Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Στη μάχη της 7ης Ιουλίου πρέπει να κερδίσουμε τις συνειδήσεις των πολιτών»

Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και τέως υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

«Στη μάχη της 7ης Ιουλίου πρέπει να κερδίσουμε τις συνειδήσεις των πολιτών»

  • A-
  • A+

Την εκτίμηση ότι χωρίς μνημόνια και μπροστά στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την ευκαιρία να «ξανασυστηθεί» στην κοινωνία έκανε ο Νίκος Φίλης, υποψήφιος στην Α’ Αθήνας. Όπως τονίζει, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να δώσει μια μάχη, όχι μόνο για τις ψήφους των πολιτών, αλλά και για τις συνειδήσεις τους.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αυγή», το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και τέως υπουργός Παιδείας, αναφέρει ότι στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε «το κυβερνητικό έργο με το οποίο προσπαθήσαμε να συγκρατήσουμε την περαιτέρω διάλυση των λαϊκών και των μεσαίων τάξεων. Τώρα πρέπει να αναδείξουμε τη δική μας ολοκληρωμένη πρόταση για την ανάπτυξη που αντιπαρατίθεται συνολικά με το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα της Ν.Δ.».

Όπως επισημαίνει, η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας «καταλήγει σε έναν τύπο κοινωνίας όπου τα άτομα απροστάτευτα και εξουθενωμένα θα επιδίδονται σε έναν ανελέητο ανταγωνισμό χωρίς ίχνος κοινωνικής αλληλεγγύης και προστασίας. Σε ένα διαρκές survivor μέσα σε μια κοινωνία που θα μοιάζει με ζούγκλα».

Για τον λόγο αυτό, εξηγεί, η προεκλογική τακτική της Αριστεράς «πρέπει να εκφράζει τους πολίτες που ενώ δικαίως φοβούνται την παλινόρθωση της Δεξιάς, ζητούν από την Αριστερά να είναι η παράταξη της ελπίδας και της εθνικής ανασυγκρότησης, ο φορέας του μέλλοντος και του παντοτινά νέου. Ο ανιχνευτής των σύγχρονων προκλήσεων όπως αυτές της κλιματικής αλλαγής, των παγκόσμιων μεταναστευτικών ροών, της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, των τεράστιων μετασχηματισμών που ήδη συμβαίνουν στην παραγωγή και στην εργασία».

Μεταξύ άλλων τονίζει ότι έχει σημασία τις επικείμενες εκλογές να τονιστεί το στοιχείο της ταυτότητας.

«Κατεβαίνουμε ως “ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία”, δηλαδή σε συνεργασία με άλλες προοδευτικές δυνάμεις, αλλά, η συνεργασία δεν εμποδίζει, αντίθετα, επιβάλλει την προβολή της αριστερής ταυτότητας και φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό για δυο λόγους. Αφενός γιατί η Ν.Δ. δίνει και ιδεολογική μάχη, εναρμονιζόμενη με τη συντηρητική μετατόπιση που συντελείται στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Και αφετέρου γιατί η εξαναγκαστική εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών ήταν αναμενόμενο να θολώσει την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία και τώρα που βγαίνουμε από τους μνημονιακούς καταναγκασμούς είναι μια ευκαιρία να “ξανασυστηθούμε”».

Και εξηγεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επανασυστηθεί «ως η σύγχρονη ριζοσπαστική Αριστερά, που στο γενετικό της κώδικα έχει τη συγκρότηση κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών για την αλλαγή της καθημερινότητας και του κράτους με έναν ορίζοντα ριζικού κοινωνικού μετασχηματισμού. Σε συνθήκες κρίσης, όταν, μάλιστα, συντελούνται μεγάλες εκλογικές μετατοπίσεις, μάχες όπως αυτή της 7ηςης Ιουλίου, δεν είναι μόνο για να κερδίζουμε τις ψήφους αλλά και τις συνειδήσεις των πολιτών. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη συγκρότηση ενός μεγάλου και πολύμορφου προοδευτικού πολιτικού πόλου με καρδιά τον ΣΥΡΙΖΑ».

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι βασικό στοιχείο του προγράμματος της Ν.Δ. είναι η μείωση των φόρων, ο Νίκος Φίλης επισημαίνει ότι και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «προτείνει, πέραν των πρόσφατων φοροελαφρύνσεων, στοχευμένη μείωση των φόρων για την ανακούφιση των χαμηλών και μεσαίων τάξεων, με τρόπο όμως, που δεν θέτει σε διακινδύνευση τη δημοσιονομική σταθερότητα και τη λειτουργία του κοινωνικού κράτους».

Και συγκρίνοντας τα δύο προγράμματα, αναφέρει ότι, αντίθετα, «η Ν.Δ. προτείνει μειώσεις φόρων και άλλες παροχές συνολικού ύψους 5,5 δισ. που υπερβαίνουν το δημοσιονομικό πλεόνασμα. Σκεφτείτε, μόνο από τη μείωση στο 5% του φόρου στα μερίσματα (που σε πολλές περιπτώσεις όπως λέγεται είναι μέρισμα για τον “τεμπέλη”) το κράτος θα χάσει σε μια τετραετία 200 εκατ., ενώ πάνω από 4 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι απώλειες την ίδια περίοδο από τη μείωση στη φορολογία των επιχειρήσεων από το 29% στο 20% με το πρόσχημα που δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ ιστορικά ότι δήθεν αυτά τα ποσά θα κατευθυνθούν σε επενδύσεις».

Ο Νίκος Φίλης τονίζει ότι η μείωση των φόρων στα πιο εύπορα στρώματα είναι «σκληρή ταξική επιλογή της ΝΔ, όπως και η τρύπα στα δημόσια οικονομικά είναι ηθελημένη, για να έχουν τη δικαιολογία να επιτεθούν στη συνέχεια στους πόρους του κοινωνικού κράτους. Αυτόν τον μηχανισμό οφείλουμε με συγκεκριμένο τρόπο να αποκαλύπτουμε».

«Γιατί, άραγε, το μέρισμα του “τεμπέλη” είναι σημαντικότερος παράγοντας για την οικονομική ανάπτυξη από τα σχολικά γεύματα π.χ., που πέραν της κοινωνικής τους διάστασης δίνουν δουλειά σε έναν ολόκληρο κόσμο και στις επιχειρήσεις εστίασης;» αναρωτιέται.

Και καταλήγει: «Να, πώς συναρθρώνεται μια κοινωνική δαπάνη με την οικονομία και μάλιστα με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα».

Ερωτώμενος για το «κρυφό πρόγραμμα της Ν.Δ.» ο Νίκος Φίλης εξηγεί ότι η αξιωματικής αντιπολίτευση «επιδιώκει την ενεργητική επιστροφή στο προσκήνιο των ολιγαρχών και των παραγόντων της παρασιτικής κρατικοδίαιτης κλεπτοκρατίας, μέσω της μεθοδευμένης ιδιωτικοποίησης προσοδοφόρων τομέων του κοινωνικού κράτους. Και ποιος είναι πέραν της μείωσης των φόρων ο μηχανισμός γι` αυτή την επιδίωξη; Είναι το περίφημο 5:1, δηλαδή, 5 φεύγουν 1 έρχεται στο Δημόσιο, αντί του 1:1 που πέτυχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Όπως εξηγεί, με βάση αυτό, «την επόμενη τετραετία υπολογίζεται να αποχωρήσουν περίπου 40.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Με το 5:1, αν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση θα προσληφθούν το πολύ 8.000, κυρίως στα σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες δυνάμεις. Θα διαμορφωθεί έτσι ένα τεράστιο κενό άνω των 30.000 ατόμων στο δημόσιο τομέα σε γιατρούς, νοσηλευτές, εκπαιδευτικούς κλπ. Με αυτόν τον τρόπο, ελλείψει ανθρώπινων πόρων αλλά και χρηματοδότησης, θα μπει μπροστά το σχέδιο Στουρνάρα, Ξαφά κ.λπ. για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του κοινωνικού κράτους».

Συνεπώς, όπως λέει, «οι απόψεις που διατυπώνουν αυτοί οι παράγοντες είναι το πραγματικό, άλλοι το αποκαλούν “κρυφό”, πρόγραμμα της ΝΔ. Οι κοινωνικές δαπάνες -το είπε ρητά ο κ. Στουρνάρας- θα επαναξιολογηθούν με βάση το σχήμα “ανάγκες-επιθυμίες”. Οι “ανάγκες”, κάποιες υποβαθμισμένες βασικές παροχές θα παραμείνουν σε έναν ανίσχυρο συρρικνωμένο δημόσιο τριτοκοσμικού χαρακτήρα και οι λεγόμενες “επιθυμίες” θα παραδοθούν στους ιδιώτες και μόνο οι έχοντες θα μπορούν να τις πληρώνουν».

Τέλος, όσον αφορά το brain drain και την επιστροφή των νέων στην Ελλάδα, ο Νίκος Φίλης τονίζει ότι και σε αυτό το θέμα συγκρούονται δύο σχέδια.

«Και εδώ συγκρούονται δύο σχέδια. Της Ν.Δ. με τον προσανατολισμό στη φτηνή ανάπτυξη, στη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού και σε υπηρεσίες χαμηλής παραγωγικότητας, με υποβαθμισμένη την εργασία και το περιβάλλον και του ΣΥΡΙΖΑ που βασίζεται στην παραγωγική ανασυγκρότηση, στην καινοτομία, στην ενίσχυση της μεταποίησης και της τεχνολογικής ανάπτυξης, με σεβασμό στο περιβάλλον και με κατοχυρωμένα τα εργασιακά δικαιώματα. Σε αυτό το πλαίσιο που εμείς προτείνουμε, το πλούσιο επιστημονικό δυναμικό της χώρας μπορεί κυριολεκτικά να μεγαλουργήσει στην Ελλάδα και να σταματήσει ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της περιόδου των μνημονίων, η μετανάστευση καλά καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού».

Όπως τονίζει, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «ήταν η μόνη που με συγκεκριμένες παρεμβάσεις προσπάθησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Πάνω από το 50% για παράδειγμα των υποτρόφων ερευνητών του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) που εμείς δημιουργήσαμε, δήλωσαν σε σχετική έρευνα ότι αν δεν υπήρχε αυτή η παρέμβαση με τη χορήγηση χιλιάδων υποτροφιών θα αναγκάζονταν να φύγουν στο εξωτερικό».

Και καταλήγει ότι δεν είναι τυχαίο «ότι μόνο επί ΣΥΡΙΖΑ έγινε πραγματικότητα ο στόχος να διατίθεται στην έρευνα το 1% του ΑΕΠ που έθεταν όλες οι κυβερνήσεις ακόμη και προ κρίσης χωρίς επιτυχία. Έτσι το 2018 η έρευνα και η καινοτομία έφτασαν στο 1,03% του ΑΕΠ, ενώ, το 2004, την περίοδο της ευμάρειας ήταν στο 0,51% του ΑΕΠ».

ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Αυτοδυναμία Ν.Δ., ισχυρός πόλος ο ΣΥΡΙΖΑ, «εκτός» η Χρυσή Αυγή
Καθαρή νίκη με αυτοδυναμία για τη Ν.Δ. δίνει το αποτέλεσμα της κάλπης. Ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τα ποσοστά του σε σχέση με τις ευρωεκλογές. 
Αυτοδυναμία Ν.Δ., ισχυρός πόλος ο ΣΥΡΙΖΑ, «εκτός» η Χρυσή Αυγή
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Τι αλλάζει μετά τις εκλογές
Είτε οι κάλπες δώσουν τη νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ είτε όχι, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα τρέξει με μεγαλύτερη πια ταχύτητα η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που θα αποτελεί το πραγματικό και ουσιαστικό...
Τι αλλάζει μετά τις εκλογές
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Για την αναγκαιότητα ενδυνάμωσης της μαχητικής Αριστεράς
Η Λαϊκή Ενότητα, παρά τις αδυναμίες και τα λάθη της προηγούμενης περιόδου είναι η δύναμη που όλα τα προηγούμενα χρόνια πάλεψε ειλικρινά να βρει κοινούς δρόμους με την υπόλοιπη ριζοσπαστική αριστερά.
Για την αναγκαιότητα ενδυνάμωσης της μαχητικής Αριστεράς
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Η επίθεση στον λαό ούτε χθες ξεκίνησε ούτε αύριο θα τελειώσει!
Ενα βασικό χαρακτηριστικό της περιόδου που διανύουμε είναι η καθολική κυριαρχία των δυνάμεων του συστήματος σε παγκόσμια κλίμακα. Στο πλαίσιό της αναπτύσσεται η επίθεση του κεφαλαίου ενάντια στην εργατική τάξη.
Η επίθεση στον λαό ούτε χθες ξεκίνησε ούτε αύριο θα τελειώσει!
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Το βράδυ των εκλογών, όλοι σοφότεροι
Το βράδυ των εκλογών της 7ης Ιουλίου θα είμαστε όλοι σοφότεροι. Ολες οι μείζονες δημοκρατικές παρατάξεις έχουν κατοικήσει για ικανό διάστημα στο μέγαρο Μαξίμου και γνωρίζουν τα πραγματικά προβλήματα της χώρας.
Το βράδυ των εκλογών, όλοι σοφότεροι
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Οι κάλπες δεν είναι άδειες…
Μένει σε εμάς και σε όλους τους πολίτες να σκεφτούμε με σύνεση και με ιστορική σκέψη ότι όσες φορές ψηφίσαμε με το θυμικό μας δεν βγήκαμε μακροχρόνια κερδισμένοι. Ούτε όλοι είναι ίδιοι, για να δικαιολογηθούμε...
Οι κάλπες δεν είναι άδειες…

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας