Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η ανθρωπογεωγραφία της Κ.Ο. του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Η ανθρωπογεωγραφία της Κ.Ο. του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

  • A-
  • A+

Για τα τέλη της εβδομάδας, Πέμπτη και Παρασκευή, δίνουν ραντεβού τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, προκειμένου να αποτιμήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα και τις μετεκλογικές εξελίξεις.

Η νέα Κ.Ο. αριθμεί 22 μέλη, παλιούς βουλευτές που επανεκλέγονται αλλά και καινούρια πρόσωπα. Αρκετοί μέχρι πρότινος βουλευτές έμειναν «εκτός νυμφώνος», ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εσωτερικοί συσχετισμοί στη νέα σύνθεση της ΚΟ.

Στη Χαριλάου Τρικούπη προετοιμάζονται για την αντιπολίτευση που θα ασκήσουν στη νέα αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ., ενώ την ίδια ώρα κορυφαίοι κομματικοί παράγοντες κοντά στην ηγεσία επιχειρούν να συντηρήσουν το κλίμα ικανοποίησης για το 8,1% που έλαβε το ΚΙΝ.ΑΛΛ. στην κάλπη της Κυριακής.

«Το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών αποτύπωσε μια ακόμη εκλογική άνοδο. Στο εξής ο ρόλος μας θα είναι η υπεύθυνη αντιπολίτευση απέναντι στη συντηρητική ατζέντα της Ν.Δ.», δήλωσε ο γραμματέας του κόμματος Μανώλης Χριστοδουλάκης σε τηλεοπτική του παρέμβαση.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο εκπρόσωπος Τύπου Παύλος Χρηστίδης υποστήριξε ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. διπλασίασε τα τελευταία χρόνια το ποσοστό του και από 4% που είχε κάποτε, σήμερα έχει σχεδόν διπλασιάσει τις δυνάμεις του.

Ανθρωπογεωγραφία

Σε ό,τι αφορά την ανθρωπογεωγραφία και τις ομαδοποιήσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, έξι βουλευτές εμφανίζονται να είναι υπό την άμεση επιρροή της Φώφης Γεννηματά και πιο συγκεκριμένα οι επανεκλεγέντες Βασίλης Κεγκέρογλου στο Ηράκλειο και Γιώργος Αρβανιτίδης στη Β' Θεσσαλονίκης, ο επανακάμψας στο Κοινοβούλιο Χρήστος Γκόκας στην Άρτα, ο Απόστολος Πάνας στη Χαλκιδική, ο Ανδρέας Πουλάς στην Αργολίδα και ο Γιώργος Μουλκιώτης στη Βοιωτία.

Στο πλευρό της ηγεσίας τάσσονται επίσης τα κορυφαία στελέχη Γιώργος Καμίνης στο Επικρατείας, Κώστας Σκανδαλίδης στην Α' Αθηνών και Ανδρέας Λοβέρδος στο Β1' Βόρειο Τομέα Αθηνών. Ωστόσο, λόγω του ειδικού βάρους και της μεγάλης διαδρομής τους στο χώρο διατηρούν το διακριτό τους στίγμα.

Το ΚΙΔΗΣΟ θα έχει διπλή παρουσία στη νέα ΚΟ του ΚΙΝ.ΑΛΛ. με τον Γιώργο Παπανδρέου στην Αχαΐα και τον Χάρη Καστανίδη στην Α' Θεσσαλονίκης, που επιστρέφει στη Βουλή. Αμφότεροι συντάσσονται με τη γραμμή της Χαριλάου Τρικούπη στο πλαίσιο του κοινού εγχειρήματος.

Η Φώφη Γεννηματά διατηρώντας -σύμφωνα με πληροφορίες- την έδρα στο Β3' Νότιο Τομέα Αθηνών, αφήνει εκτός δύο πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης της, την Τόνια Αντωνίου και τον Θόδωρο Παπαθεοδώρου.

Η Χαρά Κεφαλίδου επανεκλέγεται στη Δράμα, ενώ έκπληξη προκάλεσε σε πολλούς η εκλογή της πρωτοεμφανιζόμενης Ευαγγελίας Λιακούλη στη Λάρισα.

Οι δύο μειονοτικοί βουλευτές που εξελέγησαν με το ΚΙΝ.ΑΛΛ., ο Μπαράν Μπουρχάν στην Ξάνθη και ο Ιλχάν Αχμέτ στη Ροδόπη, συγκαταλέγονται με τη σειρά τους στο ευρύτερο προεδρικό περιβάλλον, κρατώντας όμως τη σχετική αυτονομία τους.

Στο περιβάλλον του Νίκου Ανδρουλάκη ανήκουν δύο βουλευτές, ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος στην Αιτωλοακαρνανία και ο Γιώργος Φραγγίδης στο Κιλκίς. Διαύλους με τον ευρωβουλευτή διατηρούν ο νεοεκλεγείς Δημήτρης Μπιάγκης στην Κέρκυρα και η Νάντια Γιαννακοπούλου στο Β2' Δυτικό Τομέα Αθηνών.

Τέλος, ένα ξεχωριστό δίδυμο μέσα στην Κ.Ο. θα δημιουργήσουν οι Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος στην Αρκαδία και Μιχάλης Κατρίνης στην Ηλεία, οι οποίοι ανήκουν στο ευρύτερο κύκλο υποστηρικτών της ηγεσίας.

Ποιοι έμειναν εκτός

Οκτώ εν ενεργεία βουλευτές δεν κατάφεραν να πετύχουν την επανεκλογή τους. Πρόκειται για την Εύη Χριστοφιλοπούλου στην Α' Ανατολικής Αττικής, το «βενιζέλικό» Λεωνίδα Γρηγοράκο στη Λακωνία, τον Γιάννη Μανιάτη στην Αργολίδα, τον Θόδωρο Παπαθεοδώρου στο Β3 Νότιο Τομέα, τον Κώστα Μπαργιώτα στη Λάρισα, τον Γιάννη Κουτσούκο στην Ηλεία, τον Δημήτρη Κρεμαστινό στα Δωδεκάνησα και τον Μιχάλη Τζελέπη στις Σέρρες.

Το ίδιο συνέβη με τη μη επανεκλογή των παπανδρεϊκών πρώην υπουργών Φίλιππου Σαχινίδη στη Λάρισα και Μιχάλη Καρχιμάκη στο Β2 Δυτικό Τομέα.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο ιός της διαδοχολογίας
Μέτρα προστασίας ώστε να μην προσβληθεί από τον ιό της διαδοχολογίας, που λειτουργεί αποπροσανατολιστικά και δημιουργεί εσωστρέφεια, λαμβάνει η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, έπειτα από τα ανησυχητικά κρούσματα...
Ο ιός της διαδοχολογίας
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Μια δημοσκόπηση με πολλές υποψίες
Εσωτερικές συζητήσεις, πολλές απορίες αλλά και ενόχληση στην ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη δημιούργησε η δημοσιοποίηση δημοσκόπησης αναφορικά με τους πιθανούς διεκδικητές της αρχηγίας του Κινήματος Αλλαγής...
Μια δημοσκόπηση με πολλές υποψίες
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Λοκντάουν με σφραγίδα αποτυχίας Μητσοτάκη...
Κυβερνητική αποτυχία χαρακτήρισε το δεύτερο λοκντάουν η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, εκτιμώντας ότι η χώρα θα μπορούσε να το έχει γλιτώσει, αν και εφόσον η κυβέρνηση απέφευγε τις αστοχίες και τις παλινωδίες.
Λοκντάουν με σφραγίδα αποτυχίας Μητσοτάκη...
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΚΙΝ.ΑΛΛ.: «Ωρα για δράση»
Δέσμη μέτρων άμεσης εφαρμογής, που θα καλύψουν την ανεπάρκεια και την αδιαφορία της κυβέρνησης, για την αποτελεσματική ανάσχεση της πανδημίας και των επιπτώσεων που προκαλεί έδωσαν στη δημοσιότητα από τη Χαρ....
ΚΙΝ.ΑΛΛ.: «Ωρα για δράση»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αιχμές Φώφης Γεννηματά για τις μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ
Το ζήτημα της άμεσης πρόσληψης προσωπικού στα νοσοκομεία έθεσε η Φώφη Γεννηματά προκειμένου να λειτουργήσουν οι μονάδες του ΕΣΥ με αφορμή τα εγκαίνια των 50 κλινών ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Σωτηρία».
Αιχμές Φώφης Γεννηματά για τις μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Μήνυμα ενότητας ενάντια στον φασισμό
Η Φώφη Γεννηματά υποστήριξε ότι τα κατηγορούμενα μέλη της Χ.Α. είναι εγκληματίες και κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συνεργαστούν ενάντια στις ακροδεξιές λογικές.
Μήνυμα ενότητας ενάντια στον φασισμό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας