Η περίπτωση προσομοιάζει αρκετά με εκείνην του Ιανουαρίου του 2018, όταν διαπιστώθηκε επικίνδυνη ρύπανση στο νερό, που, μήνες αργότερα, αποδόθηκε σε στρατιωτικό αγωγό καυσίμων ο οποίος περνά κάτω από την τεχνητή λίμνη του Πολυφύτου.

Το γεγονός είναι ότι χθες, εν μέσω των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού, πολλές περιοχές του δυτικού τόξου της Θεσσαλονίκης, σχεδόν το μισό πολεοδομικό συγκρότημα δηλαδή, αντιμετώπισαν έκτακτη διακοπή νερού και ώς αργά τη νύχτα ήταν αμφίβολο αν θα είχε αποκατασταθεί στις «επόμενες 6-7 ώρες», όπως έλπιζαν οι υπεύθυνοι.

Σύμφωνα με την πρώτη ανακοίνωση της ΕΥΑΘ, που κυκλοφόρησε στις 5 το απόγευμα, αρχικά το πρόβλημα «χτύπησε» τη βιομηχανική περιοχή της Θεσσαλονίκης, τη Χαλάστρα, το Ανατολικό, τη Σίνδο και το Ωραιόκαστρο. Δύο ώρες αργότερα επεκτάθηκε σε Μετέωρα, σε τμήμα της Πολίχνης, στην περιοχή των Συκεών, στην Ευκαρπία, στην Καλαμαριά, στο Πανόραμα και στις υψηλές περιοχές του Ευόσμου.

«Η διακοπή κρίνεται απαραίτητη λόγω σοβαρού προβλήματος που εμφανίστηκε στη διώρυγα προσαγωγής του Αλιάκμονα προς την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης, το οποίο και επηρεάζει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ύδατος που εισέρχεται στην εγκατάσταση. Το προσωπικό της ΕΕΝΘ (Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης) είναι σε επιφυλακή για τη διενέργεια όλων των απαραίτητων ελέγχων και δειγματοληψιών, με σκοπό τη διασφάλιση της ποιότητας του νερού που υδροδοτεί το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης», ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση της ΕΥΑΘ.

Ο προεδρεύων στην εταιρεία (μετά την παραίτηση Κρεστενίτη), αντιπρόεδρος με εκτελεστικές αρμοδιότητες, Γιάννης Παπαϊωάννου εξήγησε στην «Εφ.Συν.» ότι «μετά τον εντοπισμό του προβλήματος άδειασε η δεξαμενή Δ3 που υδρεύει τη δυτική Θεσσαλονίκη, καθαρίζεται και θα ξαναγεμίσει στις επόμενες ώρες για να δούμε αν το νερό θα είναι εντάξει ώστε να επανέλθει η παροχή στις περιοχές όπου έχει διακοπεί».

Τον Ιανουάριο του 2018 τεχνικοί εντόπισαν «επιφανειακές ορατές εξωπλανώμενες κηλίδες που παραπέμπουν σε ύπαρξη σημαντικών ποσοτήτων από έλαια, πετρελαιοειδή ή γράσα» και πέρασαν μάλιστα και στις δεξαμενές καθίζησης.

Ο τότε προϊστάμενος της Εισαγγελίας είχε παραγγείλει ποινική έρευνα για αδικήματα που αφορούν τη δηλητηρίαση πηγών και τροφίμων, τη ρύπανση περιβάλλοντος και άλλα. Εννιά μήνες μετά, τον Σεπτέμβριο του 2018, η έρευνα φαίνεται πως οδήγησε σε αγωγό καυσίµων του Ελληνικού Στρατού στην περιοχή του νομού Κοζάνης, που διέρχεται από τον πυθμένα της λίµνης Πολυφύτου, η οποία αποτελεί τµήµα του ρου του ποταμού Αλιάκμονα, από τα νερά του οποίου υδροδοτείται η Θεσσαλονίκη.

Σε αυτόν το στρατιωτικό αγωγό, λοιπόν, αποδόθηκε εκείνη η ρύπανση, αλλά ακολούθως η δικογραφία διαβιβάστηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών στο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης και η υπόθεση χάθηκε χωρίς καν να γίνει γνωστή η τύχη της ή αν αποδόθηκαν ευθύνες...

Υπό αυτές τις συνθήκες, η πηγή της διαρροής των πετρελαιοειδών που αναστάτωσε τους υπευθύνους της ΕΥΑΘ και τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης παρέμενε μέχρι σήμερα ένα μυστήριο.

Σε σχετική ερώτηση της «Εφ.Συν.» προς τον κ. Παπαϊωάννου, αν δηλαδή μπορεί να έχουμε μια επανάληψη της ίδιας ιστορίας, απάντησε πως «αυτό δεν είναι δυνατό να το γνωρίζουμε στην παρούσα φάση που ως προτεραιότητα έχουμε την αποκατάσταση της υδροδότησης και ακολούθως τον εντοπισμό της πηγής του προβλήματος».


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θεσσαλονίκη: Συναγερμός για το νερό
«Κόκκινος συναγερμός» για ρύπανση στο πόσιμο νερό της Θεσσαλονίκης. Εντοπίστηκαν μεγάλες κηλίδες έλαια, πετρελαιοειδή και γράσα στις δίδυμες δεξαμενές που διυλίζουν το νερό από το οποίο υδρεύεται η πόλη....
Θεσσαλονίκη: Συναγερμός για το νερό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κάτι τρέχει στον Αλιάκμονα
Με εισαγγελέα και αστυνομία αναζητούνται τα αιτία της ρύπανσης στο νερό της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Η εταιρεία κατέθεσε ήδη μήνυση για απόδοση τυχόν ευθυνών και συνιστά στους πολίτες λελογισμένη χρήση του νερού.
Κάτι τρέχει στον Αλιάκμονα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νερό εκ περιτροπής
Ο ... πόλεμος του νερού ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη! Το μαρτύριο της σταγόνας ζουν τις τελευταίες μέρες οι κάτοικοι της περιοχής Φιλύρου εξαιτίας μιας περίεργης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί μεταξύ της ΕΥΑΘ...
Νερό εκ περιτροπής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επισκευάζεται ο αγωγός της ΕΥΑΘ
Επειτα από 42 χρόνια... επιτέλους έργα επισκευής, ύψους 3,4 εκατομμυρίων ευρώ, στον προβληματικό αγωγό μεταφοράς νερού της Αραβησσού που τον περασμένο Μάρτιο «δίψασε» τη Θεσσαλονίκη. «Με την επισκευή του...
Επισκευάζεται ο αγωγός της ΕΥΑΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καθησυχαστική η ΕΥΑΘ για το νερό
«Απολύτως ασφαλές» είναι το νερό που φθάνει στις βρύσες των Θεσσαλονικέων, ξεκαθαρίζει με ανακοίνωσή της η ΕΥΑΘ, σε συνέχεια δημοσιεύματος της εφημερίδας «Εθνος», το οποίο μάλιστα χαρακτηρίζει «παραπλανητικό»...
Καθησυχαστική η ΕΥΑΘ για το νερό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το πάθημα έγινε... μάθημα
Το «Σχέδιο Ασφάλειας Νερού» παρουσίασε η διοίκηση της ΕΥΑΘ με άμεσες και μεσοπρόθεσμες δράσεις που θα εξασφαλίσει τόσο επάρκεια του παρεχόμενου ύδατος στην πόλη όσο και την ποιοτική παρακολούθησή του. Στόχος...
Το πάθημα έγινε... μάθημα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας