Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κάψα και... ψύχωση!

Γαλλία, Λυών

AP Photo/ Laurent Cipriani
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κάψα και... ψύχωση!

  • A-
  • A+

Πρωτοφανή καύσωνα αντιμετωπίζει η Γαλλία με υψηλές θερμοκρασίες που ανέβηκαν στο ιστορικό ρεκόρ των 45 βαθμών. Για πρώτη φορά ο υδράργυρος έχει ανεβεί τόσο ψηλά λόγω των συνεπειών της κλιματικής υπερθέρμανσης.

Πριν ακόμα φτάσει στο αποκορύφωμα η θερμοκρασία η κυβέρνηση εξαπέλυσε εντυπωσιακή εκστρατεία προληπτικών μέτρων για την προστασία των πολιτών. Η ανάμνηση από τον φονικό καύσωνα του 2003 προκαλεί δέος. 19.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη ζέστη, ενώ η κυβέρνηση του Ζακ Σιράκ δεν κινητοποιήθηκε τότε για να αντιμετωπίσει αυτή την έκρυθμη κατάσταση. Εκτοτε, κάθε χρόνο το καλοκαίρι οι εκάστοτε κυβερνήσεις φροντίζουν να παίρνουν προληπτικά μέτρα για να αποφευχθεί ένα νέο δράμα.

Ομως η δραματοποίηση του καύσωνα από τις Αρχές και από τα ΜΜΕ προκάλεσε φέτος ένα ψυχόδραμα με τεράστιες διαστάσεις. Ο καύσωνας έγινε πρωταγωνιστής ενός θρίλερ. Από το πρωί ώς το βράδυ, ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, μας βομβαρδίζουν με εντυπωσιακές ανακοινώσεις και οδηγίες για να αποφευχθεί το μοιραίο.

Ακούμε συνεντεύξεις των πολιτών που ζεσταίνονται, γιατρών, περιβαλλοντολόγων, οικολόγων, αλλά και καταστηματαρχών που δηλώνουν ότι εξαντλήθηκαν τα αποθέματα σε ανεμιστήρες και συσκευές κλιματισμού. Η ζωή έχει σταματήσει, όλες οι ειδήσεις περιστρέφονται γύρω στον καύσωνα. Είναι μια πρωτοφανής κατάσταση.

Οι γαλλικές αρχές τροφοδοτούν την ψύχωση, συστήνοντας στους πολίτες να κλειστούν στα σπίτια τους αποφεύγοντας τον ήλιο, να κλείνουν τα παραθυρόφυλλα, να πίνουν συνέχεια υγρά, να δροσίζουν το σώμα, να αποφεύγουν τα σπορ.

Αν είναι ανυπόφορη η θερμοκρασία, μπορούν να καταφύγουν σε δημόσιες αίθουσες με κλιματισμό. Δέχονται επίσης τηλεφωνικά μηνύματα που ενημερώνουν ότι μπορούν να πάνε στα «καταφύγια», δηλαδή σε αίθουσες με κλιματισμό όπου συγκεντρώνονται όσοι έχουν ανάγκη, όπως και σε πάρκα που είναι ανοιχτά όλη τη νύχτα.

Τα ΜΜΕ βρίσκονται σε συναγερμό. Δημοσιεύουν τηλεφωνικούς αριθμούς για άμεση βοήθεια. Δημιουργήθηκε επίσης και μια ειδική υπηρεσία αλληλεγγύης, στην οποία μπορούν οι πολίτες να υποδείξουν ανθρώπους που ζουν απομονωμένοι ή άτομα με εύθραυστη υγεία. Τα σχολεία και τα λύκεια έκλεισαν μέχρι να πέσει η θερμοκρασία.

Η δήμαρχος Παρισιού σοσιαλίστρια Ανί Ινταλγκό επωφελείται από την έκταση της εκστρατείας κατά της κλιματικής αλλαγής και επιβάλλει αμφιλεγόμενα μέτρα στη γαλλική πρωτεύουσα. Επέμεινε και κατάφερε να εγκριθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας αυτοκινήτων στις όχθες του Σηκουάνα. Προσπαθεί να αυξήσει και άλλο τους πεζόδρομους στο κέντρο του Παρισιού.

Στους δρόμους, έδωσε προτεραιότητα με ειδικό διάδρομο για τους ποδηλάτες και τα ηλεκτρικά πατίνια που έχουν γίνει της μόδας και ανέβηκαν τώρα και στα πεζοδρόμια... Ομως αυτά τα μικρά οχήματα είναι φόβος και τρόμος γιατί προκαλούν πολλά ατυχήματα. Οι πεζοί αναγκάζονται να βαδίζουν κοντά στον τοίχο για να μην παρασυρθούν...

Πολλοί Παριζιάνοι παραπονούνται για τα μέτρα που έλαβε η δήμαρχος με το κλείσιμο κεντρικών δρόμων για να κάνουν εκεί περίπατο οι πεζοί. Τώρα μάλιστα ανακοίνωσε ότι θα γίνουν πάρκα και θα φυτευτούν δέντρα για να δίνουν δροσιά στους καύσωνες. Αλλο πρόβλημα: παντού στο Παρίσι γίνονται έργα που επεκτείνονται στον δρόμο, περιορίζουν τη διακίνηση αυτοκινήτων, προκαλώντας συμφόρηση της κυκλοφορίας.

Οι αυτοκινητιστές καταγγέλλουν το γεγονός ότι η δήμαρχος ξεκινά έργα που κρατούν πολλούς μήνες. Οταν ολοκληρωθούν επιτέλους οι εργασίες σε ένα σημείο σε λίγο ανοίγουν ξανά αλλού, ενώ θα έπρεπε να γίνει προγραμματισμός και να τελειώνουν όλες μαζί... Οι ταξιτζήδες λένε πως «η Ινταλγκό το κάνει επίτηδες να φράζει τους δρόμους με έργα, γιατί θέλει να διώξει τα αυτοκίνητα από το Παρίσι»!


 

 

ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ
Οι ηλικιωμένοι στη δίνη του τρόμου
Οι Γάλλοι τρίτης ηλικίας σε οίκους ευγηρίας είναι αντιμέτωποι με πραγματικό αποδεκατισμό από την πανδημία αφού τα ιδρύματα αυτά αντιμετώπιζαν ανέκαθεν την αδιαφορία από το γαλλικό ΕΣΥ.
Οι ηλικιωμένοι στη δίνη του τρόμου
ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ
Οι θάνατοι αυξάνονται, ο Μακρόν καταρρέει
Ο Εμανουέλ Μακρόν πραγματοποιεί δημόσιες εμφανίσεις σε μια -μάταιη, όπως φαίνεται- προσπάθεια να καθησυχάσει τους Γάλλους, καλλιεργώντας την εικόνα ηγέτη στην πρώτη γραμμή.
Οι θάνατοι αυξάνονται, ο Μακρόν καταρρέει
ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ
Συνεχίζεται ο... ανταρτοπόλεμος, παρά το «θεσμικό πραξικόπημα» Μακρόν
Σφοδρές επικρίσεις προκάλεσε η απόφαση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να καταφύγει στο επίμαχο άρθρο #49-3, για να περάσει τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση σε πρώτη ανάγνωση από την Εθνοσυνέλευση χωρίς...
Συνεχίζεται ο... ανταρτοπόλεμος, παρά το «θεσμικό πραξικόπημα» Μακρόν
ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ
Συνεχίζεται το χάος με τις συντάξεις και το ροζ σκάνδαλο Γκριβό
Εκρηκτική κατάσταση έχει διαμορφωθεί στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, με την ουσιαστική παρεμπόδιση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, καθώς η μάχη ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα και την αντιπολίτευση παρατείνει τη...
Συνεχίζεται το χάος με τις συντάξεις και το ροζ σκάνδαλο Γκριβό
ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ
Μεγαλώνει το μέτωπο δυσαρέσκειας κατά του Μακρόν
Πανικό έχει προκαλέσει στη γαλλική κυβέρνηση η μαζική, διακλαδική κινητοποίηση της Πέμπτης 5 Δεκεμβρίου, που θα παραλύσει τη χώρα και προβλέπεται να συνεχιστεί με μεγάλες απεργίες στις μεταφορές
Μεγαλώνει το μέτωπο δυσαρέσκειας κατά του Μακρόν
ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ
Τα «κίτρινα γιλέκα» γιορτάζουν, τα παλιά κόμματα παρακμάζουν
Πυρετός στην Κεντροαριστερά και στη Δεξιά με τις προετοιμασίες για την προεκλογική εκστρατεία των δημοτικών εκλογών του Μαρτίου. Ορισμένοι πολιτικοί βλέπουν μακρύτερα και προβάλλουν από τώρα τις προεδρικές...
Τα «κίτρινα γιλέκα» γιορτάζουν, τα παλιά κόμματα παρακμάζουν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας