• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.6°C / 12.9°C
  0 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.1°C / 9.7°C
  1 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 14.3°C
  2 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 9.2°C
  1 BF
  75%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  66%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 3.5°C / 8.7°C
  0 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.4°C / 5.1°C
  0 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 12.4°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 12.7°C
  1 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.9°C / 7.9°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 12.8°C
  2 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 10.6°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.9°C
  0 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.9°C / 8.5°C
  0 BF
  72%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.3°C / 8.5°C
  1 BF
  65%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.8°C / 9.8°C
  0 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.8°C / 13.1°C
  0 BF
  71%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 7.7°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.2°C / 10.6°C
  1 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  2 BF
  63%
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης

 

 

 

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε εξωγενείς παράγοντες αποδίδει η ΔΕΗ τις ζημίες του α΄ τριμήνου

 • A-
 • A+

Σε εξωγενείς, μη ελεγχόμενους παράγοντες, αποδίδει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης τα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης για το πρώτο τρίμηνο του 2019, που είχαν αρχίσει να γίνονται ορατά από τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς.

Ο δεύτερος, με βάση τον κύκλο εργασιών, όμιλος της χώρας έχει στο ενεργητικό του τρία κερδοφόρα έτη και θετικές επιδόσεις στην αποπληρωμή μεγάλων δανείων του 2014, αλλά είδε το κλίμα να αλλάζει λόγω της κατακόρυφης ανόδου στις τιμές στη διεθνή αγορά δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, αλλά και με τις δημοπρατήσεις τύπου ΝΟΜΕ.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, η ΔΕΗ την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου κατέγραψε ζημίες ύψους 218,2 εκατ. ευρώ (από 24 εκατ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα) και απώλειες σε λειτουργικό επίπεδο (EBITDA) της τάξης των 66,4 εκατ. (από κέρδη 155,3 εκατ.).

Ο κύκλος εργασιών στην ουσία παρέμεινε σταθερός και διαμορφώθηκε σε 1,138 δισ. από 1,134 δισ. το πρώτο τρίμηνο του 2018. Οι προ φόρων ζημίες της ΔΕΗ ανήλθαν στα 248,5 εκατ. από 34,8 εκατ. το πρώτο περυσινό τρίμηνο.

Οι λειτουργικές δαπάνες ανήλθαν 1,204 δισ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο από 979,5 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2018. Σημειώνεται πως οι ορκωτοί λογιστές έχουν εγγράψει στις οικονομικές καταστάσεις έμφαση θέματος περί αβεβαιότητας για τη συνέχιση της δραστηριότητας της Επιχείρησης (going concern warning), την οποία αναγνωρίζει η διοίκηση της ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ πάντως αποδίδει τη σημαντική επιδείνωση των λειτουργικών δαπανών κατά κύριο λόγο στις αυξημένες δαπάνες ενεργειακού ισοζυγίου, παρά τη θετική επίδραση από την κατάργηση από 1.1.2019 της πρόσθετης χρέωσης των προμηθευτών για τον ΕΛΑΠΕ και του ειδικού τέλους λιγνίτη.

Επισημαίνει την αυξημένη δαπάνη για φυσικό αέριο, την αύξηση της οριακής τιμής συστήματος κατά 33,6% και κατ’ επέκταση την υψηλότερη δαπάνη για αγορές ενέργειας, την αύξηση της δαπάνης για αγορά δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τη μεγαλύτερη επιβάρυνση από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, που υπερέβησαν το άθροισμα της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής κατά 418 GWh.

Η επιχείρηση σημειώνει πάντως πως υπήρξε μείωση της μισθοδοσίας και των λοιπών ελεγχόμενων δαπανών κατά 5,7 εκατ. ευρώ (ή 2,1%) και αντιστροφή προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις πελατών ηλεκτρικής ενέργειας ύψους 17,7 εκατ. ευρώ.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης επισήμανε ότι «στα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου του 2019, συνέχεια των αντιστοίχων του δ΄ τριμήνου του 2018, αποτυπώνεται η αρνητική επίδραση εξωγενών, μη ελεγχόμενων από την επιχείρηση παραγόντων».

Μίλησε ακόμα για ιδιαίτερα μειωμένη υδραυλική παραγωγή, με άμεση συνέπεια, σε συνδυασμό με τις αυξημένες ποσότητες ΝΟΜΕ, την ανάγκη για περισσότερες αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.

Επισήμανε επίσης τις αυξημένες προβλέψεις για απαιτήσεις τόκων υπερημερίας από τρίτους. «Στο αμέσως επόμενο διάστημα, οι δράσεις για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας θα κλιμακωθούν και με επιπλέον ενέργειες για τα χρέη των τελικών πελατών», προειδοποίησε, ενώ θύμισε πως η εταιρεία περιμένει «την επιστροφή 99,3 εκατ. ευρώ από το πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ και την ανάκτηση ΥΚΩ ύψους 21,9 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα αποτυπωθούν στα αποτελέσματα του β’ τριμήνου».

Διαβεβαίωσε ότι η επιχείρηση εντείνει τις προσπάθειές της για την επιτυχή έκβαση της αποεπένδυσης των λιγνιτικών μονάδων στις τεθείσες προθεσμίες και αναπτύσσει σημαντικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δύο οι «μνηστήρες» για τα λιγνιτικά της ΔΕΗ
Αύριο Παρασκευή αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με τον πολυαναμενόμενο διαγωνισμό για τις δύο λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, στη Μεγαλόπολη και τη Μελίτη. Χθες κατατέθηκαν δύο δεσμευτικές προσφορές, η...
Δύο οι «μνηστήρες» για τα λιγνιτικά της ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κόβουν το ρεύμα» στον λιγνίτη
Την «απολιγνιτοποίηση» της εγχώριας παραγωγής ενέργειας και την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 35% θα περιλαμβάνει το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.
«Κόβουν το ρεύμα» στον λιγνίτη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗση για αντιστάθμισμα των επιβαρύνσεων
Με την έκδοση της απόφασης για μείωση κατά 25% του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιχειρεί να αντισταθμίσει την επιβάρυνση σε 7 εκατ....
ΔΕΗση για αντιστάθμισμα των επιβαρύνσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Οχι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ»
«Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ λέμε “όχι” στη σχεδιαζόμενη αύξηση των τιμολογίων και ζητάμε άμεση κατάργηση των στρεβλώσεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Γ. Αδαμίδης, πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ.
«Οχι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξετάζονται αυξήσεις για τη ΔΕΗ
Επί τάπητος είναι το ενδεχόμενο αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ και δεδομένη θεωρείται η κατάργηση της έκπτωσης 10% στους συνεπείς καταναλωτές, που είχε θεσπιστεί το 2015 ως κίνητρο έγκαιρης εξόφλισης...
Εξετάζονται αυξήσεις για τη ΔΕΗ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας