Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.9°C / 16.7°C
  1 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.2°C / 15.0°C
  1 BF
  22%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.2°C / 16.0°C
  2 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.0°C / 10.6°C
  1 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  1 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.7°C / 15.6°C
  1 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  2 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.9°C / 16.0°C
  1 BF
  44%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 17.2°C
  4 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.6°C / 11.0°C
  1 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.0°C / 16.0°C
  4 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 15.0°C
  1 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  2 BF
  63%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  54%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.3°C / 15.0°C
  1 BF
  27%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.0°C / 16.1°C
  3 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 14.4°C
  1 BF
  38%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 12.0°C
  2 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.7°C / 13.9°C
  1 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  2 BF
  35%
«…Ρίξε λιγάκι τουμπεκί, θεούλη μου….»
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«…Ρίξε λιγάκι τουμπεκί, θεούλη μου….»

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Αποτιμώντας το εκλογικό αποτέλεσμα, θα ήθελα να καταθέσω κι εγώ την ταπεινή μου άποψη. Μπορεί να μη θεωρηθεί σφαιρική ή αντικειμενική, όμως βασίζεται σε όσα βλέπουμε να διαδραματίζονται λίγα μόνο εικοσιτετράωρα μετά την αλλαγή της κυβέρνησης. Οι ψηφοφόροι της Ελλάδας αποφάσισαν να εκλέξουν μια δεξιά κυβέρνηση με έντονο νεοφιλελεύθερο προφίλ, το οποίο κατά την προεκλογική περίοδο έφθανε σε κυνικά άκρα και τώρα δείχνει σαφώς τα πρώτα του σημάδια.

Κάτι τέτοιο είναι προφανές ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας δεν θα μπορούσε να το αντιληφθεί άμεσα και να το κατανοήσει. Είτε γιατί δεν ασχολείται με την πολιτική, είτε γιατί φέρει μια στερεοτυπική, συντηρητική αντίληψη, είτε, τέλος, γιατί υπάρχει μια διαφαινόμενη συναλλαγή με τη νέα κυβέρνηση, που δεν έχει ιδεολογικά χαρακτηριστικά, αλλά καθαρά οικονομικά κίνητρα.

Ειδικότερα, λοιπόν, στη μια πλευρά έχουμε το κοινό τού «πατρίς - θρησκεία - οικογένεια» που μπορεί να έχει ποικίλα ποιοτικά χαρακτηριστικά –δεν είναι της παρούσης να τα αναλύσουμε– ομογνωμούμε, όμως, ότι στηρίζουν μια συντηρητική παράταξη λόγω ιδεολογικών καταβολών. Αυτοί οι πολίτες ψηφίζουν με συναισθηματισμό και κυρίως αρνούνται να δουν και να ενταχθούν στο ρευστό πολιτικό και κοινωνικό τοπίο που τους περιβάλει μετά την παγκοσμιοποίηση.

Αισθάνονται ότι είναι θεματοφύλακες αξιών και ιδεών που πρέπει να διαφυλάξουν και να μείνουν προσκολλημένοι σε παραδοσιακά μοτίβα. Σε αυτούς τους χαρακτήρες είναι αρεστές οι δηλώσεις που εκστομίζονται για το αντίπαλο πολιτικό μοτίβο, του τύπου «κατσαπλιάδες, αναρχοάπλυτοι, χασισοπότες» κ.λπ. Βέβαια γι’ αυτούς, ένας Μπάμπης ή ένας Αδωνις είναι οι κατάλληλοι εκπρόσωποι και οι δηλώσεις τους χαίρουν μεγάλης εκτίμησης.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης των συντηρητικών ψηφοφόρων, τίθενται οι δεξιοί διανοούμενοι, οι οποίοι επιθυμούν με μια επίπλαστη, αλλά κυρίως επικίνδυνη ρητορική και «επιστημοσύνη» να αλλάξουν την ιστορία, να ερμηνεύσουν κατά το δοκούν τα γεγονότα και δεν διστάζουν να μιλήσουν για ψυχολογικές εμμονές της προοδευτικής παράταξης. Δεν είναι λίγοι, αλλά κυρίως είναι οι «αγαπημένοι» των ΜΜΕ που θα έρθουν να συμπληρώσουν με «επιχειρήματα» τα όσα λαϊκότροπα έχουν εκστομίσει οι «πατρίς - θρησκεία - οικογένεια», για να πείσουν και τους τελευταίους σκεπτικούς ότι η «Αριστερά και η προοδευτική παράταξη δεν πρόσφεραν τίποτα στον τόπο, καπηλεύτηκαν την ιστορία και έφεραν μόνο τρομοκρατία και διχασμό». Εχουμε ακούσει ουκ ολίγα επιχειρήματα επ’ αυτών.

Κατά την ταπεινή μου άποψη, τόσο οι συναισθηματικοί όσο και οι διανοούμενοι δεξιοί επέδειξαν ιδιαίτερο ζήλο σε συνδρομή με τα ΜΜΕ για να στηθεί το «αντι-συριζαϊκό μέτωπο» και φυσικά να προλειάνουν το έδαφος για τη νέα κυβέρνηση.

Αποδομώντας συλλήβδην την Αριστερά και το ήθος της, καταστρέφοντας και στρεβλώνοντας οτιδήποτε θετικό είχε πράξει, με στόχο να φέρει την οικογένεια Μητσοτάκη στην εξουσία, αλλά και να επενδύσει στο σύνθημα ότι «τα τέσσερα τελευταία χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ κατέστρεψε την Ελλάδα περισσότερο από τα σαράντα χρόνια των ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.».

Τι συμβαίνει, όμως, τώρα από τη νέα κυβέρνηση και χωρίς καμιά αιδώ; Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο. Το χαλί στρώθηκε χάρη στους προαναφερθέντες ψηφοφόρους. Υπήρξαν όμως και οι κάτωθι, οι οποίοι είναι και πολύ περισσότεροι και οι πλέον επικίνδυνοι. Αυτοί οι οποίοι έχουν προσυμφωνήσει και έχουν συνδιαλλαγεί και απλά αναμένουν την υλοποίηση των συμφωνιών. Σε κάθε υπουργείο, σε κάθε κυβερνητική πρόταση υπάρχει και μια συμφωνία με ιδιώτη που περιμένει να ευνοηθεί από τις αποφάσεις και τα νομοσχέδια τα οποία θα κατατεθούν. Κάθε πολίτης από τη συγκεκριμένη ομάδα αναμένει να κερδίσει τα περισσότερα οικονομικά ή πολιτικά οφέλη, που απλόχερα η Ν.Δ. έταξε προεκλογικά.

Αυτός είναι ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός, άξιο τέκνο του άκρατου καπιταλισμού. Ενας απίστευτα ανταγωνιστικός κόσμος που ο καθένας κοιτά αποκλειστικά το συμφέρον του, την πάρτη του και πετά στον κάδο κάθε στοιχείο ανθρωπισμού, αλληλεγγύης και συλλογικότητας. Εν τέλει δημιουργεί μόνο οικονομικούς κολοσσούς για τα «golden boys» και «φαβέλες» για τους υπόλοιπους. Είναι λανθασμένη η σκέψη ότι αυτές οι κοινωνικές ανισότητες γεννούν και αναγεννούν το «αυγό του φιδιού»; Νομίζω το έργο το έχουμε ξαναδεί.

Το αφελές του πράγματος είναι να πιστεύεις ότι θα μπορέσεις να φτάσεις ψηλά στην πυραμίδα και να πλουτίσεις, τη στιγμή που μέχρι προχθές είχες ανάγκη κάποιο επίδομα για να ζήσεις. Γιατί ο νεοφιλελευθερισμός δεν δημιουργεί ευκαιρίες, αλλά «γκετοποιεί» τους ανθρώπους και κάνει σαφείς και εμφανείς –με όλες τις συνέπειες– τις διαχωριστικές γραμμές των κοινωνικών τάξεων.

Προς το παρόν δεν θέλω να πω άλλα. Γνωρίζω ότι το κείμενό μου είναι μακροσκελές και μονομερές. Γι’ αυτό ας το διαβάσει όποιος νομίζει ότι έχει κάτι να ωφεληθεί. Οι υπόλοιποι ας παρακολουθούν τον Μητσοτάκη και την παρέα του να «αλώνουν» τη χώρα μας. Στο κάτω κάτω, ο Μπάμπης το δήλωσε: «Οι αριστεροί τουμπέκιαζαν», όσο εμείς οι νεοδημοκράτες ντιλάραμε (συμπληρώνω).

Με εκτίμηση

[email protected]

ΑΠΟΨΕΙΣ
Νεανικοί έρωτες
Σεπτέμβριος 2015. Οι νέοι ερωτεύονται τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο exit poll της ημέρας καταγράφει ποσοστό 41,5% στους κάτω των 24 ετών και κερδίζει προβάδισμα 25...
Νεανικοί έρωτες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μια (ρευστή) αιωνιότητα και έξι χρόνια
Τα τελευταία έξι χρόνια οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων από μικρό κόμμα σε άλλο μικρό κόμμα είναι μεγαλύτερες από τις μετακινήσεις από το ένα κόμμα εξουσίας στο άλλο.
Μια (ρευστή) αιωνιότητα και έξι χρόνια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι ρωγμές του συστήματος
Αν η αντιμετώπιση της επαπειλούμενης (εκ νέου) εκλογής της Αριστεράς στην κυβέρνηση αποδείχτηκε ικανό κίνητρο για την εν λόγω ανασυσπείρωση, πόσο επαρκές μπορεί να είναι το κίνητρο της αντιμετώπισης της...
Οι ρωγμές του συστήματος
ΑΠΟΨΕΙΣ
H κομματική δημοκρατία μετά τις εκλογές
Mετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 και τα δύο κόμματα (δηλαδή η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ) επιβάλλεται να ενεργοποιήσουν τον μηχανισμό του πολιτικού αναστοχασμού τους. Εάν γίνει κάτι τέτοιο, θα ωφεληθεί πολλαπλώς η...
H κομματική δημοκρατία μετά τις εκλογές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανανεωμένο διαβατήριο παραμονής στο επίκεντρο...
ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται πως συσπειρώνουν μία γερή βάση, ποσοτικά διευρυμένη. Και αν αυτό για τη ΝΔ συνεπάγεται μία χαρμόσυνη επιστροφή σε προηγούμενα στάνταρντς της, για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το σημείο κλειδί...
Ανανεωμένο διαβατήριο παραμονής στο επίκεντρο...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το νέο παράδειγμα πολιτικής… είναι παλιό
Μια κοινωνία που δεν έχει απομακρυνθεί από την ιδέα της άλωσης και κατοχής της πολιτικής εξουσίας για τα οφέλη της, που δείχνει πρόθυμη να ανακυκλώνει την κυκλοφορία των πολιτικών ελίτ από τους λαφυραγωγούς...
Το νέο παράδειγμα πολιτικής… είναι παλιό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας