Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ν. Βούτσης: Εγκληματικό το 1 προς 5 του Κ. Μητσοτάκη, δεν το ζητούν ούτε οι δανειστές

Νίκος Βούτσης

EUROKINISSI

Ν. Βούτσης: Εγκληματικό το 1 προς 5 του Κ. Μητσοτάκη, δεν το ζητούν ούτε οι δανειστές

  • A-
  • A+

«Τα διλήμματα που τίθενται στις εθνικές εκλογές είναι σταυρικά και τα ζητήματα που διακυβεύονται κορυφαία», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής σε συνέντευξη (Kontra) χθες βράδυ.

«Οι εξαγγελίες που έγιναν από τον πρωθυπουργό είναι πάνω σε ένα καθαρό οικονομικό έδαφος και μπορούν να υλοποιηθούν, υπέρ των αδυνάμων, με ταξική μεροληψία. Το πρόγραμμά μας απαντά στο κρίσιμο ζήτημα της εργασίας. Από την άλλη, το σχέδιο του νεοφιλελεύθερου μπλοκ έχει τεθεί με ωμή ειλικρίνεια», πρόσθεσε ο Νίκος Βούτσης.

«Οι ευρωεκλογές έδωσαν τη δυνατότητα στον κόσμο να στείλει συγκεκριμένα μηνύματα. Ακόμα και το σήμα της αποχής είναι ένα σήμα πολιτικό. Αυτά τα μηνύματα τα πήραμε και πιστεύω ότι το πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τον πρωθυπουργό είναι ένα πρόγραμμα που απαντά σε πολύ μεγάλο βαθμό στο κρίσιμο ζήτημα της εργασίας. Εκεί είναι και η μεγάλη σύγκρουση με τον κ. Μητσοτάκη. Το 1 προς 5 και το 1 προς 1 για τις προσλήψεις στο δημόσιο, ο κατώτερος μισθός, τα δημόσια νοσοκομεία είναι τα πεδία μεγάλων συγκρούσεων με το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη», είπε επίσης ο Νίκος Βούτσης και σημείωσε:

«Έχουν τεθεί κορυφαία ζητήματα. Δεν μπορεί να νοσοκομεία και τα υπουργεία μας να δοθούν σε ΣΔΙΤ. Αυτά έχουν τεθεί, και μάλιστα με ωμή ειλικρίνεια, από την πλευρά του νεοφιλελεύθερου μπλοκ. Τα δύο προγράμματα είναι απολύτως διαφορετικά. Θέλουν συμπράξεις με τους ιδιώτες στα νοσοκομεία. Το πρόγραμμα που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης είναι προκλητικό, και στο 1 προς 5. Είναι εγκληματικό να παραμείνει το 1 προς 5. Δεν το ζητούν ούτε οι δανειστές να γερνάει το Δημόσιο, να είναι έξω νέες τεχνολογίες και έξω από νέο προσωπικό. Θέλει να δοθούν φιλέτα από το δημόσιο σε ιδιώτες».

Ο Νίκος Βούτσης σχολίασε και τις καταγγελίες της Ν.Δ. ότι η κυβέρνηση επιδίδεται σε βροχή ρουσφετιών εν όψει εκλογών. «Ο κ. Μητσοτάκης, πριν φύγει από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, άλλαξε όλους τους γενικούς διευθυντές και διευθυντές. Επειδή τώρα γίνεται μια συζήτηση περί ρουσφετιών, σας το λέω ευθύτατα, δουλέψαμε με αυτούς που είχε βάλει ο κ. Μητσοτάκης. Τους άλλαξε όλους πριν φύγει με το δίκαιο του υπουργού. Λοιπόν μην ακούω κορώνες από την πλευρά που έχει δώσει δείγμα γραφής σε σχέση με τα εργασιακά , τη δημόσια διοίκηση. Είναι το δείγμα που οδήγησε στη χρεοκοπία», είπε ο κ. Βούτσης και επανέλαβε ότι δεν έχουν γίνει προσλήψεις μονίμου προσωπικού επί θητείας του στη Βουλή, ότι εντάχθηκαν στο προσωπικό οι καθαρίστριες που ως τότε απασχολούνταν μέσω εργολαβιών, και εντάχθηκαν στο προσωπικό και οι ειδικοί φρουροί, οι οποίοι επί 12 χρόνια εργάζονται κάτω από ένα θολό καθεστώς.

«Κάναμε κρίσεις του προσωπικού, σε όλα τα επίπεδα, με αξιοκρατία. Είναι ψευδή όσα λέγονται για τους μετακλητούς. Η κ. Ξενογιαννακόπουλου έχει δώσει αναλυτικά στοιχεία για τους μετακλητούς στο Δημόσιο», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και υπογράμμισε ότι και κατά την υπουργική του θητεία και κατά τη θητεία του ως πρόεδρος της Βουλής, στο γραφείο του στη Βουλή, το προσωπικό ήταν το 1/3 και σε υπαλλήλους και σε κόστος σε σχέση με το παρελθόν. Είπε επίσης ότι «η Βουλή δεν έχει πληρώσει ούτε ένα λίτρο πετρέλαιο ή βενζίνη για τα αυτοκίνητα που μετακινείται ενώ επιλογή του ήταν να μην έχει ούτε διευθυντή στο γραφείο του».

Ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε και στο ζήτημα των μετατάξεων. «Έχουμε κάνει λάθη, στο θέμα των μετατάξεων θα μπορούσαμε μετά τις εκλογές να προχωρήσουμε. Η διαδικασία απαιτεί δυόμισι μήνες. Όταν δίνονται εξηγήσεις, επί της ουσίας, η κοινωνία μπορεί να κατανοήσει. Από κοινού σταματήσαμε με τον πρωθυπουργό τις μετατάξεις για τις οποίες δεν είχε ακόμη εκδοθεί ΦΕΚ. Αλλά αυτές οι μετατάξεις που πάγωσαν σήμερα, θα ολοκληρωθούν, κατά νόμο και υποχρέωση μετά τις εκλογές», είπε ο Νίκος Βούτσης.

Ο Νίκος Βούτσης ρωτήθηκε και για τον κ. Κοτζιά. «Τιμώ την προσφορά και τη συνεργασία και κυρίως την κορυφαία επίδοση του Νίκου Κοτζιά στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, για τη σταθεροποίηση στην περιοχή, για τις προσπάθειες του σε διεθνές επίπεδο και κυρίως για την Συμφωνία των Πρεσπών. Πιστεύω ότι στρατηγικά, ο χώρος της ομάδας γύρω από το ‘Πράττω' δεν θα αποκλίνει και δεν θα χαθούν στο δρόμο. Πιθανώς υπήρξαν παρεξηγήσεις, προφανώς υπήρξαν προβλήματα, προβληματισμοί. Είναι σαφές ότι ο κ. Κοτζιάς στηρίχθηκε από την κυβέρνηση και από τον πρωθυπουργό, ως προς τις επιθέσεις που είχε δεχθεί», είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

Για τον Γιάνη Βαρουφάκη και την επικριτική του στάση απέναντι στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της Βουλής σχολίασε πως όσα δηλώνει είναι σε απόσταση από την ιστορία. «Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι είναι ανοιχτός και προς τη Ν.Δ. και προς τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να αισθάνεται ποιο είναι το διακύβευμα ανάμεσα στα δύο προγράμματα, αυτή τη στιγμή», είπε ο πρόεδρος της Βουλής σημειώνοντας ότι κάποια στιγμή ο κ. Βαρουφάκης πρέπει να κάνει και την αυτοκριτική του.

«Μιλάω για το πολιτικό σχέδιο να βρεθεί η χώρα εκτός ευρώ. Ο κ. Βαρουφάκης ήξερε το σχέδιο Σόιμπλε και ο ίδιος προσχώρησε στην άποψη ότι θα έπρεπε να πάμε στα χαρτάκια, δηλαδή, στις εσωτερικές πληρωμές με ένα δεύτερο νόμισμα. Το ό,τι παρέμεινε ο κ. Βαρουφάκης σε αυτή την άποψη και κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί κάνανε τον επώδυνο συμβιβασμό, δείχνει μια απόσταση από την ιστορία», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε:

«Βεβαίως ο Γιάνης Βαρουφάκης εκ μέρους της κυβέρνησής μας πήγαινε στις διαπραγματεύσεις. Πλην όμως όταν οριοθετήθηκε το διακύβευμα, δηλαδή ή θα μείνει η χώρα μέσα ή θα βγει εκτός, και φάνηκε το σχέδιο Σόιμπλε που είχε μαζί του 8 έως 10 χώρες, οι οποίες ήθελαν για τιμωρητικούς λόγους και για λόγους υποδειγματικούς προς τις μεγάλες οικονομίες να βρεθεί η χώρα απ' έξω με μια τρύπα 60 δισ. έως 70 δισ., όταν φάνηκε απολύτως ποιο ήταν το σχέδιο και μπήκαν τα χοντρά διλήμματα, το ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης επέμενε ότι θα μπορούσε η χώρα να περάσει σε μια ιδιότυπη έξοδο από το ευρώ, είναι κορυφαίο λάθος. Δεν είχε ποτέ ο κ. Τσίπρας αυτή την άποψη ούτε και εμείς».

ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ισχυρός διπολισμός στην Ηπειρο
Οι εθνικές εκλογές στην Ηπειρο είχαν ένα διαφορετικό χρώμα, άλλη μια φορά μετά τις ευρωεκλογές, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί σε υψηλό επίπεδο τις δυνάμεις του και φαίνεται ότι κερδίζει την Αρτα.
Ισχυρός διπολισμός στην Ηπειρο
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Πρωτοκαθεδρία της Νέας Δημοκρατίας σε Χίο και Λέσβο
Σημαντική αύξηση των ποσοστών του δικομματισμού έδειξαν οι κάλπες σε Χίο και Λέσβο. Η Ν.Δ. διατήρησε την πρωτοκαθεδρία στα δύο νησιά με τους νυν βουλευτές Νότη Μηταράκη και Χαράλαμπο Αθανασίου αντίστοιχα να...
Πρωτοκαθεδρία της Νέας Δημοκρατίας σε Χίο και Λέσβο
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Και πάλι πρώτος στην Κρήτη ο ΣΥΡΙΖΑ
Το ροζ χρώμα στον χάρτη διατήρησε η Κρήτη, παρά την ευρεία νίκη της Νέας Δημοκρατίας πανελλαδικά, δίνοντας την πρωτιά στον ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο Περιφέρειας ● Το μεγαλύτερο ποσοστό της πανελλαδικά κατέκτησε η...
Και πάλι πρώτος στην Κρήτη ο ΣΥΡΙΖΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Για τον σταυρό
Για τα πρωτοκλασάτα στελέχη έχει μεγάλη σημασία η προσωπική πρωτιά. Οι δύο αντιπρόεδροι της Ν.Δ. κονταροχτυπήθηκαν στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας και ο Κωστής Χατζηδάκης είχε ισχυρό προβάδισμα 3.079 σταυρών...
Για τον σταυρό
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Αυτοδυναμία μεν, αλλά...
Για τη Νέα Δημοκρατία η καθαρή νίκη είχε κριθεί στις ευρωεκλογές. Τώρα αυτό που επιθυμούσε πάση θυσία ήταν να διασφαλίσει την αυτοδυναμία, κάτι που τελικά κατάφερε με καθαρό τρόπο. Σε ενσωμάτωση 92,01%, χθες...
Αυτοδυναμία μεν, αλλά...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας