• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 26.4°C
  3 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.2°C / 25.5°C
  3 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 26.0°C
  2 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.9°C
  0 BF
  75%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  60%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 21.8°C / 25.0°C
  2 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.1°C / 21.4°C
  2 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  2 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 23.8°C
  2 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.3°C / 25.9°C
  2 BF
  36%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 25.8°C
  3 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.3°C / 24.7°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  57%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 26.2°C / 26.9°C
  3 BF
  39%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  28°C 24.5°C / 29.4°C
  2 BF
  36%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  3 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 26.6°C
  3 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.3°C / 22.1°C
  3 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.5°C / 24.7°C
  3 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  63%
EUROKINISSI

Καίρια παρέμβαση του προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

 • A-
 • A+
Για την εφαρμογή των νέων Ποινικών Κωδίκων

Ο κ. Χρ. Σεβαστίδης, αφού τοποθετήθηκε σε ό,τι αφορά τα πολλά και αξεπέραστα προβλήματα που έχουν προκύψει ήδη από την πρώτη στιγμή συγκρότησης της Εισαγγελίας Διαφθοράς στη σημερινή της μορφή (αρχές 2013), προχώρησε σε μια σειρά ξεκάθαρων απαντήσεων σε όσους προσπαθούν με νομικά τεχνάσματα είτε να ακυρώσουν είτε να καθυστερήσουν της εφαρμογή των Κωδίκων που αποτελούν πλέον Νόμο της Ελλάδας.

Αναφέρει σε ανάλυσή του:

 - Σχετικά με την πρόταση συναδέλφων για αναστολή εφαρμογής των Κωδίκων με έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου εξέφρασα τη διαφωνία μου για δύο βασικούς λόγους. Ένα τέτοιο αίτημα αντιστρατεύεται ευθέως την πάγια νομολογία του ΕΔΔΑ και την ερμηνεία του για το άρθρο 7 της ΕΣΔΑ.

Ειδικότερα με τις αποφάσεις Scoppola vs Italy του 2009 και Ruban vs Ukrain του 2016 έγινε δεκτό ότι δεν μπορεί να υπάρξει χρονική απόσταση μεταξύ της τυπικής και της ουσιαστικής ισχύος του ποινικού νόμου.

- Συνεπώς η δημόσια υποστήριξη αιτήματος που αντίκειται ευθέως στις αποφάσεις του ΕΔΔΑ δεν με βρίσκει σύμφωνο. Κατά δεύτερο η πρόταση περί έκδοσης Π.Ν.Π. (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου) που θα αναστέλλει την εφαρμογή του Νόμου αποτελεί νομικό παράδοξο καθώς η έκδοση Π.Ν.Π. προβλέπεται κατά το Σύνταγμα σε περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης και έχει ως προϋπόθεση την μετέπειτα κύρωσή της από τη Βουλή.

- Θα οδηγούσε δε σε απαράδεκτη ανατροπή της ιεραρχίας των κανόνων δικαίου αφού οι ΠΝΠ συνιστούν αυτόνομη κανονιστική αρμοδιότητα της εκτελεστικής εξουσίας μέχρι την κύρωσή τους από τη Βουλή και προβλέφθηκαν ώστε να συγκαλύψουν και να νομιμοποιήσουν μια αντισυνταγματική και αντιδημοκρατική πρακτική του παρελθόντος και να θέσουν όρια σε μια πάγια κατά το παρελθόν διοικητική πρακτική έκδοσης αναγκαστικών νόμων (Δ. Τσάτσος, Συνταγματικό Δίκαιο Ι, σελ. 255 και Σπυρόπουλος/ Κοντιάδης/ Ανθόπουλος/Γεραπετρίτης, Σύνταγμα κατ' άρθρο ερμηνεία σελ. 918).

- Η Π.Ν.Π. δεν αποτελεί συνταγματικά ισότιμο του τυπικού νόμου, καθώς η Βουλή είναι το μόνο όργανο λαϊκής αντιπροσωπείας που νομιμοποιείται να εκφράζει νομοθετική βούληση μη υπαγόμενη σε κανέναν έλεγχο ή περιορισμό εκτός από αυτούς που προβλέπει το Σύνταγμα.

- Ο νέος Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας αποτελούν επιστημονικά έργα που τα επεξεργάστηκαν για πολλά χρόνια διαδοχικές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές και δεν μπορεί να τα οικειοποιηθεί κανένα πολιτικό κόμμα.

Έχουν αναμφίβολα πολλές θετικές διατάξεις καθώς εκλογικεύουν τις ποινές οι οποίες αντιστοιχίζονται πλέον με αυτές που ισχύουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εισάγουν νέες διαδικασίες (ποινική συνδιαλλαγή, ποινική διαμεσολάβηση, ποινική διαταγή) που προσδοκάται να επιφέρουν μείωση του αριθμού των εκδικαζόμενων υποθέσεων.

- Έχουν οπωσδήποτε και πολλές αδυναμίες και λάθη τα οποία εντοπίσαμε εγκαίρως κατά το στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης με λεπτομερείς προτάσεις μας προς τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, ορισμένες από τις οποίες έγιναν αποδεκτές.

Το γεγονός ότι δεν κατατέθηκε κοινό κείμενο του ΔΣ επί των νέων Κωδίκων οφείλεται στις διαφορετικές εκτιμήσεις που υπήρξαν σε πολλά επιμέρους άρθρα μεταξύ των μελών του Συμβουλίου [...].

Πηγή: dikastiko.gr

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στο σκαμνί 110 άτομα για τα ακίνητα-φιλέτα
Να παραπεμφθούν σε δίκη συνολικά 110 άτομα που εμπλέκονται σε υπόθεση παραδικαστικού κυκλώματος προτείνει η αντεισαγγελέας Εφετών Παναγιώτα Φάκου. Η εισαγγελική εισήγηση προς το Συμβούλιο Εφετών γίνεται ύστερα...
Στο σκαμνί 110 άτομα για τα ακίνητα-φιλέτα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Το επιτελικό κράτος παρεμβαίνει τώρα στη δικαιοσύνη
Με αιφνιδιαστική τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης η κυβέρνηση προκαλεί αλυσίδα σφοδρών αντιδράσεων στις τάξεις των δικαστών και εισαγγελέων. Χωρίς αιτία και άγνωστο με ποιανού πρωτοβουλία 85 εφέτες...
Το επιτελικό κράτος παρεμβαίνει τώρα στη δικαιοσύνη
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Διώξεις σε 38 στελέχη της Πειραιώς
Για τα αδικήματα της απιστίας, της ηθικής αυτουργίας σε αυτήν και της συνέργειας, καθώς και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος διώκονται 38 πρόσωπα, πρώην (και ορισμένα νυν) στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς.
Διώξεις σε 38 στελέχη της Πειραιώς
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Τυπικώς όλα... εντάξει
Με απόφασή του το Ειδικό Δικαστήριο Αγωγών Κακοδικίας βάζει τέλος στην αντιδικία ανάμεσα στην εισαγγελέα Ελένη Ράικου και τον σύζυγό της Λ. Καρνέση με την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.
Τυπικώς όλα... εντάξει
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Χ. Σεβαστίδης: Οι άδειες κρατουμένων δεν προϋποθέτουν μεταμέλεια
Με μία ηχηρότατη παρέμβαση ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Εφέτης, Χριστόφορος Σεβαστίδης, ξεκαθαρίζει απολύτως τις σκόπιμες παρερμηνείες του ευεργετικού δικαιώματος των αδειών κρατουμένων.
Χ. Σεβαστίδης: Οι άδειες κρατουμένων δεν προϋποθέτουν μεταμέλεια
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Νέα στοιχεία για στέλεχος του ΚΕΕΛΠΝΟ
Σύμφωνα με χθεσινές πληροφορίες που επιβεβαιώνονται από δικαστικές πηγές, το βασικό στέλεχος του ΚΕΕΛΠΝΟ, το στέλεχος που έλυνε και έδενε στον φορέα και στις δομές του, είχε... ξεχάσει να δηλώσει στο «πόθεν...
Νέα στοιχεία για στέλεχος του ΚΕΕΛΠΝΟ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας