• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.9°C / 28.5°C
  3 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.2°C / 26.0°C
  5 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 28.8°C
  3 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 17.5°C / 20.9°C
  3 BF
  52%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  5 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 22.7°C / 24.3°C
  3 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 20.6°C
  5 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.2°C / 27.2°C
  2 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.5°C / 24.1°C
  1 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 23.5°C / 27.9°C
  3 BF
  44%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 25.8°C
  3 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 24.6°C / 25.7°C
  3 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  4 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  25°C 24.9°C / 25.7°C
  5 BF
  44%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  27°C 27.5°C / 27.5°C
  2 BF
  79%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  3 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 23.6°C / 28.8°C
  2 BF
  54%
 • Καβάλα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  21°C 19.3°C / 21.0°C
  4 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 24.2°C / 25.6°C
  3 BF
  49%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.1°C / 18.1°C
  4 BF
  65%

Ζητά ισχυρή εντολή για να μην ξαναγίνουν εκλογές τον 15αύγουστο

EUROKINISSI

16 άξονες Ν.Δ.: Ακραίος νεοφιλελευθερισμός και καταστολή

 • A-
 • A+

Η παρουσίαση του προγράμματος της Ν.Δ. από τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποκαλύπτει τις στοχεύσεις της σε όλο τους το εύρος. Επιθετικός νεοφιλελευθερισμός, άρση προστατευτικών ρυθμίσεων και αποχαλίνωση των «επενδυτών», αυταρχισμός, αποτελούν τους βασικούς άξονες του προγράμματος. 

Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν περιλαμβάνουν: μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από 28% σε 20%, μέσα σε δύο χρόνια, και του φόρου μερισμάτων από 10% σε 5%, ειδικά κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων, απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης επενδυτικών σχεδίων, φιλικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον (δηλαδή άρση κάθε προστατευτικού φραγμού για το περιβάλλον και τους ελεύθερους χώρους), συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Είναι προφανές λοιπόν ότι οι βασικοί στόχοι της Ν.Δ. εξυπηρετούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα, διαμορφώνοντας ένα περιβάλλον απορρύθμισης, για την ενίσχυση της κερδοφορίας τους.

Από την άλλη πλευρά, δεν βρίσκει κανείς ούτε λέξη για τους εργαζόμενους και την πλειοψηφία που έχει τσακιστεί από την κρίση. Οι προστατευτικές ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους αφήνονται στην πρωτοβουλία των εργοδοτών (Δίνουμε κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα, μειώνοντας τη φορολογία και απλοποιώντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες), ενώ τα δικαιώματα των εργαζομένων που αποδιαρθρώθηκαν πλήρως μέσα στην κρίση, μετατρέπονται σε κίνητρα για οικειοθελείς παροχές από τους εργοδότες και μάλιστα με τη μορφή της ιδιωτικής ασφάλισης ή της παροχής μετοχών (προφανώς για τα ανώτατα στελέχη των επιχειρήσεων).

Σε ό,τι αφορά στο ασφαλιστικό, η μείωση των εισφορών δεν συνοδεύεται από καμία αναφορά στις συντάξεις, το ύψος τους, τον τρόπο υπολογισμού τους. Άλλωστε, οι προθέσεις της Ν.Δ. σε αυτό το πεδίο είναι γνωστές και συνίστανται στην θέσπιση ασφαλιστικού τύπου Πινοσέτ. 

Ακόμα, εξαγγέλλεται οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ, δηλαδή διατήρηση της ίσης επιβάρυνσης στους υπερχρεωμένους μικροϊδιοκτήτες πρώτων κατοικιών, με όσους διαθέτουν τεράστια ακίνητη περιουσία. 

Οι προτάσεις για την «ασφάλεια» δημιουργούν ανατριχίλα σε κάθε προοδευτικό πολίτη. Περιλαμβάνουν την αντιστροφή κάθε δημοκρατικής κατάκτησης των τελευταίων χρόνων: επαναφορά ομάδας ΔΕΛΤΑ και ενίσχυση ΔΙΑΣ, ενίσχυση της διαρκούς αστυνόμευσης, επαναφορά των κατάπτυστων φυλακών τύπου Γ, κατάργηση πανεπιστημιακού ασύλου.

Όσα αναφέρονται σχετικά με την τόνωση των επενδύσεων στον ιδιωτικό τομέα και τους στόχους αύξησης επενδύσεων κατά 65 δισ. ευρώ, προερχόμενων από τον ιδιωτικό τομέα αποτελούν έκθεση ανεφάρμοστων ιδεών. Τα τελευταία χρόνια, παρά την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων συνεχίζεται η αποεπένδυση, αφού τα κέρδη των επιχειρήσεων δεν επανεπενδύονται, αλλά αποθησαυρίζονται ή δαπανώνται στην κατανάλωση αγαθών πολυτελείας. 

Έτσι, αυτό που μένει είναι οι σκανδαλώδεις διευκολύνσεις στο ιδιωτικό κεφάλαιο (που φυσικά θα πληρώνονται από τους εργαζόμενους και τους φτωχούς), η καταστολή και η παράδοση του περιβάλλοντος στο ιδιωτικό κεφάλαιο. 

Η Ν.Δ. έχει δείξει σε κάθε ευκαιρία τις προθέσεις της και έχει κάνει σαφή την πολιτική που θα ακολουθήσει ως επόμενη κυβέρνηση. Απέναντι στην καταιγίδα των ακραίων νεοφιλελεύθερων μέτρων, την καταστολή και τη σκληρή λιτότητα, η λύση βρίσκεται στην ενίσχυση των αγώνων.

Η Λαϊκή Ενότητα (ΛΑ.Ε.) είναι η μόνη δύναμη της αριστεράς που έχει αποδείξει ότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των κινημάτων, αλλά και έχει κατεύθυνση συγκρότησης αντιστάσεων και λύσης των προβλημάτων του λαού εδώ και τώρα. Έτσι, η ενίσχυσή της αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για την αναγκαία αντιπολίτευση και τους αγώνες της επόμενης μέρας. 

*Υποψήφια βουλευτής βορείου τομέα Αθηνών με τη Λαϊκή Ενότητα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
O Χριστός και ο… λοχίας
Είναι πράγματι εντυπωσιακό ότι δεν είναι λίγοι οι πολίτες που δυσπιστούν όχι γενικά και αόριστα στη δημοκρατία, αλλά σε κάθε απλό πολίτη συμπεριλαμβανομένων και των ίδιων. Προτιμούν να αναθέτουν την εξουσία σε...
O Χριστός και ο… λοχίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η παράδοξη αδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη
Στις εκλογές του 2019 η Ν.Δ. πέτυχε ευρεία νίκη. Μεγάλο μέρος εκείνων που την εγκατέλειψαν από το 2009 και μετά επανέκαμψε. Η διαφορά από το δεύτερο κόμμα ήταν μία από τις μεγαλύτερες που πέτυχε ως κόμμα μετά...
Η παράδοξη αδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Και το όνομα αυτού: 280-285!
Οι πληροφορίες λένε ότι το πρόσωπο για την Προεδρία της Δημοκρατίας έχει βρεθεί, έχει τη συναίνεση των δύο πρώην πρωθυπουργών της Ν.Δ., Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά, και έχει κλειδώσει! Και το όνομα αυτού...
Και το όνομα αυτού: 280-285!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πρόγραμμα με αφαιρέσεις
Το σχέδιο που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ν.Δ. εμφανίζει το ίδιο ακριβώς πρόβλημα με εκείνο της Θεσσαλονίκης και το άλλο του Γιωργάκη το 2010 και το άλλο του Καραμανλή το 2004...Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο...
Πρόγραμμα με αφαιρέσεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ιδιότητα του πολίτη: εθνική ή πολιτική ταυτότητα;
Η παροχή δικαιώματος ψήφου στον απόδημο ελληνισμό, την οποία εξήγγειλε ως ύψιστη προτεραιότητα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν συνιστά άνευ ετέρου θριαμβολογία. Θα ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να...
Ιδιότητα του πολίτη: εθνική ή πολιτική ταυτότητα;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τέσσερις υποψήφιοι και χιλιάδες άγνωστοι εκλέκτορες
Η προσέλευση στην κάλπη συναρτάται σαφέστατα από: τη διαφορετικότητα της παρουσίας των υποψηφίων, την εκτιμώμενη διαφορά απήχησης μεταξύ του πρώτου και των λοιπών υποψηφίων, και τον προσλαμβανόμενο βαθμό...
Τέσσερις υποψήφιοι και χιλιάδες άγνωστοι εκλέκτορες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας