• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.5°C / 26.8°C
  2 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.2°C / 23.8°C
  1 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 24.5°C / 26.0°C
  1 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 22.5°C / 24.9°C
  1 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  56%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 19.1°C / 23.1°C
  1 BF
  88%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  1 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 23.5°C / 27.0°C
  1 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 28.2°C
  3 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.9°C / 23.9°C
  3 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.2°C / 23.5°C
  5 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.1°C / 21.7°C
  0 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 26.9°C
  0 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 21.5°C
  3 BF
  73%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.5°C / 26.8°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.8°C / 26.6°C
  3 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.5°C / 27.0°C
  2 BF
  45%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.3°C / 22.1°C
  1 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 20.3°C / 23.9°C
  2 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  2 BF
  51%
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Πέντε προκλήσεις για τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά το Bloomberg

 • A-
 • A+

Tα πέντε σημαντικότερα ζητήματα που θα αντιμετωπίσει από την πρώτη ημέρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραθέτει σε σημερινό του δημοσίευμα το πρακτορείο Bloomberg.

1. Δημοσιονομική σταθερότητα

Στο σημερινό Eurogroup, που θα είναι το τελευταίο πριν τις διακοπές του καλοκαιριού, η Ελλάδα θα είναι το κύριο θέμα. Μολονότι δεν έχει σχηματιστεί ακόμη κυβέρνηση, οι πιστωτές θέλουν να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα ότι η χώρα πρέπει να τηρήσει τη δέσμευση για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% κάθε χρόνο μέχρι το 2022. Η απόφαση του απερχόμενου πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να χορηγήσει επιδόματα πριν από τις ευρωεκλογές δημιούργησε αμφιβολίες για τη δυνατότητα της Ελλάδας να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι οι παροχές θα έχουν κόστος 1% του ΑΕΠ για τα έτη 2019 και 2020, γεγονός που σημαίνει ότι οι πιστωτές ενδέχεται να ζητήσουν πρόσθετα μέτρα. Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει δηλώσει ότι θα τηρηθούν δεσμεύσεις της για φέτος, αλλά ότι ίσως χαθεί ο στόχος του 2020 κατά 400 έως 600 εκατομμύρια ευρώ. Ο Μητσοτάκης σκοπεύει να νομοθετήσει άμεσα μειώσεις φόρων που θα ισχύσουν από το 2020, ώστε να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα και να αποδείξει στους επενδυτές ότι στην Ελλάδα δημιουργείται ένα φιλικότερο περιβάλλον. Απομένει να φανεί πώς θα αντιδράσουν οι πιστωτές, δεδομένου ότι θέλουν να διασφαλίσουν όλα τα μέχρι τώρα επιτεύγματα.

2. Μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Η διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 80 δισ. ευρώ που κληροδότησε η κρίση αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση για τη χώρα. Οι τράπεζες επισπεύδουν τις προσπάθειές τους να μειώσουν το όγκο των επισφαλών τους εκθέσεων, όμως πιθανότατα θα χρειαστούν νέα εργαλεία για να πετύχουν τους φιλόδοξους στόχους για μονοψήφια ποσοστά μέχρι το 2021. Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε παρατεταμένες συζητήσεις με την Κομισιόν για την εφαρμογή λύσης στα πρότυπα τις ιταλικής, χωρίς ωστόσο να έχουν καταλήξει.

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει και αυτή εκπονήσει δικό της σχέδιο που προβλέπει την μεταφορά NPLs σε όχημα ειδικού σκοπού. Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει υποβάλει την πρόταση της Τράπεζας στις ευρωπαϊκές αρχές, όμως η νέα κυβέρνηση αναμένεται να το πράξει σύντομα, σύμφωνα με ενημερωμένη πηγή. Ο τραπεζικός δείκτης έχει σημειώσει φέτος άνοδο 90%, ωστόσο οι επενδυτές φοβούνται ότι μια αποτυχία μείωσης των NPLs θα υποχρεώσει κάποιες τράπεζες να αναζητήσουν πρόσθετα κεφάλαια.

3. Επενδύσεις

Στόχος του Μητσοτάκη είναι ο διπλασιασμός του ρυθμού ανάπτυξης στο 4% το 2020. Για να γίνει αυτό χρειάζονται επενδύσεις. Για να πειστούν οι επενδυτές να εμπιστευτούν και πάλι την χώρα, ο Μητσοτάκης θέλει να προχωρήσει άμεσα η επένδυση του Ελληνικού που έχει καθυστερήσει πολύ. Όμως αυτό δεν αρκεί. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει την γραφειοκρατία, τους αργούς ρυθμούς απονομής της δικαιοσύνης και την διαφθορά, αλλά και να επισπεύσει τις ιδιωτικοποιήσεις, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας.

4. Το χάος της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ αντιμετωπίζει δυσκολίες. Τον Απρίλιο οι εποπτεύουσες αρχές εξέφρασαν αμφιβολίες για τη δυνατότητα της επιχείρησης να συνεχίσει να λειτουργεί μετά την εμφάνιση ζημιών 500 εκατ. ευρώ το 2018. Η τάση αυτή συνεχίστηκε το πρώτο τρίμηνο του 2019, με τις καθαρές ζημίες να διευρύνονται στα 205,1 εκατ. από τα 12,6 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να επιτρέψει στην ΔΕΗ να λειτουργεί αποκλειστικά με επιχειρηματικά κριτήρια, όπως δήλωσε πρόσφατα στους μετόχους ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Ε. Παναγιωτάκης. Η είσοδος στρατηγικού επενδυτή αποτελεί μια επιλογή για την επιχείρηση, όπως είπε.

5. Διοίκηση, Ασφάλεια

Το πρώτο νομοσχέδιο του Μητσοτάκη θα αφορά την δομή και λειτουργία της κυβέρνησης. Επίσης θα περιλαμβάνει την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, σπάζοντας ένα ταμπού που απαγορεύει την πρόσβαση της αστυνομίας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα μετά την καταστολή της φοιτητικής εξέγερσης του 1973 από την στρατιωτική δικτατορία. Θα ακολουθήσει νομοσχέδιο για την μείωση των φόρων. Στόχος του Μητσοτάκη είναι να εκπέμψει μήνυμα αλλαγής από τις πρώτες μέρες της θητείας του, σημειώνει το Bloomberg.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Αλλαγή σκυτάλης στο Μαξίμου
Το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε στις 13:30 ο νέος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για την τελετή παράδοσης - παραλαβής.
Αλλαγή σκυτάλης στο Μαξίμου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αυστηρές συστάσεις από Ε.Ε. με το «καλημέρα» της νέας κυβέρνησης
Η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να επανεξετάσει τις προγραμματικές εξαγγελίες της, καθώς οι παροχές και οι ευνοϊκές ρυθμίσεις που ενεργοποιήθηκαν πρόσφατα μηδενίζουν τα περιθώρια για νέες ελαφρύνσεις από το 2020.
Αυστηρές συστάσεις από Ε.Ε. με το «καλημέρα» της νέας κυβέρνησης
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Αυτοδυναμία μεν, αλλά...
Για τη Νέα Δημοκρατία η καθαρή νίκη είχε κριθεί στις ευρωεκλογές. Τώρα αυτό που επιθυμούσε πάση θυσία ήταν να διασφαλίσει την αυτοδυναμία, κάτι που τελικά κατάφερε με καθαρό τρόπο. Σε ενσωμάτωση 92,01%, χθες...
Αυτοδυναμία μεν, αλλά...
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Διεθνής Τύπος: Μια παλιά δυναστεία επιστρέφει στην εξουσία
Με αναφορές στην οικογενειοκρατία σχολιάζει ο διεθνής Τύπος το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα. «Ο Κ. Μητσοτάκης είναι απόγονος μίας από τις κορυφαίες πολιτικές οικογένειες της Ελλάδας», σχολιάζει το Γαλλικό...
Διεθνής Τύπος: Μια παλιά δυναστεία επιστρέφει στην εξουσία
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
«Ο κ. Μητσοτάκης κλείνει το μάτι στην παραβατικότητα των επιχειρήσεων»
Το πρόγραμμα της Ν.Δ. οδηγεί τη χώρα σε χρεοκοπία, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, που κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι κλείνει το μάτι στην παραβατικότητα των επιχειρήσεων.
«Ο κ. Μητσοτάκης κλείνει το μάτι στην παραβατικότητα των επιχειρήσεων»
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ανατροπές και νέοι συσχετισμοί στην Κρήτη
Η κόντρα της οικογένειας Μητσοτάκη με την οικογένεια Κεφαλογιάννη και συνεπώς και με την οικογένεια Βαρδινογιάννη και η υπουργοποίηση του Λ. Αυγενάκη, στενού συνεργάτη της κουμπάρας του Β. Μαρινάκη, Ντόρας...
Ανατροπές και νέοι συσχετισμοί στην Κρήτη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας