Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για το τραγικό δυστύχημα με το ρωσικό υποβρύχιο
(AP Photo/Dmitri Lovetsky)

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για το τραγικό δυστύχημα με το ρωσικό υποβρύχιο

  • A-
  • A+

Φως στις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το τραγικό δυστύχημα στο ρωσικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο AC-31 που κόστισε τη ζωή σε 14 ναύτες του ρωσικού πολεμικού ναυτικού επιχειρεί να ρίξει η Kommersant.

Η ρωσική εφημερίδα, επικαλούμενη δικές της πληροφορίες, αναφέρει ότι το πλήρωμα ήταν σε θέση να εγκαταλείψει το υποβρύχιο, όμως επέλεξε να ενεργήσει ακολουθώντας τις «οδηγίες διάσωσης υποβρυχίων».

Σύμφωνα με στοιχεία εμπειρογνωμόνων, όλα τα μέλη του πληρώματος μέχρι την τελευταία στιγμή έδιναν μάχη για να σώσουν το βαθυσκάφος, εξαντλώντας όλα τα μέσα πυρόσβεσης που υπήρχαν σ’ αυτό. Όλοι τους σκοτώθηκαν από την έκρηξη που σημειώθηκε στον ηλεκτρικό συσσωρευτή του υποβρυχίου, την στιγμή μάλιστα που άρχισε να επιχειρεί για την διάσωση τους το αναπληρωματικό πλήρωμα του υποβρυχίου.

Παράλληλα, πηγή προσκείμενη στις έρευνες για τα αίτια της καταστροφής, το βράδυ της 1ης Ιουλίου

Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στις έρευνες για τα αίτια της καταστροφής, το βράδυ της 1ης Ιουλίου το πλήρωμα ολοκλήρωνε την δοκιμαστική πορεία ελέγχου του AC-31 πριν ξεκινήσει μια αποστολή. Τρεις μέρες νωρίτερα το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο –φορέας Podmoskovie μετέφερε το προσκολλημένο σ’ αυτό βαθυσκάφος στο πεδίο ασκήσεων που χρησιμοποιεί ο στόλος της Βόρειας Θάλασσας στον κόλπο Μοτόφσκι στην θάλασσα του Μπάρεντς, όπου δύο πληρώματα του AC-31 πραγματοποιούσαν ελέγχους των οργάνων και των μηχανισμών του βαθυσκάφους μετά από τον προγραμματισμένο τεχνικό έλεγχο. Μετά την ολοκλήρωση της δοκιμαστικής πορείας ελέγχου το υποβρύχιο- φορέας μαζί με το βαθυσκάφος АС-31 έπρεπε να επιστρέψουν στην βάση τους, αλλά κατά την διάρκεια σύνδεσης του με τον υποβρύχιο φορέα στο βαθυσκάφος –υποβρύχιο АС-31 και συγκεκριμένα στο τμήμα των ηλεκτρικών συσσωρευτών εμφανίσθηκε καπνός.

Δυστυχώς, επισημαίνει η πηγή της εφημερίδας Kommersant, κανείς δεν μπορεί να πει πώς εξελίχθηκε η πυρκαγιά στο βαθυσκάφος АС-31, επειδή όλα τα μέλη του πληρώματος που βρίσκονταν εντός του βαθυσκάφους σκοτώθηκαν, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η πυρκαγιά που εκδηλώνεται στα υποβρύχια δεν εμφανίζεται με φωτιά αλλά με την μορφή καπνού. Ενδεχομένως τα προβλήματα να παρουσιασθήκαν στο ηλεκτρικό σύστημα του AC-31 που χρησιμοποιεί τάση ισχύος έως 1000 αμπέρ, η σε κάποια καλώδια που υπέστησαν φθορές, δηλώνει ο εμπειρογνώμων στην εφημερίδα.

Οι πηγές της εφημερίδας Kommersant αναφέρουν επίσης ότι η εκδηλωθείσα πυρκαγιά στο αρχικό της στάδιο δεν συνιστούσε μεγάλο κίνδυνο για το πλήρωμα του βαθυσκάφους. Όλα τα μέλη του πληρώματος θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν το βαθυσκάφος μέσω μιας συσκευή σύνδεσης με το υποβρύχιο –φορέα. Κάθε μέλος του πληρώματος διέθετε μια αναπνευστική συσκευή που του έδινε την δυνατότητα να παραμείνει σε συνθήκες καπνού χωρίς οξυγόνο τουλάχιστον 20 λεπτά.

Ωστόσο οι οδηγίες «για την διάσωση των υποβρυχίων» λένε ότι κάθε μέλος του πληρώματος έπρεπε να παραμείνει στο τμήμα του και να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει εκεί την οποιαδήποτε πυρκαγιά, καθώς η εγκατάλειψη του τμήματος υπό αυτές τις συνθήκες συνεπάγεται ποινικές ευθύνες.

Όταν ενημέρωσαν τον κυβερνήτη του βαθυσκάφους –υποβρυχίου ότι στο τμήμα ηλεκτρικών συσσωρευτών άρχισε να βγαίνει καπνός, ο κυβερνήτης του βαθυσκάφους ενημέρωσε τον κυβερνήτη του υποβρυχίου- φορέα, λέγοντας του ότι στο βαθυσκάφος έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά. Εκείνος έδωσε εντολή να ελεγχθούν οι αναπνευστικές συσκευές και να μετεπιβιβασθούν όλοι όσοι δεν συμμετέχουν στην κατάσβεση στο υποβρύχιο –φορέα.

Το βαθυσκάφος εγκατέλειψαν έξι άτομα, ενώ σ’ αυτό παρέμειναν 10 αξιωματικοί οι οποίοι προσπαθούσαν να το διασώσουν. Και οι δέκα πέθαναν για αυτό δεν μπορούν να υπάρξουν ακριβείς μαρτυρίες για το τι ακριβώς συνέβη. Οι έρευνες που έγιναν αφότου το AC-31 μεταφέρθηκε στον ναύσταθμο έδειξαν ότι τα μέλη του πληρώματος είχαν εξαντλήσει όλα τα μέσα πυρόσβεσης. Και μετά από 40 λεπτά μάχης είχαν «εξαντληθεί» και όλες οι συσκευές παροχής οξυγόνου. Αφότου «εξαντλήθηκαν» οι συσκευές αυτές, άρχισαν να χρησιμοποιούν οξυγόνο από φιάλες οξυγόνου υψηλής πίεσης. Και όταν μερικά μέλη του πληρώματος άρχισαν να χάνουν τις αισθήσεις τους ο κυβερνήτης του βαθυσκάφους ζήτησε από τον κυβερνήτη του υποβρυχίου φορέα την αδεία να εγκαταλείψουν το βαθυσκάφος.

Όταν άρχισαν οι προσπάθειες εγκατάλειψης του βαθυσκάφους με την βοήθεια τεσσάρων μελών του αναπληρωματικού πληρώματος, και ενώ γίνονταν η σύνδεση με το υποβρύχιο –φορέα, σημειώθηκε η έκρηξη στο τμήμα ηλεκτρικών συσσωρευτών. Σύμφωνα με τους ειδικούς η έκρηξη ήταν πολύ ισχυρή. Οι έρευνες ωστόσο συνεχίζονται, επισημαίνει η εφημερίδα και επικεντρώνονται όπως γίνεται συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις στις εκδοχές που έχουν σχέση με τεχνικές βλάβες, σε ανθρώπινα λάθη και κακόβουλες ενέργειες.

ΕΥΡΩΠΗ
Ψυχροπολεμικά σενάρια για τη νέα ναυτική τραγωδία
Ακόμη μία «ομιχλώδης» τραγωδία για το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό με δεκατέσσερις νεκρούς, που το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «κρατικό απόρρητο» και η οποία ξύπνησε μνήμες από την καταστροφή του «Κουρσκ».
Ψυχροπολεμικά σενάρια για τη νέα ναυτική τραγωδία
ΕΥΡΩΠΗ
Μυστικοπάθεια για τα αίτια της φωτιάς στο ρωσικό υποβρύχιο
Δεν θα γίνουν γνωστές λεπτομέρειες για τον θάνατο των 14 ναυτών που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς σε υποβρύχιο του ρωσικού πολεμικού ναυτικού ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, επικαλούμενο το «κρατικό...
Μυστικοπάθεια για τα αίτια της φωτιάς στο ρωσικό υποβρύχιο
ΕΥΡΩΠΗ
Δεκατέσσερις νεκροί από φωτιά σε ρωσικό υποβρύχιο
Φωτιά ξέσπασε σε ρωσικό υποβρύχιο στη θάλασσα Μπάρεντς με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 14 μέλη του πληρώματος, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.
Δεκατέσσερις νεκροί από φωτιά σε ρωσικό υποβρύχιο
ΕΥΡΩΠΗ
Έκλυση ραδιενέργειας και δύο νεκροί από έκρηξη σε ρωσικό πεδίο δοκιμών
Έκρηξη με έκλυση ραδιενέργειας σημειώθηκε σε πεδίο πυραυλικών δοκιμών του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, στην πόλη Σεβεροντβίνσκ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι και να τραυματιστούν τουλάχιστον...
Έκλυση ραδιενέργειας και δύο νεκροί από έκρηξη σε ρωσικό πεδίο δοκιμών
ΕΥΡΩΠΗ
Ρωσία: Κατέρρευσε οροφή γηπέδου σαν τραπουλόχαρτο
Τη ζωή ενός εργάτη κόστισε η κατάρρευση της οροφής ενός μεγάλου αθλητικού συγκροτήματος, όπου βρίσκονταν σε εξέλιξη εργασίες κατεδάφισης, στην Αγία Πετρούπολη.
Ρωσία: Κατέρρευσε οροφή γηπέδου σαν τραπουλόχαρτο
ΕΥΡΩΠΗ
Πούτιν: Η Ρωσία θα «απαντήσει» στην αμερικανική πυραυλική δοκιμή
Ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να εργαστούν ώστε να δώσουν «συμμετρική απάντηση» στη δοκιμή συμβατικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς που πραγματοποιήθηκε από τις ΗΠΑ, μετά την κατάρρευση...
Πούτιν: Η Ρωσία θα «απαντήσει» στην αμερικανική πυραυλική δοκιμή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας