Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Παναγιωτάκης: Η ΔΕΗ δεν καταρρέει, να πάρουν θέση οι πολιτικές δυνάμεις

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Παναγιωτάκης: Η ΔΕΗ δεν καταρρέει, να πάρουν θέση οι πολιτικές δυνάμεις

  • A-
  • A+

«Η ΔΕΗ μπορεί σίγουρα να ανακάμψει και να γίνει σημαντικά κερδοφόρα με μικρές, απόλυτα διαχειρίσιμες επιβαρύνσεις της κατανάλωσης», υποστήριξε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Μανώλης Παναγιωτάκης, μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων

Όπως είπε, είναι εύλογο όλες οι κυβερνήσεις να μη θέλουν να αυξάνεται το ρεύμα και η ΔΕΗ κάνει ότι μπορεί για να απορροφήσει την αύξηση του κόστους «αλλά ως πότε».

Ο Μανώλης Παναγιωτάκης απέρριψε κατηγορηματικά τις αναφορές σύμφωνα με τις οποίες η επιχείρηση βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, καταρρέει και αποτελεί συστημικό κίνδυνο και κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αποσαφηνίσουν την άποψή τους για τον ρόλο της ΔΕΗ στο μέλλον.

Μάλιστα, παρουσίασε δύο επιλογές που διανοίγονται για το μέλλον της ΔΕΗ.

Η πρώτη επιλογή, όπως είπε, είναι η διατήρηση της πλειοψηφίας των μετοχών και του ελέγχου της διοίκησης από το Δημόσιο.

Σε αυτή την περίπτωση, τόνισε, το κράτος πρέπει να εγκαταλείψει τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της επιχείρησης και να προχωρήσει σε άρση των εμποδίων για προσλήψεις, αμοιβές, προμήθειες και αναθέσεις, με άμεση αλλαγή του θεσμικού πλαισίου από τη νέα κυβέρνηση.

Στη δεύτερη επιλογή, με το Δημόσιο να μην έχει την πλειοψηφία, και εφόσον βρεθεί στρατηγικός επενδυτής, ανέφερε, αίρονται τα εμπόδια αυτά αλλά δημιουργούνται άλλα προβλήματα.

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία μετόχων που θα ορίζει τη διαδικασία λήψης των αποφάσεων και τον ορισμό της διοίκησης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης χαρακτήρισε «εφιαλτικά» τα σχέδια να πουληθούν πρώτα πακέτα μονάδων παραγωγής και στη συνέχεια να ξεκινήσει η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή.

«Η πώληση πολύτιμων περιουσιακών στοιχείων δεν είναι εξυγίανση. Σε τι θα βάλουμε στρατηγικό επενδυτή; Σε κάτι που θα έχει μετατραπεί σε κουφάρι;», ανέφερε.

Επισήμανε ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να είναι ελεύθερη να δράσει ως εταιρεία με καθαρά επιχειρηματικά κριτήρια και να μην επωμίζεται βάρη που αποτελούν υποχρεώσεις της Πολιτείας, όπως το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Εξωγενείς παράγοντες

Σύμφωνα με τον Μανώλη Παναγιωτάκη, τα αρνητικά αποτελέσματα του 2018 οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες όπως είναι η αύξηση του κόστους του διοξειδίου του άνθρακα καθώς και η μείωση των πωλήσεων.

Αναφερόμενος στις προβλέψεις του σχεδίου αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης της ΔΕΗ που είναι σε εφαρμογή, τόνισε ότι η επιχείρηση είναι εντός στόχων σε όλες τις επιμέρους παραμέτρους που περιλαμβάνονται σε αυτό, όπως η μείωση των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων, ο περιορισμός του προσωπικού και του κόστους μισθοδοσίας, οι ελεγχόμενες δαπάνες, οι επενδύσεις στο δίκτυο διανομής και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Τέλος, αναφέρθηκε σε επιμέρους ζητήματα που αφορούν την επιχείρηση.

Μεταξύ άλλων επισήμανε τα εξής:

- Η ΔΕΗ είναι η μοναδική εταιρεία στον κόσμο που δεν έχει δικαίωμα να αυξάνει τις πωλήσεις της αλλά πρέπει βάσει μνημονιακού στόχου να τις μειώνει.

- Παρά τις δυσκολίες η επιχείρηση παραμένει ο μεγαλύτερος ιδιώτης επενδυτής στη χώρα. Οι επενδύσεις του 2018 έφτασαν στα 746,7 εκατομμύρια ευρώ.

- Παρά το γεγονός ότι η ΔΕΗ έχει στηρίξει τη βιομηχανία και την ανταγωνιστικότητά της, η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας έκανε προσφυγή στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν κατά των πιστοποιητικών διαθεσιμότητας ισχύος. Με τέτοιου είδους άστοχες ενέργειες πυροβολούν τα πόδια τους. Αναμένουμε με αγωνία κάποιο σήμα από τις Βρυξέλλες σχετικά με την έγκριση του μηχανισμού διαθεσιμότητας ισχύος.

- Η σχέση με το διαχειριστή του Δικτύου Διανομής πρέπει να γίνει πιο τυπική. Ο ΔΕΔΔΗΕ είναι θυγατρική της ΔΕΗ αλλά δίνουν προτεραιότητα στους ιδιώτες προμηθευτές. Η ΔΕΗ πρέπει να εμπλακεί ενεργά στο πρόγραμμα εγκατάστασης έξυπνων μετρητών. Είναι υπό συζήτηση η δημιουργία κοινής εταιρείας που θα παρέχει υπηρεσίες φύλαξης, μηχανογράφησης, κ.α. στον όμιλο αλλά και σε τρίτους.

- Οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ απευθύνονται στη βαλκανική αγορά και όχι μόνο στην ελληνική. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πάρει μέτρα ώστε να μην έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα οι γειτονικές χώρες που δεν επιβαρύνονται με το κόστος διοξειδίου του άνθρακα, οπότε οι μονάδες μας θα αποκτήσουν άλλη αξία.

- Η απελευθέρωση της αγοράς πρέπει να επανασχεδιαστεί από την αρχή. Ακόμη και προμηθευτές που διαθέτουν οι ιδιόκτητες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής προτιμούν να αγοράζουν ρεύμα από τη ΔΕΗ αντί από τις δικές τους εταιρείες. Παράλληλα οι ποσότητες ενέργειας που διατίθενται μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, ξεπερνούν το σύνολο της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ.

- Είναι υπό επεξεργασία marketing plan ώστε η ΔΕΗ να κρατήσει τον μεγαλύτερο όγκο από τους καλύτερους πελάτες. «Τα τιμολόγια παίζουν σημαντικό ρόλο, πρέπει να μπορούμε να κάνουμε αναδιάρθρωση ώστε να εξυπηρετήσουμε αυτούς τους στόχους», ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης. Παράλληλα η ΔΕΗ ετοιμάζει τη διείσδυση στην αγορά του φυσικού αερίου από το Σεπτέμβριο με στόχο διψήφιο μερίδιο του 2020.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ιδιωτικοποίηση «ασημικών» συζητά τώρα η ΔΕΗ
Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι προωθείται η απόσχιση του κερδοφόρου ΔΕΔΔΗΕ, με πάγια 3 δισ. ευρώ, ώστε να ξεκινήσει η ιδιωτικοποίησή του μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2020.
Ιδιωτικοποίηση «ασημικών» συζητά τώρα η ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κόντρα υψηλής τάσης στη Βουλή
Αφορμή για νέο γύρο σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί η ψήφιση του νομοσχεδίου για τη ΔΕΗ και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ.
Κόντρα υψηλής τάσης στη Βουλή
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απεργιακή αντίδραση της ΓΕΝΟΠ
Με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες ετοιμάζονται να απαντήσουν οι περίπου 17.000 εργαζόμενοι στη ΔΕΗ στα σχέδια της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου για σειρά σοβαρών εξαγγελιών.
Απεργιακή αντίδραση της ΓΕΝΟΠ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε ετοιμότητα για... ηλεκτροσόκ
Οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και η βίαιη απολιγνιτοποίηση προκαλούν μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σε ετοιμότητα για... ηλεκτροσόκ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Π. Σκουρλέτης: Oδηγούν σε ιδιωτικό μονοπώλιο τον ΔΕΔΔΗΕ
«Δογματικό» και «ξεπερασμένο» χαρακτηρίζει το «αναπτυξιακό» σχέδιο της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης. Ο πρώην υπουργός εκτίμησε πως οι κινήσεις της κυβέρνησης οδηγούν σε ένα...
Π. Σκουρλέτης: Oδηγούν σε ιδιωτικό μονοπώλιο τον ΔΕΔΔΗΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ηχηρή προειδοποίηση της ΓΕΝΟΠ για την «Πτολεμαΐδα 5»
Ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς στη διάρκεια επίσκεψής του χθες στις μονάδες της Δυτικής Μακεδονίας διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους της υπό ιδιωτικοποίηση επιχείρησης ότι «ο ΑΗΣ Μελίτης θα επανέλθει στα...
Ηχηρή προειδοποίηση της ΓΕΝΟΠ για την «Πτολεμαΐδα 5»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας