Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κρατούμενες στον Κορυδαλλό: «Όχι άλλοι θάνατοι στις φυλακές»

Φυλακές Κορυδαλλού

eurokinissi/ Στέλιος Μισίνας

Κρατούμενες στον Κορυδαλλό: «Όχι άλλοι θάνατοι στις φυλακές»

  • A-
  • A+
Με αφορμή την αυτοκτονία κρατούμενης

Οι κρατούμενες του ισογείου των φυλακών Κορυδαλλού (Κ2) με επιστολή τους καταγγέλλουν τα λάθη που οδήγησαν στην αυτοκτονία την 35χρονη κρατούμενη που σκότωσε τον πατέρα της πριν από λίγες ημέρες, αλλά και ζητούν την άμεση λήψη μέτρων ώστε να μην υπάρξει ανάλογο περιστατικό.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής, που δημοσιεύθηκε σε ιστοσελίδα του αναρχικού χώρου, αναφέρει τα εξής:

ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

Με αφορμή την αυτοκτονία κρατούμενης

Σήμερα 5/7/2019 η συγκρατούμενή μας Σοφία Κανελλοπούλου άφησε την τελευταία της πνοή στις τουαλέτες του θαλάμου 2 στο ισόγειο των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. Την βρήκαμε οι συγκρατούμενές της απαγχονισμένη και παρά τις τεχνητές αναπνοές και τις μαλάξεις που τις κάναμε (η μία κρατούμενη είναι γιατρός), δεν επανήλθε στη ζωή. Η Σοφία Κανελλοπούλου είχε προφυλακιστεί πριν λίγες ημέρες και αντιμετώπιζε χρόνια ψυχιατρικά προβλήματα.

Ανακριτής και εισαγγελέας που αποφάσισαν πως πρέπει να προφυλακιστεί, είναι υπεύθυνοι αφού δεν διέταξαν ως όφειλαν ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη ενώ γνώριζαν ότι είχε πρόσφατα επιχειρήσει να αυτοκτονήσει. Ψυχιατρείο για γυναίκες κρατούμενες δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχει ούτε νοσοκομείο, γεγονός που έχουμε καταγγείλει επανειλημμένες φορές στο παρελθόν. Έχουμε καταγγείλει το γεγονός ότι γυναίκες με σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα τις πετάνε στις φυλακές, σε ένα περιβάλλον που όχι μόνο δεν είναι κατάλληλο για τέτοιες περιπτώσεις, αλλά επιδεινώνει τα όποια προβλήματα ψυχικής υγείας. Τις γυναίκες αυτές, όπως έγινε και στην περίπτωση της Σοφίας, είναι ‘‘υποχρεωμένες’’ να προσέχουν οι συγκρατούμενές τους. Αυτό κάνουμε πάντα για λόγους ανθρωπιάς και αλληλεγγύης και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχουμε γλυτώσει από βέβαιο θάνατο γυναίκες που επιχειρούν να αυτοκτονήσουν. Όμως όπως ήδη έχουμε δηλώσει στο παρελθόν κάποια στιγμή δεν θα προλάβουμε να επέμβουμε εγκαίρως, όπως και έγινε.

Η Σοφία είχε προγραμματιστεί πριν 2 ημέρες να μεταφερθεί στο ψυχιατρείο, όμως για μια ακόμα φορά το Μεταγωγών δεν εκτέλεσε την μεταφορά. Την εγκληματική στάση του Μεταγωγών την έχουμε επίσης καταγγείλει στο παρελθόν από τις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού. Καθώς –όπως είχαμε συγκεκριμένα γράψει– 9 στα 10 περιστατικά υγείας δεν εξυπηρετούνται. Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι προγραμματισμένα ραντεβού με γιατρούς σε νοσοκομεία να ακυρώνονται και χειρουργεία να αναβάλλονται επ’ αόριστο.

Είχαμε προειδοποιήσει με κείμενο που είχαμε δημοσιεύσει ότι η ζωή των κρατουμένων γυναικών κινδυνεύει. Αυτός ήταν ο τίτλος του κειμένου που είχαμε υπογράψει όλες οι κρατούμενες του ισογείου στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού. Τώρα πια δεν μιλάμε για κίνδυνο ζωής, μιλάμε για θάνατο. Τη Σοφία γνωρίζουμε ότι τίποτα δεν μπορεί να την φέρει πίσω στη ζωή. Όμως δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς μπροστά στην απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής. Απ’ ότι φαίνεται η ζωή των κρατουμένων είναι μια ευτελισμένη ζωή. Κανένα υπουργείο, κανένας αρμόδιος δεν ενδιαφέρεται πραγματικά αν ζήσουμε ή αν πεθάνουμε. Η έκτιση μιας ποινής –οποιασδήποτε ποινής – δεν μπορεί να γίνεται καταδίκη σε θάνατο. Γιατί ο τρόπος που αντιμετώπισε το σύστημα τη Σοφία ήταν αυτός. Της επέβαλε μια θανατική καταδίκη.

Έχουμε ήδη μια νεκρή από το ισόγειο των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, τη Σταθοπούλου Μαρία που ξεψύχησε κρατούμενη στο νοσοκομείο από καρκίνο σε προχωρημένο στάδιο το φθινόπωρο του 2017. Είχαμε και τότε προειδοποιήσει για νεκρή κρατούμενη, ειδικά από καρκίνο, εφόσον δεν αντιμετωπίζονται με ειδικό τρόπο από τον νόμο που θα κρίνει την αμεσότητα της αντίδρασης, κρατούμες και κρατούμενοι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας τόσο σοβαρό, ώστε να αποφυλακίζονται άμεσα και να μην πεθαίνουν στη φυλακή. Αυτή τη φορά μια νέα κοπέλα καθ’ όλα υγιής, με ψυχιατρικά όμως προβλήματα (είχε νοσηλευτεί κατά το παρελθόν σε ψυχιατρείο) πέθανε στη φυλακή γιατί δεν είχε την ανάλογη αντιμετώπιση.

Αν οι αρμόδιοι αδιαφορούν για το αν ζήσουν ή πεθάνουν οι κρατούμενες, εμείς δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς. Είναι η ίδια μας η ζωή. Η Σοφία ήταν μία από μας.

Απαιτούμε:

- Να δημιουργηθεί άμεσα ψυχιατρείο και νοσοκομείο για κρατούμενες γυναίκες ή να παραχωρηθούν θάλαμοι σε νοσοκομεία προκειμένου να νοσηλεύονται άρρωστες ψυχολογικά και παθολογικά και γυναίκες κρατούμενες.

- Να μην υπάρξει ξανά ούτε μια ακύρωση ιατρικού ραντεβού από το Μεταγωγών και να αντιμετωπιστεί οριστικά το ζήτημα της μεταφοράς άρρωστων γυναικών σε νοσοκομεία

- Καμία κρατούμενη με ψυχιατρικά προβλήματα στις φυλακές. Είναι καταδίκη σε θάνατο.

Απαιτούμε από το νέο υπουργείο –όποια και να είναι η επόμενη κυβέρνηση– να στείλει αντιπροσωπεία στις γυναικείες φυλακές και να εκθέσουμε άμεσα τα προβλήματα.

Ως ελάχιστο φόρος τιμής στη νεκρή συγκρατούμενή μας θα κρατήσουμε σήμερα 5/7 τη φυλακή ανοικτή από τις 9 ως τις 11 το βράδυ. Από τη στιγμή που συσταθεί νέα κυβέρνηση, προαναγγέλλουμε κινητοποιήσεις για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας.

Αντίο Σοφία….

ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ.

5/7/2019

Υπογράφουν οι γυναίκες του ισογείου των φυλακών Κορυδαλλού (Κ2)

 

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Τραγικό τέλος για την 35χρονη που σκότωσε τον πατέρα της
Ο τραγικός επίλογος της οικογενειακής τραγωδίας που εκτυλίχθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Αγία Παρασκευή γράφτηκε στον Κορυδαλλό καθώς βρέθηκε νεκρή η 35χρονη κατηγορούμενη για τη δολοφονία του πατέρα της.
Τραγικό τέλος για την 35χρονη που σκότωσε τον πατέρα της
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ελεύθερη η καθαρίστρια
Με χειροκροτήματα υποδέχτηκε το ακροατήριο την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας, που έκρινε χθες την αίτηση αναστολής της ποινής της 53χρονης καθαρίστριας του Δήμου Βόλου, η υπόθεση της...
Ελεύθερη η καθαρίστρια
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Για πιο ανθρώπινες συνθήκες κράτησης
Για αδιαφορία σε ζητήματα έλλειψης φαρμάκων, λίγου και κακής ποιότητας φαγητού, υγιεινής-μέριμνας για τις οροθετικές και απουσίας χώρων προαυλισμού κατηγορούν το υπ. Δικαιοσύνης οι κρατούμενες. Από την πλευρά...
Για πιο ανθρώπινες συνθήκες κράτησης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στάση-συμπαράσταση στις γυναικείες φυλακές για την Εύη Στατήρη
Οι κρατούμενες στις φυλακές Κορυδαλλού πραγματοποιούν απόψε στάση, σε ένδειξη συμπαράστασης στην Εύη Στατήρη, που στο νοσοκομείο έπειτα από 14 ημέρες απεργίας πείνας. Υποστηρίζουν ότι η απεργός πείνας κάνει...
Στάση-συμπαράσταση στις γυναικείες φυλακές για την Εύη Στατήρη
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Τήρησε στάση σιωπής και προφυλακίστηκε η 35χρονη
Στη φυλακή οδηγήθηκε χθες η κατηγορούμενη για την επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της Ιωάννας στην Καλλιθέα, ενώ οι έρευνες για την υπόθεση συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ.
Τήρησε στάση σιωπής και προφυλακίστηκε η 35χρονη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας