• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.6°C / 25.8°C
  2 BF
  28%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.6°C / 27.2°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.0°C / 27.1°C
  2 BF
  23%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.9°C / 21.9°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 21.9°C
  3 BF
  64%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.0°C / 24.3°C
  1 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 21.5°C
  2 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 25.2°C
  3 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 22.9°C
  3 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.4°C
  5 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  4 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  2 BF
  43%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.2°C / 22.9°C
  0 BF
  46%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 19.5°C / 26.2°C
  3 BF
  31%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 25.4°C
  4 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.4°C / 26.0°C
  3 BF
  95%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.7°C / 25.0°C
  1 BF
  41%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  69%
Dreamstime

Να μη γυρίσουμε πίσω

 • A-
 • A+

Η φράση να μην επιστρέψουμε στο παρελθόν συμπυκνώνει την κριτική για τα πεπραγμένα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αλλά κυρίως την αντιπαράθεση για αυτά που έχει σκοπό να κάνει αν αναδειχτεί σε κυβέρνηση στις 7 Ιουλίου η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Τη φράση αυτή θα μπορούσε να πει και κάποιο στέλεχος της ΝΔ, εννοώντας πολύ διαφορετικά πράγματα στα οποία δεν επιθυμούν να επιστρέψουμε.

Ποια είναι αυτά που θέλει να απαλείψει η ΝΔ από το παρελθόν της; Θέλουν να μην επιστρέψουμε σε ότι θετικό είχε κατακτηθεί τα προηγούμενα χρόνια. Την εργασία με δικαιώματα, τις συλλογικές συμβάσεις, τη δημόσια υγεία παιδεία και ασφάλιση, το ωράριο εργασίας τον κατώτατο μισθό και τόσα άλλα.

Προτείνουν την απόσυρση του κράτους ως ρυθμιστή και εγγυητή κανόνων μεταξύ εργαζομένων εργοδοτών. Την απόσυρση του κράτους από οικονομικές και επενδυτικές δραστηριότητες και την εκχώρησή τους στη λεγόμενη ιδιωτική πρωτοβουλία.

Με την πίεση του εργατικού κινήματος, εφαρμόστηκε μεταπολεμικά ένα είδος καπιταλισμού που είχε στοιχειώδεις ρυθμίσεις για την αγορά εργασίας. Αυτά που ονομάστηκαν κατακτήσεις των εργαζομένων. Τέτοιες ρυθμίσεις, κερδισμένες με αγώνες και θυσίες των εργατών ήταν το 8ωρο, το 5ήμερο, ο κατώτατος μισθός, η υποχρεωτική και εγγυημένη από το κράτος ασφάλιση, τα επιδόματα ανεργίας, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και πολλά άλλα. 

Αντί αυτών προτείνεται από το ρεύμα που έχει ονομαστεί νεοφιλελευθερισμός με βασικό εκφραστή τη σχολή του Σικάγου του Milton Friedman, η πλήρης ελευθερία (ασυδοσία) της αγοράς η οποία μπορεί να αυτορρυθμίζεται χωρίς κρατική παρέμβαση. Οι ιδέες αυτές έγιναν εφαρμοσμένη πολιτική αρχικά στη Χιλή του Πινοσέτ και αργότερα στις ΗΠΑ του Ρέιγκαν και τη Βρετανία της Θάτσερ με αποτέλεσμα τη φτωχοποίηση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού. Σήμερα ο νεοφιλελευθερισμός με άγρια ή πιο ήπια μορφή είναι η κυρίαρχη πολιτική των συντηρητικών κομμάτων στην Ευρώπη και τον όλο τον κόσμο.

Κάτω από αυτό το πρίσμα εξηγούνται θέσεις που εκφωνούνται από τον πρόεδρο και άλλα στελέχη της ΝΔ όπως η κατάργηση του 8ώρου και του 5ήμερου, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η μείωση των φόρων των μεγάλων επιχειρήσεων και των επιδομάτων σε ασθενείς οικονομικά ομάδες, τα οποία καταγγέλλονται μετά βδελυγμίας, η αντίθεση με προσλήψεις στο δημόσιο η ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης και πολλά άλλα πιο ακραία που αποκρύπτονται.

Η γενική ιδέα που πολιτικά υπηρετεί η ΝΔ είναι ότι αν κάνουμε την εργατική δύναμη στην Ελλάδα πολύ φτηνή και δώσουμε δυνατότητες μεγάλου κέρδους θα έρθουν και επενδύσεις από το εξωτερικό. Θα βγάλουν πολλά και από αυτά κάτι θα περισσέψει για τους εργαζόμενους. Για να γίνει αυτό πρέπει να περάσουν «σαν οδοστρωτήρας» όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης,  πάνω από τα δικαιώματα των εργαζομένων που γι αυτούς είναι εμπόδιο.

Και ποια είναι αυτά που δεν θέλουμε να επιστρέψουμε εμείς και ελπίζουμε, η μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού;

Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε στην Ελλάδα της διαφθοράς και της διαπλοκής. Στην Ελλάδα της κατασπατάλησης των Ευρωπαϊκών αλλά και κρατικών πόρων. Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε στην Ελλάδα της μίζας. Στην Ελλάδα που τόσα χρόνια διακυβέρνησης από τη δεξιά και το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να αποκτήσει μια θέση στο διεθνή καταμερισμό εργασίας Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε τη χώρα σε αυτούς που θεωρούν ότι είναι οι «νόμιμοι ιδιοκτήτες τους». Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε στην οικογενειοκρατία στη διακυβέρνηση της χώρας. Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε στο ΔΝΤ ούτε να ξαναφέρουμε το πρόγραμμά του από την πίσω πόρτα με τον τίτλο «πρόγραμμα της ΝΔ».

Σε όλα αυτά αντιπαραβάλλουμε το δικό μας σχέδιο για τη χώρα. Το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα δεν μπορεί να είναι το φτηνό εργατικό δυναμικό. Είναι η ποιότητα της εργασίας και των προϊόντων, η εξειδίκευση. Η ανάπτυξη τομέων που μπορούμε να έχουμε ένα σχετικό πλεονέκτημα όπως η ενέργεια, η υψηλή τεχνολογία η παιδεία κλπ. Είναι η  σταθερή εργασία με δικαιώματα και αξιοπρεπείς αμοιβές. Η αποκατάσταση αυτών που μας πήραν την πενταετία 2010-2014, χωρίς τις στρεβλώσεις του παρελθόντος. Το ισχυρό κοινωνικό κράτος με πρόσβαση σε όλους όσους το έχουν ανάγκη.

Εμείς δεν θέλουμε να γυρίσουμε πίσω αλλά να φύγουμε μπροστά. Αυτοί θέλουν να μας επαναφέρουν σε συνθήκες εργασίας των αρχών του 20ου αιώνα και το εμφανίζουν σαν νέο και προοδευτικό. 

Είναι τόσο παλιό και αποτυχημένο μοντέλο τους. 

Είναι τόσο αντίθετο με τα συμφέροντα της πλειοψηφίας του Ελληνικού Λαού 

Για αυτό μπορούμε να κερδίσουμε στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Να αποφασίσουμε για τη ζωή μας και το μέλλον το δικό μας και της χώρας.

* Υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στο νότιο τομέα της Β΄Αθήνας

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μαγειρεύει σήμερα για να έχει αύριο
Ποιος είναι ο πρώτος στόχος ενός νέου αρχηγού όταν αναλαμβάνει να διαχειριστεί τις τύχες ενός κόμματος εντός του οποίου υπάρχουν ισχυρές ομάδες που δεν συμφωνούν μαζί του και απλώς του δίνουν περίοδο χάριτος...
Μαγειρεύει σήμερα για να έχει αύριο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι σημερινοί καιροί -Μαθήματα από παθήματα- (περίληψη μιας περίληψης)
Πριν από μέρες γιορτάσθηκε η συμπλήρωση χρόνου από τον θρίαμβο της απάτης που την είπαν «αρετή»... όταν, τον Ιούλιο 2019, «δικαιώθηκε» υπό του Λαού η «ακράτεια» λόγων της Ν.Δ. και επανέκαμψε «ορεξάτη», στα...
Οι σημερινοί καιροί -Μαθήματα από παθήματα- (περίληψη μιας περίληψης)
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πανδημική κρίση ως «ευκαιρία»;
Από το 2010 και εντεύθεν, γράφτηκαν πολλά άρθρα γύρω από την ιδέα «η κρίση ως ευκαιρία», καλόβουλα υπονοώντας ότι (τότε) είχαμε την ευκαιρία να επανεκκινήσουμε την οικονομία μας, συνάμα ίσως και τις κοινωνικές...
Η πανδημική κρίση ως «ευκαιρία»;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η μεροληψία δεν ήταν ποτέ δική μας σημαία
Η Ν.Δ. κέρδισε τις εκλογές γιατί κέρδισε στο πεδίο της προοπτικής. Μιας προοπτικής fake, ψεύτικης όπως πια αποδεικνύεται, αλλά κέρδισε. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε στο πεδίο της προοπτικής επειδή δεν πρόβαλε μια εξίσου...
Η μεροληψία δεν ήταν ποτέ δική μας σημαία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μνήμη
Η «ανασυγκρότηση» της κοινωνικής πείρας και της μνήμης της μαζικής κοινωνικής και πολιτικής δράσης του άμεσου παρελθόντος (20ετία) είναι απαραίτητη προκειμένου να «συναντηθεί» με την «επαναστατική θεωρία»,...
Μνήμη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας