Η αγορά των S-400, ο αποκλεισμός της Τουρκίας από τα F-35 και οι επερχόμενες (;) οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ. Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Και, φυσικά, τα σχέδια της επαπειλούμενης τρίτης εισβολής του τουρκικού στρατού στη βόρεια Συρία, αυτή τη φορά στα -ελεγχόμενα από τους Κούρδους- εδάφη στα ανατολικά του Ευφράτη.
Πλούσια και καυτή η ατζέντα της χθεσινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, υπό τον πρόεδρο Ερντογάν, στη γείτονα Τουρκία, που διήρκεσε έξι ώρες. Στη σχετική ανακοίνωση, τονίζεται η αποφασιστικότητα της Αγκυρας για προστασία των δικαιωμάτων της και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολή Μεσόγειο, η προσήλωσή της στις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις της υπό το Διεθνές Δίκαιο με την επισήμανση ότι «αναμένει την ίδια ευαισθησία από τους συμμάχους της» στο ΝΑΤΟ, καθώς και η δέσμευσή της για τη δημιουργία «διαδρόμου ειρήνης» -όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται- στη Συρία.
Ειδικά για το τελευταίο ζήτημα είχε προϊδεάσει εξάλλου... η τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν αργά το βράδυ της Δευτέρας οι υπουργοί Αμυνας ΗΠΑ και Τουρκίας. Οπως προκύπτει από τη σχετική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Αμυνας, ο Χουλουσί Ακάρ επανέλαβε στον νεοδιορισθέντα Αμερικανό ομόλογό του, Μαρκ Εσπερ, τις απειλές της Αγκυρας για τη δημιουργία τελεσμένων από τον τουρκικό στρατό (και) στη βορειοανατολική Συρία, σε περίπτωση που οι δύο ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι δεν καταφέρουν να βρουν κοινό έδαφος στη δημιουργία στην περιοχή μίας «ζώνης ασφαλείας».
Παρότι οι πρόσφατες σχετικές αμερικανο-τουρκικές συνομιλίες ναυάγησαν, ο Ακάρ επέμεινε στις τουρκικές αξιώσεις για μία ζώνη πλάτους 30-40 χλμ. κατά μήκος της μεθορίου, που θα «εκκαθαριστεί από τους τρομοκράτες» της πολιτοφυλακής YPG των Κούρδων της Συρίας, με παράλληλη καταστροφή όλων των οχυρωματικών έργων τους και την επιστροφή όλου του οπλισμού που τους έχει δοθεί από την Ουάσινγκτον, στενότατη σύμμαχό τους.
«Παρά την πολεμοχαρή ρητορική, μπορεί κανείς να διαβλέψει ότι η Αγκυρα εξακολουθεί να προτιμά την εξεύρεση λύσης μέσω του διαλόγου», παρατηρεί σε χθεσινό άρθρο του στο Al Monitor ο Μετίν Γκουρτζάν, στρατιωτικός αναλυτής και πρώην στρατιωτικός σύμβουλος των τουρκικών ειδικών δυνάμεων. «Δεν χωρεί εξάλλου αμφιβολία ότι το χαρτί της Τουρκίας για μία στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία είναι ο άσος της στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ».
Μέχρι στιγμής εξάλλου, επισημαίνει, «ο [Αμερικανός] πρόεδρος Τραμπ έχει αποδειχθεί αξιόπιστος εταίρος της Αγκυρας, αποτρέποντας την επιβολή κυρώσεων για την αγορά του ρωσικού προηγμένου αντιπυραυλικού συστήματος [S-400]. Κατά την Τουρκία, ο Τραμπ έχει κερδίσει τον πρώτο γύρο μίας μακράς συζήτησης μεταξύ του ίδιου και του Κογκρέσου. Φαίνεται τώρα ότι η αρχική “κόκκινη γραμμή” των ΗΠΑ για την απόκτηση των S-400 από την Τουρκία έχει μετατοπιστεί, από την παράδοση του συστήματος στην ενεργοποίησή του».
Επικαλούμενος πηγές, ο Γκουρτζάν αναφέρει ότι η Αγκυρα στοχεύει να αμβλύνει την ένταση με τις ΗΠΑ για τα F-35 και τους S-400 μέσω διαβουλεύσεων για την αγορά (και) του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος Patriot και περισσότερων αεροσκαφών της Boeing, με πιθανή στήριξη στο αμερικανικό σχέδιο για το Μεσανατολικό και στον περιορισμό της επιρροής του Ιράν στο Ιράκ και στη Συρία, και συντρέχοντας στις προσπάθειες του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, στα νότια της Ρωσίας… «Θα πρέπει να δούμε πώς η κρίση των S-400, η οποία σίγουρα θα κρατήσει μέχρι το 2020, καθώς και οι στρατηγικές προτιμήσεις των Ερντογάν και Τραμπ θα αλλάξουν τα χαρακτηριστικά των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας», καταλήγει ο Τούρκος αναλυτής.
Αισιόδοξος Τσαβούσογλου
Από τη μακρινή Ταϊλάνδη και τη Διάσκεψη της ASEAN, εν τω μεταξύ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου έσπευσε χθες να τονίσει ότι η αγορά των S-400 δεν επηρεάζει τις σχέσεις της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ. «Αφορά μάλλον τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ», επισήμανε, λίγο αφότου είχε συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, επί διμερών και περιφερειακών θεμάτων.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας