Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επιλογή-έκπληξη για την ηγεσία της ΕΚΤ

Εφόσον ο διορισμός της Κριστίν Λαγκάρντ εγκριθεί από το Ecofin της επόμενης Τετάρτης, θα είναι όχι μόνο η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της ΕΚΤ αλλά και η πρώτη φορά που το τιμόνι της τράπεζας του ευρώ αναλαμβάνει πολιτικό πρόσωπο

AP PHOTO / FRANCOIS MORI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιλογή-έκπληξη για την ηγεσία της ΕΚΤ

  • A-
  • A+

Η επιλογή της Κριστίν Λαγκάρντ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα ήταν έκπληξη για πολλούς, αφού η Γαλλίδα πολιτικός ούτε τραπεζίτης υπήρξε στην πολύχρονη καριέρα της ούτε οικονομολόγος.

Γεννημένη στο Παρίσι το 1956 από γονείς πανεπιστημιακούς, η Λαγκάρντ αφού τελείωσε το σχολείο σπούδασε νομικά. Απέτυχε δύο φορές να εισέλθει στην περίφημη École Nationale d’Administration, το εκκολαπτήριο της ελίτ της γαλλικής δημόσιας διοίκησης.

Αυτό όμως δεν στάθηκε εμπόδιο για την αναρρίχησή της στις τάξεις της παγκόσμιας οικονομικής ελίτ. Από το 1981 ξεκίνησε να εργάζεται ως δικηγόρος και πολύ γρήγορα εντάχθηκε στο δυναμικό της Baker & McKenzie, ενός εκ των κορυφαίων δικηγορικών γραφείων του κόσμου.

Στην 25χρονη καριέρα της ως δικηγόρος ήλθε σε επαφή με τα κέντρα των οικονομικών αποφάσεων καθώς εξειδικεύτηκε σε θέματα εργατικού και αντιμονοπωλιακού δικαίου.

Το 1999 εκλέχθηκε πρώτη γυναίκα πρόεδρος της δικηγορικής εταιρείας, θέση στην οποία παρέμεινε ώς το 2007. Δύο χρόνια νωρίτερα ξεκίνησε η πολιτική της καριέρα με την ανάληψη υπουργικών θώκων σε συντηρητικές κυβερνήσεις της Γαλλίας.

Γίνεται η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας και χώρας του G8, ενώ διατελεί για κάποιο χρονικό διάστημα και επικεφαλής του Ecofin.

Το 2011 και ενώ μαίνεται η ευρωπαϊκή κρίση χρέους, είναι υπουργός Οικονομίας του Νικολά Σαρκοζί. Προωθείται με συνοπτικές διαδικασίες στην ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε αντικατάσταση του Ντομινίκ Στρος-Καν, o οποίος παραιτήθηκε εν μέσω κατηγοριών απόπειρας βιασμού και σεξουαλικής παρενόχλησης που όμως δεν αποδείχθηκαν ποτέ.

Η Λαγκάρντ έχει τη στήριξη των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας, του τότε προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, του Βελγίου, της Ρωσίας, της Κίνας, της Βραζιλίας και της Ε.Ε. Σε αντίθεση με τον προκάτοχό της η Λαγκάρντ τάσσεται υπέρ της λιτότητας.

Μαζί με τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποτελούν αρχιτέκτονες των οδυνηρών ευρωπαϊκών πολιτικών λιτότητας, τις επιπτώσεις των οποίων βίωσε περισσότερο απ’ όλες τις χώρες η Ελλάδα.

Ανοδος στις αγορές

Η επιλογή της Λαγκάρντ στην προεδρία της ΕΚΤ προκάλεσε ανακούφιση σε τραπεζικό κλάδο και επενδυτές, και αυτό εκφράστηκε χθες με την άνοδο των ευρωπαϊκών αγορών.

Ολα τα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου -και ειδικά αυτά του ευρωπαϊκού Νότου- έκλεισαν με σημαντικά κέρδη, ενώ ισχυρό ράλι σημειώθηκε και στις αγορές ομολόγων, αφού η προσδοκία του επενδυτικού κοινού είναι ότι η Λαγκάρντ θα συνεχίσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική που ακολούθησε ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Ως επικεφαλής του ΔΝΤ η Λαγκάρντ ευλόγησε άλλωστε αρκετές από τις επιλογές Ντράγκι, όπως η πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης, τα αρνητικά επιτόκια, οι εκκλήσεις του προς τις κυβερνήσεις για τονωτικές δημοσιονομικές πολιτικές και μεταρρυθμίσεις.

Η Λαγκάρντ -εφόσον ο διορισμός της εγκριθεί από το Ecofin της επόμενης Τετάρτης- θα είναι όχι μόνο η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της ΕΚΤ αλλά και η πρώτη φορά που το τιμόνι της τράπεζας του ευρώ αναλαμβάνει ένας πολιτικός.

Το γεγονός αυτό κάνει αρκετούς αναλυτές να πιστεύουν ότι η προεδρία της στην ΕΚΤ θα είναι διαφορετικού είδους.

Οπως χαρακτηριστικά λένε, η νέα πρόεδρος της ΕΚΤ ως μη τραπεζίτης θα εστιάσει όχι τόσο στη δημιουργία νομισματικών πολιτικών αλλά στην «πώλησή»τους. Τόσο προς τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ όσο και προς το κοινό.

Οι δεξιότητές της σε αυτόν τον τομέα είναι αδιαμφισβήτητες και θα μπορούσαν, όπως λένε, να βελτιώσουν την εικόνα των κεντρικών τραπεζιτών.

 


 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Τοκογλυφικά» κέρδη για το ΔΝΤ
Μεγάλα κέρδη έχει αποκομίσει το ΔΝΤ από τη χρεοκοπημένη Ελλάδα χάρη στο πρόγραμμα «διάσωσης». Οπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η βρετανική μη κυβερνητική οργάνωση Jubilee Debt...
«Τοκογλυφικά» κέρδη για το ΔΝΤ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ναι» της ΕΚΤ στη Λαγκάρντ, «όχι» του Ντράγκι στο ΔΝΤ
Η ΕΚΤ έδωσε χθες την «ευχή» της για τη διαδοχή του Μάριο Ντράγκι από την Κριστίν Λαγκάρντ. Η Λαγκάρντ αναλαμβάνει επίσημα καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου.
«Ναι» της ΕΚΤ στη Λαγκάρντ, «όχι» του Ντράγκι στο ΔΝΤ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Καμπανάκι» για απότομο σφίξιμο των όρων δανεισμού
Στην έκθεσή του ΔΝΤ για την Παγκόσμια Χρηματοοικονομική Σταθερότητα προειδοποιεί ότι με τις αποφάσεις τους οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες να αποσύρουν την απειλή των υψηλότερων επιτοκίων, μπορεί να οδήγησε μεν...
«Καμπανάκι» για απότομο σφίξιμο των όρων δανεισμού
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κάλυψη στον Ντράγκι για το G30
Ενδεικτική της αντίληψης για το τεράστιο έλλειμμα δημοκρατικού ελέγχου που υπάρχει στα κέντρα λήψης αποφάσεων της Ε.Ε. αποτελεί η απάντηση που έδωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φραντς Τίμερμανς στην...
Κάλυψη στον Ντράγκι για το G30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεν χάνονται οι... πιστοί της ΕΚΤ
Κανείς δεν χάνεται τελικά όταν εφαρμόζει πιστά αυτά που του προστάζει η… ΕΚΤ. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο κεντρικός τραπεζίτης της Σλοβενίας -και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής...
Δεν χάνονται οι... πιστοί της ΕΚΤ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πίσω από κανόνες «κρύβεται» ο Ντράγκι για το θέμα της Λετονίας
Την πάπια έκανε και χθες ο Μάριο Ντράγκι για την τραπεζική κρίση που ταλανίζει εδώ και δύο εβδομάδες τη Λετονία απειλώντας σοβαρά πλέον τη φήμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στη πρώτη του -για φέτος-...
Πίσω από κανόνες «κρύβεται» ο Ντράγκι για το θέμα της Λετονίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας