• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  6°C 2.8°C / 8.9°C
  1 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.4°C / 7.7°C
  2 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 9.9°C
  2 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 2.5°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.9°C / 2.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.8°C / 7.1°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  4 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.1°C / 9.6°C
  1 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 7.5°C
  3 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  3 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.1°C / 10.8°C
  1 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  3 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 1.5°C / 4.9°C
  1 BF
  70%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 1.5°C / 6.2°C
  0 BF
  76%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 2.8°C / 9.8°C
  2 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 3.0°C / 9.1°C
  1 BF
  78%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 6.6°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.5°C / 7.8°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  77%
MOTION TEAM / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ρήγμα εργαζομένων και διοίκησης του ΟΛΘ

 • A-
 • A+

Σοβούσε εδώ και καιρό, αλλά χθες επισημοποιήθηκε η πρώτη σοβαρή κρίση στις σχέσεις της νέας ιδιοκτησίας του λιμανιού Θεσσαλονίκης με τους εργαζομένους, οι οποίοι κατήγγειλαν τη διοίκηση του ΟΛΘ για σκόπιμη κωλυσιεργία στις διαπραγματεύσεις για νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, καταχρηστικές απολύσεις, ελλείψεις προσωπικού και αυταρχισμό. Είναι δε ενδεικτικό της ενόχλησης που προκλήθηκε στη διοίκηση το γεγονός ότι λίγη ώρα μετά τη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν οι εργαζόμενοι, «κύκλοι»(!) της διοίκησης μετέφεραν στους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ ότι σχετικά με την απόλυση εργαζομένης αυτή είναι «νομότυπη» και ότι οι συζητήσεις για τη ΣΣΕ θα ξεκινήσουν σύντομα…

Η σταγόνα πάντως που ξεχείλισε το ποτήρι για τους εργαζομένους ήταν η «καταχρηστική» απόλυση της γραμματέα-βοηθού του γενικού επιχειρησιακού διευθυντή ενέργειας, που ερμηνεύτηκε και ως προάγγελος μελλοντικών κακών, οπότε καταγγέλθηκε στην Επιθεώρηση Εργασίας. Η γενική γραμματέας της ΟΜΥΛΕ και πρόεδρος Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων ΟΛΘ, Φανή Γουργούρη, ο Λάζαρος Τανταλίδης, αντιπρόεδρος της ΟΜΥΛΕ και πρόεδρος του Σωματείου Χειριστών Μηχανημάτων ΟΛΘ, και ο Τριαντάφυλλος Αφεντουλίδης, πρόεδρος Υπαλλήλων ΟΛΘ και έφορος δημοσίων σχέσεων ΟΜΥΛΕ, ήταν πολύ προσεκτικοί μεν στις διατυπώσεις τους, ωστόσο κατήγγειλαν τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΘ, Σωτήρη Θεοφάνη, για «αυταρχισμό» και «σειρά επεισοδίων που δημιουργούν εκρηκτικό μείγμα».

Ειδικότερα αναφερόμενοι στην απόλυση της Μ. Βλαχοπαναγιώτη -της οποίας ζητούν την επαναπρόσληψη- έκαναν λόγο για παράνομη πράξη και κλίμα εκφοβισμού, αφού η υπάλληλος εργαζόταν ως γραμματέας-βοηθός τού μέχρι πρότινος επιχειρησιακού διευθυντή Marc Riondel, αλλά αφού η θέση υπάρχει στην εταιρεία και η κ. Βλαχοπαναγιώτη προθυμοποιείται να παρέχει τις υπηρεσίες της στον νέο επιχειρησιακό διευθυντή με άτυπες αρμοδιότητες CEO, Franco Cupolo, πρέπει να συνεχίζει να εργάζεται, πολύ δε περισσότερο που ο κ. Cupolo τής πήρε συνέντευξη και ενέκρινε την παραμονή της. «Μια καταχρηστική απόλυση μπορεί να φέρει κι άλλες», όπως είπε η κ. Γουργούρη.

Οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν με μια φωνή την τακτική της ΟΛΘ Α.Ε. να προσλαμβάνει ακόμη και ειδικευμένο προσωπικό με οκτάμηνες συμβάσεις και όχι αορίστου χρόνου -συνολικά έχουν προσληφθεί περισσότεροι από 100 νέοι εργαζόμενοι-, ενώ απόδειξη ότι χρειάζονται και άλλοι εργαζόμενοι αποτελεί το γεγονός ότι «δουλεύουμε υπερωρίες και Σαββατοκύριακα», όπως είπε ο κ. Τανταλίδης, που εκτίμησε ότι χρειάζονται επιπλέον 40 χειριστές μηχανημάτων, 20 τεχνικοί και 10 διοικητικοί, ανάγκες που «θα υπερδιπλασιαστούν με την επέκταση του 6ου προβλήτα».

Σε ό,τι αφορά το θέμα της συλλογικής σύμβασης εργασίας που έχει λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2018, οι συνδικαλιστές αναφέρθηκαν διεξοδικά στο ιστορικό των «καθυστερήσεων» τους τελευταίους μήνες από την πλευρά της διοίκησης, τονίζοντας ότι στη βάση αφενός της Σύμβασης Παραχώρησης της ΟΛΘ Α.Ε. στον ιδιώτη επενδυτή και αφετέρου του Κυρωτικού Νόμου προσπάθησαν να βρουν λύση ακολουθώντας τον δρόμο των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αφού ήδη βρίσκονται στη φάση της δεύτερης παράτασης της ισχύουσας που κανονικά έληγε στις 31/12/2018. Είναι πολύ χαρακτηριστικά όσα ανέφερε η κ. Γουργούρη για το θέμα: «Από τον Σεπτέμβριο του 2018 κάναμε κινήσεις για τη ΣΣΕ. Τον Ιανουάριο αντιμετωπίσαμε την άρνηση του προέδρου να το περάσει από το Δ.Σ. Εχουμε στείλει τις προτάσεις μας, ζητήσαμε την έναρξη του διαλόγου με τη διοίκηση και ακόμη αυτός δεν άρχισε. Θεωρούμε ότι υπάρχει κάποια τακτική είτε από πλευράς του προέδρου είτε των μετόχων, γιατί αλλιώς δεν εξηγούνται αυτές οι καθυστερήσεις. Αν θεωρούν ότι με τη λήξη της συλλογική σύμβασης θα επιτύχουν τη μετάπτωση των συμβάσεων σε ατομικές, κάνουν λάθος. Δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να συμβεί αυτό το σενάριο. Εχουν γνώση οι φύλακες».

«Τα εργασιακά έχουν ευρύτερο αντίκτυπο στη λειτουργία της εταιρείας» πρόσθεσε ο κ. Αφεντουλίδης, ζητώντας προσλήψεις με συμβάσεις αορίστου χρόνου καθώς, όπως είπε, υπάρχουν δραστηριότητες με διάρκεια, όπως για παράδειγμα αυτή της εναπόθεσης των εγχωρίων προς εξαγωγή, που χρειάζονται εξειδικευμένο προσωπικό και παρότι η διοίκηση είχε υποσχεθεί την εναπόθεσή τους εντός ΟΛΘ την άνοιξη, ακόμη δεν εφαρμόζονται όσα προβλέπει η τελωνειακή νομοθεσία, αν και η εταιρεία έκανε σημαντικές προμήθειες σε μηχανήματα.

Την ερχόμενη Δευτέρα πρόκειται να συνεδριάσουν τα σωματεία εργαζομένων προκειμένου να αποφασίσουν σε ποιες νομικές ή συνδικαλιστικές ενέργειες θα προχωρήσουν για να αντιμετωπίσουν την πολιτική της διοίκησης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τη διοίκηση του ΟΛΘ καταγγέλλει η ΟΜΥΛΕ
Δριμεία επίθεση στη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης εξαπολύουν με ανακοίνωσή τους η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) καθώς και οι σύλλογοι και τα σωματεία των υπαλλήλων του ΟΛΘ μία...
Τη διοίκηση του ΟΛΘ καταγγέλλει η ΟΜΥΛΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στον εισαγγελέα Διαφθοράς κατά του ΤΑΙΠΕΔ
Τα σωματεία του Οργανισμού σε κοινή συνέντευξη Τύπου κατηγορούν το Ταμείο για οργανωμένο σχέδιο απαξίωσης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, κόβονται 24 έργα που αφορούσαν τον...
Στον εισαγγελέα Διαφθοράς κατά του ΤΑΙΠΕΔ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Μαγειρεμένα» στοιχεία για την κίνηση στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης
Απάντηση σε μη αναφερόμενη ερώτηση επιχείρησε να δώσει προχθές η διοίκηση του ΟΛΘ με δελτίο Tύπου σχετιζόμενo με την επίδραση του COVID-19 στη διακίνηση φορτίων μέσω του λιμανιού.
«Μαγειρεμένα» στοιχεία για την κίνηση στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνεχίζεται η «ομηρία» της προηγούμενης διοίκησης του ΟΛΘ
Για δεύτερη συνεχόμενη χρόνια οι ιδιώτες μέτοχοι του λιμανιού Θεσσαλονίκης δεν έδωσαν χθες απαλλαγή ευθυνών στην τελευταία δημόσια διοίκησή του, ενώ ασαφής παρέμεινε και η αιτιολόγηση αυτής της… εκκρεμότητας.
Συνεχίζεται η «ομηρία» της προηγούμενης διοίκησης του ΟΛΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αρχή νέας εποχής για το λιμάνι Θεσσαλονίκης
Οι δουλειές με τη Βόρεια Μακεδονία ξεκίνησαν. Και μάλιστα με μια εταιρεία η οποία σηματοδοτεί πολύ περισσότερα πράγματα από το προφανές επιχειρηματικό ενδιαφέρον: το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Αρχή νέας εποχής για το λιμάνι Θεσσαλονίκης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας