Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αντιπαράθεση Αθήνας – Άγκυρας και στο βάθος κυρώσεις

Το τουρκικό πλοίο γεωτρήσεων, «Γιαβούζ»

AP Photo/Lefteris Pitarakis

Αντιπαράθεση Αθήνας – Άγκυρας και στο βάθος κυρώσεις

  • A-
  • A+
Την επιχειρούμενη από την Τουρκία παράνομη γεώτρηση εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδικάζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει συγκεκριμένα μέτρα κατά της Άγκυρας. «Να διακόψει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητες» καλεί το Ελληνικό ΥΠΕΞ την Τουρκία που απαντά με νέες προκλητικές δηλώσεις.

«Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μόργκαν Ορτέιγκους.

Χαρακτηρίζοντας μάλιστα την αποστολή του «Γιαβούζ» ως ένα «προκλητικό βήμα» που ανεβάζει τις εντάσεις στην περιοχή, η εκπρόσωπος επισημαίνει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ανησυχούν έντονα για τις επανειλημμένες προσπάθειες της Τουρκίας να διεξάγει επιχειρήσεις γεωτρήσεων στα ύδατα της Κύπρου και για την πιο πρόσφατη αποστολή του πλωτού γεωτρύπανου "Γιαβούζ" από τη χερσόνησο της Καρπασίας».

Στην ίδια ανακοίνωση επαναλαμβάνεται και η πάγια θέση της Ουάσινγκτον που υποστηρίζει ότι οι φυσικοί πόροι του νησιού πρέπει να κατανεμηθούν ισομερώς μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης.

Κόντρα των δύο ΥΠΕΞ

Χθες, το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της Ελλάδας στην Κυπριακή Δημοκρατία καλώντας για ακόμη μία φορά την Τουρκία «να διακόψει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της και να σεβαστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου».

«Η παράνομη αυτή ενέργεια», τονίζει το ΥΠΕΞ, «αψηφά προκλητικά το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας αλλά και την καταδίκη της διεθνούς κοινότητας, ενώ αποτελεί μια περαιτέρω κλιμάκωση που υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Η απάντηση της Τουρκίας δεν άργησε να έρθει. «Βρίσκουμε τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια παράξενες» σημειώνει το τούρκικο ΥΠΕΞ αρνούμενο τις παρανομίες και εξαπολύει νέα επίθεση αποδίδοντας τον τίτλο του «κακομαθημένου παιδιά της ΕΕ» στην Ελλάδα.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι απορρίπτει τις δηλώσεις ελλήνων και ευρωπαίων αξιωματούχων σύμφωνα με τις οποίες οι τουρκικές εξορυκτικές δραστηριότητες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο ανοικτά της Κύπρου είναι παράνομες, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να είναι αμερόληπτος μεσολαβητής στο κυπριακό πρόβλημα.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι το πλοίο «Φατίχ» έχει ξεκινήσει εξορυκτικές δραστηριότητες δυτικά της Κύπρου από τις αρχές του Μαΐου και ότι το πλοίο «Γιαβούζ»έφθασε πρόσφατα ανατολικά της Κύπρου και θα προχωρήσει σε εξορυκτικές δραστηριότητες.

Ρωσία και Αίγυπτος κατά της Τουρκίας

Ηχηρό μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε νωρίτερα η Μόσχα επισημαίνοντας πως παρακολουθεί με«ανησυχία» τις εξελίξεις και καλώντας σε αυτοσυγκράτηση αλλά και επανάληψη του διαλόγου για το Κυπριακό.

Σε ανακοίνωση, που εξέδωσε χθες το απόγευμα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει: «Σε σχέση με τις πληροφορίες που λαμβάνουμε για την είσοδο ενός ακόμη τουρκικού σκάφους με σκοπό την διεξαγωγή γεωλογικών ερευνών στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, παρακολουθούμε με ανησυχία τις εξελίξεις στην περιοχή. Θεωρούμε ότι η παραβίαση της κυριαρχίας της Κύπρου δεν μπορεί να συμβάλλει στην δημιουργία προϋποθέσεων για σταθερή, βιώσιμη και δίκαια λύση του κυπριακού προβλήματος».

Ανακοίνωση αναφορικά με τα σχέδια της Τουρκίας εξέδωσε και το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου.

Στη δήλωση τονίζεται ότι «η αποφασιστικότητα (της Τουρκίας) να συνεχίσει τις μονομερείς πρωτοβουλίες της αυξάνει τον βαθμό της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο».

Η Ε.Ε. εξετάζει κυρώσεις κατά Τουρκίας

Στις Βρυξέλλες, την περικοπή των κονδυλιών της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας προς την Τουρκία θα εξετάσουν σήμερα οι εκπρόσωποι των 28 κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με το Bloomberg, αναμένεται να επιβεβαιωθεί η περικοπή βοήθειας ύψους 146 εκατ. ευρώ του χρόνου στο πλαίσιο των μέτρων κατά της Τουρκίας που αποφασίστηκαν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.

Στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνεται επίσης η διακοπή των επαφών μεταξύ υπουργών και ηγετών των δύο πλευρών.

Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται είναι και η επιβολή κυρώσεων σε εταιρείες και φυσικά πρόσωπα, αν και σύμφωνα με το Bloomberg δεν είναι αυτή τη στιγμή στο μενού των προτάσεων.

Εφόσον οι αξιωματούχοι συμφωνήσουν σε μια δέσμη μέτρων, αυτά θα αποτελέσουν την πρόταση προς τους υπουργούς Εξωτερικών, οι οποίοι θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα στη βελγική πρωτεύουσα.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υψηλοί τόνοι μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας
Αυστηρό μήνυμα στέλνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα καλώντας την «να συμπεριφερθεί με την προσήκουσα σοβαρότητα και προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου και της Χάρτας των ΗΕ» και το...
Υψηλοί τόνοι μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι παραβατικές συμπεριφορές της Άγκυρας την αποκλείουν από επωφελείς συνεργασίες
Την ελπίδα ότι σύντομα η Τουρκία θα αποδεχθεί τη σύγχρονη πραγματικότητα που επιτάσσει το Διεθνές Δίκαιο, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας
Οι παραβατικές συμπεριφορές της Άγκυρας την αποκλείουν από επωφελείς συνεργασίες
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναβλήθηκαν οι επαφές Ρωσίας-Τουρκίας, λόγω διαφωνιών για την επόμενη μέρα στη Λιβύη
Η διαφωνία έγκειται στους ρόλους που προορίζεται πλέον να παίξουν ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Τρίπολης Σαράτζ και ο επικεφαλής της Βουλής Σαλέχ.
Αναβλήθηκαν οι επαφές Ρωσίας-Τουρκίας, λόγω διαφωνιών για την επόμενη μέρα στη Λιβύη
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διπλωματικός πυρετός για να αποκρουστεί η τουρκική προκλητικότητα
Μήνυμα καταδίκης των μνημονίων συνεργασίας Τουρκίας και Λιβύης χωρίς προς το παρόν να συζητηθούν κυρώσεις από την Ευρώπη. Συγκαλείται το ΕΣΕΠ.
Διπλωματικός πυρετός για να αποκρουστεί η τουρκική προκλητικότητα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιμένει προκλητικά η Άγκυρα για Κυπριακό και γεωτρήσεις
Με νέες δηλώσεις τους το Σάββατο, ο αντιπρόεδρος και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας επανέλαβαν ότι θα συνεχιστούν οι γεωτρήσεις της γείτονος στην κυπριακή ΑΟΖ.
Επιμένει προκλητικά η Άγκυρα για Κυπριακό και γεωτρήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας