• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.3°C / 29.0°C
  3 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.6°C / 24.4°C
  3 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.0°C / 27.1°C
  1 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.9°C / 21.1°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.5°C / 22.3°C
  2 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 18.4°C
  1 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.1°C / 23.1°C
  1 BF
  71%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 24.9°C
  3 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.2°C / 22.9°C
  0 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 27.7°C
  1 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 23.9°C / 24.5°C
  0 BF
  60%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.5°C / 25.6°C
  1 BF
  49%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  3 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.5°C / 27.7°C
  2 BF
  69%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 23.1°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  0 BF
  78%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανάσα από τα σκουπίδια παίρνουν οι κάτοικοι του Δήμου Αιγιαλείας

 • A-
 • A+

Πραγματικό… οξυγόνο αναμένεται να πάρουν οι κάτοικοι του Δήμου Αιγιαλείας. Οι περίπου 6.000 τόνοι απορριμμάτων που είναι συσσωρευμένοι εν μέσω καλοκαιριού στους δρόμους του Αιγίου και των περιοχών εντός του δήμου ενδεχομένως και σήμερα -το αργότερο αύριο- θα αρχίζουν να μαζεύονται.

Διέξοδος στο συγκεκριμένο οξύτατο πρόβλημα, που εγείρει σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας, βρέθηκε στη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε στην «Εφ.Συν.» ο απερχόμενος δήμαρχος Αιγιαλείας, Θ. Παναγόπουλος, αποφασίστηκε να μεταφερθούν έως 15.000 τόνοι απορριμμάτων του δήμου στον ΦοΔΣΑ Δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στη μονάδα τής ΔΙΑΔΥΜΑ.

Στην περίπτωση όμως που ανοίξει ο ΧΥΤΑ Αιγείρας -που βρίσκεται στον Δήμο Αιγιαλείας και επισκευάζεται αυτήν τη στιγμή- η μεταφορά θα σταματήσει και τα σκουπίδια θα θάβονται στην τοπική μονάδα. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, οι απαιτούμενες εργασίας στον ΧΥΤΑ Αιγείρας έχουν εκτελεστεί κατά 70-80%.

Το αργότερο σε ενάμιση μήνα εκτιμά ότι θα έχουν ολοκληρωθεί και θα έχει εκδοθεί η άδεια λειτουργίας του ΧΥΤΑ, επομένως ο Δήμος Αιγιαλείας δεν θα χρειαστεί να «εξαντλήσει» το μέγιστο όριο που έχει δεχτεί η ΔΙΑΔΥΜΑ.

Η μεταφορά των απορριμμάτων σε άλλη -και σχετικά μακρινή- περιφέρεια αναμφισβήτητα θα σημάνει μεγαλύτερο κόστος για τα δημοτικά ταμεία. Ποιο θα είναι αυτό; Σύμφωνα με τον κ. Παναγόπουλο, θα καθοριστεί σήμερα. «Ο δήμος έχει πάρει απόφαση όποιο κι αν είναι το κόστος να το πληρώσει. Μπροστά στη δημόσια υγεία δεν προέχει κανένα κόστος», μας λέει.

Ο ΧΥΤΑ Αιγείρας θεωρείται από τις πιο προβληματικές περιπτώσεις στην Ελλάδα. Ξεκίνησε να λειτουργεί το 2006.

Η κανονική άδεια λειτουργίας του έληξε το 2014 και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018 λειτουργούσε με προσωρινές άδειες, υπερκορεσμένος από σκουπίδια, με τα στραγγίδια να ξεχειλίζουν και να μολύνουν παρακείμενο ποταμό.

Τακτικές και δυναμικές κινητοποιήσεις κατά του ΧΥΤΑ υπήρξαν από πλευράς κατοίκων, που ζητούσαν την απομάκρυνση της χωματερής και την περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής υποστηρίζοντας ότι όποιες εργασίες επισκευής και να γίνουν στον ΧΥΤΑ «δεν διορθώνουν την κατάσταση».

Να σημειωθεί ότι προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν για μεταφορά των απορριμμάτων της Αιγιαλείας σε έξι ΧΥΤΑ εντός της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας δεν τελεσφόρησαν. Σύμφωνα με τον κ. Παναγόπουλο, μόνο «δύο εξ αυτών είχαν τη δυνατότητα να απορροφήσουν τα απορρίμματα του δήμου μας». Οι υπόλοιποι «αδυνατούσαν καθότι ήταν κορεσμένοι».

● Στο υπουργείο Περιβάλλοντος μετακινείται η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Αποβλήτων, που μέχρι σήμερα υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών. Σχετική ρύθμιση αναμένεται στο πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση την ερχόμενη εβδομάδα.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», να μη συμπεριληφθούν στο εν λόγω νομοσχέδιο οι διατάξεις περί κυβερνησιμότητας των δήμων, αν και από πλευράς υπουργείου Εσωτερικών δηλώνεται ότι η ρύθμιση θα είναι έτοιμη στον χρόνο που έχει ζητηθεί από τον πρωθυπουργό.

Οπως και να ’χει, θα τεθεί προς ψήφιση εντός καλοκαιριού, πριν από την ανάληψη καθηκόντων των νέων αυτοδιοικητικών αρχών από την 1η Σεπτεμβρίου.


 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ένστολοι «Ράμπο» για τα σκουπίδια
Στο σημείο όπου πρόκειται να κατασκευαστεί το έργο της ΤΕΡΝΑ υπάρχει ισχυρή αστυνομική παρουσία εδώ και μερικές εβδομάδες, προκειμένου να εμποδιστεί η δημιουργία ενός νέου μπλόκου από πλευράς κατοίκων.
Ένστολοι «Ράμπο» για τα σκουπίδια
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Καταγγελία για τις κρυμμένες μελέτες στον ΧΥΤΑ Φυλής
Ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Κρίτων Αρσένης στρέφεται κατά του δημάρχου Χρ. Παππού που κρατάει ως επτασφράγιστο μυστικό τις μετρήσεις για ρύπους στην ατμόσφαιρα, στο έδαφος και στα υπόγεια ύδατα.
Καταγγελία για τις κρυμμένες μελέτες στον ΧΥΤΑ Φυλής
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κινητοποίηση από το «Δυτικό Μέτωπο» για τον ΧΥΤΑ Φυλής
Διαρκείς κινητοποιήσεις, με πρώτο αγωνιστικό ραντεβού στην ορκωμοσία του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής προαναγγέλλει η συλλογικότητα «Δυτικό Μέτωπο» ζητώντας το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής.
Κινητοποίηση από το «Δυτικό Μέτωπο» για τον ΧΥΤΑ Φυλής
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ξαναρίχνουν σκουπίδια σε κορεσμένο ΧΥΤΑ παρουσία αστυνομίας
Κακήν, κακώς, και με την παρουσία ΜΑΤ και ΟΠΚΕ, άνοιξαν και πάλι οι πόρτες του ΧΥΤΑ Αιγείρας για να θαφτούν ξανά σκουπίδια, παρόλο που ο χώρος δεν έχει άδεια λειτουργίας • Ο εισαγγελέας έχει επιτρέψει το...
Ξαναρίχνουν σκουπίδια σε κορεσμένο ΧΥΤΑ παρουσία αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Και με την ανακύκλωση και με την καύση σύμμεικτων!
Επικοινωνιακή καταιγίδα για την ενίσχυση της ανακύκλωσης, έως και την... επίλυση των αδιεξόδων σχετικά με τη χωροθέτηση των Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων ξεκινάει ο περιφερειάρχης Αττικής.
Και με την ανακύκλωση και με την καύση σύμμεικτων!
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αυξήσεις στα τέλη για τα απορρίμματα
Νέα τιμολογιακή πολιτική εισηγείται το Δ.Σ. του ΕΔΣΝΑ, ενσωματώνοντας το «τέλος ταφής-περιβαλλοντική εισφορά» που προβλέπει ο «νόμος Σκρέκα» για τα αστικά απόβλητα. Στα 34,7 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το επιπλέον...
Αυξήσεις στα τέλη για τα απορρίμματα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας