• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.2°C / 30.8°C
  1 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.4°C / 29.4°C
  2 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 28.2°C
  2 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 26.4°C
  2 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  50%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 25.4°C
  1 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 21.8°C
  0 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  2 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 20.4°C / 28.8°C
  2 BF
  49%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 25.1°C
  1 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 26.4°C
  0 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  2 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Ομίχλη
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  94%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.2°C
  0 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 23.5°C / 29.4°C
  1 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 23.8°C
  4 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.5°C / 31.0°C
  1 BF
  29%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.3°C / 23.3°C
  2 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.7°C / 26.1°C
  2 BF
  60%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  74%
EUROKINISSI / ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δειλό το πρώτο βήμα για την απαγόρευση του καπνίσματος

 • A-
 • A+
Με υπαναχωρήσεις σε σχέση με τις προεκλογικές του εξαγγελίες, ο πρωθυπουργός ξεκινά τις κινήσεις του για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, περιορίζοντάς τον μόνο στα δημόσια κτίρια, προφανώς υπό τον φόβο του τεράστιου πολιτικού κόστους λόγω μιας αυστηρής νομοθεσίας.

Ενα βήμα μπρος, δύο πίσω κάνει η κυβέρνηση στην κατ’ επανάληψη δέσμευση του πρωθυπουργού για «άμεση και πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου», που αποδεικνύεται ότι δεν είναι και τόσο άμεση και, κυρίως, δεν είναι πλήρης.

Μετά τη χθεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας στο Μαξίμου, αποσαφηνίστηκε πως η απαγόρευση ξεκινά στοχευμένα –και όχι καθολικά– «στα δημόσια κτίρια, δηλαδή σε Βουλή, υπουργεία, νοσοκομεία, σχολεία και γενικότερα στις δημόσιες υπηρεσίες».

Η αμείλικτη όσον αφορά την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου κυβέρνηση της Ν.Δ. φαίνεται ότι το ξανασκέφτηκε, μετρώντας το πολιτικό κόστος που θα σήμαινε μια «άμεση και πλήρης» ενεργοποίηση της απαγόρευσης του καπνίσματος.

Οι εισηγήσεις για μη εφαρμογή μέσα στο καλοκαίρι ήταν πάμπολλες – από φορείς του τουρισμού, της εστίασης κ.ο.κ. Ετσι, παρά τη στοχοπροσήλωση του πρωθυπουργού στη διακοπή της κακής για την υγεία συνήθειας, σταθμίστηκε η απήχηση που θα είχε η εν ψυχρώ επιβολή του νόμου και η μετάβαση –από τη μια μέρα στην άλλη– από την απόλυτη ανοχή του καπνίσματος στην πλήρη τιθάσευση ενός άναρχου και ανεξέλεγκτου τοπίου. Και αυτό παρ’ όλο που, σύμφωνα με το Μαξίμου, «οι έρευνες δείχνουν ότι η κοινή γνώμη είναι πιο ώριμη από ποτέ να αποδεχθεί την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους».

Το Δημόσιο, πάντως, κρίθηκε καλή αφετηρία για την ενεργοποίηση του νόμου, ακόμα και από την άποψη ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι στη θέση τους, δηλαδή οι επόπτες των δήμων, των περιφερειών και του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ).

Και εδώ όμως η «άμεση και αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου», που ανακοίνωσε χθες το Μαξίμου, επιλεκτικά στους χώρους του Δημοσίου, εξαρτάται από το αν θα δοθεί το πράσινο φως στους αρμόδιους φορείς να μοιράσουν πειθαρχικές κυρώσεις, γιατί τα βαριά πρόστιμα που προβλέπονται για τους παραβάτες δεν ανήκουν στη δικαιοδοσία τους.

Το πιθανότερο είναι να ξεκινήσει η σταδιακή επιβολή του νόμου και στους χώρους αυτούς από τη στιγμή που τα πρόστιμα για τους παραβάτες ξεκινούν από 50 ευρώ και φτάνουν τα 500 ευρώ, λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής, ενώ για τους προϊστάμενους, από 500 έως 10.000 ευρώ, λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής.

Σε δεύτερο χρόνο, «μεσοπρόθεσμα», όπως ανέφερε η ανακοίνωση του Μαξίμου, και πάντως εντός εξαμήνου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, θα ενεργοποιηθεί όλος ο ελεγκτικός μηχανισμός που ήδη προβλέπεται από την αντικαπνιστική νομοθεσία, όπως τροχαία, δημοτική αστυνομία, λιμενικό, περιφέρειες, επιθεωρητές Υγείας, αλλά εντάσσοντας σε αυτόν με καθοριστικό ρόλο την ΕΛ.ΑΣ.

Η απαγόρευση θα αφορά όλους τους χώρους εργασίας, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (δηλαδή τα καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων, κάθε είδους παρασκευασμάτων γάλακτος, μικτών καταστημάτων και κέντρων διασκέδασης, εξαιρουμένων των εξωτερικών τους χώρων), τους κάθε είδους κλειστούς χώρους αναμονής –αεροδρόμια, σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικούς σταθμούς λιμένων–, τα παντός είδους κυλικεία, τα μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των ταξί.

Παράλληλα θα ξεκινήσει «ευρεία καμπάνια για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών εν όψει της καθολικής εφαρμογής του νόμου τους επόμενους μήνες», σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού.

Θυμίζουμε ότι τις βάσεις της αντικαπνιστικής νομοθεσίας έβαλε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Υγείας (N. 3730/2008). Από την πλευρά του ο απερχόμενος υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, αυστηροποίησε τους κανόνες με εγκύκλιο που εξέδωσε στις 31 Ιανουαρίου 2018, εισάγοντας τσουχτερά πρόστιμα και επεκτείνοντας την απαγόρευση και στα αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, με επιβάτες ανηλίκους κάτω των 12 ετών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πώς θα είναι οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης
Ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης. Τι προβλέπει η απόφαση του υπουργού Υγείας. Ποιοι φορείς θα αναλάβουν τη λειτουργία τους και ποιες προδιαγραφές θεσπίστηκαν για τις εγκαταστάσεις.
Πώς θα είναι οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γλυκάθηκαν και οι φαρμακοβιομήχανοι
Τη σκυτάλη από τους επιχειρηματίες της ιδιωτικής υγείας παίρνει η φαρμακοβιομηχανία. Οι φαρμακοβιομηχανίες ετοιμάζονται τώρα να αποσύρουν από την αγορά 500 παλιά, καταξιωμένα και οικονομικά φάρμακα.
Γλυκάθηκαν και οι φαρμακοβιομήχανοι
ΥΓΕΙΑ
Ερμαια των ιδιωτικών συμφερόντων οι ασθενείς
Βορά της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον χώρο της Υγείας γίνονται οι ασθενείς, καθώς από σήμερα δεν θα μπορούν να κάνουν τις προγραμματισμένες εξετάσεις τους στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια.
Ερμαια των ιδιωτικών συμφερόντων οι ασθενείς
ΥΓΕΙΑ
Βαριά ασθενής η παροχή Ανακουφιστικής Φροντίδας
Μόνο 600 από τους 120.000 έως 135.000 ασθενείς που χρειάζονται ανακουφιστική αγωγή στη χώρα μας εξυπηρετούνται ετησίως. Περισσότεροι από 95% από τους ασθενείς αυτούς θα μπορούσαν να στο λαμβάνουν στο σπίτι τους
Βαριά ασθενής η παροχή Ανακουφιστικής Φροντίδας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το υπ. Υγείας παίρνει θεσμικά μέτρα για τα τρανς άτομα
Το υπουργείο Υγείας «θα προχωρήσει άμεσα στα κατάλληλα θεσμικά μέτρα ώστε να μπορούν τα τρανς άτομα να καλύπτονται από το σύστημα υγείας, όπως και οι υπόλοιποι πολίτες της χώρας», δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας...
Το υπ. Υγείας παίρνει θεσμικά μέτρα για τα τρανς άτομα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας